61. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Az ​ember, akit Ovénak hívnak 1795 csillagozás

Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Ove ​59 éves. Saabot vezet. És megvan a véleménye mindazokról, akik képesek Volvót, vagy pláne valami lehetetlen külföldi márkát venni. De ennek már semmi jelentősége a történtek után… Hiszen Ovénak már állása sincs. Neki, akinek lételeme a munka.

Nem sokra becsüli ezt a komputerizált világot, ahol egyeseknek egy radiátor légtelenítése vagy egy utánfutós tolatás is probléma. És most a szomszédai, akik ilyesféle hasznavehetetlen alakok, mintha még össze is esküdtek volna ellene. Meghalni sem hagyják. Pedig semmire sem vágyik jobban… Egymás után fordulnak hozzá bajos ügyeikkel, amikben szerintük ő és csakis ő képes segíteni: hol tolatni kell helyettük, hol szerelni, hol beteget szállítani vagy épp befogadni egy rozzant, kóbor macskát. Mintha – különösen az a kis iráni nő a mamlasz férjével – képtelenek lennének elszakadni attól a tévképzetüktől, hogy ő valójában jó ember, nagy szíve van. Mit kezd mindezzel a mogorva Ove, aki kényszeres szabálykövetésével oly gyakran vált ki… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Animus, Budapest, 2021
Felolvasta: Uncle Nick
>!
Animus, Budapest, 2020
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633247594 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2019
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633242384 · Fordította: Bándi Eszter

5 további kiadás


Enciklopédia 41

Szereplők népszerűség szerint

Ove · Parvaneh · Sonja · Jimmy


Kedvencelte 714

Most olvassa 82

Várólistára tette 627

Kívánságlistára tette 579

Kölcsönkérné 16


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Ki is Ove? (ejtsd: Úve) Egy morcos, otromba, nyers, mogorva 59 éves férfi, akit élete olyan mederbe sodort, ahol nagyon nehezen tud meglenni már. De a szomszédai, a környezete minden bosszantó személyiségjegye ellenére is látja benne a jót, a szépet, az igazat, vagyis mindazt, amit Ove szeret jótékonyan elrejteni mindenki elől.
Egy újabb szívmelengető történet Backman tollából, amit szerintem azért kell elolvasni, hogy megértsük, egy ember mennyi minden miatt lehet más, mint mi. Még azokról, akikkel nap mint nap találkozunk se tudjuk, hogy miért váltak olyanná, amilyenné. Az élet mindenkire mér könnyű vagy nehéz sorsot, de hogy ki milyen szokásokkal, védelmi rendszerrel vértezi fel magát, az teljesen egyéni. Ove történetét megismerve talán a környezetünket és egyben a világot is könnyebben tudjuk értelmezni.
Nagyon szerettem ezt a könyvet. Olvassátok el, érdemes! Nem véletlenül arat ekkora sikert világszerte… spoiler

12 hozzászólás
AniTiger P>!
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Ritkán mondok ilyet, de ha idén csak egy könyvet olvastok el, akkor ez legyen az!
Nem szokványos, hogy egy könyv annyira megérintsen, mint ez és még napokkal az olvasás után is velem maradjon. Szinte képtelen voltam félretenni, de néha tovább olvasni is, mert…

…gyönyörű volt… és fájt… és mégsem eresztett.

Keserédes sztori; néhol nevetni, néhol sírni támad kedve az olvasónak.
Ove története csodálatos. Egy morcos öregember kívülről, de a világ legszeretetreméltóbb embere belülről. Ne érdekel a kora, a SAAB-mániája és az sem, hogy valószínűleg megvetne, amiért ennyire ragaszkodom az én dél-koreai Daewoomhoz. Szóval, szeretem Ovét és imádtam ezt a regényt olvasni. Az ilyen fantasztikus dolgok miatt szeretek kisurranni néha a komfortzónámból.

spoiler

Rajongás + kedvenc borítóim:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/03/az-ember-a…

Rendhagyó ajánló:
http://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/07/fb-az-embe…

>!
Animus, Budapest, 2016
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633242384 · Fordította: Bándi Eszter
13 hozzászólás
FairyDust>!
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Nem lett volna rossz könyv, csak az az irdatlan mennyiségű sztereotípia és a hatásvadászat, eszméletlenül zavart.
A könyv erőssége egyértelműen az eleje. Imádtam az első sorokat, vicces volt, és jópofa. A kezdeti Ove humora oldalról oldalra mosolyt csalt az arcomra. Azonban a könyv felétől elkopott és unalmassá vált.
Dühös vagyok/voltam Backmanre. Miért kell manipulálni és patikamérlegen kimérni az emberi érzelmeket? Semmi más célja nem volt ezzel a könyvvel, csak az hogy az olvasó szemét kisírt vérvörössé változtassa. Hollywoodi, giccses, gyenge eresztés. Pont ez a mű hatás miatt nem váltott ki belőlem a könyv fikarcnyi érzelmet se.
Ebben a történetben mindenkinek van valami gondja, komolyan mondom a világfájdalom spoiler ehhez a lakóközösséghez képest. Még a spoiler macska is sérült és beteg. Ajh, de felhúz még most is.
Tiszta szívemből gyűlöltem a fent ecsetelt részeket, azonban: Ove szimpatikus karakter. Imádtam, a kaktusz külsőt, még jobban szerettem a keserű humorát és felfogását. Élet közeli, mindenki ismer legalább egy ilyen embert, de lehet pont ő maga az. Haladós könyv volt, gördülékeny nyelvezettel, rövid fejezetekkel. Ez hatalmas plusz pont, mert a kevésbé tetsző részeken is hamar átsuhantam. Átjött a társadalomkritika és az üzenete a könyvnek, csak kár hogy ekkora giccsparádéba van csomagolva. A kevesebb néha több. Jelenleg 3 és 4 között vacillálok, majd az idő eldönti a pontozásomat. Egy biztos: Fredrik ég veled barátom.

Dühöngő kritika, spoiler mentes, de fanoknak csak saját felelősségre: https://missreaders.com/books/details/28

17 hozzászólás
Turms>!
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Mindannyian ismerjük Ovét. Ő az az ember, aki mindig mindent jobban tud, és ezt kíméletlenül meg is mondja. Ő az, aki folyton a „régi szép idők” elmúltán sóhajtozik, és a „mai világ” rendetlensége és eltunyultsága miatt morog. Ő az, aki képtelen felfogni, hogy nem tud mindenki radiátort légteleníteni, padlólapot lerakni vagy éppen biciklit javítani. Ő az, aki önjelölt rendőrként betartatja a parkolási vagy éppen a plakátragasztási szabályokat, ha másként nem megy, személyesen intézkedik és büntet. De ő az is, aki szinte már a hülyeség határáig becsületes, az élet minden területén hűséges a választásához, és aki tizenhat évesen árván maradva visszaviszi édesapja előre felvett havi munkabérének felét, mondván, hogy ezért már nem tudott megdolgozni.
Amikor először találkozunk vele, aligha kedveljük meg. Viszont a történet két idősíkban zajlik, a múlt eseményeiből szépen lassan megértjük Ove jellemfejlődésének okait, és egyre kevésbé tekintünk rá egyszerű kiállhatatlan vénemberként. A közép-kelet-európai ovék világából nézve külön érdekes, hogy ez a megrögzött konzervatív férfi nem ítéli el a szomszédjába költöző külföldi, valószínűleg menekült nőt (csak a helybeli férjét, mert az nem tud utánfutóval tolatni), sem a meleg fiút (igaz, először lebuzizza, de sértő szándék nélkül, pusztán megnevezve a jelenséget az általa ismert szóval).
Kedves, helyenként humoros könyv, ráadásul egy fiatal író első műve. Érdemes lesz figyelni rá.

27 hozzászólás
gabiica P>!
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Teljesen egyetértek @AniTiger értékelésével: ha egy könyvet olvasol idén, akkor ez legyen az.
Álmomban sem gondoltam volna, hogy ez ennyire jó. Nem nagyon mertem értékeléseket olvasni előre, és a fülszöveget sem olvastam, viszont mondott valamit a százalék a könyv mellett. És nem bántam meg. Számomra eddig ez talán az év legjobb olvasmánya. Minden érzelmi vonalamat megmozgatta, hol sírtam, hol nevettem, voltam szomorú, dühös, vidám, életvidám és persze mérhetetlenül boldogtalan is a könyv olvasása során.
Ez egyszerűen tökéletes volt.
Körülöttünk is vannak Ovék, és mostantól teljesen máshogy fogok viszonyulni hozzájuk: hiszen nem minden a látszat.
Annyira jó volt, csak áradozni tudok róla, más szavakat nem is igazán találok. Tökéletes, felemelő, számomra egy remekmű.

4 hozzászólás
Citrompor>!
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

A minap a liftre várakozva észrevettem két felhívást is, amelyet a szeméttároló ajtajára ragasztottak. Az egyiken arra kérték a lakókat, hogy a lebontott karácsonyfákat legyenek szívesek zsákban levinni a szeméttárolóba, hogy ne hullajtsák szanaszét a száraz tűleveleket, a másikon pedig az FKF hulladékgazdálkodási bírsággal fenyegette a hanyag lakóközösségeket, amennyiben azok képtelenek felfogni és alkalmazni, hogyan kell értelmes felnőttek módjára szelektíven gyűjteni a szemetet. Na végre! Első gondolatom az volt, hogy ideje rendet tenni a kukatárolóban, ez Ovénak is biztosan nagyon tetszene és egyet is értene vele. Hoppá, hogy Ove nem is létezik?! Az csak másodlagos. Az elmúlt napokban ugyanis számomra mégis olyan elevenen létezett, mintha valóban élne.

Szóval Ove. Már alig vártam, hogy naponta legalább 5-10 percre újra találkozzunk. És milyen szerencse, hogy megismerkedhettünk! Fenntartásokkal viseltettem ismeretlenül a történet iránt, elriasztott a „túlreklámozás” (600 000 eladott példány csak Svédországban! és a sok-sok könyvesbolti plakát a magyar megjelenésekor), továbbá tévesen a szerzőt a százéves ember szerzőjével azonosítottam véletlenül. És bár csak filmen láttam, ahogy ez utóbbi kimászott az ablakon, mégis, annyira nem tetszett, hogy én juszt eldöntöttem, hogy Ovét sem olvasom el, méghozzá soha! Hát nem badarság volt? Legalább akkora, mintha egy Audit vettem volna…*

Szerencsére a karácsonyi készülődésben megpihenve, egy este megnéztük Ove filmadaptációját, és mondhatom, szerelem volt első látásra! No, nem kell félni, nem úgy. A férjemmel néztem, aki hasonló fenntartásai ellenére szintén nagyon jó véleménnyel volt a filmről. (Azóta otthon már szállóigeként is idézünk belőle.)

És bár mondhatnánk, hogy kicsit elrontottam a meglepetést vagy mérsékeltem az olvasás közben érzett izgalmakat azzal, hogy előbb megnéztem a filmadaptációt, de nem így történt.** Ugyanúgy megkönnyeztem a megkönnyezős jeleneteket, már-már vinnyogva röhögtem a kacagtató jeleneteken, és imádtam minden sorát. Imádtam ezt az „aljas paragrafuslovagot”, ezt a szeretnivaló, morgós mackót, ki, ahogy az értékeléseitekben olvastam, nem csak engem emlékeztetett valós, általunk is ismert, mindennapjaink „Ovéira”, hanem nyomokban még magamra is ismertem.

Imádtam. Kedvenc lett. A többi könyvét is el fogom olvasni. Ezt is újra fogom olvasni. Sőt, receptre felírom magamnak évente újraolvasásra.

* Bár, jobb, ha ezzel kapcsolatban inkább meg sem szólalok, dél-koreai autómárka-használóként. A könyvben Ove szó szerint kimondta rám is az ítéletet. :)
** Volt egy közös kedvenc jelenetünk a filmben. Sajnos ez nem volt benne a könyvben. Viszont voltak olyan jelenetek – jó jelenetek – a könyvben, ami meg a filmben nem. Szóval rendben volt ez.

46 hozzászólás
eme>!
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Nem mintha nem látná az ember hogy ez a regény csupa sztereotípia, klisé, hollywoodi giccs, képtelenség és ésszerűtlenség meg minden, de… Bizony-bizony, még a legtüskésebb szívű olvasó is egy idő után olvad tőle, mint a vaj. Normális esetben én ezt a könyvet úúúgy lehúztam volna, hogy csak na. De ez most nem normális eset, és azt sem bánom, ha érzelmileg manipuláltak, megvezettek ésatöbbi. Kellett nekem ez a könyv, végignevettem, szívszorongtam, fejcsóváltam (néha megkönnyeztem). Elkönyveltem magamban, hogy javíthatatlan vagyok, továbbra is bedőlök a kis herceges, Momós és Salamon királyos meséknek. Meg az Ovésoknak is, ezek szerint. Nem bánom, szeretem ezeket a beteg, mert túl nagy szívű mesehősöket, oszt kész.
Hogy miről is szól a könyv? Nem többről és nem kevesebbről, mint világunkról, arról, hogy milyen és ideális esetben milyen lehetne (csöppet szájbarágósan és didaktikusan, de hát mit tegyünk, néha erre is szükség van). Aztán szól az életről, amely figyelemre méltó dolog, bár néha ugyancsak elfelejtünk rá figyelni. Az időről, amellyel kapcsolatban talán túl optimisták vagyunk. Szól tudásról és (tartós) értékekről, amelyekre ma már nincs igény, feleslegessé váltak. Legalábbis mintha nagyon úgy tűnne. Szól szeretetről, törődésről, összefogásról, elfogadásról, becsületességről, tisztességes munkáról, erkölcsi tartásról, elvi kérdésekről… Arról, hogy mit ér egy ember.
Az ember, akit esetünkben Ovénak hívnak, és aki a világ legrugalmatlanabb embere. Aki fekete-fehér monotóniájában, minden színét elveszítve, haszontalannak érzi magát, az életet meg értelmetlennek. Aztán rutinba merevedett, magányos életébe berobban egy mosolygós szőke mamlasz és egy iráni nagypocakos, várandós nő két nyavalyás kölyökkel – egy háromévessel és egy hétévessel. És jönnek utánuk a többiek, újak és régiek, ifjoncok, sznobok, jó barát ellenségek, szinte észrevétlenül, bár ugyancsak kéretlenül. Megannyi típusszereplő, akiket minden papírízűségük ellenére szívébe fogad az ember. Meg ott a szisza is, igen, a cukiságmérőt kiakasztó rozzant macska (a hóbuckában), aki olyan flottul oldja meg a problémáit, hogy azt még Ove is elismerésre méltónak tartja (pedig ő aztán határozottan nem macskafeljavító intézet). Innentől kezdve nincs megállás, utánfutós tolatástól kórházi kiruccanásokig, megvert bojóctól megzsarolt fehéringesekig ezer és egy kalandos akció tölti ki a hétköznapokat. A különböző életmentésekről nem is beszélve.
Szóval minden van itt, amitől Ove szürke világa szivárványszínűvé válhat, és amitől bestseller lehet egy könyv. És még nem is szóltam az elbeszélő humoráról, amitől gyakran fülig ér az ember szája.
Mondom én, még egy Saabhoz is megjön az ember kedve tőle. (Nem mintha létezne valamirevaló autó a Saabon kívül. :))

15 hozzászólás
TiaRengia I>!
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Figyelem! Aki imádja ezt a könyvet, ne olvassa tovább! Felindult értékelés következik! Én szóltam…
******************
Istenem, végre vége…! Nem tartom magam valami lelketlen embernek, sőt, alkalomadtán meglehetősen szentimentális is tudok lenni, de nekem ez a könyv nagyon nem csúszott. Annyira sokat vártam pedig tőle, mert kivételesen a filmet láttam előbb, az pedig kifejezetten kellemesre sikerült, ott a rendező nem akarta nonstop erőszakkal facsargatni a könnyzacskóimat.
Igazi bestseller-könyv, hiszen olyan zsigeri érzésekre kíván hatni, mint amit a halál, az öregség, a szeretet, a magány meg egymás meg nem értettsége vált ki belőlünk. Jaj, majdnem elmorzsoltam egy könnycseppet. Félreértés ne essék, ezek fontos témák, de ha valaki nem tud hozzájuk jó ízléssel nyúlni, akkor ne várja tőlem, hogy meghatódjak. Pláne ne nyomja az arcomba közelről, mert akkor meg juszt se.

Fredrik Backman nem bízott semmit a véletlenre ezügyben, van itt minden, mint a búcsúban:
– halott feleség, akinek természetesen semmilyen rossz tulajdonsága nem volt;
– elvesztett baba, akinek pedig már éppen érezni lehetett a rugdalózását édesanyja hasában;
– bevándorló fiatal nő, megtoldva azzal, hogy még terhes is (nyugi, az ő gyereke életben marad);
– elhízott, apátlan spoiler fiú a szomszédból, aki a családon belüli erőszakot is átélte;
– egy macska, mert a cukisági faktornak is kell adni (egy ponton túl jóóóól a szájába is rágjuk az olvasónak, ha még nem jött volna rá, hogy igeeeen, Sonjat testesíti meg a cicuska, hát milyen megható mán’);
– satöbbi, nincs idegrendszerem tételesen felsorolni mindent.

Nem beszélve a pofátlanul hatásvadász mondatokról, mint egyik személyes kedvencem:

Ove fekete-fehér ember volt.
A felesége pedig színes. Ő volt Ove összes színe. És előtte gyorsan ütünk egy entert, hogy még inkább kiemelkedjen „A Mondanivaló”. Szinte hallom a giccses háttérzenét is menten. Ennyire ne toljátok az arcombaaaaaa….!

Egyébként meg Ove a legkevésbé sem szimpatikus karakter. Nem, nem jött át, hogy ő egy hű de kellemes ember lehet belül. Rohadtul nem volt az (juj, itt egy csúnya szó, rohadtul!), egy begyöpösödött, érzelmi analfabéta, kényszeres, rugalmatlan vén fsz volt, az ilyen embereket én nagy ívben kikerülöm. spoiler

Egy ember, aki bemegy egy üzletbe és mindenáron összevész az eladókkal, a saját fszkalapsága miatt. Az ilyen arrogáns stílustól a hátamon áll a szőr és mennyi van az ilyen emberekből, te jó ég…

Egy ember, aki nem úgy oldaná meg a nyugdíjazását meg az özvegységét, hogy új életcélokat tűz ki maga elé, eljár közösségbe, új hobbiba vág stb. nem, dehogy. Úgy, hogy megöli magát. Wow, igazi példaértékű ember. Ja, nem.

Egymást pedig kizárólag az autójuk márkája alapján ítéljük meg. Illetve abból, hogy mihez értenek. Aki ki tudja operálni a tumort az agyadból, de nem képes utánfutóval tolatni, az egy semmirekellő ember, akinek élnie sem lenne szabad. Okés, értjük.

Címszereplőnk a teátrálisságot kimaxolja, még halálában is. Mert hát mi is okozza a végén ennek a jóembernek a végzetét? Hát az, hogy spoiler! – értiteeeek. Ennél a pontnál már sokadjára forgattam a szemem, az utolsó 15 oldalt csak nagy erőfeszítések árán sikerült elolvasnom.

Oven túl már csak egy embert irritált jobban: ez pedig maga a szerző, akinek a fotója folyton kikandikált a védőborító belső oldaláról, a végén már letéptem a könyvről, hogy ne lássam. Annyira ismerem az ilyen Humor Heroldokat, te jó isten. Kényszeredetten vicceskedik, amikor tizedennyi poén még vicces is lehetne. De nem kell ennyi petárdát eldurrogtatni, mert nem, nem lesz vicces ekkora dózisban, bocsika.

Ezen túl az író még vidáman pózol is azzal, hogy nem ment neki a suli. Fredrik, szívem, értjük, hogy neked semmi végzettséged nincs és az informatikához is hülye vagy, de azért azt elmondanám, hogy nem minden informatikus elhízott/balfsz/életképtelen. Sőt. Meglepődnél, micsoda hatalom van a birtokukban. Az orvosok döntő hányada sem ostoba. Ja, és nem muszáj beleírnod a könyvedbe egy cicát anélkül, hogy tudnád, milyenek is ezek az állatok, csak mert cuki. Egy macska ugyanis Nem. Viselkedik. Így. Ahogy. A. Könyvben. Írod.

De jól van, nem leszek genyó, kap 2 csillagot a könyv, mert alapvetően gördülékeny volt a stílusa és a kiadó is rászánta a pénzt az igényes borítótervre és a korrektorra.
Felfoghatatlan, hogy ez a könyv 96%-on áll a molyon.

92 hozzászólás
csillagka P>!
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Könyvtesók ajánlására vettem kezembe ez a könyvet. Nagyon régen ott virít az első helyek egyikén, rengeteg hasonló ízlésű moly 5*-os ajánlásával, még is féltem, az ”Indul a bakterház” óta idegenkedek a geg gyűjteményéktől, és előzetes várakozásban ez is egy humorheroldnak ígérkezett. (a film megnézésének előkészítése folyamatban) Na rendben, mostanában sok mély könnyfakasztó olvasmány került a kezembe, nem is baj egy-két óra felhőtlen röhögés, csak alpári nem legyen könyörgöm, mert az nem szeretem. (kicsit se az) Így jártam, azaz a sors megint rendes fricskát mutatott, persze számíthattam volna a megemlékezésre, éppen a héten vagyunk harminc éve együtt az életem párjával, bizony ennyi idő utána tényleg értek minden gondolatot amit Ové megfogalmaz a szeretetről és az összetartozásról. (még a rosszat is eltudom fogadni)
Tudjátok, hogy Mexikóban van olyan indián törzs, ahol egy házasság után a férj és feleség egy hónapra ruhát, életet cserél és csak akkor költöznek össze, ha már megtapasztalták milyen is volt a másik előző családja, mert utána már nincs előző, és nincs egyik vagy másik, csak közös van és együtt leélt jó vagy rossz sors.
Fredrik Backman a hosszú boldog házasság elvesztéséről mesél, alázattal, szeretettel, megértéssel, arról hogy nincs hibátlan ember, csak elfogadó társ, nincs fontosabb, mint a megértés és a megbocsájtás, és persze a Saab, de ez már mondanom se kell.
Szegény szemeim már nem sokáig bírják, ennyire régen nem kedveltem meg főszereplőt mint Ovét. Köszönöm Istenem a nekem adott ünnepi könyvet, egy élmény volt, megerősítette szerelmemet a saját mogorva medvém iránt.

4 hozzászólás
K_Kata99 P>!
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

„– Az embereket a tetteik minősítik, és nem az, hogy mások mit mondanak róluk. ”

Ove-nak volt egy szerető felesége, ő volt az összes színe.
Ove-nak volt egy Saab-ja, amin Parvaneh tanult vezetni és később Adriané lett.
Ove-nak volt egy macskája, aki reggel tonhalat evett, míg Ove megitta a kávéját.
Ove-nak voltak unokái, akik rajzoltak neki, ő pedig mesét olvasott nekik.
Ove-nak voltak barátai, akikre számíthatott és akiknek bármit megjavított, ha szükség volt rá.

Különleges történet. Ove nem az a szereplő, aki egyszerre belopja magát az ember szívébe. Először meg kell ismernünk jelenét és múltját, aggályait, jellemét és az élethez való viszonyát. Vannak, akik megértik és vannak, akik nem tudnak azonosulni vele.
Olvasás közben sírunk, nevetünk, csalódunk, elítéljük az igazságtalanságot, átélünk vidám és boldogtalan perceket, szembesülünk az élet mulandóságával.

„De mi, emberek alapvetően optimisták vagyunk az idővel kapcsolatban. Mindig azt hisszük, hogy lesz még elég idő ezt-azt csinálni a többi emberrel. Elég idő, hogy elmondjunk nekik dolgokat.”

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

Ove fekete-fehér ember volt.
A felesége pedig színes. Ő volt Ove összes színe.

43. oldal, 5. fejezet (Animus, 2014)

15 hozzászólás
clarisssa P>!

„Szeretni valakit olyan, mint beköltözni egy házba” – mondta mindig Sonja. „Az elején az ember beleszeret az újba, minden reggel rácsodálkozik, hogy mindez az övé, és közben fél is egyszerre, hogy valaki hirtelen beront az ajtón, és közli, hogy súlyos félreértés történt, és igazából nem lakhat az ember ilyen remek körülmények között. De ahogy telnek az évek, megkopik a homlokzat, itt-ott megrepedezik a fa, és az ember elkezdi nem azért szeretni a házat, mert olyan tökéletes, hanem éppen azért a sok apróságért, amik miatt nem az. Megismeri az épület minden zegét-zugát. Megtanulja, hogyan lehet elkerülni, hogy a kulcs beragadjon a zárba, ha hideg van. Melyik parketta hajlik meg kissé, ha az ember ránehezedik, és pontosan hogyan kell kinyitni a szekrényajtót, hogy ne nyikorogjon. Ezek azok, ez a sok apró titok, amitől a ház az ember otthona lesz.”

302-303. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sonja · szeretet
3 hozzászólás
szera>!

Az embernek olyan furcsa dolgok hiányoznak, amikor elveszít valakit. Apró dolgok. A mosolyok. Ahogy megfordul álmában.

63. oldal

sdori>!

[…] minden ember életében eljön a pillanat, amikor el kell döntenie, milyen emberré váljon. Olyanná, aki hagyja, hogy a többiek eltapossák, vagy olyanná, aki nem. Ha nem ismered a pillanat történetét, nem ismered az embert.

113. oldal

szera>!

De mi, emberek alapvetően optimisták vagyunk az idővel kapcsolatban. Mindig azt hisszük, hogy lesz még elég idő ezt-azt csinálni a többi emberrel. Elég idő, hogy elmondjunk nekik dolgokat.

284. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő
4 hozzászólás
Molly11>!

– Az embereket a tetteik minősítik, és nem az, hogy mások mit mondanak róluk – mondta Ove.

84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ove
Uzsonna>!

Mert Ove megtanulta, hogy ha az embernek nincs mondanivalója, legjobb kérdezni valamit. Mert az emberek, ha megkapják a lehetőséget, hogy magukról beszéljenek, azt is elfelejtik, hogy előtte rosszat gondoltak a másikról.

155. oldal

szera>!

– Egyetlen napsugár is elég, hogy elkergesse az árnyakat […]

112. oldal

6 hozzászólás
clarisssa P>!

A halál figyelemre méltó dolog. Az emberek úgy élik az életüket, mintha nem létezne, és mégis, talán a halál az egyik legfőbb ok az életre. Néhányunknak annyira erősen benne van a tudatában, hogy dühössé és makaccsá válunk tőle. Néhányunknak szüksége van az állandó jelenlétére, hogy láthassuk, mi az ellentéte. Megint másokat annyira lefoglal, hogy már jóval azelőtt ott ülnek a váróteremben, mint ahogy bejelentette volna érkezését. Félünk tőle, és mégis, a legtöbben leginkább attól félünk, hogy valaki mást ragad el, nem minket. Mert a halállal kapcsolatos legnagyobb félelmünk az, hogy elmegy mellettünk. És ott hagy minket magányosan.

322. oldal

szera>!

„Aki nem sokat beszél, az ritkán mond hülyeséget, mondta mindig az apád” – mesélte az egyik kollégája egy délután a síneknél.

80. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

L. Erik Roland: Határok Nélkül
Rick Riordan: A villámtolvaj
Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!
R. J. Palacio: Az igazi csoda
R. J. Palacio: Csodácska
Jeff Kinney: A nagy kiruccanás
Charles Martin: Hegyek között
Ruby Saw: Gázt neki, Chiara!
Rita Falk: Télikrumpligombóc