Amit ​a fiamnak tudnia kell a világról 563 csillagozás

Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

„Amikor gyerekünk lesz, az olyan, mintha markológépet próbálnánk vezetni egy porcelánboltban. Begipszelt lábbal. Fordítva felvett símaszkban. Részegen.”

Hogy milyen szülőnek lenni, arról mindenkinek más a véleménye, de azt, hogy a gyereknevelés számos nehézséget, buktatót, vicces és megható fordulatot tartogat, senki sem vitatja.
Fredrik Backman, Az ember, akit Ovénak hívnak szerzője ebben a briliáns kis kötetben éppen ezeket a fordulatokat veszi sorra. Szó esik itt repülőterekről, műanyag zsiráfokról, együttesalapításról, pankrációról és még sok más hasznos és haszontalan dologról. Személyes, szókimondó, tiszteletlen, és rendkívül szórakoztató.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2021
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633242827 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2019
138 oldal · ISBN: 9789633242834 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2019
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633242827 · Fordította: Bándi Eszter

Enciklopédia 60

Szereplők népszerűség szerint

nagypapa · nagyszülő


Kedvencelte 58

Most olvassa 23

Várólistára tette 226

Kívánságlistára tette 226

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Backman ebben a könyvében összegyűjtötte személyes élményeit az apasággal kapcsolatban. Feltárja saját hibáit, rossz lépéseit, ír a férfiasságról és az életközépi válságról is. Mesél többek közt szeretetről, vallásról, háborúról, egy zenekar alapításának kulcsfontosságáról, a foci iránti rajongásáról, az ételhez fűződő viszonyáról. Teszi mindezt a jól ismert humorral és gördülékeny stílusával. Megpróbálja mindazokat a kis és nagy dolgokat átadni, amire fiának szüksége lesz a világban való eligazodáshoz. Szülőknek kötelező olvasmány!

>!
Animus, Budapest, 2019
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633242827 · Fordította: Bándi Eszter
2 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

„(…) nem az a bátor, aki annak ellenére ütni mer, hogy nem tudja, nyer majd, vagy veszít. Az a bátor, aki tudja, hogy győzne, és mégsem tesz semmit.”

Az emberek különböző életválságokon esnek át hosszú létezésük folyamán. Mindenkinek meg van a maga tragédiája és természetesen a saját bajaik súlyossága és megoldása a legfontosabb. Bár sokan ítélkeznek másokról és döntenek felettük úgy, hogy egy percig sem gondoltak abba bele, hogy az adott személynek miért is esik nehezére abszolválni a mások számára oly egyértelmű megoldással bíró „bajokat”. Nekem erről az jut eszembe, amit szeretett nagyapám mondott mindig: „Állj meg és vedd fel az ő cipőjét. Ha belefér a lábad, akkor menj benne pár kilométert, ellenben, ha bele se fér a talpad, engedd el és ne ítélkezz, mert még erre sem vagy méltó!” És, bár elsőre lehet, hogy kicsit egyoldalúnak tűnik ez a jó tanács, számomra nagyon nagy segítséget nyújtott mindig is az életben maradáshoz ebben a világban.

Ezt a könyvet egy csodálatos barátnőmtől kaptam ajándékba, mert tudta, hogy nagyon nagy életválságon megyek keresztül. Nem mondott többet, mint hogy „olvasd el és meglásd, segít”! Ha nem lennék könyvmoly, akkor biztos kételkedtem volna a szavaiban, de mivel könyvimádó ember vagyok, ezért automatikusan nyúltam is a kötet felé.

És milyen igazad volt kedves barátnőm! Ebben a könyvben mindenki megtalálja önmagát, hiszen gyermekei vagyunk valakiknek és bár megoldani nem fogja a gondunkat, mégis megérteti velünk, hogy a felmenőink is csak emberek, esendőek, csetlenek – botlanak, de ettől még érzelmekkel teli élőlények. Természetesen a múlt bűneit nem fogja eltörölni és a ki nem mondott vagy meg nem értett szavak még a fájdalmunk marad, de az írónak köszönhetően megértettem, hogy túl szigorú voltam.

„Szeretném, ha megértenéd, hogy nem akarlak abban a hitben ringatni, hogy nincs gonoszság a világon. Mert van. Ez a világ tele van érthetetlen, felfoghatatlan, kegyetlen, kérlelhetetlen gonoszsággal. Meg erőszakkal, igazságtalansággal, kapzsisággal, vak dühvel. De tele van minden mással is. Apró pillanatokkal. Mint egy barátságos mosoly két idegen között. A szerelem első látásra. A hűség és barátság. Valaki keze a tiedben egy vasárnap délután. Két testvér újraegyesülése. És vannak hősök is benne, akik felállnak, mikor senki más nem mer. Egy ötvenes fickó egy Saaban, aki beenged a sorba a csúcsforgalomban. Nyári éjszakák. Gyereknevetés. Sajttorta.
Az egyetlen, amit eldönthetsz, hogy melyik oldalon akarsz állni. Melyik halomhoz teszed hozzá a magadét.”

Fredrik Backman írónak immáron második kötetét olvastam el, hiszen pár hete fejeztem be a Hétköznapi szorongások című regényét, amit akkor nagyon megszerettem és reméltem, hogy a többi könyvével is szerencsém lesz. Amit a fiamnak tudnia kell a világról tulajdonképpen egy napló az írótól gyermekének, melyben mindenféle szituáción keresztül feszegeti az élet nagy dolgait, de elsődlegesen azt, hogy értse meg, miért hibázik, mint apa..

Bővebben:
https://konyvelvono.blogspot.com/2021/08/fredrik-backma…

>!
Animus, Budapest, 2019
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633242827 · Fordította: Bándi Eszter
8 hozzászólás
Málnika >!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

„Tudd, hogy lehetsz bármi, ami csak szeretnél, de ez közel sem olyan fontos, mint az, hogy lehetsz az is, aki vagy.”

Backman új kisregénye egy különleges, érzelmekkel teli szülői útmutató az életről. Sok mindenről szól, többek között a kakilogisztikáról, az IKEÁ-s labdamedencéről, a különböző vackok halmozásáról, a fociról és egy együttes alapításáról, de leginkább a szülői szeretet mindent elsöprő erejéről és a tökéletlen nevelés tökéletességéről. A svéd író ezúttal is igazi lélekbalzsamként hat olvasójára, a humoros, rövid fejezetekbe ismét hihetetlenül mély érzelmeket sűrített bele. Az apaszerep valósághű ábrázolása során pedig egyáltalán nem titkolja, hogy a szülői feladatkör közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Bár azt írja, nem sokat tud a szeretetről, a tapasztalatok megosztása során egyre csak árad és árad belőle a szeretet, amely garantálja, hogy kisfia valóban mindent megtudjon a világról, és a család biztonságos közegéből kilépve majd saját maga is továbbadja ezeket a kincseket.

Bea_Könyvutca P>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Olyan jó lenne, ha mindannyian kapnánk egy ilyen útravalót a szüleinktől és mi is írnánk ilyet a gyerekeinknek. És nem feltétlenül azért, mert tényleg megfogadnánk a benne lévő dolgokat, hiszen mindenki szereti saját maga megtapasztalni az életet, de mégis velünk lenne, mosolyognánk, sírnánk, magunkkal vihetnénk a szeretetet és gondoskodást, és bármikor felcsaphatnánk a könyvet és elolvashatnánk a szívmelengető, olykor megható, olykor vicces sorokat.

Egy szülői esszésorozat ez, hibákról, félelmekről, apa-fia közötti különleges pillanatokról, emlékekről, reményekről és álmokról.

Tele van közös emlékkel, humorral, bölcsességgel és sok-sok szeretettel. Eddig is imádtam Backmant, mint írót, de most közelebb kerültem az emberhez is ebben a könyvében.

Keserédes, humoros, szórakoztató, bájos olvasmány.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/10/fredrik-backman-e…

Iloonka>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Már korábban emlegettem, hogy én Backamntól akár még a bevásárlólistáját is olvasnám, nem unatkoznék egy pillanatig se. Ez a kis könyv pedig tökéletes útmutató Backman felé, hisz a fiával kapcsolatos gondolatait ossza meg, hogy mit is kéne tennie apaként, mire szeretné megtanítani a fiát.
Őszintén mondom, hogy egy résznél legszívesebben elsírtam volna magam, mert annyira érződött, mennyire szereti a fiát, mennyire szereti a feleségét. Backman maga is különleges ember, aki bár esetlen, és nem tökéletes, mégis átérződik a sorokba mártott szeretet. És néha csak ez számít. Bár a fiának írta, de mégis sokat tanulhatnak belőle mások is, nem csak gyerekesek, habár attól féltem, hogy pont ez lesz az éke annak, ha nem tetszik a történet. De végül mégiscsak jó a ténymegállapításom a bevásárlócetlivel kapcsolatban. Itt szinte mindenről szó esett, minden, ami az életében lényeges, vagy lényegtelen. Humoros, szívet tépő, és elvarázsol. Fredrik, sose akarj megváltozni!

2 hozzászólás
meseanyu P>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Nagyon helyes könyv, hangosan röhögős gyereknevelési sztorikkal, meg persze a Backmantól már megszokott szívmelengető sorokkal. Roppant kellemes élmény volt olvasni.

robinson P>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Nem csak rajongóknak. Ajánlott nem csak kisgyerekes szülőknek, apáknak, de azoknak is, akik még csak lélekben készülnek apává lenni. Mindezen gondolatok Backman remek stílusában.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/04/amit-fiamnak-tud…

Chöpp >!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

O.K. Én nem éppen erre számítottam. Kicsit (sokkal) komolyabbra; viszont az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon hamar akklimatizálódtam, és nagyon sokat nevettem – meg egyszer sírtam is egy kicsikét. (Még hogy nem nagyon ért a szeretethez!)

Navi P>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

AZ ÉV KÖNYVE.
Így, csupa nagybetűvel. Végig nevettem és sírtam, sokszor egyszerre.
Ne a Coelho-féle közhelytárra gondoljatok, hanem egy esendő pasi sztorijaira, aki megpróbálja elmondani a 2 éves fiának, hogy mi a bátorság, a szeretet, az IKEA, az előevés …
Hogy milyen az élet :)

2 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Picit féltem ettől a könyvtől, hogy nincs gyerekem nekem tetszeni fog e, hogy hat rám. De Backman ez ismét telitalálat lett. Nagyon sokat nevettem rajta, szeretem ahogy humorral fűszerezi a szívmelengető történetek. Jó volt részese lenni ennek a kis családi kuckónak, ahol ilyen szeretet, béke és összetartás van jelen. Bárcsak nekem is lenne egy ilyen könyvem, szívesen olvasgatnám :)


Népszerű idézetek

Málnika >!

Tudd, hogy lehetsz bármi, ami csak szeretnél, de ez közel sem olyan fontos, mint az, hogy lehetsz az is, aki vagy.

75. oldal

3 hozzászólás
Flora_The_Sweaterist>!

Amikor gyerekünk lesz, az olyan, mintha markológépet próbálnánk vezetni egy porcelánboltban. Begipszelt lábbal. Fordítva felvett símaszkban. Részegen.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyermekvállalás · símaszk
3 hozzászólás
Málnika >!

Szeretném, ha azt csinálnád, ami boldoggá tesz, attól függetlenül, hogy mit szólnak hozzá mások.
De azt is szeretném, ha felkészülnél mások tudatlanságára és szűklátókörűségére.

43. oldal

robinson P>!

Azt mondják, a férfiak előbb vagy utóbb olyanok lesznek, mint az apjuk. Remélem, ez nem igaz.
Remélem, te jobb leszel.

1 hozzászólás
RZednik>!

Találj valakit, aki nem azért szeret, aki vagy, hanem annak ellenére.

30. oldal

Málnika >!

Van valami különleges abban, amikor beleszeretünk a szavakba. Repkedő pillangóként érezzük őket a bőrünk alatt. Forgószélként a fejünkben. Ökölként a gyomrunkban.

161. oldal

Málnika >!

Mert szeretném, ha tudnád, a szülőség azért nem olyan átkozottul sima ügy, mint amilyennek látszik.

11. oldal

zyzmut>!

Én csak annyit mondok,
hogy senki sem adott használati
utasítást a szülőséghez

Az ember ráköp a szalvétára.
Aztán letörli a gyerek arcát a szalvétával.
Nem köpünk egyenesen a gyerekre.

94. oldal

4 hozzászólás
Kókuszka>!

Csak arra szeretnék kilyukadni, hogy nem mindig az az erősebb, aki üt. Hanem, aki nem üt.

128. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: Regretting You – Elrontott életek
Matthew Dicks: 21 tétel a szerelemről
John Grogan: Marley & Mi
Varró Dániel: Aki szépen butáskodik
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél
Anne L. Green: Elfojtott vágyak
Vi Keeland: Hívatlan vendég
John Grogan: Marley meg én
Marie-Aude Murail: A lélekdoki – 2. évad
Rita Falk: Sertésfej al dente