Amit ​a fiamnak tudnia kell a világról 403 csillagozás

Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

„Amikor gyerekünk lesz, az olyan, mintha markológépet próbálnánk vezetni egy porcelánboltban. Begipszelt lábbal. Fordítva felvett símaszkban. Részegen.”

Hogy milyen szülőnek lenni, arról mindenkinek más a véleménye, de azt, hogy a gyereknevelés számos nehézséget, buktatót, vicces és megható fordulatot tartogat, senki sem vitatja.
Fredrik Backman, Az ember, akit Ovénak hívnak szerzője ebben a briliáns kis kötetben éppen ezeket a fordulatokat veszi sorra. Szó esik itt repülőterekről, műanyag zsiráfokról, együttesalapításról, pankrációról és még sok más hasznos és haszontalan dologról. Személyes, szókimondó, tiszteletlen, és rendkívül szórakoztató.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Animus, Budapest, 2019
138 oldal · ISBN: 9789633242834 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2019
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633242827 · Fordította: Bándi Eszter

Enciklopédia 53

Szereplők népszerűség szerint

nagypapa · nagyszülő


Kedvencelte 41

Most olvassa 20

Várólistára tette 207

Kívánságlistára tette 208

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Backman ebben a könyvében összegyűjtötte személyes élményeit az apasággal kapcsolatban. Feltárja saját hibáit, rossz lépéseit, ír a férfiasságról és az életközépi válságról is. Mesél többek közt szeretetről, vallásról, háborúról, egy zenekar alapításának kulcsfontosságáról, a foci iránti rajongásáról, az ételhez fűződő viszonyáról. Teszi mindezt a jól ismert humorral és gördülékeny stílusával. Megpróbálja mindazokat a kis és nagy dolgokat átadni, amire fiának szüksége lesz a világban való eligazodáshoz. Szülőknek kötelező olvasmány!

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Olyan jó lenne, ha mindannyian kapnánk egy ilyen útravalót a szüleinktől és mi is írnánk ilyet a gyerekeinknek. És nem feltétlenül azért, mert tényleg megfogadnánk a benne lévő dolgokat, hiszen mindenki szereti saját maga megtapasztalni az életet, de mégis velünk lenne, mosolyognánk, sírnánk, magunkkal vihetnénk a szeretetet és gondoskodást, és bármikor felcsaphatnánk a könyvet és elolvashatnánk a szívmelengető, olykor megható, olykor vicces sorokat.

Egy szülői esszésorozat ez, hibákról, félelmekről, apa-fia közötti különleges pillanatokról, emlékekről, reményekről és álmokról.

Tele van közös emlékkel, humorral, bölcsességgel és sok-sok szeretettel. Eddig is imádtam Backmant, mint írót, de most közelebb kerültem az emberhez is ebben a könyvében.

Keserédes, humoros, szórakoztató, bájos olvasmány.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/10/fredrik-backman-e…

Málnika P>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

„Tudd, hogy lehetsz bármi, ami csak szeretnél, de ez közel sem olyan fontos, mint az, hogy lehetsz az is, aki vagy.”

Backman új kisregénye egy különleges, érzelmekkel teli szülői útmutató az életről. Sok mindenről szól, többek között a kakilogisztikáról, az IKEÁ-s labdamedencéről, a különböző vackok halmozásáról, a fociról és egy együttes alapításáról, de leginkább a szülői szeretet mindent elsöprő erejéről és a tökéletlen nevelés tökéletességéről. A svéd író ezúttal is igazi lélekbalzsamként hat olvasójára, a humoros, rövid fejezetekbe ismét hihetetlenül mély érzelmeket sűrített bele. Az apaszerep valósághű ábrázolása során pedig egyáltalán nem titkolja, hogy a szülői feladatkör közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Bár azt írja, nem sokat tud a szeretetről, a tapasztalatok megosztása során egyre csak árad és árad belőle a szeretet, amely garantálja, hogy kisfia valóban mindent megtudjon a világról, és a család biztonságos közegéből kilépve majd saját maga is továbbadja ezeket a kincseket.

robinson P>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Nem csak rajongóknak. Ajánlott nem csak kisgyerekes szülőknek, apáknak, de azoknak is, akik még csak lélekben készülnek apává lenni. Mindezen gondolatok Backman remek stílusában.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/04/amit-fiamnak-tud…

Navi P>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

AZ ÉV KÖNYVE.
Így, csupa nagybetűvel. Végig nevettem és sírtam, sokszor egyszerre.
Ne a Coelho-féle közhelytárra gondoljatok, hanem egy esendő pasi sztorijaira, aki megpróbálja elmondani a 2 éves fiának, hogy mi a bátorság, a szeretet, az IKEA, az előevés …
Hogy milyen az élet :)

2 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Picit féltem ettől a könyvtől, hogy nincs gyerekem nekem tetszeni fog e, hogy hat rám. De Backman ez ismét telitalálat lett. Nagyon sokat nevettem rajta, szeretem ahogy humorral fűszerezi a szívmelengető történetek. Jó volt részese lenni ennek a kis családi kuckónak, ahol ilyen szeretet, béke és összetartás van jelen. Bárcsak nekem is lenne egy ilyen könyvem, szívesen olvasgatnám :)

Leliana>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Vajon Backman sunyiban tag a molyon, és olvassa a róla írt értékeléseket? Láttam, írta róla valaki, hogy ha bevásárlólistáját egy fecedlin kiadnák, azt is megvennék, elolvasnák.
Kicsit ezt éreztem most. Volt, ahol mókás volt, igen. Volt, ahol elérzékenyültem egy pillanatra, ezt is be kell ismernem. De összefüggéstelen, darabos, végső soron semmiről nem szóló szösszenet volt, aminek egy gyermek, amikor felnő, valóban örülhetne, hisz olyan korba repülhet vissza általa, amire nem is emlékszik, de könyvként megjelentetni talán mégis túlzás. ("Amúgy is rég adtunk már ki valamit, dobjuk oda nekik ezt..")
Valószínűleg az én hibám, hogy a negyedikként olvasott kötetéről ismét nem tudok jót mondani, nem is szabadott volna már kísérleteznem az ilyen terjedelmű műveivel. :(

Garbai_Ildikó P>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Imádom!!! Az első könyvem az írótól de biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó. Rég nevettem már ennyit egy könyvön és ha nem nevettem akkor folyamatosan mosolyogtam. A fiamnak és anyukámnak és a barátnőimnek olvastam fel részleteket. Kedvenc lett. Aki, szülő annak azért, aki nem annak meg, azért ajánlott elolvasni. Újra átéltem mikor a fiam pici volt. Nagyon jól megfogalmazva és leírva mi minden mehet át ilyenkor az emberen. De nem csak a humor volt jelen a könyvben hanem sokkal több, mélyebb érzés is… Melegséggel tölti el az embert. Ajánlott!!! :)

Tóth_Orsolya_3 P>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Ha még nem olvastam volna Backmantól, ha még nem lett volna eddig is az egyik kedvenc íróm, akkor most már tuti az lenne.
Az egyik oldalon könnyeimet törölgetve hahotáztam, míg a következőn már a meghatottság miatt kellett szipognom. Frenetikus ez a pasi.

Aoimomo P>!
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Melyik szülő ne érezte volna még úgy, hogy gyereket nevelni " az olyan, mintha markológépet próbálnánk vezetni egy porcelánboltban. Begipszelt lábbal. Fordítva felvett símaszkban. Részegen.”
Ez a slank kis szösszenet – mert valóban rövidke – a mi történetünk is. Minden szülőé. Én ugyan nem vittem oviba mezitláb a gyerekemet, de csináltam más olyan dolgokat, amiken embertásrasim nevetnének, elborzadnának, vagy helyből megfogadnák, hogy nekik soha nem lesz gyerekük. off De ki nem? Fredrik nincs egyedül. Én sem vagyok egyedül. Ez egy nagy boldog őrült klub.
A reményei az én reményeim, a félelmei az én félelmeim is. Az a nagy különbség, hogy én nem tudom ezt így prezentálni a gyerekemnek, későbbi tanulmányozásra. Hát, majd legfeljebb a kezébe adom ezt a könyvet.


Népszerű idézetek

Málnika P>!

Tudd, hogy lehetsz bármi, ami csak szeretnél, de ez közel sem olyan fontos, mint az, hogy lehetsz az is, aki vagy.

75. oldal

3 hozzászólás
Flora_The_Sweaterist>!

Amikor gyerekünk lesz, az olyan, mintha markológépet próbálnánk vezetni egy porcelánboltban. Begipszelt lábbal. Fordítva felvett símaszkban. Részegen.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyermekvállalás · símaszk
3 hozzászólás
robinson P>!

Azt mondják, a férfiak előbb vagy utóbb olyanok lesznek, mint az apjuk. Remélem, ez nem igaz.
Remélem, te jobb leszel.

1 hozzászólás
Málnika P>!

Szeretném, ha azt csinálnád, ami boldoggá tesz, attól függetlenül, hogy mit szólnak hozzá mások.
De azt is szeretném, ha felkészülnél mások tudatlanságára és szűklátókörűségére.

43. oldal

Málnika P>!

Mert szeretném, ha tudnád, a szülőség azért nem olyan átkozottul sima ügy, mint amilyennek látszik.

11. oldal

Málnika P>!

Van valami különleges abban, amikor beleszeretünk a szavakba. Repkedő pillangóként érezzük őket a bőrünk alatt. Forgószélként a fejünkben. Ökölként a gyomrunkban.

161. oldal

Málnika P>!

Ha tényleg tudni akarod, mit jelent férfinak lenni, kérdezd meg Gareth Thomast, a walesi válogatott rögbijátékost, aki kiállt az öltöző közepére, és elmondta a csapattársainak, hogy meleg. Sok mindent nem tudok ezen a világon, de azt tudom, hogy akkor és ott az öltözőben senki sem volt férfibb nála.

75. oldal

RZednik>!

Találj valakit, aki nem azért szeret, aki vagy, hanem annak ellenére.

30. oldal

Kókuszka>!

Csak arra szeretnék kilyukadni, hogy nem mindig az az erősebb, aki üt. Hanem, aki nem üt.

128. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Varró Dániel: Aki szépen butáskodik
Janikovszky Éva: Örülj, hogy fiú!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!
Pamela Druckerman: Nem harap a spenót
Farkas Kriszta: Málna mesék
Willy Breinholst: Apák könyve
Dick Hills: Hogyan maradjunk házasok
Bruce Feiler: A boldog családok titkai
Csisztu Zsuzsa: Kisgyerek, kis gond
Willy Breinholst: Anyu a legjobb a világon!