Amit ​a fiamnak tudnia kell a világról 31 csillagozás

Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

„Amikor gyerekünk lesz, az olyan, mintha markológépet próbálnánk vezetni egy porcelánboltban. Begipszelt lábbal. Fordítva felvett símaszkban. Részegen.”

Hogy milyen szülőnek lenni, arról mindenkinek más a véleménye, de azt, hogy a gyereknevelés számos nehézséget, buktatót, vicces és megható fordulatot tartogat, senki sem vitatja.
Fredrik Backman, Az ember, akit Ovénak hívnak szerzője ebben a briliáns kis kötetben éppen ezeket a fordulatokat veszi sorra. Szó esik itt repülőterekről, műanyag zsiráfokról, együttesalapításról, pankrációról és még sok más hasznos és haszontalan dologról. Személyes, szókimondó, tiszteletlen, és rendkívül szórakoztató.

Eredeti mű: Fredrik Backman: Saker min son behöver veta om världen

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Animus, Budapest, 2019
176 oldal · ISBN: 9789633242834 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2019
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633242827 · Fordította: Bándi Eszter

Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Most olvassa 11

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 129

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Nem csak rajongóknak. Ajánlott nem csak kisgyerekes szülőknek, apáknak, de azoknak is, akik még csak lélekben készülnek apává lenni. Mindezen gondolatok Backman remek stílusában.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/04/amit-fiamnak-tud…

>!
Flora_The_Sweaterist P
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

“Szeretlek, ezt már most leszögezem, de ha megpróbálsz menetiránnyal szembe menni az IKEA-ban, akkor csak magadra számíthatsz. “

A szerző korábbi regényeitől eltérően Amit a fiamnak tudnia kell a világról nem egy cselekménnyel rendelkező történet, hanem a fiához írott tanácsok, vallomások gyűjteménye, egy olyan könyv, ami mögül előbújik az író és feltárulkozik az ember. Na, nem mintha Backman regényeiben nem találhatnánk rá az alkotóra: egy író nem is tud nem benne lenni a műveiben. De ez a könyv valami más. Valami sokkal személyesebb.

A gyermeknevelés nem egyszerű, ezt a szülők már rég tudják, mi többiek pedig általában tisztes távolból, csendben örülünk neki, hogy kívül maradhatunk a katasztrófa sújtotta övezeten, és nem kell megküzdenünk a “kakilogisztikával”, éneklő műanyag zsiráfokkal, a felelősséggel és az aggódással. Backman viszont ért hozzá, hogy még ezt a kaotikus világot is szimpatikussá tegye az írásából áradó, fiai iránt érzett szeretettel, a hibái és kétségei elismerésével, és a rá annyira jellemző, merész, szókimondó humorral.

„Amikor gyerekünk lesz, az olyan, mintha markológépet próbálnánk vezetni egy porcelánboltban. Begipszelt lábbal. Fordítva felvett símaszkban. Részegen.”

Ebben a könyvben megismerhetünk egy apát, egy igazi, a gyermekével törődő apát, és bár Backmant már eddig is szerettem, ezzel a rövid kiadvánnyal felkerült arra a kedvencek listájára, amit speciálisan a jó apukáknak tartok fent. Mert nincsen szeretni valóbb egy ilyen apukánál. Félreértés ne essék, Backman távol áll a tökéletestől és ezt fel is meri vállalni. Viszont a szavaiból egy valami világos, a gyermeke megszületésével maga mögött hagyta az énközpontú hozzáállást, és elfogadta, hogy ezentúl bármi is legyen, nem ő az első számú ember a saját életében, hanem a fia. Amik pedig igazán emberivé teszik, azok a hibái és félelmei.

Ami számomra külön örömet jelentett (mert az intertextualitásnak a bolondja vagyok), az a sok Ovéra tett utalás volt, amiből egyértelművé vált, hogy mennyi, a regényben feltűnő apróságot, érzést, részletet merített az író a saját életéből. Mind közül a legmeghatóbb pedig a felesége iránt érzett mély szeretete és csodálata: Ove Sonjája igazából Backman felesége.

Backman-rajongóknak ez a könyv kötelező olvasmány, apukáknak úgyszintén.
Mindenki másnak pedig erősen ajánlott.

Bővebben: https://florathesweaterist.wordpress.com/2019/04/30/ert…

>!
kratas P
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Szóval ilyen a szeretet. Őszinte, vicces, néha idióta, de aranyos és kedves.
Kedvenc!

>!
Virág_Blogger P
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

„Ez lenne hát az élet, amely bizonyos dolgokat megkövetel tőled. Legyél becsületes, bátor és igazságos. Szeress, és légy szeretve. Vallj kudarcot. Kerülj kínos helyzetekbe. Győzz. Ess le valahonnan. Ess szerelembe. Alapíts együttest.”

Ha azt mondod Backman, én azt mondom, őszinteség. Stílus. Humor. Mélyég. Azt mondom, ő az életbölcsességek skandináv mestere – bár nem annyira coelhosan, mint inkább „sose haladj forgalommal szembe az IKEA-ban, vagy leveszem rólad a kezem” értelemben. Olyan ember, aki beszélget az olvasóval, megcélozza az élet nagy kérdéseit, de nem áltat mindeközben azzal, hogy ismeri a tuti túlélési tippet, amivel megkönnyítheti bárkinek is ezt a buktatókkal teli utat. Főleg mert az élet szereti azt játszani, hogy ha jobbról, balról, előről és hátulról is felkészültél a támadására, akkor a magasból lenyúlva csap nyakon. Akárhogy is, Backman célja egyszerű és egyenes: csupán szeretné megosztani saját tapasztalatait, megmutatni azt, mikor orrabukott, s azt is, mikor kecses bakkecskeugrással lépett túl az élet állította akadályokon. A pelenkaosztályon történt kétségbeesését és a gyermeke iránti szeretetét. Az Amit a fiamnak tudni kell a világról minden lapjából árad az őszinteség, ahogy azt már Backmantől megszokhattuk – e kötet azonban úgy érzem személyességénél fogva még többet ad elődeinél. Olyan ajándékot, olyan gondolatokat, amelyeket mindenkinek meg kéne tanulnia elfogadni, és élete részévé tenni.

Teljes értékelésem a könyvről a blogomon olvashatjátok: https://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2019/05/fred…

>!
Nikymeria P
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Backman-t nem tudom megunni, és lehet csak egy nagyon ügyes szemfényfesztő, nyálas és hatásvadász, de imádom. Nagyon nevettem olvasás közben. Nem könnyű a gyereknevelés, de elhiszem neki, hogy vicces is lehet.

>!
Trixi
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Imádom ezt az embert!
Eddig még nem csalatkoztam benne. Végig kuncogtam a könyvet, és persze néha pityeregtem is. Az egyszerű mondatok, egyszerű szavak mögött akkora mélységet, szeretetet éreztem, hogy nem bírtam ki könnyek nélkül. Azt hiszem Backman úr, maradok örökké a híve!

5 hozzászólás
>!
bozs
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

A tanácsok picit bő lére vannak eresztve, de a közöttük lévő szösszenetek fenomenálisak!

>!
Mariann_ P
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Én csak annyit mondok,
hogy senki sem adott használati
utasítást a szülőséghez.

Az ember ráköp a szalvétára.
Aztán letörli a gyerek arcát a szalvétával.
Nem köpünk egyenesen a gyerekre.
Én kérek elnézést.

Így kezdődik….

Zseniális.
Egy monológ, ami éppen eszébe jut egy apának…..
Mert az apáknak el kell magyarázni a gyereküknek hogyan működik a világ.
Akkor is, ha még csak 2 évesek….
Ennyi. :)

>!
Nushi P
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Ismét nem csalódtam. Hangosan fetrengve röhögtem a könyvön és akarok még ilyet. És megyek megveszem a sógoromnak is akinek most van pici babája… Legyen neki is mit röhögnie. :-)

>!
lollynymph
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Jogosan kérdezi az ember, hogy miért áll közel hozzám egy 40-es skandináv apuka száz százalékban személyes könyvecskéje, akinek az élete és személyisége maximum kettő és fél százalékban hasonlít hozzám… Ha annyit mondok, Backman, akkor értitek?


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Azt mondják, a férfiak előbb vagy utóbb olyanok lesznek, mint az apjuk. Remélem, ez nem igaz.
Remélem, te jobb leszel.

1 hozzászólás
>!
robinson P

De azt jegyezd meg, hogy az ember a legfurcsább dolgokra emlékszik majd gyerekkorából.

1 hozzászólás
>!
robinson P

Tudom, hogy minden gyerek életében eljön a pillanat, mikor belátja, hogy az apja nem szuperhős.

>!
robinson P

Tehát nem olyan egyszerű megtanítani neked, mit jelent férfinak lenni. A férfiasság változik.

>!
Flora_The_Sweaterist P

Amikor gyerekünk lesz, az olyan, mintha markológépet próbálnánk vezetni egy porcelánboltban. Begipszelt lábbal. Fordítva felvett símaszkban. Részegen.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyermekvállalás
3 hozzászólás
>!
RZednik

Találj valakit, aki nem azért szeret, aki vagy, hanem annak ellenére.

30. oldal

>!
Mariann_ P

Szeretném, ha megértenéd, hogy nem akarlak abba a hitbe ringatni, hogy nincsen gonoszság a világon. Mert van. Ez a világ tele van érthetetlen, felfoghatatlan, kegyetlen, kérlelhetetlen gonoszsággal. Meg erőszakkal, igazságtalansággal, kapzsisággal, vak dühvel.
De tele van minden mással is. Apró pillanatokkal.Mint egy barátságos mosoly két idegen között. A szerelem első látásra. A hűség és a barátság. Valaki keze a tiedben van egy vasárnap délután. Két testvér újraegyesülése. És vannak hősök is benne, akik felállnak, mikor senki más nem mer.

130. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Herczeg Zsolt: Büfik és bukások
Székely András: Jöttek, láttak, legyőztek
Fekete Anna – Macskássy Kati (szerk.): Mi mondtuk… Apuról
Patik László: Apás szülés és egyéb viszontagságaim hiteles története
Willy Breinholst: Hurrá, apa lettem!
Helen Fielding: Bridget Jones babát vár
Willy Breinholst: Apák könyve
Szily László: Kitolás 2.
Szily László: Kitolás
Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja