Valaki ​másnak az élete 144 csillagozás

Frédérique Deghelt: Valaki másnak az élete

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1988. május 12. Marie huszonöt éves, barátaival új állását ünnepli egy étteremben, itt találkozik a jóképű, félig orosz, félig argentin Pablóval. Amikor másnap reggel egy átszerelmeskedett éjszaka után felébred, a naptár 2000. május 12-t mutat, Pablo a férje és három gyermekük van. Marie-nak az elmúlt tizenkét évről egyetlen emléke sincs, minden kitörlődött a tudatából, ami a Pablóval töltött első éjszaka óta történt vele. A fejében ő még mindig az a 25 éves, független gondolkodású lány, aki tegnap tizenkét évvel ezelőtt? volt. Úgy dönt, amnéziájáról nem árul el semmit a férjének és a környezetének, hanem titokban nyomozni kezd saját maga és az elveszett idő után. De hogyan rakhatja össze a kirakós darabkáit úgy, hogy közben senki ne gyanítson semmit, senki ne tartsa őrültnek? Hogyan álljon helyt a mindennapokban, amikor úgy érzi, valaki másnak az életét éli? Ahhoz, hogy újra birtokba vegye a múltat és kiderítse az emlékezetkiesés okát, alaposan meg kell ismernie valakit: önmagát.

Eredeti cím: La vie d’une autre

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
244 oldal · ISBN: 9789632453859 · Fordította: Burján Monika

Enciklopédia 2


Kedvencelte 17

Most olvassa 5

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
dagikám
Frédérique Deghelt: Valaki másnak az élete

Vegyes érzések kavarogtak bennem,azt hittem valami más végkifejlete lesz a sztorinak,számítottam valami csavara. De ehelyett egy szenvedős,eseménytelen,félig le zárt félig nem törtenetet kaptam. Vártam valami nyomozásfélét,de hiába. A főszereplő egyáltalán nem volt szimpatikus. Egyetlen pozitívuma,hogy könnyen lehetett vele haladni.

>!
buzavirág
Frédérique Deghelt: Valaki másnak az élete

A könyv százaléka szerint rosszabbra számítottam és legfőképpen krimire vagy thrillerre, de ehelyett egy házasságba kaptam betekintést. Ha pár évvel ezelőtt olvastam volna nem hiszem hogy magával ragadott volna ez a történet, ehhez a könyvhöz nem árt egy tartós kapcsolat, hogy igazán át tudjuk érezni főszereplőnk sorsát, egy házasság mélységét.
Lelki síkon nagyon erős, sokszor nyomasztó és nem igazán értek egyet a lezárással, de talán én is így döntöttem volna. Sokszor zavart a magázás is a könyvben, valahogy a franciákat lazábbnak gondolnám, mégis, hibái ellenére mélyen elgondolkodtatott.

2 hozzászólás
>!
_Enii_ P
Frédérique Deghelt: Valaki másnak az élete

„Felejtés”: „Elveszíteni valakinek, valaminek az emlékét, elmulasztani valami szokásosat, rendszereset. Az emlékezet kihagyása. Felejteni azt is jelenti, megbocsátani.”
Hűha…ha valaki most értelmes értékelést vár az akár tovább is görgethet,mert ez most nem fog sikerülni. Annyira szokatlan az alapszituáció is,hogy mikor rátaláltam tudtam, nekem ez kell. Gondoljunk csak bele..milyen lenne egy nap emlékek nélkül felkelni? Kinek mondanád el,hogy az utóbbi,jelen esetben 12 évből gyakorlatilag minden kiesett.Bolondnak tartanának? Megeshet.
Marie aki kezdetben próbál maga megoldást keresni a problémájára,rájön hogy ez nem is annyira egyszerű. Folyamatosan felfedezi,hogy neki férje és 3 gyerek van akikről semmit nem tud. Hol lakik,és ki az a nő akit a tükörben lát? Vajon azért felejtünk el bizonyos dolgokat,mert a valóság nem hagy más lehetőséget az újrakezdésre? Talán igen..végül is,mi lehetne a legjobb esély,ha nem a tiszta lap?

2 hozzászólás
>!
Naniii
Frédérique Deghelt: Valaki másnak az élete

Én teljesen más vártam ettől a könyvtől.
Krimi-t rendes thrillert de nem egy lélektan szerűséget a házaséletről. Mióta elolvastam a Soha de sohát félek az amnéziás szereplőktől szó szerint. Tudom, hogy az arany pöttyös könyv az érett nőknek való. Nekem ez nem jött be, nem tudom átérezni a házas élet mindennapi problémáit. Stílusra és a történetre természetesen 4 csillag. 10 év múlva talán majd megértem mit akart közölni a szerző.

>!
K_Maria P
Frédérique Deghelt: Valaki másnak az élete

Véletlenül került hozzám, nem is tudtam, hogy létezik ez a könyv. Köszönöm a könyvtáros néninek amiért a kezembe adta! (azóta az én kicsi könyvbirodalmamat is növelte)
Hihetetlenül jó és magával ragadó történet! A főszereplővel voltam, végig éreztem a bizonytalanságát, a kételyeit, a miértjeit… Megkaptam a kérdésemre a választ. Miért kapott a könyv ilyen kevés értékelést? Mert van akinek semmit sem ad, és lesznek olyanok – mint pl. én – ,akinek igenis sokat fog adni és fogja tudni értékelni Marie harcát, hogy újra megtalálja életét.

>!
Knefkati
Frédérique Deghelt: Valaki másnak az élete

Kedvenc könyv lett. Nagyon jól meg van írva a történet. Bár a thriller kategóriába sorolást nem értem. Ez egy felnőtteknek írt szerelmes történet. Nem tiniknek való, legalább is én azt gondolom.
Azzal meg tényleg egyet értek, hogy minden kapcsolatot és családot a nők "mentenek' meg, és ők küzdenek érte. A férfiak túl gyengék hozzá.

>!
harmatim
Frédérique Deghelt: Valaki másnak az élete

Első dolog ami eszembe jut, hogy irigylem…második egy mélyebb átgondolás után, hogy velem sose történjen meg. Az irigység azért, mert sok mindent jó lenne tiszta lappal újra kezdeni… a mélyebb átgondolás után rájöttem, hogy akkor az életem nagy része kiesne, amiért megküzdöttem, kiérdemeltem. A gyermekeim megszületése, a világra való rácsodálkozásuk stb….nem, ezt nem adom. Ekkor elkezdett érdekelni, mi lehet az a nyomós indok ami ezt a „helyzetet” ki tudja váltani. A fordulatok „etették” a könyvet….a férj a hibás…vagy mégsem…vagy igen…na mi is történt…és így gyorsan vége is lett. Sőt talán hiányzott még pár oldal nekem. Örülök, hogy belevágtam. Volt tanulsága számomra az biztos.

>!
dianna76 P
Frédérique Deghelt: Valaki másnak az élete

Nem tudtam teljesen kedvelni ezt a könyvet. A történet izgalmas, és kit ne érdekelne egy olyan ember sorsa, akinél 12 évi élet a feledés homályába vész. Viszont több helyen unalmasnak hatottak rám a sorokat, a főszereplő gondolatai. Ez nagy ellentétben volt azzal az izgalommal, amit éreztem a történet előrehaladtával. Nagyon kíváncsian vártam, hogy alakulnak a dolgok, és mi fog kiderülni a végére. Mi lehet az a trauma, ami amnéziába lökte Mariet. Mindenesetre elgondolkodtató volt az egész, és egyben félelmetes is. Az ember addigi életének harmada elveszik, és idegen körülményekre ébred. Nincsenek emlékei a családjával, gyerekeivel kapcsolatban. Ez valami szörnyű lehet… Az olvasó ilyenkor elgondolkodik, ő hogy élné ezt meg. Lehet, hogy én beleőrülnék. A regényben számos olyan sor, gondolat van, az időről, emlékekről, felejtésről, kapcsolatról, amin elmélázik. Az ilyen mondatokat szeretem. Szemezgettem is kicsit belőlük.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
244 oldal · ISBN: 9789632453859 · Fordította: Burján Monika
>!
Könyveskuckó_reblog
Frédérique Deghelt: Valaki másnak az élete

Rögvest kiolvastam egy ültő helyemben az egészet. Végig magával ragadott, teljesen beszippantott, és koromnál fogva (is) közel éreztem magamhoz. Tudom ajánlani minden 25-40 körüli nőnek, mert egyszerre tudhatja magának a fiatalok szertelenségét, szenvedélyességét, és a már középkorú nő problémáit, a gyermeknevelést, mindeközben rácsodálkozunk a világ – 12 év alatt bekövetkezett – változásaira. Néha én is szoktam ilyesmiken gondolkodni, amit a könyv pedzeget, néha én is elképzelem, mi lesz 12 év múlva, vagy például egy éve még el sem tudtam volna képzelni, hogy ma itt és így legyek, ahogy most. Kedvenc könyveim egyikévé lépett elő.
http://konyveskucko.reblog.hu/frederique-deghelt—valaki…

>!
sassenach
Frédérique Deghelt: Valaki másnak az élete

Megint az történt, hogy találkoztam egy nagyon jó ötlettel és hozzá egy elég gyenge kivitelezéssel. Sokkal többet vártam tőle. Különösen a vége okozott nagy csalódást. Annyira, de annyira lapos volt… Pedig olyan frappánsan meg lehetett volna oldani…. :( Sajnálom. :(


Népszerű idézetek

>!
K_Maria P

Azt szokták mondani, ami nem öl meg bennünket, az erősebbé tesz, de azt is hozzá kellene tenni, hogy ami nap mint nap emészt, az végül megöl.

57. oldal

>!
Klaudia96

A bánat egy olyan seb, amelynek véreznie kell ahhoz, hogy meggyógyuljon.

170. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bánat
>!
_Enii_ P

Elkapni egy pillanatot még nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg is tudjuk örökíteni.

>!
_Enii_ P

Ó, a hűséges barátok! Kemény csapások idején nincs is náluk jobb.

Kapcsolódó szócikkek: barát
>!
_Enii_ P

Hogy mire vágyom? Semmi különlegesre vagy nehezen megvalósíthatóra: egy zenehallgatással töltött estére, amikor osztozunk a hegedű szólamában, a hárfa szárnyalásában, együtt rezgünk a nagybőgővel. És a többire: egy egyszerű olvasgatásra, egy egymásba mélyedő tekintettel kimondott mondatra, sőt, a csöndre… Egymás karjába omlani a folyosón… Egész éjszaka együtt kószálni egy városban… Jóindulattal tekinteni a másikra, titokzatosságot, meglepetést tulajdonítani neki. Várni rá, vagy előbb érni oda, mint ő, mégis tudni, mit kezdünk az életünkkel mellette, miért vagyunk ott, vagy miért nem.

>!
Leliana

Egy kilencvennyolc éves kisöreg és a kilencvenhat éves felesége beadják a válókeresetet. Az ügyvéd csodálkozva kérdezi tőlük: „Miért akarnak elválni ennyi együtt leélt év után?” Mire a lehető legkomolyabban azt válaszolják: „Megvártuk, hogy a gyerekek meghaljanak.”
– Ez szörnyű! – mondom, de azért nevetek.
– Igen, valóban, az emberek általában ezt gondolják, amikor hallják. És személye válogatja, ki nevet rajta, ki nem. Csakhogy az életünk hátralévő részében is van remény. És ez a vicc, amely filozofikusabb, mint amilyennek első hallásra tűnik, pontosan ezt fejezi ki, Marie: minden korban, bármit sugalljanak is a környezet vagy az erkölcs ostoba konvenciói, az embernek, ha csalódott, joga van még a boldogságra. Egy házaspár életét ugyanez a remény táplálja: esélyt kell adnunk egymásnak a boldogságra.

144. oldal

>!
_Enii_ P

És ha túl gyakran veszítjük el a dolgokat, azok találnak meg minket.

>!
_Enii_ P

Arra gondolok, mindig meg kell vizsgálnunk az álmainkat, hogy újra összeegyeztessük őket az élettel.

>!
_Enii_ P

A távollét olyan dolgokat is elmond, amiket az emberek eltitkolnak.

>!
_Enii_ P

Ha a hiányt egy másikkal töltjük be, az a szerelem halála.


Hasonló könyvek címkék alapján

B. A. Paris: Zárt ajtók mögött
Gillian Flynn: Holtodiglan
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Darcey Bell: Egy kis szívesség
Gaston Leroux: Az operaház fantomja
Thierry Jonquet: Tarantula
Alice Feeney: Időnként hazudok
Tasmina Perry: Ház medencével
Jane Corry: A férjem felesége
Sarah A. Denzil: A néma gyermek