A ​Venus-üzlet (A Venus-üzlet 1.) 23 csillagozás

Frederik Pohl – C. M. Kornbluth: A Venus-üzlet

Elképzelhető-e ragyogóbb üzleti ötlet, mint áruba bocsátani egy egész bolygót? Szőröstül-bőröstül, mindenestül. Amerika egyik legnagyobb reklám-ügynökségének igazgatója fantasztikus tervet teregetett álmélkodó és rajongó munkatársai elé.
Eladó a Venus! Eladó a Venus!
Ezzel az ötlettel kezdődtek Mitchell Courtenay ötcsillagos osztályvezető életveszélyes kalandjai. Emberrablók, összeesküvők, kábítószeren élő elnyomottak, szadista gyilkosok, elszánt politikusok közé vetette sorsa. A jövő évezred Amerikájának nagyon is mai alakjai, cselszövései, ellentmondásai közé, hogy azután egy űrhajóval maga is elinduljon a Venusra.
De lakható-e a Venus?
Pohl és Kornbluth világhírű regénye, a science fiction irodalom egyik klasszikus remeke.

Eredeti megjelenés éve: 1952

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kossuth Fantasztikus Sorozat Kossuth

Kossuth, Budapest, 1971
208 oldal · Fordította: Vámosi Pál · Illusztrálta: Kass János

Frederik Pohl – C. M. Kornbluth: A Venus-üzlet

A kiberpunkok és egyéb modern disztópiák egyik nagy őse. Érdemes levadászni, annak ellenére, hogy az épp 45 éves magyar kiadás mai szemmel igencsak gagyi külsőt ölt. A szerzők még az 50-es években felvázolták azt a céges világuralmat, – a Szép új világ fogyasztói elmebajának egy valósághűbb* változatát, – ami aztán a 80-as években vált sci-fi közhellyé. Főhősünk egy archetipikus „öltönyke”, aki egy összeesküvésnek hála kénytelen megmerítkezni a „cégrabszolgák” alsóbbrendű világában (csak hogy a modern 'punk kifejezéseket használjam). Az itt bemutatott, szélsőséges kasztosodás pedig a mai disztópiák egy tipikus vonása.
A mi számunkra meglepő lehet, hogy épp a Vénuszt szúrták ki, de ennek nem érdemes nagy figyelmet szentelni, a könyv nagy részében a bolygó csupán ürügy. Lehetne a Hold vagy a Mars is – azt pedig tudjuk, hogy ma már léteznek olyan cégek, amelyek ezen a két égitesten próbálnak területeket értékesíteni. És a kortárs űroperában is gyakran visszaköszönő elem, hogy megavállalatok gyarmatosítanak egyes bolygókat. Vagyis rendkívül nagy hatású regény ez, amely „hálás” témájából adódóan nagyon szépen öregedett – vagy inkább a saját korát előzte meg.

* Huxley-nál az állam veszi át a cégek szerepét, itt pedig a cégek az állam szerepét. Azt hiszem, ez fontos különbség, mert így látszólag megmarad a vállalati arculat és a szabad kapitalizmus illúziója. Ettől lesz ez a könyv sokkal valószerűbb a mai olvasónak, az abszurd-szatirikus stílus dacára is.

Csöre>!
Frederik Pohl – C. M. Kornbluth: A Venus-üzlet

Milyen világ az, ahol az uralom nagyvállalatok kezében van, ahol akár a gyilkosság is „legális”, ha megfelelően csomagolod? Milyen világ az, ahol a TB azonosítód alapján ítélnek meg? Milyen világ, ahol szabadon tehetsz addiktívvá embereket mindenféle vacakkal, és vaskos marketing szöveggel? Ahol a marketinges a király?
És hogy csináljunk slágercikket egy nem létező termékből?
Mitchell, főhősünk, a könyv elején belecsöppen egy projektbe (mint főnök, persze), ahol a Vénusz benépesítése a cél. A folyamat jól mutatja a világ sajátos voltát: (1) szerezd meg a jogot (2) reklámozd (3) kezdj el gondolkodni, hogy hogyan valósítsd meg, no nem a reklámot, hanem egy lakhatatlan bolygó benépesítését, tehát lényegében a feje tetejére áll a világ,
Mitch közben izgalmas kalandokat él át a rendszer legalján, a dolgos fogyasztók között (modern rabszolgaság), a földalatti mozgalomban, és elmélete szerint éles esze és felsőbbrendű volta spoiler felküzdi magát, és újra a csúcson van. Tényleg?
Nos, a háttér hátborzongató spoiler, a történet rejt magában izgalmakat és érdekes ötleteket, én azt gondolom, mindenképpen érdemes elolvasni.

B_Petra>!
Frederik Pohl – C. M. Kornbluth: A Venus-üzlet

Marketing az egész világ? Mindent el lehet adni, képzeld el ha nem böngészhetnéd itthonról az Amazont, az Ebay-t vagy a több tíz kinai virtuális piacot, apró semmiségekért? Képzeld el!
Nos ez nagyban és kicsit amerikaibbul a könyv. Ötletnek jó, olvasmányosság, és szereplők terén már érződik a kora.

m6tika>!
Frederik Pohl – C. M. Kornbluth: A Venus-üzlet

Különös, hogy nálunk nem nagyon ismert ez a regény, pedig az angolszász országokban rajta van a sci-fi klasszikusok listáin.
Nagyon komoly disztópia. Van benne ugyan pár elem, melyek a komolyan vehetőség szélére tolják, de nem taszítják át rajta. Gondolom ezek miatt szerepel rajta a „szatíra” címke is. Az a gyanúm, hogy 1952-ben, de akár még 1971-ben is, amikor magyarul magjelent, még sokkal inkább szatírának tűnhettek a bemutatott őrült marketingfogások, mára viszont már láthattuk hasonlókat a valóságban is, így ezek nem tűnnek annyira túlzóknak. A mai olvasónak tehát inkább disztópia mint szatíra.
Ezek mellett meglepően időtálló is. Csak egy-két apróság emlékeztet rá, hogy milyen régen íródott, különben teljesen jól megállja a helyét ma is.

peziza>!
Frederik Pohl – C. M. Kornbluth: A Venus-üzlet

Teljesen jó, csak mintha a vége kissé összecsapva lenne, de nagyon jól szórakoztam.

pwz I>!
Frederik Pohl – C. M. Kornbluth: A Venus-üzlet

Kellemes kis sci-fi, ismét csak az 50-es évek Amerikájából. A mindenható reklám-ügynökségek ügyes-bajos dolgait figurázzák ki az írók, ráadásul ezzel műfajt is teremtettek. A mai olvasónak olyan elcsépelt dolognak tűnik, hogy valakit a társadalom felső rétegéből egyszer csak kitaszítanak, elveszít mindent és mindenkit, még a személyazonosságát is. Mégis megoldja a nagy talányt. Pohl és a bántóan fiatalon elhunyt Kornbluth teremtette meg ezt a „világot” a sci-fiben. Később Pohl és Kornbluth ezt még variálta is a dr. Gladiátorban, aka Menekülő ember filmen! :)

Érdekes összehasonlítás lehet az is, hogy az 50-es években a Vénusz meghódítását hogyan képzelte el a kapitalista világból Pohl és Kornbluth, illetve a szocialista táborból a Sztrugackij-testvérek (A bíborszínű felhők bolygója – http://moly.hu/konyvek/arkagyij-es-borisz-sztrugackij-a-biborszinu-felhok-bolygoja). Egyébként mindkét párosnál sorozat lett a kiinduló kötetből! Sztrugackijéknál az előtörténeteket a Delelő Univerzum eseményei folytatták, az amerikai oldalnál pedig még két rész készült. A második rész, Reklámhadjárat címen magyarul is megjelent. A harmadik viszont még nem.

Toto12>!
Frederik Pohl – C. M. Kornbluth: A Venus-üzlet

A legjobb Phol regény nagyon tettszett !
A SCI-FI aranykorát idézi fordulatos végkifejlettel.
Ajánlom!

Noro>!

– Azt hiszem – jegyezte meg Kathy –, a hirdetmény kisbetűkkel azt is kimondja, hogy a jakharapásra vonatkozó biztosítások mindenütt érvényesek, kivéve Tibetet.

Noro>!

A brosúra az értelemre apellált, s ez mindig veszedelmes. Az értelemben nem lehet megbízni. A hirdetésszakmában már réges-rég sutba dobtuk, és még sohasem éreztük a hiányát.

Noro>!

Aznap reggel öltözködés közben végiggondoltam a statisztikáknak, a kibúvóknak és a túlzásoknak azt a hosszú listáját, amit a jelentésemben elvárnak tőlem.

Szelén>!

Szegény öreg Fowler. Ki hibáztathatná? Hisz minden kimondott szavam az ő álomvilágát vette célba. Történetem az Üzletisten káromlása volt. Nem hihetett benne, s azt se hihette, hogy én… az igazi énem… hisz benne. Hogyan volna lehetséges, hogy Mithcell Courtenay reklámfőnök itt üljön, és olyan szörnyűségeket meséljen neki, mint hogy:

A termelők és fogyasztók érdekei nem azonosak;
A világ lakóinak többsége boldogtalan;
A munkások nem tartják automatikusan a legjobbnak azt a munkát, amit végeznek;
A vállalkozók nem játszanak szabályok szerinti kemény, de tisztességes játékot;
A konzik józanok, intelligensek, és jól szervezettek.

A Venus-üzlet sorozat · Összehasonlítás