A ​hícsík krónikái (Átjáró 4.) 40 csillagozás

Frederik Pohl: A hícsík krónikái

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A hícsí civilizáció technológiai vívmányainak köszönhetően a korábbi részekből már jól ismert titokzatos milliárdos, Robinette Broadhead a virtuális valóság halhatatlan, letárolt személyiségeként, vezetékről vezetékre cikázva felhőtlenül szórakozik hasonló létállapotú újdonsült barátaival. Az univerzumban azonban hatalmas, idegen faj jelenik meg, mely nyíltan az ott élő többi intelligens létforma elpusztítására tör. Nem csak az emberiség, hanem szövetségeseik, a hícsík léte is veszélyben forog. Robin, akinek korlátlan hozzáférése van az emberiség rendelkezésére álló hihetetlen mennyiségű adathoz, megpróbálja kideríteni, hogyan lehetne az Ellenséget megállítani. Úgy tűnik, ő az egyetlen, aki szembeszállhat a pusztító szándékú idegenekkel. Találkozása az Ellenséggel az egész világűr jövőjéről dönt majd…

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2005
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639602760 · Fordította: Kiss Tamás

Kedvencelte 2

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Sai_home>!
Frederik Pohl: A hícsík krónikái

Sajnos ez a könyv már a közelében sincsen annak, amit elvárnék tőle az első rész után.
Egyre feltűnőbb ebben a sorozatban, hogy minden rész teljesen más, mint a korábbiak. Hiába találta meg az író a jó receptet már az első könyvnél, egyszerűen nem tartja magát hozzá és kipróbál mindenféle újítást a folytatásokban, ennél a könynél meg egyenesen recept és konyhai eszközök nélkül dolgozott.
Az egyik legnagyobb szomorúságom az volt, hogy a könyv első harmadában semmi nem történik, csak visszaemlékezés a korábbi könyvekre (ráadásul a második részt meg sem említi). Amikor már úgy érezzük, hogy beindulnak az események, akkor se történik semmi, virtuális valóságban történő bulizgatásról és „szenvedésről” szólnak a részek. Ez a szenvedés az Átjáróban jól el volt találva, itt viszont inkább az olvasónak szenvedés.
A tényleges történet nagyjából egy novellányi adagot tett ki, ez végülis érdekes és jó volt, de nagyon kevés. Megpróbált az író némi fizikát is belevinni a beszélgetésekbe (ha már van egy Albert Einstein szereplőnk), de ez nagyon nem sikerült, aki eddig nem olvasott róla, az ez alapján se fogja érteni, hiába dobálózik a szakkifejezésekkel. És ami még rosszabbá teszi, egyáltalán nincsen rá szükség, a magyarázatokra nincsen utalás később a könyvben, és használni se használja senki az információkat.
Még nem tudom, hogy folytatom-e a sorozatot, de ez a rész elvette tőle a kedvemet.

Noro >!
Frederik Pohl: A hícsík krónikái

Ennek a könyvnek alig van köze az Átjáró világához: ez már színtiszta űropera, az ember-hícsi közös kolóniák világa. Ami persze önmagában nem lenne baj, de A hícsík krónikáinak alig van valami cselekménye, legalább a felét a Broadhead-família virtuális élete teszi ki. A 80-as években ez még lehetett újszerű, de a mai sci-fi olvasónak reménytelenül túl van ragozva. Végül a Robin-féle összevissza előadásmód (ami az első könyvben nekem még unikum volt) is kezd fárasztóvá válni.

ppayter>!
Frederik Pohl: A hícsík krónikái

Már-már cyberpunkba hajló elemek és világvége-hangulat, a végkifejlet talán előre látható.

dwistvan P>!
Frederik Pohl: A hícsík krónikái

Érdekes volt a történet, talán az önsajnálatból volt néha több az indokoltnál. Így nem mindig haladt elég lendületesen a cselekmény. Vártam, hogy az alapproblémából hogyan lehet kijönni, az vitathatatlanul elegáns és zseniális megoldású. Reménykedem, hogy a folytatásokhoz is hozzájutok és olvashatom tovább a történetet.

DOGMAN>!
Frederik Pohl: A hícsík krónikái

Az első rész valóban a legjobb…a többi minősége, a részek számának növekedésével egyenesen arányosan csökken.

Muzsika P>!
Frederik Pohl: A hícsík krónikái

Érdekes volt, nem várt dolgok jöttek, de már kissé voooontatott volt. Lehet, hogy letárolt intelligencia vagyok? :D Meg vagy nem figyeltem eléggé, vagy voltak benne kis ki nem mondott ugrások, amit persze érteni kellett volna, de úgy álltam ott: most ez miért magától értetődő? De még mindig szeretem a sorozatot.

Toto12>!
Frederik Pohl: A hícsík krónikái

Az átjáró sorozat leggyengébb darabja !
Az első három rész nagyon jó kis űropera!
Igazi klasszikus !
Utána a többi rész gyengén sikerült!


Népszerű idézetek

Beja>!

Nem másodfokú riadó volt, mint amikor érkezik egy űrhajó.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

Frederik Pohl: A hícsík nyomában Utazás az Átjáró körül

Átjáró sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
Orson Scott Card: Végjáték
Orson Scott Card: Ender árnyéka
John Scalzi: Vének háborúja
Orson Scott Card: Ender száműzetésben
Alan Dean Foster: A nyolcadik utas: a Halál
Robert A. Heinlein: Csillagközi invázió
Diane Duane: Vihar Eldalánál
William C. Dietz: Kárhozottak légiója
Philip José Farmer: A végzet álarca