The ​Day of the Jackal 2 csillagozás

Frederick Forsyth: The Day of the Jackal Frederick Forsyth: The Day of the Jackal Frederick Forsyth: The Day of the Jackal Frederick Forsyth: The Day of the Jackal Frederick Forsyth: The Day of the Jackal Frederick Forsyth: The Day of the Jackal Frederick Forsyth: The Day of the Jackal

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The Jackal. A tall, blond Englishman with opaque, gray eyes. A killer at the top of his profession. A man unknown to any secret service in the world. An assassin with a contract to kill the world's most heavily guarded man.

One man with a rifle who can change the course of history. One man whose mission is so secretive not even his employers know his name. And as the minutes count down to the final act of execution, it seems that there is no power on earth that can stop the Jackal.

Eredeti megjelenés éve: 1971

>!
Bantam, Great Britan, 1982
384 oldal · ISBN: 9780553266306

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Turms
Frederick Forsyth: The Day of the Jackal

1962, Franciaország. Világszerte eltűnőben vannak a gyarmati birodalmak. Franciaországnak utolsóként már csak Algéria maradt, amihez egyesek foggal-körömmel ragaszkodnának, mások viszont ezt is függetleníteni szeretnék. A francia elnök, a világháborús hős, de Gaulle sokak szemében árulóvá válik, amikor a függetlenségpártiakhoz csatlakozva veszni hagyja Algériát. Az elégedetlenkedők létrehoznak egy terrorszervezetet, az OAS-t (Organisation de l'armée secrète), amelynek elsődleges célja de Gaulle elnök megölése, és ezáltal a fennálló rend megdöntése. Számos merényletet kísérenek meg, ám ezek egyike sem jár sikerrel*, az első támadások után ugyanis a francia belbiztonsági és titkosszolgálati erők ügynökei beépülnek a szervezetbe, és idejekorán meghiúsítanak minden kísérletet. Idáig tartanak a történelmi tények, és innen kezdődik a regény.

A történet szerint az OAS legfőbb vezetői felismerik, hogy a beépült ügynökök miatt minden próbálkozásuk eleve kudarcra ítéltetett, ezért úgy döntenek, hogy felbérelnek egy magányosan dolgozó profi bérgyilkost – ő lesz kódnevén a Sakál. Ám a szigorúan titkos (csak a három legfőbb OAS vezető által ismert) terv léte mégis kiszivárog, és megkezdődik a francia belbiztonsági erők lehetetlen küldetése: megtalálni egy teljesen ismeretlen bérgyilkost bármiféle nyom (név, arckép, ujjlenyomat, állampolgárság) ismerete nélkül, mielőtt még lecsaphatna.

Furcsa mód ez volt az első politikai krimi vagy kémregény, amit életemben olvastam. Nagyon jó első regény, végig feszült, izgalmas, és – ami legalább ilyen fontos számomra – túlzásoktól mentes és valószerű**. Szemmel láthatólag Frederick Forsyth jól ismeri azt a világot, amiben története játszódik***. Remekül eltalált a hidegfejű, pontos és precíz bérgyilkos figurája, de legalább annyira tetszett a nyomozást vezető, kicsit Columbo-szerű francia felügyelő is.

A történetet eredeti nyelven olvastam. A hangulathoz nagyon sokat hozzátesz a külcsín is: a Bantam Books 1995-ös kiadását olyan formában szerkesztették meg, ami a kort a legjobban képes megidézni. Szinte margók nélkül, apró betűkkel sűrűn teleírt oldalak, és ami a legfontosabb, írógépet idéző betűstílusban, de olyan jól imitálva, hogy helyenként még az egyes betűk is elmosódottak, épp csak egy-egy felülütés hiányzik, hogy teljes legyen a ’60-as évek írógéppel írt szigorúan titkos jelentésének illúziója.

* „Büszkék” lehetünk: annak a kísérletnek, amelyik a legközelebb járt a sikerhez, magyar résztvevői is voltak.
** Mondjuk a legvégéig. Ott volt egy-két jelenet, amit már eltúlzottnak éreztem, ez fél csillagba került.
*** Ami nem is csoda, mert mint a közelmúltban kiderült, az író a híres brit titkosszolgálatnak, az MI6-nek dolgozott.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Follett: Eye of the Needle
Agatha Christie: Passenger to Frankfurt
Ken Follett: Triple
Agatha Christie: Ten Little Niggers
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes – The Complete Novels and Stories I.
Agatha Christie: Ordeal By Innocence
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes – The Complete Novels and Stories II.
Agatha Christie: Why Didn't They Ask Evans?
Agatha Christie: The Sittaford Mystery
Jason Matthews: Red Sparrow