Isten ​Ökle 48 csillagozás

Frederick Forsyth: Isten Ökle Frederick Forsyth: Isten Ökle

Az ​Isten Ökle a csodafegyver neve, amelytől Szaddám Huszein iraki diktátor az Öböl-háború idején a győzelmet remélte. A regény elején G. V. Bullt, a zseniális, ám naiv tudóst, az atombombát a szövetségesek ellen irányító „szuperágyú” tervezőjét, aki persze nem katonai célokra szánta találmányát, meggyilkolják. Huszein a tervek alapján folytatja a fegyverkezést, és elfoglalja Kuvaitot. Az angol titkosszolgálat Kuvaitba küldi Mike Martin őrnagyot, aki képes arra, hogy tökéletesen beilleszkedjén az arab környezetbe, és naprakész adatokkal lássa el a szövetséges hadvezetést. Létezik-e valóban iraki atombomba, s ha igen, hogyan semmisíthetnénk meg? Egy titkozatos áruló, Jerikó szerint igenis létezik, s ő jó pénzért hajlandó megjelölni a támaszpont pontos helyét. A Bagdadba áthelyezett Mike Martinra vár a feladat, hogy a drágán szerzett információkat kijuttassa Irakból. Lélegzetelállító versenyfutás kezdődik, hogy megsemmisítsék az atomfegyvert. A szerző mindent tud, amit a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Partvonal, Budapest, 2008
590 oldal · ISBN: 9789639644977 · Fordította: Etédi Péter, Szalay Marianne, Vajda Gábor
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1994
482 oldal · keménytáblás · ISBN: 963828952x · Fordította: Szalay Marianne, Vajda Gábor, Etédi Péter

Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Frederick Forsyth: Isten Ökle

Az Iszlám és az arab világ manapság egyre gyakrabban kerül az érdeklődés előterébe. Forsyth könyve az Öböl-háborúról nagyon aktuális ismereteket is tartalmaz Irakról, egykori uralkodó, Szaddam Husszeinről, az akkori világ hadviselése technikai-technológiai szintjéről, a hírszerzésről, a diverzánsok tevékenyégének biztonsági előírásairól – olvasása majd felér egy rövid elméleti kiképzéssel. Cselekménygazdag, zseniális, lebilincselő munka, tán a legjobbja a szerzőnek. Kettős üzenete van: A fejlett világ nem kereskedhet autokrata diktátorokkal fejlett technikai-technológiai eszközöket tekintve, mert ez beláthatatlan következményekhez vezethet. Valamint: bár a fejlett digitális elektronika, a computerek már a mesterséges intelligenciáig nyúló világa, a kibernetika sok mindent megold – gondoljunk csak akár a közelmúlt hétköznapi eseményére, a szemüvegbe épített észrevehetetlen mikrokamera felvételeinek országos politikai apályt okozó hatására – de az ember közreműködése nélkülözhetetlen. Hosszú, sűrű, de nagyon olvasmányos könyv, ajánlom!

Töki>!
Frederick Forsyth: Isten Ökle

Forsyth egyik legjobb írása. És egyben az egyik legjobb háborús kémregény. Mestermű.

1 hozzászólás
xeral>!
Frederick Forsyth: Isten Ökle

Az Öböl-háború idején még nem nagyon érdekeltek az ilyen távoli, megfoghatatlan történések, még elvoltam a mesekönyvekkel:) Szóval nagyon érdekes volt a történet, úgy szólván egy belső képet kapva az akkori eseményekről, döntésekről, az Irakkal kapcsolatban alapvető tévedésekkel kapcsolatban, félelmetes, miken múlhatott, hogy nem eszkalálódott ez a helyzet. Olvasmányos, izgalmas és remek könyv. Mondjuk Forsyth-tól nem is várok mást. Igaz vannak neki is gyengébb könyvei, de ez kifejezetten jó.

Raymartin>!
Frederick Forsyth: Isten Ökle

A legjobb könyve! Csak a rókát ne írta volna meg!

origophoto>!
Frederick Forsyth: Isten Ökle

Hosszú, de érdemes elolvasni annak aki tisztában akar lenne az iraki ország történelmével, Szadammal, stb

paf P>!
Frederick Forsyth: Isten Ökle

Nagyon jó, érdekes regény, ezúttal a sivatagból, a Forsyth-nál szokásosnál több durvasággal (amit a környezet indokol), emlékezetesen sajnálható áldozatokkal, azzal, ahogy titkosszolgálat kihasznál mindenkit, akit lehet… ezeket a részeket simán elhiszem. A (nem túl hosszú) technológiai szál (lehet/nem lehet?) pedig kifejezetten érdekes volt. Mindenképp érdemes elolvasni annak, aki a műfajt szereti.

brunya>!
Frederick Forsyth: Isten Ökle

Alapjában véve jó a történet, valóban izgalmas és sok szálon futó cselekménnyel; összeesküvéssel és fordulatokkal teli olvasmány. Mindazonáltal a könyv elején esetenként olyan érzésem volt, mint ha bizonyos részek csak úgy össze lettek volna csapva, elnagyolt összefüggésekkel véletlenszerűen megspékelve.

padamak>!
Frederick Forsyth: Isten Ökle

Az első megjelenés frissiben olvastam e lebilincselő oknyomozói regényt. Lenyűgözött a Közel-Kelet, a harcászati technika-stratégia fejlettsége és pontossága, az emberek nagyratörése és elvakultsága. De azért szurkoltam, hogy ne vessék be ezt az Isten Öklét.
Majd ha Ő megrázza a magáét!…


Népszerű idézetek

paf P>!

Mindegyikük magához vette a pisztolyát, egy kis Walther PPK-t, amelyet mindannyian szívből utáltak, jól tudván, hogy ha megtámadják őket a sivatagban, akár az iraki fejéhez is vághatják, remélve, hogy talán attól majd felfordul.

373. oldal, 18. fejezet

Bla IP>!

Maga a győzelem szót olyan értelemben használja, ahogy minden brit, vagy amerikai… Szaddam másképpen gondolkodik. Ha kivonul Kuvaitból, mert Fahd király fizet neki érte, ami be is következett volna, ha a dzsiddai konferencia létrejön, akkor ez dicsőséges győzelem.

88. oldal

paf P>!

Lomax a felső zsebébe nyúlt, elővett egy dohányzacskót meg némi rizspapírt, és egy cigarettát kezdett sodorni.
– Maga nem egy ilyen kekeckedős fajta, remélem.
– Hát, nem hiszem.
Lomax elégedetten nyögdécselt.
– Volt egy ilyen kekeckedős orvosom. Mindig azt vernyogta, hogy hagyjam abba a dohányzást.
Martin felfigyelt a múlt időre.
– Mire aztán maga otthagyta, igaz?
– Á, dehogy, ő hagyott itt engem. Meghalt a múlt héten. Ötvenhat volt. A stressz. Mi szél hozta erre?

347. oldal, 17. fejezet

paf P>!

– Igen, igen. Hallott a Manhattan-tervről?
– Hogyne.
– Na, hát volt nekünk ott jó néhány zseniális koponyánk, különösen kettő közülük. Robert J. Oppenheimer és Ernest O. Lawrence. Hallott már róluk?
– Igen.
– Most azt gondolja, hogy kollégák, partnerek voltak, igaz?
– Igen, úgy tudtam.
– Rosszul tudta. Riválisok voltak.

349. oldal, 17. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Jeffrey Archer: Apám bűne
Jeffrey Archer: Párbaj
Agatha Christie: Ne jöjj vissza…
Agatha Christie: N vagy M
Agatha Christie: Bagdadba jöttek
Graham Greene: A félelem minisztériuma
John le Carré: A panamai szabó
Agatha Christie: Tíz kicsi néger / Gyilkosság az Orient expresszen
Jeffrey Archer: A dicsőség ösvényein
Tara Monti: Fianna