Ikon 41 csillagozás

Frederick Forsyth: Ikon Frederick Forsyth: Ikon

Ez ​volt az a nyár, mikor a kenyér ára meghaladta az egymillió rubelt. Ez volt az immár harmadik nyár, amelyik rossz termést hozott. Ez volt az a nyár, amelyen a távoli vidéki kisvárosok utcáin az első oroszok éhen haltak. Ez volt az a nyár, mikor az orosz elnök, távol minden segítségtől, szívrohamot kapott a limuzinjában, és egy öreg takarító ellopott egy iratot. 1999 nyarát írták. A Gergely-naptárhoz igazodó világ a kétezredik év előestéjét ünnepli. Párizsban és Londonban pukkan a pezsgő, ropognak a petárdák, Washingtonban görkorcsolyacsapatok száguldoznak, Budapesten a valahára világvárosi forgalmú Nagykörút egyetlen hatalmas üdvrivalgás és trombitaverseny. A választásokra készülő Oroszországban csak egyetlen igazán esélyes elnökjelölt van: Igor Komarov, a karizmatikus vezér, aki igazságot ígér a szegény, elnyomott népnek, amely egy nap még vele együtt fölemelkedik, visszaállítja régmúlt dicsőségét, s elsöpri a haza utcáit elárasztó szennyet. Az új Hitler ki nem mondott,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Alexandra, Pécs, 2019
keménytáblás
>!
Partvonal, Budapest, 2008
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639644960 · Fordította: Szentgyörgyi József
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1997
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635484828 · Fordította: Szentgyörgyi József

Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Zimmermann_Zita>!
Frederick Forsyth: Ikon

Még csak most ismerkedem Forsyth könyveivel, ez a második, amit olvastam tőle, és nem az utolsó, mert nagyon tetszett. Bepillantást nyújtott a történet a titkosszolgálatok világába, képet kaphatunk a kémek tevékenységéről, a CIA és a KGB és egyéb orosz szervezetek működéséről (bár bevallom, nem mindig tudtam követni, hogy melyik betűszó melyiket jelenti és az mit csinál) és az oroszországi politikai eseményekről. Jól megírt, izgalmas, fordulatos könyv.

xeral>!
Frederick Forsyth: Ikon

Egy újabb kémsztori, ezúttal a mindig titkolozó, rejtőzködő Oroszországból. Nekem ez nagyon izgalmas volt, tegyük hozzá az oroszok néha kissé butácskának vannak beállítva, futnak az események után. Viszont a kém lebuktatásban elől járnak, persze hathatós segítséggel. De bosszantott, hogy ez a féreg ennyi ideig tekergetett a CIA-n belül. Egy ilyen részeges fazon és ekkora mázlija legyen, de gyűlöltem! Ilyen, amikor érdemei szerint mérik az embert és nem tesznek semmit. Nagyon sajnáltam Monk embereit, akik emiatt a senkiházi miatt haltak meg.

Ewila >!
Frederick Forsyth: Ikon

Izgalmakban bővelkedő könyv, az idegeket alaposan megdolgoztatja. Néha megzavart, hogy valós korban néha megjelennek valós szereplők is, de ezen hamar túlléptem.
Aki a kémtörténeteket kedveli, annak bizonyára lebilincselő olvasmány.

SteelCurtain>!
Frederick Forsyth: Ikon

Forsyth szokásos magas színvonalát hozta ezúttal is. A vége azonban túl fantasztikus. Persze mint lehetőség számba vehető. Azért írt ő már ennél különbeket, noha ez is egy végig feszült nagyszerű regény.

Csaba_Tóbi>!
Frederick Forsyth: Ikon

Hosszú könyv, de nagyon izgalmas és tele fordulatokkal. Igazi kémkedős könyv, ahol az nyer aki furfangosabb az ellenfelénél. Egy bő 30 évet felölel a történet, van itt beszervezés, dezinformálás, menekülés minden ami a kém történetekben meg jelenhet. Persze mind ez a megszokott Forsyth stílusban!

Csiper>!
Frederick Forsyth: Ikon

Ez már a harmadik könyvem volt az írótól, és ez is tetszett. Szemléletesen be tudta mutatni az orosz, amerikai és angol titkosszolgálat munkáját, és részletesen leírta, hogy hogyan kell eljárni, ha az ember fia puccsot akar elkövetni. Számomra a legérdekesebb a média és néhány ünnepelt honfitárs közvélemény formáló képessége volt, valamint a titkosszolgálatok hidegháború idején végzett beszervezési tevékenységének valósághű ábrázolása. Sajnos az élvezetes stílus dacára a rengeteg részlet-információ közlése kicsit csökkentette az olvasmányosságot (amellett persze, hogy a történet hihetőségét, hitelességét növelte), ezért egy csillag mínusz.

lieutenant>!
Frederick Forsyth: Ikon

A könyv első fele kiváló olvasmány, a második azonban hatalmas csalódás. A történet első felének felvezetése a különböző idősíkokon rendkívül izgalmas, Forsyth részletesen, mégis olvasmányosan mutatja be a rendszerváltás előtti titkosszolgálatok működését. Rengeteg háttérinformációval dúsítja a dramaturgiát, a helyszínek leírásait, különösen a zavaros időket élő Moszkvai jelenetekben szinte a fagyos utcákon érzi magát az olvasó. A rendszerváltásban szétzilált orosz társadalom bemutatása szintén magával ragadó.
A könyv második felében azonban előjön a tipikus angol író. Habár a főhős elvben amerikai, az angol birodalom befolyása az eseményekre igen markáns, és a karakterek kidolgozása innentől fogva nagyon iskolás. Az angolok kifogástalan eleganciája és felsőbbrendűsége folyamatosan érződik, a gonosz orosz szereplők természetesen buták, primitív érzelmek vezetik őket, mindig késve reagálnak mindenre, mindig két lépéssel az angolok és amerikai barátjuk mögött járnak. A feszültség teljesen elvész, miután a főhőst gyakorlatilag semmi veszély nem fenyegetheti, annyira okosan, előrelátóan és a legkisebb félelem nélkül veszi fel a versenyt a hazai pályán játszó több tízezer volt kgb-ssel. Rengeteg a logikai bukfenc, az eseményláncolat pedig repetitív, ami miatt a könyv a kétharmadánál már unalmas. A vége pedig egészen gyermeteg, a főhős és angol barátja mindent előre látnak, mindenkivel fel tudják venni a kapcsolatot, és mindenki szereti őket, míg ostoba orosz ellenfeleik, a saját hazájukban beépített negyvenezer besúgóval is információhiányban tobzódnak, és a legegyszerűbb ellenlépések sem jutnak eszükbe.
Forsyth hatalmas lexikális tudással, briliánsan részletezi amihez ért, vagy amiben jártas, vagy amit a saját szemével látott. Ám bődületes sületlenségeket ír össze az olyan cselekményeknél, melyekben csak a fantáziája szárnyal.

Tóth_László_7>!
Frederick Forsyth: Ikon

Sok év után újraolvasom a korábbi Forsyth-okat és ugyanolyan lenyűgőzően magukkal ragadóak, mint első olvasáskor.

talisen>!
Frederick Forsyth: Ikon

Az első könyv, amit alig fél nap alatt (délután fél 2 körül kezdtem a buszon, este 11 körül fejeztem be) olvastam ki, ami, tekintve az oldalszámot, szerintem nem rossz. Ez talán annak köszönhető, hogy jó könyv (bár messze nem tökéletes), de nagyon olvastatja magát.
A legjobb részek a visszatekintések voltak, hogy hogyan dolgoztak az amerikai és szovjet ügynökök és beszervezett embereik a másik oldal legmélyén. Egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy ezek a részek igencsak közel állnak az egykori, valódi eseményekhez.

Edna_Purviance>!
Frederick Forsyth: Ikon

Remek írás. Élvezet volt olvasni. Ez a második politikai krimi, amit . Izgalmas, szövevényes, fordulatos…és még sorolhatnám. Biztos fogok még Forsythtól olvasni. Végig feszült figyelemmel követtem az eseményeket, egy pillanatra nem engedte lazára a szálat. Jó volt, ahogy a múlt és a jelen összefésülődött és mire egy akcióhoz ért mindenkit ismertem. Mindeközben átlátható képet ad a KGB, CIA, MI5 működéséről, a kémek beszervezéséről és unalmasnak cseppet sem mondható életükről. Csak ajánlani tudom!


Népszerű idézetek

paf P>!

A brit kormány még közvetlenül a forradalom előtt, egy cukormágnástól vette meg ezt az ódon, tetszetős, szofiszkajai épületet, ezt alakította át nagykövetséggé, s aztán az azóta eltelt idő alatt mindvégig meg is maradt benne.

Mikor Joszif Sztálin, az utolsó diktátor, aki ténylegesen a Kremlben lakott, reggelente fölkelt, s elhúzta ablaka függönyét, a folyó túlpartján minden egyes alkalommal ott látta a brit lobogót. Majd megfulladt dühében. Erős nyomást gyakorolt a britekre, hogy költözzenek máshová. Nem voltak hajlandók.

28. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Sztálin
paf P>!

– De hát csak meg kell tisztítani Oroszországot ettől a rengeteg mocsoktól! – vetette ellen a riporter.
– Hát ez igaz, mocsok, az aztán van. De ennek nagy része nem a kisebbségek mocska, hanem igazi, rendes, házilag előállított orosz mocsok. Mi van például a kétkulacsos politikusokkal, a lefizetett tisztviselőkkel, akik kéz a kézben járnak a gengszterekkel?

315. oldal, 15. fejezet

Csaba_Tóbi>!

A lakás csak az egyik része a dolognak – mondta Monk – Kell valaholaludnom. Viszont ahhoz, hogy mozogni tudjak, papírok is kellenek.
Tökéletes hamisitíványok.
Gunajev a fejét ingatta.
– Errefelé nem szokás papírokat hamisítani. Veszünk valódit.
-El is felejtettem. Pénzért bármit.


Hasonló könyvek címkék alapján

Alistair MacLean: Kémek a Sasfészekben
John le Carré: Az üldözött
Robert Ludlum: A Negyedik Birodalom
Robert Ludlum: Holcroft szövetség
Robert Ludlum: Holcroft küldetése I-II.
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Agatha Christie: Bűnszövetkezetben
Patrick Larkin: Moszkvai kór
Jason Matthews: Vörös veréb
Graham Greene: Titkos megbízatás