Az ​ördög alternatívája 36 csillagozás

Frederick Forsyth: Az ördög alternatívája Frederick Forsyth: Az ördög alternatívája Frederick Forsyth: Az ördög alternatívája

„Jó tíz napja repült ide Londonból, hogy átvegye megbízatását. Ezalatt az évszázad egyik legnagyobb kémkedési ügyét csípte meg, az egyetlen olyan ügynököt futtatva, aki valaha is a Kreml szívében működött… Még három hét, és az asszony kijut innen, a biztonságot jelentő Londonba. Ő is abbahagyja, visszavonul a szolgálattól, s új életet kezd az egyetlen emberrel, akit szeret…” Egyszerre kémtörténet, politikai krimi és a tiszta szándékaiban is gyilkos terrorizmus kórképe, de mindenekelőtt letehetetlen, szuperizgalmas regény. Valóság és fikció ötvöződik benne, dörögnek a fegyverek Oroszország szívében és az Északi-tengeren. KGB-ügynökök és nyugati biztonsági emberek viaskodnak egymással, pillanatokon és ördögi cselvetéseken múlik a világ sorsa, de a zseniális, piszkos trükk beválik, csak egy ember válik boldogtalanná…

Eredeti mű: Frederick Forsyth: The Devil's Alternative

Eredeti megjelenés éve: 1979

>!
Alexandra, Pécs, 2006
392 oldal · ISBN: 9633699410 · Fordította: Bánfalvi András
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1996
430 oldal · ISBN: 9635483287 · Fordította: Bánfalvi András
>!
Fabula, Budapest, 1991
446 oldal · ISBN: 9637885293 · Fordította: Bánlaki Viktor

Kedvencelte 3

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Frederick Forsyth: Az ördög alternatívája

„Az ördög alternatívája” előzetesen olyan szempontból vált érdekessé, hogy jóllehet kezdetben mindenki lelkesen fogadta a hírt, miszerint F. Forsyth ismét (1979 – ben) új könyvet ír, (ráadásul a hidegháború idején játszódó eseményekről), mindazonáltal a megjelent vélemények nem igazán győztek meg arról senkit, hogy ez a története is olyan erős lesz, mint a korábbiak, (mint pl. „A sakál”). Erre most ez a könyv, miután lerázta magáról a középszerű kritikusok állásfoglalásának láncait, kiderült, hogy (számomra) egy hibátlan alkotás, melyben megmutatja, milyen az, amikor minőségien szórakoztat egy író. Nem mindennapi az arányosság a jól felépített a cselekményben. Arányosság alatt azt értem, hogy mindenből van benne egy kevés: kellően történelmi, fogyaszthatóan politikai, egészségesen drámai és mindemellett még mértékletesen, de a maga módján humoros is, ezáltal nincs olyan periódusa a könyvnek, amikor ne olvasatná magát. Aki egyébként vad, száguldó akciót és lövöldözést vár a könyvtől, az csalódni fog, mert az előzetes várakozásokkal szemben ez egy „ráérős”, hidegháborús könyv, amiben a karakterek és a történet sokkal fontosabbak, mint maga az akció. Lássuk kinek jobbak az idegei (ebben a sok helyszínen sok szereplővel mozgatott) összecsapásban, ahol nem szemtől szemben állnak a felek, csupán bábukat mozgatva, mint hadvezérek a sakktáblán néznek farkasszemet. És az a zseniális húzása, hogy a végére olyan poént épít be, ami az egész könyv újragondolására, vagy újraolvasására késztet….

4 hozzászólás
>!
berg
Frederick Forsyth: Az ördög alternatívája

Széles ívű hidegháborús kémtörténet, a hihetőséget hangsúlyozó, igényesen kidolgozott, kortárs (1982-83) környezetben. Frissnek, mainak hat, a geo-politikai összefüggések ma is érdekesek, a terrorizmus örökzöld. Tetszett, hogy végig figyelmet követel magának a könyv, és az, hogy cselekményes, ugyanakkor ragaszkodik a sajátosan visszafogott tempójához, ami jóleső feszültséget ad. Lineáris történetvezetés mellett ugrálunk szerte a glóbuszon, újabb és újabb pasasokra figyelünk, egyik se ül nyugodtan a fenekén. Némelyik előre vetített fordulat szemöldökemelően meredeknek látszott, de a szerző szépen kijön belőle. Izgalmas, drámai befejezés, ahol becsatlakozik a humor is, ettől lett meg nálam az öt csillag.
Érdekes volt látni, hogy mennyire más világban éltem én akkor, amikor – a regény eredeti megjelenéséhez (1979) képest a közeli jövőben – a történet játszódik. Párhuzamos univerzum. Nyilván ma is lényegében így van, csak a kommunikáció a mostani mobil csatornákon gyorsabb. Az Így megy ez-nek ebben a könyvben több értelme volna, ha elhangzana. De csak én gondoltam hozzá.

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Frederick Forsyth: Az ördög alternatívája

Újabb „Medve-random”, és újabb telitalálat.
Rendkívül fordulatos, nagyon izgalmas politikai krimi került újra a kezembe. Úgy látszik újra a krimik szerelmese lettem.
Érdekes módon most nem zavart a politika jelenléte, annyira jól ír ez a pasi, hogy észre sem vettem szinte, hogy miközben pörögnek a fondorlatos cselekmények, a valós élet valós politikusainak neveivel vegyítve a fantáziát, benne vagyok nyakig a nemzetközi politikában.
Munro szerepe volt persze az egyik legfontosabb, hiszen az ő csavaros, furmányos esze oldotta meg a problémákat.
Larsen kapitányt nagyon sajnáltam, az utolsó percig féltem attól, hogy egyszer összeomlik, különösen akkor, amikor megjelent a hóegérke.
Valentyina sorsa eleve elrendeltetett volt, hibásnak is éreztem kissé a kapkodása miatt, de kellett egy kis romantikusan induló, de szerencsétlenül befejeződő szál is a teljességhez.

>!
Zimmermann_Zita
Frederick Forsyth: Az ördög alternatívája

Forsyth-könyveket olvasni veszélyes: nem lehet letenni, van egy pont, ahol felgyorsulnak az események, onnantól kezdve már egyvégtében végig kell olvasni. Ezzel a könyvvel is így jártam, amikor a sok párhuzamos szál összeért. A feszültség folyamatosan nő, majd találnak megoldást a látszólag lehetetlen helyzetre, de a végén még ott egy nagy csavar… Zseniális!

>!
matraimelinda
Frederick Forsyth: Az ördög alternatívája

Izgalmas, olvasmányos kémtörténet a hidegháború idején, a világ sorsának alakulásáról, melyből nem hiányozhat a szerelmi szál sem.
Második olvasmányom a szerzőtől.

>!
Töki
Frederick Forsyth: Az ördög alternatívája

A végén az a csavar kíméletlenül megadta a kegyelemdöfést. Forsyth egyik legjobbja.

>!
pressing
Frederick Forsyth: Az ördög alternatívája

5+1 csillag,a politikai krimi műfajában abszolút alap.Kár hogy filmen nem lehetne így visszaadni a cselekményt,mert annyira sok szálon fut.A legzseniálisabb az egészben az,hogy mint a Forsyth könyvekben mindig,itt is elgondolkozik az ember azon,hogy egy ilyen megtörténhetett volna.

>!
Amargant
Frederick Forsyth: Az ördög alternatívája

Sok szálon futó, összetett és dinamikus politikai krimi, nálam nagy favorit, sokszor újraolvasom.
Az igazán ijesztő benne az, hogy jobban belegondolva, a történelem és a szovjet rendszer-hatalom tevékenysége tényleg vezethetett volna a könyvben vázolt irányba…


Népszerű idézetek

>!
berg

Ha nincs Mario, az éles szemű olasz tengerész, a hajótörött napnyugtára halott lett volna.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Tom Clancy – Mark Greaney: Veszélyzóna
William G. Winkler: A Holland alagút
Frei Tamás: Agrárbárók
Stephenie Meyer: A Vegyész
Agatha Christie: Frankfurti utas
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
C. J. Sansom: Egy bűnös siralmai
Berkesi András: A gyűrű
Henning Mankell: Riga kutyái