A ​könyv története 10 csillagozás

Frédéric Barbier: A könyv története

A ​nyomtatott és kéziratos könyv története a mai francia történetírás egyik legígéretesebb kutatási területe. A könyvtörténet a kultúrtörténet részét (méghozzá talán éppen a legfontosabb részét) képezi, kutatóinak ugyanakkor komoly interdiszciplináris felkészültséggel is kell rendelkezniük, hiszen választott tárgyuk számos ponton érintkezik a gazdaság-, a technika-, a társadalom- és a politikatörténettel is. A könyvtörténet a történetírásnak az a területe, amelyen az utóbbi húsz év során a legtöbb eredményes kísérlet történt az összehasonlító szemlélet és módszer működtetésére. Az új évezred kezdetén két okból is különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a könyv és az írásbeliség történetének feltáró-elemző jellegű vizsgálatára. A könyvtörténeti kutatások ahhoz is hozzásegítenek bennünket, hogy új perspektívából lássuk a média jelenkori forradalmát: az írásbeliség története szolgáltatja a kulcsot a legújabb médiumok működésének megértéséhez. Jelen kötetünk – amelynek szerzője… (tovább)

Eredeti cím: Histoire du livre

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris kézikönyvek Osiris

>!
Osiris, Budapest, 2006
400 oldal · ISBN: 9633897238 · Fordította: Balázs Péter
>!
Osiris, Budapest, 2005
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633897238 · Fordította: Balázs Péter

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Nienna001 P>!
Frédéric Barbier: A könyv története

Egy könyv a könyv történetéről. Kézikönyvnek szánták, én mégse tudtam letenni. Persze voltak benne, főleg az időszaki sajtóról szóló részek, amik annyira nem érintettek meg, mégis nagyon érdekesnek találtam azt az idegenvezetést, ami az írás feltalálásától elvezetett egészen a XX. század kíméletlen versenyéig. Közben rengeteg információval lettem gazdagabb. Persze nem így indult a kapcsolatom a könyvvel. Négy évvel ezelőtt vettem meg, eredetileg ajándéknak szánva, de senki nem olvasta el, csak felkerült a polcra. Idén nyáron fedeztem fel, és a végére is értem hamar.

Azoknak ajánlom, akiket érdekel a könyv, az olvasás, a nyomdák, a kiadás és a könyvterjesztés története, hisz ezekről Nyugat-Európára és helyenként Amerikára, néhol még Magyarországra nézve is képet kap az olvasó.


Népszerű idézetek

Frank_Waters I>!

Varro és az idősebb Plinius szerint Ptolemaiosz Epiphániosz (205-182) mindent megtett a pergamoni könyvtár tönkretétele érdekében; betiltotta például az egyiptomi papirusz exportját. A pergamoniak kénytelenek voltak feltalálni egy új íráshordozót, a pergament (pergamentum, membrana pergamena), amely i. e. 170-et követően terjedt el a világban.

36. oldal

1 hozzászólás
Frank_Waters I>!

A „könyvtár” (βιβλιοθήκη) szó eredetileg a könyv tárolására szolgáló bútordarabot jelölte, később jelentése kiterjedt a könyvek otthonául szolgáló helyiség egészére. A néha tíz méternél is hosszabb tekercseket igen nehéz volt kezelni, olvasásul esetenként komoly veszéllyel is járhatott: a nyolcvanhárom éves Verginius Rufus „állva olvasott egy súlyos tekercset, amely kicsúszott a kezéből. Utánanyúlt, ám mindeközben elvesztette egyensúlyát, elesett, eltörte a lábát, és meghalt.”

31. oldal

Frank_Waters I>!

A Rhône völgyének nagy városai (Lyon, Vienne) a II. évszázadban már rendelkeznek a kor latin irodalmát terjesztő könyvárudákkal. Az olvasóközönség oly nagy érdeklődést tanúsít egyes újdonságok iránt, hogy Augustus kénytelen betiltani néhány (római bibliotékákban hozzáférhető), tévesen Caesarnak tulajdonított művet. Noha az utóbbi években született néhány fontos tanulmány a kérdésben, továbbra sem sokat tudunk az alfabetizáció [írni-olvasni tudás] ókori elterjedtségéről. Vitathatatlan, hogy az írásbeliség kultúrájának térhódításában komoly szerepet játszott az a tény, hogy a városokban (elsősorban persze Rómában) igen sokan tudtak olvasni – ezt bizonyítják az ókori épületeken fellelt feliratok és falfirkák.

33. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Roderick Cave – Sara Ayad: A könyv története
Sas Péter: Kós Károly képeskönyv
Marshall McLuhan: A Gutenberg-galaxis
Drescher Pál: A szép magyar könyv
Novák László (szerk.): Nyomdászatunk 500 esztendeje
Haiman György: A könyv műhelyében
Rácz Ágnes: Bibliográfiai leírás, katalogizálás
Kiss István: Az Athenaeum könyvkiadó története és szerepe a magyar irodalomban
Petőcz Károly: Az emlékeztetőktől a nyomtatott betűig
Orosz István – Nagy Lajos – Lénárt Zsolt: Amit tudni kell a nyomdaipari munkákról