Szerelmes ​Budapest 2 csillagozás

Fráter Zoltán: Szerelmes Budapest

Ki ne olvasott volna Ady Endre és Léda, vagy Ady és Csinszka szerelméről? Ki nem hallott már Karinthy Frigyes érzelmi viharokban gazdag házasságáról? Ki nem tudja, hogy Bródy Sándor és Krúdy Gyula elbűvölte a nőket? Kevesebbet beszélünk azonban arról, hogy Ady Endrének volt harmadik nagy szerelme is, hogy Krúdy leendő anyósával tartott fenn heves viszonyt, hogy a huszonkét esztendős Kosztolányi Dezsőnek tizennégy éves kislányért lángolt a szíve. Ki gondolná, hogy Harmos Ilona színésznő, Kosztolányi későbbi felesége a fiatal Karinthy kedvese volt? Ki hinné, hogy az életvidám Karinthy Frigyes sohasem tudta elfelejteni korán elhunyt első nejét, Judik Etelt? Ebben a kötetben maguk az érintettek, a szerelmi történetek szereplői beszélnek hiteles dokumentumok alapján. Fráter Zoltán az eredeti levelezések, naplófeljegyzések, vallomások nyomán izgalmas olvasmányt állított össze, párbeszélgetésekké alakítva hét legendás háromszögtörténetet.

>!
Holnap, Budapest, 2015
216 oldal · ISBN: 9789633490808

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Fiammetta P>!
Fráter Zoltán: Szerelmes Budapest

A további lehetséges verziók közül (Szerelmes Párizs / Átány / Csucsa / Szabadka / Siófok stb.) közül szerintem hasraütéssel választották ki pont ezt a címet. A budapesti helyszínek semmilyen különösebb hangsúlyt nem kapnak a sztorizásban (ahogyan a többi városban lévők sem): meg vannak nevezve, de ez minden, lényegében nem derül ki semmi a jellegükről vagy a hangulatukról. A „szerelmes” jelzőnek így ebből a szempontból éppen annyira van létjogosultsága, mint bármely másik melléknévnek, bár kétségtelenül nagyobb a marketingértéke.
Furának találtam azt a megoldást is, hogy a szerző nem elmeséli a szerelmi háromszöges történeteket, de nem is az eredeti dokumentumokból idéz, hanem, ahogy az az előszóból is kiderül, rekonstruálja a levelezést (néha eléggé szorosan követi – a Fecskelányból sok részlet ismerős volt), vagy éppen egyfajta színdarabot ír belőle (legalább egy esetben a sztori valóban színpadra is került: https://theater.hu/hu/szinhazak/pinceszinhaz--314/eload…). Nem éreztem azt, hogy ezzel az újraköltéssel bármi pluszt kaptam volna, inkább azt, hogy még egy bőrt húztak le egy népszerű témáról. És még Budapest (vagy Átány vagy Szabadka) romantikus oldalát se ismertem meg jobban.

lotaria>!
Fráter Zoltán: Szerelmes Budapest

Véleményem szerint több ilyen könyv kellene és kevesebb Nyáry Krisztián jellegű.
Fráter Zoltán igaz, hogy színesíti a megtörtént eseményeket, kitalál egy féle megoldást a homályos részekhez, hézagokat foltoz, DE ezt mind hiteles adatokból, naplókból, kéziratokból veszi.
Tetszett ahogy bánik a mondatokkal, szerzőkkel és ahogy kerekednek ezek a nagy irodalmi szerelmek. Szerelmi háromszögek.
Nem didaktikus, inkább szórakoztató és igaz. Vannak benne eredeti mondatok, vannak benne olyanok, ami a szerzőé, mégis egészen biztosan megmaradnak örök életre ezek a történetek.
Belebújik jó sok karakter szerepébe, mindenkinél más szókincs, stílus, ami előtt le a kalappal.
Szerintem érdemes elolvasni, neki pedig több ilyet kellene írnia. Abszolút arra való, hogy utána újra kedvet kapjak az életrajzokhoz, naplókhoz, levelekhez és én magam is kikutassam azokat, amiket neki sikerült.


Népszerű idézetek

lotaria>!

Szent nekem a te gyengeséged. Vágyaidnak bája, illata van. Minduntalan az jár eszemben, te tudod, mi. Lehúzni a lábacskáidról a cipőt, aztán végigcsókolni, egészen fel, a legérzékenyebb pontig. Amikor lefeküdtem, magam mellé tettem a leveled. Amíg enyém nem leszel, úgy fogok élni, mint egy szerzetes, de aztán hallgatni, nevetni, csókolni, pofozni, nyalni-falni fogsz, és még jobban.

17. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Réz Pál – Parti Nagy Lajos: Bokáig pezsgőben
Szerb Antal: A világirodalom története
József Jolán: József Attila élete
Karinthy Ferenc: Napló I-III.
Szerb Antal: Magyar irodalomtörténet
Arany János – Petőfi Sándor: Petőfi és Arany levelezése
Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját
Rockenbauer Zoltán: A halandó múzsa
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők
Mikszáthné Mauks Ilona: Két különös házasság