Verdi 11 csillagozás

Az opera regénye
Franz Werfel: Verdi Franz Werfel: Verdi Franz Werfel: Verdi Franz Werfel: Verdi Franz Werfel: Verdi Franz Werfel: Verdi

Az utóbbi évtizedek immár klasszikussá vált zenei tárgyú regényalkotása.
Werfel egyedülálló írásművészettel örökített meg egy, az olasz opera legnagyobb mesterének életéből vett epizódot: az öreg Verdi velencei válogatását. Ebben az epizódban azonban benne tükröződik Verdi egész élete és munkássága. Fény derül továbbá az olasz mesternek a német zenedráma legnagyobb alakjával, Richard Wagnerrel való kapcsolatára is.
Sokféle emberi sors és történés játszódik le az olvasó előtt e könyvben, s mindegyik csak egy részlete a mester gigantikus emberi és művészi arcképének.

Eredeti cím: Verdi (német)

Eredeti megjelenés éve: 1924

Zeneműkiadó, Budapest, 1970
412 oldal · keménytáblás · Fordította: Barát Annie

Outwar>!

Franz Werfel: Verdi Az opera regénye

Az életrajzi ihletésű regényeket elsősorban azért olvasom,hogy akikről szól,közelebb kerüljenek hozzám és többet tudjak meg alkotásaikról.Hát most az utóbbi nem annyira jött össze.Ellenben,mint személyiség,Verdi kitárulkozott előttem.Ennek oka az,hogy az író Verdi egy kevésbé tevékeny időszakát dolgozza fel.Sok az agyalás,kevés a történés.Mindenesetre a Verdi és Wagner közötti ellentét emlékeztetett a Michelangelo és L.D.Vinci közötti feszültségre,sok a párhuzam.

DoraTaylor>!

Franz Werfel: Verdi Az opera regénye

Azt hiszem a regény valamelyest elérte a célját azzal, hogy miután befejeztem, elkalandoztam Verdi és Wagner művei között. Az olvasás során sokszor elveszettnek éreztem magam a különböző zenei szakkifejezések miatt, így kíváncsi voltam, hogy a műben hangsúlyozott alkotói különbségek mennyire éleződnek ki egy laikus számára csupán a hallgatás útján. A könyv szinte cselekmény nélküli, nagyon lassú, sok a belső monológ. Nekem kellett majdnem 100 oldal mire valóban elmélyedtem a regény világában. Megérte elolvasni, főleg azért is, mert a zenei műveltségemet sajnos eléggé elhanyagoltam eddig. Pedig micsoda csodákkal van teli ez a világ.

Sytix>!

Franz Werfel: Verdi Az opera regénye

Nem az a kimondott életrajz, mint amire számítottam, de tetszett.

Kvasztics>!

Franz Werfel: Verdi Az opera regénye

Volt egy időszak, amikor sok zeneszerző életrajzot olvastam, többek között ezt is. Tetszett.