Original ​Bavarian Folktales / Original bayerische Volksmärchen 1 csillagozás

A Schönwerth Selection / Ausgewählte Schönwerth-Geschichten
Franz von Schönwerth (szerk.): Original Bavarian Folktales / Original bayerische Volksmärchen

„While ​both [Original Bavarian Folktales and the Penguin Classic edition of The Turnip Princess] will give readers ample pleasure, Wolf's conveys a much more accurate idea of Schönwerth's aims and achievements.” — Times Literary Supplement

A contemporary of the Brothers Grimm, Franz Xaver von Schönwerth collected the folklore, legends, and fairytales of „ordinary folk” in the Upper Palatinate region of his native Bavaria and published them in the 1850s in a three-volume scholarly work. This volume is the first dual-language edition of his tales, which fell into obscurity and have only recently been rediscovered. The 150 fables include „The Spinster Bride,” "Pride Will Be Punished," „The Marriage of Sun and Moon,” and other enchanting Bavarian folktales.

Appropriate for intermediate-level students of German, this volume is equally suited to classroom use and independent study. New English translations appear on pages facing the original… (tovább)

>!
Dover, New York, 2014
324 oldal · ASIN: B00JFD9AGS · Fordította: M. Charlotte Wolf

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Mesemondó IP>!
Franz von Schönwerth (szerk.): Original Bavarian Folktales / Original bayerische Volksmärchen

Emlékeztek még az „500 új mesét találtak” cikkre ami körbejár a Facebook-on? Na, ez a gyűjtemény abból az 500-ból publikál 150 történetet, német-angol dupla kiadásban. Ezért már önmagában is érdemes elolvasni :)

Az egyetlen figyelmeztetés, amit hozzáfűznék az olvasáshoz: A könyv az eredeti Schönwerth gyűjtemény struktúráját követi, ami azért nem szerencsés, mert így az elejére kerültek a gonosz anyás – halott csecsemős népi mondák, azon kell átküzdeni magának, aki a jó részekhez el akar érni. Persze néprajzi meg kulturális szempontból ezek is érdekesek, de azért nem könnyű olvasni őket.
Ez viszont minden rossz, amit a gyűjteményről el tudok mondani. Nagyon igényes kiadás, jó fordítással, és rengeteg remek történet van benne. Sok olyan érdekesség is, amiket mesemondóként külön értékeltem: Olyan történet, ahol a csúnya lány a jószívű és a szép a gonosz; egy cseh népmeséhez csatolható előtörténet arról, hogyan szerezték a hős varázslatos segítői a képességeiket; manós mesék, melyekben a hegyi manók és az emberek békében élnek egymással és egymás gyermekeinek a bábái; természeti legendák Napról, Holdról, erdei, vízi, és föld alatti lényekről. A bajor nép gazdag hiedelemvilága ezer formában nyilvánul meg ezekben a történetekben. Még olyan mese is van, ami egy Ódin nevű királyról és Freya nevű feleségéről szól…
Összességében véve, bár ebben a kötetben is voltak megrázó és sötét történetek, a helyi színezet és a sok természeti lény miatt nekem kedvesebbnek, megfoghatóbban tűnt a Grimm mesék többségénél. A bevezető szerint Schönwerth a bajor parasztrásg körében gyűjtött fel helyi történeteket, míg a Grimm testvérek elsősorban hivatásos mesemondóktól gyűjtöttek, és ez a különbség meg is látszik.

Ajánlom minden (angolul/németül értő) mesekedvelő embernek!


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Schulz: Berlin Stories 5
German Minidictionary
Heiner Schenke – Karen Seago: Basic German – A Grammar and Workbook
Susanne Seethaler: Die echte bayerische Küche / Traditional Bavarian Cooking
Daniel Chaffey: Dirty German
Antoine de Saint-Exupéry: Der Kleine Prinz / The Little Prince
5 nyelvű képes szótár
Claudia Göckel: Szállodai levelezés
Tony Wolf: Képes szótár – Angol-német-magyar
Е. А. Игушев – Г. Г. Толстова – В. Я. Чернышова: Русско-коми-венгерско-финско-немецко-английский разговорник