Az ​átváltozás / A fűtő 63 csillagozás

Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti cím: Die Verwandlung / Der Heizer

Eredeti megjelenés éve: 1915

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Helikon Zsebkönyvek

>!
Helikon, Budapest, 2015
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632276571 · Fordította: Györffy Miklós

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Gregor Samsa


Kedvencelte 10

Most olvassa 8

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

>!
Ákos_Tóth IP
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Az, hogy a középiskolai vakrandi után idén újra összefutottam Kafkával, kizárólag Florian Illies érdeme, aki az 1913-ban egy szimpatikus, szerethető Kafka portrét rajzolt meg nekem. Akkor úgy éreztem, Kafka életének meghatározó konfliktusai nagyon is hasonlítanak a sajátoméira, így logikusnak tűnt irodalmi téren is utánanézni a zseninek, hátha nála találok megoldást az engem is zaklató kérdésekre. Nos, ha válaszok nem is, nagy felfedezések születtek – Az átváltozást most például a modern emberről valaha írt legjobb gyászbeszédnek tartom, amiben tökéletesen megfogalmazza a gürcölő, elidegenedő, életképtelenné degradálódó kishivatalnok, kiskereskedő, szellemi alkalmazott sorstragédiáját és elkerülhetetlen pusztulását… valahogy úgy, mint korábban Gogol A köpönyegben…
Irodisták, vigyázó szemünket Gregor Samsára vessük!

A kötet másik írása, A fűtő hasonszőrű alkotás, bár nem éreztem benne annyira tökéletesen kiforrni a groteszk, mégis átütő mondanivalót. Elvileg ez egy töredék, de jobban örültem volna, ha valami nagyobb jelentőségű mű kerül a részben mindenki által ismert klasszikus mellé.

>!
Helikon, Budapest, 2015
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632276571 · Fordította: Györffy Miklós
>!
Oriente P
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Nem az a felkavaró, hogy Gregor Samsa egyik reggel felébred és rádöbben, hogy egy hatalmas bogárrá változott, hanem hogy egyáltalán nem tud ezzel mit kezdeni. Mármint semmi értelmeset, és semmi értelmetlent. Nem próbálja meg idővel új távlatokba helyezni az átalakulást és felfedezni a következményeit, de nem is őrül bele a visszafordíthatatlan folyamatba. Egyszerűen nem csinál semmit, és ettől rémisztő az egész kisregény. Tapasztal és alkalmazkodik, de csak amennyire a létfenntartás megkívánja spoiler.
Szimbolikus történet, tehát a szereplők nem teszik fel a kérdést, miért és hogyan történt mindez. De ez nem fontos, én sem tettem. Ezzel együtt végtelenül nyomasztó kórkép az emberi pszichéről – akkor is ha úgy értelmezzük, hogy a bogárforma Samsa érzelmi és intellektuális tehetetlenségének materializálódása, és akkor is ha a metamorfózis tulajdonképpen maga a kitörési lehetőség a reménytelenül megmerevedett élettérből, de pont idegensége (vagyis a felfoghatatlanul megsokszorozódott lehetőségek) miatt a regény világában alkalmazhatatlan.

A kötet másik felében található Fűtő inkább egy hosszú novella, és őszintén szólva nem értettem, hogy mit kellett volna itt megértenem. Vagy egyszerűen túl erős volt a kontraszt a két szöveg típusa között, és ez utóbbi nekem így érdektelennek tűnt.

>!
Frank_Spielmann I
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Gimiben kellett az Átváltozást először olvasni, nem is mertem sokáig Kafkát a kezembe venni. Most már nagyon szeretem, ennek ellenére. Egy órára újraolvastam most, és észrevettem, milyen vicces ez a novellája (is). Na persze nyomasztó is meg minden, amit szoktak mondani, de ez azért van, mert ilyen abszurd módon humoros. Már maga az alaphelyzet. Gregor átváltozik egy ronda nagy féreggé, és azon agyal, hogy el fog késni a munkából. Az senkinek eszébe se jut, hogy miért? Kafka is zseni volt és kész, most nincs több időm erre.

1 hozzászólás
>!
AeS P
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Az átváltozás
Rémesen nyomasztó, de örülök, hogy kihagytam a középiskolában spoiler, mert némi élettapasztalattal ezek a könyvek szerintem hatásosabbak, mint tizenévesen. Rám úgy hatott, ahogy a nagykönyvben meg van írva, ezen talán nincs is mit ragozni. Az egyetlen önreflexió, hogy az eddiginél is jobban oda fogok figyelni arra, hogy mikor csinálok valamit olyan helyett, aki maga is el tudná látni a feladatot, és kíméletlenül abbahagyom, mielőtt ganajtúróvá változtat a helyzet.

A fűtő
Ez egy kevésbé jól eltalált történet volt, nem mondhatom, hogy untam, de korántsem volt olyan sokkoló, mint a másik. Pedig átváltozásból itt is van bőven, és itt sem kevésbé gyomorforgató.

>!
Nuwiel SP
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Úristen, milyen hosszú időnek tűnik a középiskola óta eltelt nyolc év… Mindenesetre sokkal másabb szemlélettel olvastam újra Az átváltozást, és ugyanúgy élveztem, mint annak idején. Viszont mint más újraolvasásoknál, itt is több apró részlet kattant a helyére, ami korábban nem, a cselekmény mellett a részletekre jobban sikerült figyelni. Kevésbé tetszett A fűtő, bár ez betudható töredék mivoltának, hiába írja a fülszöveg, hogy önállóan is olvasható.

>!
augumaug
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Elég éles határ húzódik a könyvben szereplő két mű közt. A pert már olvastam, ennek fényében kialakult bennem egy kép Kafka írásmódjáról, amiben megerősített Az átváltozás is. Nyomasztó, bár nem annyira, mint A per volt, sötét hangulatú, de tárgyilagos. Ha az alapeseményen – magán a metamorfózison – át tudunk lépni, onnantól semmi „elképzelhetetlen” nem történik a műben. A főhős próbálja reálisan szemlélni a dolgokat, próbálja elviselni a csalódásokat, a családja tőle való elidegenülését. Olvasása közben többször is eszembe jutott: nem inkább a családja a féreg?
A fűtő pedig egy hatalmas meglepetés volt. Eleinte azt hittem, rossz könyvet fogok a kezemben. Ez biztos nem Kafka – gondoltam. Aki úgy tud írni, mint a fentebb említett történetekben, az miért tenne le arról a hangulatról? A fűtőt csupa napfényként, vidámságként képzeltem el a konfliktus, illetve az alapszituáció ellenére.
Egy biztos: Az átváltozásból kitűnő Dalí festmény lehetne.

>!
Amanda90
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Az átváltozás miatt vettem meg a zsebkönyvet, ami az egyik kedvenc Kafka művem.
A fűtőhöz ismeretlenül álltam, de meglepően tetszett.
A Samsával való újra találkozás pedig nosztalgikus hangulatba hozott.
Zseniális mű.

>!
Sz_Flóra
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Az átváltozás másodszori olvasásra is abszurd módon lenyűgöző, A fűtővel azonban nem igazán tudtam mit kezdeni. Lerí róla, hogy csupán egy töredék, ha a jövőben talán elolvasom Kafka Amerika című regényét, teljesebb élmény kerekedik a részletből.

>!
Wöri1047
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Nem olvastam még Franz Kafka írásait.
Helikon sorozat ba találtam.
A fűlszöveget elolvasva érdekesnek tűnt. Elvontnak. Hát az is volt! Érdekes iromány. Nem hétköznapi történet. De ezt sem bántam meg hogy elolvastam. Neha nem árt változatosság.

” Gregor átváltozik egy ronda nagy féreggé, és azon agyal, hogy el fog késni a munkából. Az senkinek eszébe se jut, hogy miért?
Nyomasztó, bár nem annyira, mint A per volt, sötét hangulatú, de tárgyilagos. Ha az alapeseményen – magán a metamorfózison – át tudunk lépni, onnantól semmi „elképzelhetetlen” nem történik a műben. A főhős próbálja reálisan szemlélni a dolgokat, próbálja elviselni a csalódásokat, a családja tőle való elidegenülését… Szerintem a családnak nem igy kellet volna viselkedni…"
Minden esetre érdekes olvasmány volt..

Másik történet A fűtő. Ebbe is átváltozás de teljesen más mint az előző. Lajtosab kicsit félkésznek tűnt. De meglepően tetszett.

>!
ℕnabella
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

AZ ÁTVÁLTOZÁS: Számomra az igazán meglepő az volt, hogy bár bizonyos mértékig minden karakter logikai pályáját követni tudtam, érzelmileg az egyetlen járható út számomra Gregoré volt! Egy csótány még életemben nem váltott ki belőlem ennyi együttérzést! Az író egész végig fenntartotta azt a feszültséget ami előre jelezte az elkerülhetetlen véget.

A FŰTŐ: Az átváltozással szemben itt a történet passzív volt. Kissé kívül rekedt az olvasó a cselekményeken. Az első történet után gyanakvóan kezdtem hozzá a másodiknak, de semmi. A fűtő egy példabeszéd arról, hogy nem elég az igazság. Ebben a világban kell a rend, a tekintély, a színjátszás, és hogy tudd, hogy hol a helyed.

A KETTŐRŐL: És itt született meg bennem a két történet közötti párhuzam. Mert Gregor Samsa volt a fűtő.
Méltatlanság érte. Bár sok ember vette körbe, szavait és magyarázatát senki sem értette. S bár volt aki eleinte törődött vele, egytől egyig elfordultak tőle. Érzések és gondolatok emésztették. Méltatlankodás. Harag. Csalódottsás. Szomorúság. Erőtlenség. Reményvesztettség. Miután elveszett a remény, beletörődött sorsába. S hogy ki volt Karl Rossmann? Te, én, az író. Mindenki. Mert bár tudtuk mi az igazság, a történet saját magát írta. Nem pedig mi.


Népszerű idézetek

>!
Flajmer

Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát ágyában.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Gregor Samsa
>!
That_s_me

Ha odatartják neki Schubalt, öklével bizonyára rá tudott volna sújtani gyűlölt koponyájára. De arra már aligha képes, hogy megtegye azt a néhány lépést, amely elválasztotta tőle.

103. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Karel Čapek: A repülő ember és más furcsa történetek
Bohumil Hrabal: Gyöngéd barbárok
Jaroslav Hašek: Szemelvények „A törvény keretein belül mérsékelten haladó párt” történetéből
Jiří Weil: Mendelssohn a tetőn
Karel Čapek: Elbeszélések
Jaroslav Hašek: Szerencsétlen kandúrhistória
Jaroslav Hašek: A szerencsétlen rendőrfőnök
Bohumil Hrabal: Őfelsége pincére voltam
Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok
Jaroslav Hašek: Švejk a hátországban