Az ​átváltozás / A fűtő 100 csillagozás

Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti cím: Die Verwandlung / Der Heizer

Eredeti megjelenés éve: 1915

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Helikon Zsebkönyvek

>!
Helikon, Pauker Nyomda, 2018
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632276571 · Fordította: Györffy Miklós
>!
Helikon, Budapest, 2015
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632276571 · Fordította: Györffy Miklós

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Gregor Samsa


Kedvencelte 15

Most olvassa 4

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth IP>!
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Az, hogy a középiskolai vakrandi után idén újra összefutottam Kafkával, kizárólag Florian Illies érdeme, aki az 1913-ban egy szimpatikus, szerethető Kafka portrét rajzolt meg nekem. Akkor úgy éreztem, Kafka életének meghatározó konfliktusai nagyon is hasonlítanak a sajátoméira, így logikusnak tűnt irodalmi téren is utánanézni a zseninek, hátha nála találok megoldást az engem is zaklató kérdésekre. Nos, ha válaszok nem is, nagy felfedezések születtek – Az átváltozást most például a modern emberről valaha írt legjobb gyászbeszédnek tartom, amiben tökéletesen megfogalmazza a gürcölő, elidegenedő, életképtelenné degradálódó kishivatalnok, kiskereskedő, szellemi alkalmazott sorstragédiáját és elkerülhetetlen pusztulását… valahogy úgy, mint korábban Gogol A köpönyegben…
Irodisták, vigyázó szemünket Gregor Samsára vessük!

A kötet másik írása, A fűtő hasonszőrű alkotás, bár nem éreztem benne annyira tökéletesen kiforrni a groteszk, mégis átütő mondanivalót. Elvileg ez egy töredék, de jobban örültem volna, ha valami nagyobb jelentőségű mű kerül a részben mindenki által ismert klasszikus mellé.

>!
Helikon, Budapest, 2015
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632276571 · Fordította: Györffy Miklós
Kozmikus_Tahó>!
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Most már tudom, mit fogok válaszolni, ha valaki megkérdezi, mit jelent a nyomasztó szó:
Franz Kafka műveit.

Olvasni akartam tőle, mert úgy gondoltam, az elkényeztetett értelmiségi pofikámnak szüksége van egy pofonra.
Hát megkaptam.
Én kértem, nem panaszkodom, hogy eltörött tőle az állkapcsom.

4 hozzászólás
Oriente>!
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Nem az a felkavaró, hogy Gregor Samsa egyik reggel felébred és rádöbben, hogy egy hatalmas bogárrá változott, hanem hogy egyáltalán nem tud ezzel mit kezdeni. Mármint semmi értelmeset, és semmi értelmetlent. Nem próbálja meg idővel új távlatokba helyezni az átalakulást és felfedezni a következményeit, de nem is őrül bele a visszafordíthatatlan folyamatba. Egyszerűen nem csinál semmit, és ettől rémisztő az egész kisregény. Tapasztal és alkalmazkodik, de csak amennyire a létfenntartás megkívánja spoiler.
Szimbolikus történet, tehát a szereplők nem teszik fel a kérdést, miért és hogyan történt mindez. De ez nem fontos, én sem tettem. Ezzel együtt végtelenül nyomasztó kórkép az emberi pszichéről – akkor is ha úgy értelmezzük, hogy a bogárforma Samsa érzelmi és intellektuális tehetetlenségének materializálódása, és akkor is ha a metamorfózis tulajdonképpen maga a kitörési lehetőség a reménytelenül megmerevedett élettérből, de pont idegensége (vagyis a felfoghatatlanul megsokszorozódott lehetőségek) miatt a regény világában alkalmazhatatlan.

A kötet másik felében található Fűtő inkább egy hosszú novella, és őszintén szólva nem értettem, hogy mit kellett volna itt megértenem. Vagy egyszerűen túl erős volt a kontraszt a két szöveg típusa között, és ez utóbbi nekem így érdektelennek tűnt.

Frank_Spielmann I>!
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Gimiben kellett az Átváltozást először olvasni, nem is mertem sokáig Kafkát a kezembe venni. Most már nagyon szeretem, ennek ellenére. Egy órára újraolvastam most, és észrevettem, milyen vicces ez a novellája (is). Na persze nyomasztó is meg minden, amit szoktak mondani, de ez azért van, mert ilyen abszurd módon humoros. Már maga az alaphelyzet. Gregor átváltozik egy ronda nagy féreggé, és azon agyal, hogy el fog késni a munkából. Az senkinek eszébe se jut, hogy miért? Kafka is zseni volt és kész, most nincs több időm erre.

1 hozzászólás
Lulu88 I>!
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Az átváltozás:
Középiskolából ez az egyik legnagyobb hatású mű, ami megmaradt bennem, és most újraolvasva ugyanolyan letaglózó erejű, zseniális írás, ami újra bevésődik. Mindjárt az elején a közepébe csöppenünk hősünkkel, akinek változása végig értehetetlen, és nem kapunk feloldozást vagy magyarázatot, mivel is érdemelte ki – hiszen az élet is sokszor igazságtalan. Bennem mélységes sajnálatot, együttérzést, és enyhe szánalmat keltett Gregor Samsa hirtelen átváltozása és bogárléte. A metamorfózist megindító és szomorú események sorozata követi, amiben a környezetének és életvitelének fokozatos és látványos torzulása mellett a belső, érzelmi átrendeződés folyamatábrája is tisztán kirajzolódik mind Gregornál, mind a családnál. Nem csak az abszurd ötlet remek, hanem a megvalósítás is elképesztően precíz. Egy felesleges mondatot sem találni benne, az egész cselekmény végig mozgásban van, minden mozdulat, gondolat és következmény egymásutánban görgetik az eseményeket – nem engedi el a képzeletet egy pillanatra sem, még ha megterhelő is, de könnyen beissza az elme ezt a bizarr élethelyzetet. Kétségtelenül egy remekmű!

A fűtő:
Erre a rövidebb elbeszélésre már nem tudom azt mondani, hogy letaglózó. A hajóút, az új élet kezdete, New York kikötői légköre megkapó, de csak halvány háttérül szolgál egy 16 éves fiú és egy hajófűtő rövidke ismeretségének, és a fűtőt ért sérelemnek, amelyben a fiú, Karl – érthetetlen módon egyre jobban a szívére véve – segítségére akar lenni a fűtőnek, hogy a kapitány kabinjában rendezzék az ügyet. Kicsit „limonádénak” hatott ez a történet, a karakterek nem találtak meg, és több volt az olyan „körítés”, ami az érdeklődésemet altatta. Az átváltozás után pihentető kontraszt volt. Emiatt vontam le a fél csillagot.

>!
Helikon, Budapest, 2015
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632276571 · Fordította: Györffy Miklós
AeS P>!
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Az átváltozás
Rémesen nyomasztó, de örülök, hogy kihagytam a középiskolában spoiler, mert némi élettapasztalattal ezek a könyvek szerintem hatásosabbak, mint tizenévesen. Rám úgy hatott, ahogy a nagykönyvben meg van írva, ezen talán nincs is mit ragozni. Az egyetlen önreflexió, hogy az eddiginél is jobban oda fogok figyelni arra, hogy mikor csinálok valamit olyan helyett, aki maga is el tudná látni a feladatot, és kíméletlenül abbahagyom, mielőtt ganajtúróvá változtat a helyzet.

A fűtő
Ez egy kevésbé jól eltalált történet volt, nem mondhatom, hogy untam, de korántsem volt olyan sokkoló, mint a másik. Pedig átváltozásból itt is van bőven, és itt sem kevésbé gyomorforgató.

Gerel>!
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Elég közel éreztem ennek a személytelen, lélektelen rendszernek a nyomását, aminek szerencsétlen Gregor kénytelen áldozni az életét. Sajnáltam őt, mert a bürokrácia hálójába került, kiszolgáltatott olyan embereknek, akik szimplán csak azért állnak felette mert jobban tudtak helyezkedni. Megalkuszik, tűr, és végzi a monoton, lélektelen munkát, amíg külsőleg is azzá válik, amivé belül: egy féreggé.
A család hozzáállása épp ilyen elkeserítő volt, minden kapcsolat kiüresedett, Gregor csak addig a család része, míg hasznot hoz, ahogy ez elmúlik, teherré válik, mint egy elromlott eszköz, amit csak úgy a kukába lehet hajítani. Azért ijesztő ez, mert nagyon jellemző a mai világra ez az elidegenedés (akár még családtagok között is), és megdöbbentő, hogy ez a jelenség már Kafka korában is megvolt. Őszintén, nem tudom milyen fordulatnak kell történnie a világban, hogy ez megváltozzon, de egyre reménytelenebbnek tűnik a helyzet.

A fűtő című írás viszont szörnyen gyenge volt, nem tudom mi akart az üzenet lenni, ha volt egyáltalán. :/

Az átváltozás méltán híres történet, míg a másikat nem tudom hova tenni, elég ostoba szösszenet. Szóval egyelőre nem lettem nagy rajongó. Talán majd egyszer egy másik írásával meggyőz.

2 hozzászólás
Nuwiel SP>!
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Úristen, milyen hosszú időnek tűnik a középiskola óta eltelt nyolc év… Mindenesetre sokkal másabb szemlélettel olvastam újra Az átváltozást, és ugyanúgy élveztem, mint annak idején. Viszont mint más újraolvasásoknál, itt is több apró részlet kattant a helyére, ami korábban nem, a cselekmény mellett a részletekre jobban sikerült figyelni. Kevésbé tetszett A fűtő, bár ez betudható töredék mivoltának, hiába írja a fülszöveg, hogy önállóan is olvasható.

Nizaya>!
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Nagy ritkán esik meg velem, hogy magyar órán felkelti az érdeklődésem egy író vagy költő. Franz Kafka előtt csupán két ilyen eset történt: Csáth Géza Egy elmebeteg nő naplója c. műve, illetve Babits Mihály Fekete ország verse hatottak rám olyannyira, hogy el is olvassam őket, mélyebben gondolkodjak rajtuk.

Igazából Az átváltozás miatt olvastam el ezt a kötetet, ami tényleg nagyon-nagyon tetszett, még át is tudom érezni Samsa szenvedéseit a különcsége miatt. 5*
spoiler
A fűtő már annyira nem jött be sajnos, könnyen elvonta bármi a figyelmem róla. 3*

Iustitia>!
Franz Kafka: Az átváltozás / A fűtő

Elég éles határ húzódik a könyvben szereplő két mű közt. A pert már olvastam, ennek fényében kialakult bennem egy kép Kafka írásmódjáról, amiben megerősített Az átváltozás is. Nyomasztó, bár nem annyira, mint A per volt, sötét hangulatú, de tárgyilagos. Ha az alapeseményen – magán a metamorfózison – át tudunk lépni, onnantól semmi „elképzelhetetlen” nem történik a műben. A főhős próbálja reálisan szemlélni a dolgokat, próbálja elviselni a csalódásokat, a családja tőle való elidegenülését. Olvasása közben többször is eszembe jutott: nem inkább a családja a féreg?
A fűtő pedig egy hatalmas meglepetés volt. Eleinte azt hittem, rossz könyvet fogok a kezemben. Ez biztos nem Kafka – gondoltam. Aki úgy tud írni, mint a fentebb említett történetekben, az miért tenne le arról a hangulatról? A fűtőt csupa napfényként, vidámságként képzeltem el a konfliktus, illetve az alapszituáció ellenére.
Egy biztos: Az átváltozásból kitűnő Dalí festmény lehetne.


Népszerű idézetek

Szelén P>!

Hát állat ő, hogy ennyire megragadja a zene?

65. oldal

Szelén P>!

Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát ágyában.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Gregor Samsa
That_s_me>!

Ha odatartják neki Schubalt, öklével bizonyára rá tudott volna sújtani gyűlölt koponyájára. De arra már aligha képes, hogy megtegye azt a néhány lépést, amely elválasztotta tőle.

103. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Karel Čapek: A repülő ember és más furcsa történetek
Bohumil Hrabal: Tükrök árulása
Örkény István: Tóték
Karel Čapek: Elbeszélések
Lewis Carroll: Évike Tündérországban
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Karel Čapek: Három színmű
Miloš Urban: Héttemplom
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Az orr
Örkény István: Egyperces novellák