Az ​átváltozás 1268 csillagozás

Válogatott elbeszélések
Franz Kafka: Az átváltozás Franz Kafka: Az átváltozás Franz Kafka: Az átváltozás Franz Kafka: Az átváltozás

"Kafka elbeszélései rejtélyes, elemezhetetlen példabeszédek. Mágikus erejű, álomszerű metafora kibontása valamennyi. Hátborzongatóan képtelen lények és helyzetek jelennek meg bennük, de a hűvös, pedáns leírás a hétköznapi valószerűség látszatába öltözteti őket. A hétköznapi valóság elemei viszont kísértetiesen baljós színezetet öltenek. Mindezt ma már közkeletű szóval „kafkai”-nak szoktuk nevezni. Kafkától életében elbeszéléseinek csak egy része jelent meg nyomtatásban. A többi hagyatékban maradt, köztük számos töredékesen. Tele van novellakezdeményekkel Kafka naplója is. Ez a kötet Kafka elbeszéléseinek legjavát közli, a legjellegzetesebb és legmaradandóbb műveket. Az elbeszélések előző, teljes magyar kiadásától eltérően nem különíti el a Kafka életében megjelent és a hagyatékban fennmaradt novellákat. hanem nagyjából keletkezésük sorrendjében, ugyanakkor a Kafka által kiadott kötetek egységét is tiszteletben tartva válogat belőlük"

Eredeti megjelenés éve: 1912

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár Európa · Európa Zsebkönyvek Európa

>!
Európa, Budapest, 2016
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634052692
>!
Európa, Budapest, 2010
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630790673 · Fordította: Antal László, Eörsi István, Gáli József, Györffy Miklós, Szabó Ede, Tandori Dezső

9 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Gregor Samsa


Kedvencelte 124

Most olvassa 54

Várólistára tette 228

Kívánságlistára tette 147

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Franz Kafka: Az átváltozás

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

Újraolvasás vége.
Illetve csak a címadó elbeszélést olvastam újra a kötetből, a többit most nem. Úgyhogy nem is fogok sokat szövegelni. :)
Kafka azok közé az írók közé tartozik, akiket sose tudtam megszeretni, de távol se tudtam tartani magamtól soha. Nem tudok megszeretni valakit, aki ennyire baljós, kísérteties, képtelen és hátborzongató világokat tud teremteni, de egyúttal az is lehetetlen, hogy ne térjek vissza hozzá újra meg újra. Szürrealista a szürrealisták előtt, mágikus realista a mágikus realisták előtt.

Továbbiak a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/02/22/franz_kafk…

10 hozzászólás
Cicu>!
Franz Kafka: Az átváltozás

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

20 éve töretlen a barátságunk Kafkával, és mint ahogy jó barátokhoz illik, néha felelevenítjük a múltat és elszórakoztatjuk egymást.
Annak idején Az átváltozás című novellája kapcsán találkoztunk, ami zseniális, Gregor nagyon a szívemhez nőtt, ezért azóta is szívesen veszem kézbe a novelláskötetet :)

AeS P>!
Franz Kafka: Az átváltozás

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

Naponta egy novellát olvastam el a könyvből; volt, amikor rövidebbet, volt, amikor hosszabbat. Összességében mindig izgatottan vártam a következőt, de volt néhány unalmasabb, mélyebb pontja is a válogatásnak. A torzóban maradt novellái vannak olyan értékesek, mint a befejezettek, és a szürrealitást persze egyik sem nélkülözi.
Meg tudom érteni, hogy miért nem szeretik Kafkát az emberek, egyes elbeszéléseinél éreztem, hogy menthetetlenül elgurult a gyógyszere, de mégis van benne valami, ami miatt letehetetlenek és torokszorítóak a történetei. Mondjuk szerintem ehhez is meg kell öregedni kicsit.

SteelCurtain>!
Franz Kafka: Az átváltozás

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

Nagyon szélsőséges érzéseket keltettek ezek a rövid lélegzetű írások. Némelyik szinte azonnal belém ivódott, részemmé vált, annyira azonos hullámhosszon voltam Kafkával, hogy szinte párbeszédet folytattunk egymással. Hogyne érezném át a sarokba szorított ember kétségbeesését, amikor azt tapasztalja, hogy a világ féreggé változtatja, amikor száz év alatt az említett világ csak annyiban fejlődött, hogy ezt az átváltoztatást sokkal gyorsabban, és sokkal nagyobb szériában tudja végrehajtani. Árnyalja ugyan, ám csak némileg rontja az összképet, hogy voltak olyanok is, ahol szinte soronként akart lecsukódni a szemem, annyira untam, annyira papírízűnek, életidegennek éreztem. Nem baj. Ha néhány rosszabb, vagy legalábbis számomra érthetetlennek bizonyuló novella az ára a remekműveknek, hát inkább fizessük meg ezt az árat, semmint marathoni hosszúságú középszerűségből álljon a menünk. Számomra egyébként érthetetlen, hogy miért Kafkát nevezzük szürreálisnak, abszurdnak és groteszknek, s miért nem azokat, akik képtelenek elfogadni, hogy ez is egy teljesen normális látásmód? Még akkor is, ha esetleg valamiről téves következtetéseket von le. Vitázzunk az utóbbival, ha van miért, de a művésznek ne akarjuk kijelölni az egyetlen elfogadható pontot, hogy honnan alkosson képet. Jogunk van csapnivalónak minősíteni a végeredményt, de nincs jogunk beszűkíteni, egyetlen ponthoz láncolni az alkotót. Szerencsére Kafka nem tisztelte a határokat, én ellenben tisztelem a határsértőket.

KATARYNA>!
Franz Kafka: Az átváltozás

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

Nem furcsa egyébként, hogy az ember élete utolsó pillanatáig kívánságokat és kérdéseket forgat a fejében?

A régi trükk: kapaszkodunk a világba, és panaszkodunk, hogy nem ereszt.

Beszéltünk erről az agyalágyúltságról… meg hogy biztos volt valami beütése szegénykémnek.
Mindenki úgy értelmezi, és szűri le a történet lényegét, ahogy csak éppen kedve tartja.
De gondoljunk már bele… a világ féreggé változtatja az embert. Már bocsánat, akinek megszakadt most a szíve. Beteg vagyok.. ilyenkor harapok. Neki se volt valami álom élete, és a mai világban élőknek sem.
Morbid vagy sem.. groteszk ide vagy oda, de néha annyira bele tudtam magam képzelni Gregor életébe..
Évekig dolgozik… mint én, eltartja a családját.. …, le se sz.rja senki sem, csak az a lényeg hogy dolgozzon. Majd amikor egy kis „pondróvá” válik… tudom bogárrá, és nem jelentkezik a munkahelyén, hipp-hopp mindenkinek szemet szúr, és ha csak egy picit is, de végre bogárszámba veszik. Na ez volt a groteszk megfogalmazás. :D :/ Szóval amikor elolvasod ezt a könyvet, ne azon rágódj, hogy reggel talán neked is csúf pofád lesz, és egy büdös bogárrá változol. Nevess az egészen amikor elolvasod… mert ez az élet, kellett ez az irodalomnak, kár lett volna érte, ha elégették vagy széttépték volna.

És bárki bármit mondjon is… Kafka egy egyéniség volt. Agyalágyúlt, de én sem vagyok jobb, az ilyen emberkék hoznak színt az ember életébe.

– Ó – mondta az egér –, a világ napról napra zsugorodik. Először olyan tágas volt még, hogy féltem, elfutottam, és boldog voltam, hogy végre jobbra-balra a távolban falakat láttam, ám e hosszú falak olyan gyorsan haladnak egymás felé, hogy ez már az utolsó szoba, és ott a sarokban a csapda, amelybe futok.
– Csak futásod irányán kell változtatnod – mondta a macska, és felfalta.

doresz93>!
Franz Kafka: Az átváltozás

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

Rá kell jönnöm, hogy ne higgyek az olvasás előtt és közben kéretlenül hozzámvágott véleményeknek, miszerint: „Fujjj, ez annyira gusztustalan, egy hatalmas BOGÁRRÓL szól!” és „Halálosan unalmas, én utáltam olvasni!” Szerintem egyáltalán nem volt unalmas, sőt, és gusztustalannak sem találtam. Zseniálisnak annál inkább.

1 hozzászólás
Black_Angel>!
Franz Kafka: Az átváltozás

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

Kifejezetten tetszett! Csak az Átváltozás című novella kellett belőle, de mivel annyira megfogott az író képzelete hogy muszáj voltam a többit is elolvasni. Nagyon tetszett, zseniális.

Janina13>!
Franz Kafka: Az átváltozás

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

Az átváltozás:
Milyen szomorú és dühítő kis történet volt ez :( Most nem is tudok mást írni, csakhogy milyen hálátlan is az ember :( blöeeeeeeeeee

2 hozzászólás
KBCsilla P>!
Franz Kafka: Az átváltozás

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

Most van az, amikor határozottan és szilárdan gondolkodó lelkem és agyam megindul a filozofálgatás felé.
Jó, jó, rút ez a féreg, amivé Gregor változott, de vajon miért történt az átváltozása? És miért pont féreggé?
Talán mert életében ő is egy ilyen rusnya módon viselkedő lény volt? Vagy csak az esetleges rusnya gondolatai miatt lett éppen féreg?
És vajon mit jelképez a féreg?
Feltétlenül a rusnyaságot, utálatot, undort?
Gondolhatjuk azt is, hogy amilyen jelentéktelen, szürke életet élt, olyan lett az elmúlása is?
Egyszerűen a szemetesben végezve életét, mint a valóságos szemét?
Mi lenne, ha egyszer én is erre ébrednék?
Hogy a hátamon fekve, tehetetlen forgolódás után koppannék a padlón?
Jaj, nekem.
De azért csak nem lehetett olyan jelentéktelen ez a Gregor, hiszen öt év mindennapos becsületesen végzett munka után, az első hiányzásánál keresni kezdi a főnöke? Vagy csak az általa hozott haszon miatt vált olyan fontossá?
És még sorolhatnám hosszasan és hosszasan…
Azért adtam öt csillagot, mert szeretem, ha – még oly értelmetlenül is, mint ez esetben – elgondolkodásra indítanak az olvasottak.

sebzek>!
Franz Kafka: Az átváltozás

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

A könyvet olvasva az a kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy miért áll ez ilyen alacsony százalékon. Az ötletek ugyanis zseniálisak, és nagyrészt messzire megy el velük; az írások az emlegetett nyomasztáson kívül humorosak, és oda vissza cikáznak a két pólus között; Kafkának pedig széles körben elismerik a munkásságát, és rengetegen magasztalják az egekig. Akkor mi a probléma?

Szerintem a hozzáállásban rejlik, tehát az imént felsorolt erényeket fogják fel hibáknak. Egyesek nagyon korán olvastatják az átváltozást (szerencsére én ezt nem szenvedtem el), mert úgy gondolják: ha most nem ismerkedik meg vele a gyerek, lehet egész életében vakfolt marad neki ez a mestermű. Meg hát amúgy is rövid… Csak azt felejtik el, hogy ilyen idősen nem áll mögöttük az az élettapasztalat, amivel felfoghatnák a belső játszmákat (magamról beszélek!), vagy egyszerűen csak tojnak rá, mert őket nem érdeklik ezek a folyamatok (megint!). Én látatlanban azt tippelem, hogy 10 fiatalból 1-nek, vagy annál kevesebbnek jön be, továbbá általában nem merül fel az az ötlet az irodalmat kőbálványra helyező tanárok fejében, hogy lehet humorosan is nézni az Átváltozásra. spoiler A szereplők ugyanis annyira el vannak túlozva, akár egy B-filmes akcióorgiában, tehát önmaguk karikatúráivá változnak, és a gondolataik úgy köröznek saját tengerük körül, mint a farkába harapó kígyó. Emellett általában elsiklanak, mert milyen nagyon nyomasztó, meg depresszív, és én még egyszer soha…

A kibontott belső vívódások, pedig egy Young-Adult könyvhöz képest… még most is keresem a metaforát. Szóval nem egyszerű őket olvasni, nekem talán az Odút volt a legnehezebb, de! ezek a körök, amiket a földalatti élőlény átél, fájdalmasan hasonlítanak a tanulmányaim alatt feltörő vívódásokra(és még a java hátra van). Nem a csiga lassú tempó a lényeg, hanem az az élesen megrajzolt minta, amit az olvasás által kapsz. Valami érzelmet csak kell kelteni, hogy beleégjen az agyba. A novellák 70% ilyen volt nekem, ami azért nem semmi.

A másik mumus a nyelv. Van egy stílusa, ami elég tudálékosnak hat, többször nyakatekert, és egy idő után fárasztó olvasni. Biztosan nem a vicc kedvéért vette fel ezt a hangnemet, mivel a kötetben végig uralkodik, viszont amit ebből ki lehet hozni, azt kihozta.

A kedvenceim: Az átváltozás, A fegyencgyarmaton, Egy falusi orvos, A törvény kapujában (egy nagyon erős, rövid novella), Sakálok és arabok, Jelentés az Akadémiának (talán a legviccesebb), Az éhezőművész, Josefine, az énekesnő, avagy Az egerek népe, Az odú, Közösség.


Népszerű idézetek

monalisa>!

Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát ágyában.

(első mondat)

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

Kapcsolódó szócikkek: Gregor Samsa
6 hozzászólás
Cicu>!

„Csak semmi fölösleges időtöltés az ágyban”

21. oldal Az átváltozás

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

Cicu>!

[…] a kétségbeesett elhatározásnál sokkal többet ér a nyugodt, higgadt megfontolás.

22. oldal Az átváltozás

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

Szelén>!

Gregor jelenlegi szomorú és utálatos alakjában is a család tagja, akivel nem szabad úgy bánni, mint valami ellenséggel, hanem a családi kötelesség parancsa szerint le kell nyelni az iránta érzett undort, és tűrni kell, egyre csak tűrni.

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

Kapcsolódó szócikkek: Gregor Samsa
Lunemorte P>!

– Ifjú barátom – felelem neki –, egy hibád van: szűk a látóköröd.

Egy falusi orvos

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

Cicu>!

[…] nektek, nőknek, hiába beszél az ember.

52. oldal Az átváltozás

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

Lunemorte P>!

Csodálatos állatok, ugye? És hogy gyűlölnek bennünket!

Sakálok és arabok

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

Cicu>!

Éppen befejezett egy levelet; külföldön tartózkodó, ifjúkori barátjának írt, játékos lassúsággal zárta le a borítékot, majd könyökét az íróasztalra támasztva, kinézett az ablakon a folyóra, a hídra és a szemközti parton halványan zöldellő magaslatokra.

5. oldal Az ítélet

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

Lunemorte P>!

Az ember lénye, mely alapjában véve könnyelmű, szállóporfelhő-természetű, nem tűr megkötéseket; ha magát kötözi meg, hamarosan őrült mód kezdi tépni majd kötelékeit, falat, láncokat és önmagát a szélrózsa minden irányába szórva szét.

A kínai fal építése

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések

K I>!

Kificamíthatod az állkapcsod, kitekerheted a kezed, mégsem értenek meg, és nem is fognak megérteni soha.

164. oldal, Régi história (2016, Európa)

Franz Kafka: Az átváltozás Válogatott elbeszélések


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Gogoly: Egy kabát története
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg / A revizor
Karel Čapek: Elbeszélések
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Talamon Alfonz: Talamon Alfonz művei
Örkény István: Egyperces novellák
Örkény István: Egypercesek
Örkény István: „Rózsakiállítás”
Örkény István: Válogatott egyperces novellák