Odin ​és bandája 34 csillagozás

Viking mitológia újratöltve
Frank Schwieger: Odin és bandája

Ütős történetek a legrafkósabb és legtökkelütöttebb viking ászokról!
Szereted Thor, a szuperhős, Erik, a viking vagy épp Hablaty és Fogatlan történeteit? Itt az idő, hogy megismerj még több viking mítoszt, istent és hőst! Tudod-e, hogyan lopták el Thor, a tökfejű mennydörgésisten legendás kalapácsát? És ki lehet Hel, a depis szörnylány? Vajon miért van sárkány a viking hajók elején? Ha szívesen villognál egyedülálló mitikus tudásoddal, ez a könyv neked szól!

A viking mitológia legvadabb mondái vadiúj csomagolásban. Mítoszok első kézből – Odin, az ász nagyfőnök isteni parancsára!

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mitológia újratöltve Kolibri

>!
Kolibri, Budapest, 2020
196 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634376552 · Fordította: Veress Kata · Illusztrálta: Ramona Wultschner

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Lobo P>!
Frank Schwieger: Odin és bandája

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

Szokás szerint itt is úgy indul minden, mint korábban: Odin mérgelődik, hogy nem ismerik már őt és udvartartását, meg a hőstetteiket, úgyhogy összeállított egy tablót, s 14 képben és mesében elmondhatják, hogy kik is ők, s melyik volt a legnagyobb tettük. Persze itt vannak a jól ismert alakok: Odin, aki elmondja hogyan veszítette el a szemét, az alakváltozató, furfangos Loki aki mindenkinek borsot tör az orra alá, vagy Thor, aki nem szeret unatkozni, de vannak dolgok amiket szégyell, de szót kap Skadi a mérgelődő óriásnő aki feltalálta a síelést, és sárkánytartáshoz is kaphatunk tippeket. Szóval akadnak ismert és kevésbé ismert történetek, mindenesetre egész szépen bemutatja a viking mondavilágot. Ráadásul roppant őszintén, de gyerekekhez illően szól olyan dolgokról is, amik talán nem voltak annyira követendő példák ezen hősök életében sem. Például, hogy a mértéktelen italozás nem vezet jóra, hogy a túlságosan is harcos életmódnak többnyire azért halál a vége, hogy a kapzsiság rossz tanácsadó.
Nagyon bejön nekem ez a sorozat (és a tesztközönségemnek is:), s úgy érzem, hogy minden résszel egy kicsit jobb is lesz. Egyre gördülékenyebbek a viccek, amiket a tréfás rajzok még tovább erősítenek, s az, hogy ezek kiválóan illenek az alaphangulathoz megint csak Ramona Wultschner keze munkájának köszönhető.
S az is bebizonyosodott ismét, hogy hiába a trollok, óriások, sárkányok, a halhatatlan istenek gyakran ugyanúgy viselkednek mint az emberek: civakodnak, megsértődnek, hízelegnek, ravaszkodnak. S azzal, hogy közvetlenül szólnak az olvasókhoz talán még inkább feltüzelik a célközönség érdeklődését, hogy tovább kutakodjanak és ismerjék meg még inkább ezt a különleges északi mitológiát.
Úgyhogy ismét egy szórakoztató, ugyanakkor sokat tanító könyvet kaphattunk Frank Schwieger-től, s ha legutóbb azt mondtam, hogy várom már mit fog kezdeni Asgarddal, most hogy ezt megtudtam, s nem csalódtam benne, ismét csak van mire várni. Hiszen azóta németül már megjelent a Merlin és rettenthetetlen lovagok című könyve is. Ki lehet találni miről szól

Részletesen: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2020/09/18/frank-sch…

AniTiger P>!
Frank Schwieger: Odin és bandája

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

Kétféle érzés kergeti bennem egymást a könyv olvasása után. Egyrészt nagyon szerettem ennek a könyvnek a létét, a felépítését, az általa bemutatott isteneket, óriásokat, törpöket, hősöket, illetve az ő történeteiket… ugyanakkor úgy érzem, hogy a iszonyatosan túl lett tolva a szleng a szövegben, amitől abszolút lebutult minden. Már a legelső történetben Odin „asszonypajtiként” hivatkozik Friggre, aki lássuk be, hogy csak a legfőbb istennő… Önmagára pedig „góréként”!

Szerettem is olvasni meg nem is, de nem bántam meg az együtt töltött napokat, mert a skandináv mitológia a szívem csücske! Gyönyörűséges a könyv illusztrációja és izgalmasak és sokszínűek a viking mitológiából kiválogatott történetek. A legjobban azokat a történeteket kedveltem a könyv vége felé, ahol az egyik hős története folytatódott egy másik mesélővel!

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/10/frank-sch…

Beka12>!
Frank Schwieger: Odin és bandája

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

Nagyon jó kis történet volt. Nagyon ttetszettek az illusztrációk is. A humort nem éreztem annyira, mint a másik két könyvben, de a történetek kárpótoltak

kinga133>!
Frank Schwieger: Odin és bandája

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

Ez telitalálat volt. Azt kaptam, amit a vártam. Humorosan, de egyben izgalmasan kapjuk meg a 14 történetet. Öröm volt olvasni. Kikapcsolódásnak tökéletes.

porcellan>!
Frank Schwieger: Odin és bandája

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

A 3 kötetből ez tetszett eddig a legjobban. Mondjuk ez is volt a legismeretlenebb téma számomra, csak a Marvel univerzum kapcsán volt néhány információm.
Hát mondjuk abban szépítenek kissé, Thor egy igazi izomagy, Loki meg egy surmó a négyzeten. Viszont végre megtudtam, hogy a Kacsamesékben régen a vikinges részben miért volt kecske fogat :P

Sadie>!
Frank Schwieger: Odin és bandája

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

Mindig is vevő voltam bármire, ami skandináv és északi, mégis, a mitológia valamiért csupán a közelmúltban keltette fel igazán az érdeklődésemet. Az elmúlt időszakban több olyan könyvet és sorozatot sikerült találnom, amelyben nagy szerepet játszik a mondakör, és egyre inkább zavart, hogy ezeket nem értem. Gondoltam, ideje lenne végre behozni a lemaradásomat és utánaolvasni a dolognak. Az Odin és bandája megjelenése ebből a szempontból éppen kapóra jött.

Ha valakit maga a téma nem is hat meg, egyszerűen képtelenség szó nélkül elmenni a kialakítása mellett. Az első belelapozás alkalmával rögtön beleszerettem Ramona Wultschner rajzaiba. Hihetetlenül igényes és részletgazdag módon ábrázolja az isteneket, először egy egész alakos illusztrációval, majd egy duplaoldalas bemutatással, mindig csupán egy adott karakterre fókuszálva. Ezután egy hosszabb-rövidebb novella következik, amelyek tulajdonképpen a skandináv mitológia válogatott mítoszai, gyereknyelvre adaptálva.

Ugyanakkor a nyelvezettel nem értettem egyet: én túl szlengesnek, túl lazának találtam. El tudom képzelni, hogy a célközönség kifejezetten élvezi az ilyesmit, és talán még van is egy pozitív hatása abból a szempontból, hogy közelebb hozza hozzájuk a témát, de ilyenkor kicsit tartok attól, hogy átveszik ezt a stílust, főleg ebben a fogékony korban.

Bővebben: https://readinspo.blogspot.com/2020/09/frank-schwieger-…

Perly>!
Frank Schwieger: Odin és bandája

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

Imádtam! Zeuszékat már nagyon rég olvastam, ezért nehéz eldönteni, melyik a jobb. De talán a görög banda egy picikével viccesebb volt… A vikingeknél pont a könyv felétől kezdett megcsappanni a humor, vagyis hogy volt, de a történetek komolysága miatt a vicceskedés nem igazán segített, inkább rontott a felhőtlen szórakozáson.
Mondanom sem kell, hogy Loki az örök kedvenc! Van ám humora (még ha néha morbid is!), no meg stílusa! :D
Találtam benne egy logikai hibát, ami nem tudom, hogy az eredeti miatt lett hiba… Mindenesetre Frigg sztorijában, az első említésnél (105. oldal) a két testvér közül Agnar az idősebb, és Geirröd a fiatalabb, viszont a szigetes jelenetnél (108. oldal) Geirrödre lett írva, hogy ő az idősebb…
A másik, ami még zavaróbb volt, az az, hogy szegény Sleipnert Suhanónak fordították, miközben minden más vikingnév maradt az eredetijében. Itt is felmerül a kérdés, hogy eleve a szerző baltázta el Odin lovának a nevét, vagy a fordító…
És mert három a magyar igazság, a Fogalomtárnak ezen mennyiségű információjával így nincs értelme. Ez csak a töredéke a kötetben elhangzott fogalmaknak!
Mindezek ellenére is megérdemli az öt csillagot, mert kikapcsolt. :-)

>!
Kolibri, Budapest, 2020
196 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634376552 · Fordította: Veress Kata · Illusztrálta: Ramona Wultschner
HP_SPNLuver92 P>!
Frank Schwieger: Odin és bandája

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

A szokásos ötletes, fiatalos stílusában ismerkedhetünk meg a skandináv mitológia nagyobb alakjaival. Az illusztrációk nagyon szépek, a könyv végén rajzolt Yggdrasil nagyon tetszett a stílusában.
Én nagyon keveset tudtam a viking mitológiáról, úgyhogy sok újat megtudtam az istenekről és a törpökről is. Végig Gyűrűk ura és Skyrim hangulata van a történeteknek, nagyon látszik, honnan kapták az ihletet azok szerzői.
Ajánlom minden mítosz rajongónak! :-D

Veres_Alíz_Klára>!
Frank Schwieger: Odin és bandája

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

Szerintem nem volt rossz. Vicces volt, és modern. Sok újat tudtam meg a skandináv mitológiáról. Viszont a túltolt szleng nagyon zavaró volt. Értem, hogy a mitológia modernizálása jópofa, de ENNYIRE azért ne essünk túlzásba. A Percy Jacksonban sokkal jobban megoldották ezt. De összességében tetszett, nem bántam meg, hogy elolvastam.


Népszerű idézetek

Flora_The_Sweaterist>!

Azért ilyen rossz a kedved, mert meghaltál?

52. oldal

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

Perly>!

    – […] Freynek is van valamid?
    Ha nem tudod, ki az a Frey, elárulom, hogy Odin és Thor után a leghatalmasabb isten Asgardban, Freyja tesója.
    – Freynek? Persze. Add oda neki ezt itt! – nyújtott felém a törpe vigyorogva egy összehajtogatott kendőt, amit a zsebéből kotort elő.
    – Egy zsebkendő? – kérdeztem csodálkozva. – Nem hiszem, hogy ettől elájulna.
    Elkezdtem széthajtogatni a koszosbarna zsepit, mire a törpe rám kiáltott:
    – Óvatosan!
    – Mi bajod? – kérdeztem.
    – Ez egy hajó.
    – Tessék?
    – Ha széthajtogatod, hajó lesz belőle. Skídbladnirnak hívják, és Asgard minden lakója az összes fegyverével együtt felfér a fedélzetére.
    – Zsír! – mondtam, és lelkesen tovább nézegettem a kendőt.
    – Nem, nem zsír. Hajó. A vízen lehet vele menni.
    – Persze, mint a hajókkal általában.
    – És a szárazföldön.
    – Jó.
    – Meg a levegőben.
    – Oké.
    – És akármerre jár, hátszelet kap.

33-34. oldal, Loki (Kolibri, 2020)

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

Perly>!

– Minden zsák megtalálja a foltját.

61. oldal, Thor (Kolibri, 2020)

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

Perly>!

    – […] Hozzam a kalapácsot, fater?
    Odin megrázta a fejét.

92. oldal, Tyr (Kolibri, 2020)

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

Flora_The_Sweaterist>!

[…] Thora a gyíkot még az apjától kapta kis korában, de az állatból idővel gonosz szörny lett, és most fogva tartja a lányt a saját házában.

185. oldal

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

Anne_White>!

Aki bölcs, még a legélesebb sasszemnél is többet lát.

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

Cholito>!

Tudod mi az igazán gáz? Nem, nem a matek egyes. És nem is egy lábtörés vagy egy cuppanós puszi Eva nénitől. Hanem ha elfelejtenek, ha senkinek még csak eszébe sem jutsz, és nem hisznek benned. Na, az a gáz!

(első mondat)

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

Cholito>!

A bölcsességet csak az érdemli meg, aki nagy árat fizet érte.

20. oldal

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

Sadie>!

De ha még egyszer el mertek felejteni minket, isteneket, Thort uszítom rátok a böhöm nagy kalapácsával, és akkor aztán annyi nektek!

5. oldal

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve

Perly>!

    A legtöbb ász (Odint kivéve) nem túl bonyolult lélek. Thorról nem is beszélve, aki vidám arc, de olyan sötét, mint a vakond belső zsebe.

28. oldal, Loki (Kolibri, 2020)

Frank Schwieger: Odin és bandája Viking mitológia újratöltve


Hasonló könyvek címkék alapján

Fabian Lenk: A mobiltelefon 1000 veszélye
Terry Deary: Vérfagyasztó vikingek
Sarah Devos: Nahát, ezek az egyiptomiak!
Peter L. Stork: A vikingek
Nick Bruel: Rossz Cica fürdik
Adam Kay: Testünk kívül-belül
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George és az ősrobbanás
Lőrinc László: 25 szelfi a török korból
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból
Bosnyák Viktória: A nagy szókincsrablás