Breaking ​News 28 csillagozás

A Saron-merénylet nyomában
Frank Schätzing: Breaking News

Tom ​Hagen, a harctéri tudósítók ünnepelt csillaga nem finnyáskodik, ha egy jó sztoriról van szó. Specialitása a Közel-Kelet országai, riportjai tudósítások a pokolból. De Afganisztánban elhagyja a szerencséje. Hírneve romokban, ő maga pedig kétségbeesetten küzd a visszatérésért. Három évvel később új esély kínálkozik Tel-Avivban, amikor az izraeli titkosszolgálat adatokat játszik át neki. Hagen megragadja a lehetőséget, ám ezzel akaratlanul is halálos láncreakciót indít el…
A Breaking News magával ragadó thriller, hátterében egy epikus mondával. A húszas évek végén két család vándorol Palesztinába, egy legendákkal, harcokkal és reményekkel teli új világba, ahol a zsidók, az arabok és a brit gyarmatosító urak elkeseredetten küzdenek egymással az egyeduralomért. A famíliák története generációkon átívelve tükrözi és jellemzi Izrael szédületes fejlődését, egészen napjainkig.
Amikor Hagen váratlanul szövetségesre talál Yael Kahn, a fiatal orvosnő személyében, ráébred, hogy… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
1056 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632934716 · Fordította: Frick József
>!
Athenaeum, Budapest, 2016
1056 oldal · ISBN: 9789632935300 · Fordította: Frick József

Kedvencelte 4

Most olvassa 7

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Jaina>!
Frank Schätzing: Breaking News

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

Nagyon szeretem Schatzing írásait, alapvetően odavagyok azokért az írókért, akiknek masszív szómenése van. Abban a pillanatban kívánságlistára tettem a Breaking News-t, amint megjelent az adatlapja itt a molyon. Aztán egyszerűen csak tologattam magam előtt a megvásárlását, azt hiszem főleg a témája miatt. Ariel Saron? Közel-keleti konfliktus? Érdekel ez engem? Oriana Fallaci Insallah című könyve bebizonyította, hogy nagyon is, így végül belevágtam az olvasásba. Az elején őrületesen szenvedtem vele, az első 500 oldal alatt szó szerint kényszerítenem kellett magam, hogy ezt olvassam és ne mást (nagyon rezgett is a léc, hogy félbehagyom). Olyan hihetetlen mennyiségű ismeretanyagot vág elénk Schatzing, hogy folyamatosan használnom kellet a wikipédiát, hogy a történelmi ismereteimben tátongó óriási lyukakat betömjem miért nem tanítanak 20. századi történelmet középiskolában? Úgy éreztem, hogy maga a cselekményszál csak egy kis kiegészítő a történelemleckében. Tetszett? Fogjuk rá. Újraolvasnám? Pár éven belül biztosan nem. Tisztelem az óriási munkát, ami emögött a könyv mögött van, de Schatzing bácsi, kéretik visszatérni a tengerbiológiához….

2 hozzászólás
kvzs P>!
Frank Schätzing: Breaking News

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

Nehéz könyv fizikailag és tartalmilag is. Tömény, sűrűn, nehezen emészthető. Egyrészt a témája, másrészt a benne található információmennyiség miatt. Ez a könyv ugyanis az arab-izraeli konfliktus 100 éves történetének krónikája. Minden egyéb dolog -bármi, ami cselekményre emlékeztet, vagy kitalált szereplő- csak díszlet ehhez. És ez sajnos eléggé érződött olvasás közben. A szereplők, a történetszálak, az összeesküvés mind-mind csak eszköz ahhoz, hogy Schätzing megmutathassa, hogy milyen sokat tud, csak sajnos kicsit túlzásba esett.
Izrael történetével és a konfliktusokkal anno Herman Wouk ismertetett meg, nála valahogy jobban egyensúlyban a történet a történelemmel, és szórakoztatva tanított. Most a tanítás közben kaptam néha egy kis szórakozást…
Ha valakit érdekel a téma és a történelem ezen része, annak érdekes olvasmány lesz. Ha azonban valaki izgalomra és fordulatokra vágyik, az messziről kerülje el.
(a kiadás margójára: egy térképet igazán betehettek volna a könyvbe. Igaz, hogy valós helyszíneken játszódik a történet, de egyszerűbb lett volna előre vagy hátra lapozni, mint a könyvön kívüli térképeken keresgélni)

4 hozzászólás
ladybird>!
Frank Schätzing: Breaking News

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

Ha pontosan meg kellene határoznom a regény műfaját, akkor azt hiszem, bajban lennék, hiszen egyszerre családregény, politikai krimi és thriller, némi történelemkönyvbe illő ismertető betéttel. Ez nem az a könyv, amit egy laza délután alatt elolvasol, majd pikk-pakk túlteszed magad rajta, és ezt nem azért mondom, mert egy több mint ezer oldalas művel állunk szemben, hanem mert nem egyszerű dolgokról szól. Bevallom, felületesek az ismereteim a közel-keleti helyzetről, hiszen mint oly sokan, én is próbálom kivonni magam a hatása alól, amennyire lehet megszűröm a róla szóló híreket, elkapcsolok onnan, ahol az épp aktuális merényletek áldozatait mutatják, és egyáltalán próbálom megvédeni magam attól, hogy szembesülnöm kelljen vele. Most azonban kénytelen voltam szembe nézni vele, és nem is akárhogyan, mivel az író testközelbe hozta az eseményeket. A főszereplőkkel együtt ott lehettem Izrael állam megalakulásakor, a Kahn családdal együtt küzdhettem azért, hogy megvethessem a lábam az egyetlen földön, amit a magukénak tudhatnak, együtt kúsztam a fiatal Arik Scheinermannal a harcmezőn, és együtt bujkáltam Tom Hagennel az izraeli titkosszolgálat elől. Hihetetlenül izgalmas dolgok részesévé váltam Frank Schätzing regényét olvasva, amiknek még mindig a hatása alatt vagyok.

További részetek: http://konyvextrak.blogspot.hu/2016/02/frank-schatzing-…

WerWolf>!
Frank Schätzing: Breaking News

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

Aki nem ismerné Izrael és a Közel-Kelet XX. századi történelmét, az ezzel a kötettel pótolhatja. A valódi cselekmény csak a könyv felénél indul be, addig viszont megismerhetjük a térséget egészen 1917-től napjainkig.
Megismerkedhetünk a hazájukból elüldözött palesztinokkal, akik hiába harcoltak a zsidó betelepítés ellen, végül vesztesként, a földjük nagy részét elveszítve kerültek ki a harcból. Miközben a betelepülő zsidók terrorista eszközökkel, illetve a nyugati demokráciák lelkiismeretfurdalását meglovagolva kiharcoltak egy államot, amit 2000 éve elhagytak.
A gyűlölet ott van minden egyes porszemben a Közel-Keleten és soha nem lesz ott béke. Túl sok a fájdalom és a veszteség mindkét oldalon. Hiába akarnak az ott élő emberek békében élni, a múlt és jelen démonai nem hagyják.
A történelmi leírások mellett, a thriller szál is ezt a gyűlölet-barátság szálat erősíti, illetve nagyítja fel. Izgalma és érdekes olvasmány, annak ellenére, hogy az író igencsak bő lére eresztette a történetet. Ez nem is egy thriller, hanem egy történelmi regény, aminek egy kis részében helyet kapott egy üldözéses összeesküvés-elmélet szál, mely kidomborítja a térségben élő emberek érzéseit és mindennapjait.
Nincs különbség zsidó és arab között, kivéve a vallásukat. A 100 főre jutó terroristák száma minkét oldalon közel azonos.
Érdekes olvasmány az biztos. Egy teljesen más Közel-Keletet ismertem meg, mint amit a média eltorzítva tálal. Persze Schätzing is igyekezet élét venni az eseményeknek, miközben próbált függetlenedni mindkét oldaltól.
Olvasás közben legyen az ember közelében térkép és internet, hiszen nagyon sok esemény felkelti az érdeklődést, aminek érdemes utánajárni. Nekem is azért tartott ilyen sokáig a könyv elolvasása, mert rendszeresen néztem a térképet és keresgettem az interneten egyes események után.
Az viszont sokat elárul a Közel-Keletről, hogy mindkét nép (a külföld által is elismert) vezetője háborús bűnös volt, akiknek a kezéhez ártatlan emberek vére tapadt. A nyugati típusú demokráciák hazugságait pedig jól tükrözi, hogy terroristáknak ítélik oda a Nobel-békedíjat!
Felkavaró tartalom!

jaspi>!
Frank Schätzing: Breaking News

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

A történet alapvetően fikció, de az alapos kutató munka eredményeként valós tényekkel és szereplőkel vegyítve igen csak hihető könyvet olvastam. Sok olyan rész volt, ahol egyáltalán nem voltam benne biztos, hogy az írói fantázia, vagy a tényként meg nem írható valóság húzódik-e a lapok mögött.
A regény több szálon indul, és jó négyszáz oldal után derül csak ki, hogy mi is a fő történet. A haditudósító, a földműves család, a katona, az orvos, a politikus és vallási fanatikusok története a kötet végére összeáll egy egésszé.
Szerettem olvasni ezt a regényt. Tetszett az, ahogy az izgalmas mozaik darabok lassan a helyükre kerülnek. Jó volt, hogy sem a szereplők, sem a politikai háttár nem volt idealizált. Érthetőbbé, differenciáltabbá váltak a közel-keleti konfliktussal kapcsolatos ismereteim.
Szerintem remek könyvet írt Frank Schätzing, és ez akkor is igaz, ha én néhány részt rövidebbre vettem volna. A kötet végére érve azt hiszem, mindegyik történetszálnak megvolt a helye, szerepe a regényben.
Ajánlom ezt a könyvet a monumentális, összetett művek kedvelőinek és azoknak, akik szeretnének a Közel-Keletről szóló tudósítások, hírek mögé látni, egy kicsit érteni a miérteket is.

lillavirag>!
Frank Schätzing: Breaking News

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

2014. június 12-én három zsidó telepes tinédzsert raboltak el Hebron környékéről. Naftali, Gilad és Eyal holtestét 18 nap múlva találták meg a hatóságok. Erre válaszul szélsőséges zsidó telepesek egy arab fiút, Muhammedet, felgyújtottak, aki belehalt a sérüléseibe. Egyre feszültebb a helyzet és izrael déli területeit érő rakétázásokra válaszul az IDF beavatkozik és Gázát bombázza. A biztonsági előrejelzések szerint a déli területeken kívül nem kell rakétázásra számítani, az élet megy tovább a normális kerékvágásban.
– Mindeközben vacsorához tálalok, a gyerek az apjával a boltban, a másik az asztal alatt piszkot vadászik. Megszólalnak a szirénák. – Mi a …. Ez? Hol a gyerek? Az agyam mélyéről felbukkan az óvóhely fogalma, de egyszerűen nem tudom, hol van. Meg valami gázálarcról is volt szó, nem kellett volna olyat kapnunk, mikor megjöttünk? Egyáltalán hova jöttünk? Mi ez a hely? Azért jó lett volna utána nézni mielőtt elfogadtuk volna ezt az állást. (Biztonságoooos, nem kell félni! ….. ahha) A kínai szomszédasszonytól magyarul kérdezem, hogy mi a tökömet csináljak? De gondolom, érti mit akarok, mert mondja, hogy nem menjek lifttel. Oké, akkor az ötödikről le gyalog és akkor belépek a lépcsőházba, ahol az egész ház tolong. Akkor kiderült, hogy az a megerősített része a háznak és rakétázáskor oda kell menni, csak vegyi támadás esetén kell a pincébe az óvóhelyre. Remek. A család másik része a boltban észre se veszi az eseményt, mert állítólag hangos volt a zene. Hát a következőt már észreveszik… Este a villanásokat is lehet látni, amikor a város másik részét támadják és rohadt ijesztő az egész. – Ez folytatódott egész nyáron, augusztus végéig. Napi 2-3 légiriadó.
Az első riadó után megszállottan kerestem az információkat arról, hogy mi folyik körülöttünk. Sajnos soha nem érdekelt a modern kori történelem, én a kora középkort szeretem, azt ismerem. Most elkezdett érdekelni a jelenkori Közel-Kelet, mert benne voltunk a sűrűjében. Hírportálok és a wikipédia voltak az információforrásaim, de annyira komplex a muzulmán tömb történelme és konfliktusrendszere, hogy még mindig nem tiszta minden kapcsolat és összefüggés. Sok-sok beszélgetésre került sor izraeliekkel és palesztin ismerősökkel is, és hallva mind a két felet még bonyolultabbá vált minden érzés.
Sokat segített Frank Schätzing könyve keretbe helyezni az információkat, a történelmi eseményeket és azok hatásait, sokkal több mindent értek mióta elolvastam a Breaking news-t. Az érintettségem miatt az elmúlt évek legnagyobb hatású olvasmánya volt számomra.
Olvassátok, mert zseniális!

Még bővebben: http://izabellablogja.trisign.net/frank-schatzing-break…

Pisti77>!
Frank Schätzing: Breaking News

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

Nagyon jó könyv. Érdekes, szórakoztató és könnyen olvasható ahhoz képest, hogy igazán terjedelmesre sikeredett! A történelmi eseményeket emberi történetekkel mutatja be több család sorsán keresztül. Mindenkinek ajánlom aki szereti a „monumentálisabb” könyveket!

Irongirlvatera>!
Frank Schätzing: Breaking News

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

Brutálisan jó, letehetetlen mű!

Milyen_könyvet_olvassak>!
Frank Schätzing: Breaking News

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

Kitalált történet, kitalált szereplők és események, amelyeket átsző a valóság.

Kitalált történet? Lehet…de nekem valóságosnak tűnik. A szerző alaposan felkutatott részletekbe menően kidolgozott művet adott a kezembe, ami a legjobbkor jelent meg. Európát megszállja a menekültáradat. Politikusok harcolnak egymással, hogyan is álljanak a kialakult helyzethez. Hogyan állítsák le az ember áradatot? Visszaküldjék őket? Ne?! Mi válik Európa hasznára, és kárára? Mi áldozható fel a liberalizmus oltárán?

Megdöbbentő volt számomra egy-két gondolat amit az író megfogalmazott, és ezekbe belegondolva átültetni a mai menekültek helyzetébe és viselkedés mintájukba. Természetesen a legtöbb ember békét, napi betevő meglétét, és némi boldogságot akar. Csupán néhány százalék az, aki radikális gondolkodásmóddal rendelkezik, és cselekszik. Ennyi elég, hogy tömegeket lehessen befolyásolni akár a jó, akár a rossz oldalra.

Megragadott Tom személyisége, tapasztalata, tudása, éles elméjűsége, és magánya. Ismeri Izrael kialakulását, az első telepesek problémáit az Arabokkal. Gyűlölet izzását látja mindkét oldalon. Látja a radikális gondolkodásmódot – hogyan örökítik át egyik generációról a másik generációra. Hangját csak a 'tollával' emelheti fel.

Kedves Olvasó! Egy izgalmas könyvet tartasz a kezedben! Van benne minden: történelem, politika, szerelem, árulás, háború, ó-és modern világ. Emellett több szálon futó, több idősíkot érintő történet ez, amely komoly figyelmet igényel! Felvetődött bennem, hogy komolyabban utána olvasok Izrael kialakulásának, és összevessem a könyvben megjelenő történetet a valósággal. Belebújhatsz egy elismert riporter bőrébe, kutass, nyomozz vele közösen! Jó szórakozást kívánok az olvasásához! :)

Bővebben: http://milyenkonyvetolvassak.blogspot.hu/2016/02/frank-…

tomo>!
Frank Schätzing: Breaking News

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

nagyon jó volt tetszett


Népszerű idézetek

ladybird>!

– Nincs olyan, hogy az arab, a zsidó, vagy a keresztény. Minden ember más. Mindig az embert kell először észrevenni. Aki előtted áll. Milyen ember? Kedves? Vagy nem annyira? Megbízható? Lehetne a barátod? Vedd a fáradságot, hogy megismerd. Senkivel szemben ne legyenek előítéleteid. Megértetted? Csak akkor ítélj meg bárkit, ha már eléggé megismerted.

146. oldal

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

ladybird>!

Tulajdonképpen ki gyártja ezeket? – jut eszébe. Léteznek emberrabló-boltok? – Heti akció, vegye, vigye! A kiváló minőségű látászáró zsák S, M, és L méretben, egy év garanciával, azonnali házhoz szállítással. Szettben a zajmentesen zárható „Dadullah” béklyóval. Soha többé nem kell csomózgatni, ha sietős, csak össze kell pattintani, s a béklyó máris szorosan ül. Tíz szett vásárlása esetén „Jámbor” típusú kínzókamrát kap ajándékba, tehát ne habozzon!
Most hívjon, akár titkos számról is!

8. oldal

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

ladybird>!

És Jehuda nézi, ahogy Phoebe a csilit vékonyra szeleteli, és csodálkozik.
Ez az ő felesége.
Mintha tegnap lett volna, amikor azon tűnődött, meddig tart még ez közöttük, hisz annyi más családban van még csinos lány.
Harminc éve tart. Valószínűleg Phoebe az utolsó nő, akivel még valaha is lefekszik. Ritkábban, egyre ritkábban, míg egy nap egyszer csak végleg elmarad. A dolgok egyszer véget érnek. Az alkalmak elmúlnak, és soha többet nem térnek vissza. Egyre kevesebb útelágazás lesz, aztán az utolsó nyíl már a sötétség felé mutat, te pedig rájössz: Ez volt az életem.
Egy kanyargós, sokszor kalandos kitérőkkel teli út volt, de ilyen, és nem más. A fiatalság már csak ezért is annyival gazdagabb: a remények sokaságában bármely lehetséges életet választhatod.
Visszanézve látod azt az egyet, amit végigéltél, a választási lehetőségekről pedig kiderül, hogy csak illúziók voltak.

568. oldal

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

Ata_Szabó>!

Yael gyűlöli a fanatikusokat, azt, hogy ragaszkodnak számára kétes meggyőződéseikhez, amelyek miatt jogot formálnak arra, hogy a világot lángba borítsák. Ők az a kisebbség, akik nem röstellik megváltási mániájuk oltárán feláldozni a békét. Ezek a figurák aggódnak, ha a zsidók zsidókat ütnek, de minden gond nélkül képesek a miniszterelnököt meggyilkolni. Gyűlöli azokat, akik Netanjahu környezetében vannak és csak a félelmet gerjesztik, a pacifistákat a szűkölésükért, és Arafatot, aki csak egy hazug fráter. A konok vénember a történelmi esélyt másodszor is eljátszotta csak azért, mert fél, hogy békeidőben nem lesz rá szükség.
Ki jogosított fel titeket, hogy ennyire becsapjatok?
Milyen választást hagytatok az én generációmnak a radikalizálódáson vagy a rezignáción kívül?

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

Ata_Szabó>!

… különösen a Közel-Keleten, ahol a megbízható fegyverszünet többet ér, mint egy bizonytalan béke, amelyben a státusz és a haza is átmeneti.

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

zozo70bus>!

Amanullah szakállát simogatta gondolkodik. Vonásai kisimultak, csaknem lágyan. Szemében nem ül gonoszság. Nem úgy néz ki, mintha meg akarna ölni valakit, és valószínűleg tényleg nem is ez a szándéka.
De mégsem haboznál átvágni a torkom, gondolja Hagen, ha ez itt rosszul sül el.
Milyen fiatal…
Egy másik univerzumban jó srác lehetnél, akinek álmában sem jutna eszébe az emberrablás. Csak meg kellene borotválkoznod, és a modellügynökök tárt karokkal várnának. Elmehetnél táncosnak. Tanulhatnál orvosnak. Lehetnél pacifista. Ehelyett itt ülsz, és kész vagy ölni a hitedért. A történelem melyik zűrzavara tett téged azzá, aki lettél?

48-49. oldal

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

zozo70bus>!

Hagen sosem hitt. Legalábbis azokban az istenekben nem, akiket megismert. Tízévesen, a katolicizmusba és ezzel a szent bűntudatra kényszerítve, már túl volt ezen. Tanácstalanul ült be a nyomasztóan fülledt gyóntatószékbe, nem tudva, mint kellene mesélnie a rács túloldalán lévő pofának. Izzadva kérdezte magában: Megbocsátani, de miért? Hiszen nem volt bűntudata. Gyermekkori kisiklásai között az egyetlen igazi bűn az lett volna, ha csalódást okoz azzal, hogy várakozási ellenére semmit sem mond neki. A pasas ugyanis, ha kijön a dohos függönyű szekrényből, ahol úgy ücsörög, mint egy fotóautomatában, azonnal visszaváltozik azzá a szégyenteljes, de legfőképpen félelmetes szemétládává, aki nagyobb áhítattal osztogatják a pofonokat, mint Krisztus testét.
Mert isten szolgájának gyorsan eljárt a keze.

21. oldal

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

kiralyfatyol>!

…egyetlen forma sem ad választ arra, hogy mi helyes és mi nem. Az egyéni sorsok tekintetében pedig a nagy tervek csődöt mondanak. A vicc az egészben pedig az, hogy mégsem volt soha más elképzelés a nagy terveken felül. Pedig a kategóriák és az ideológiák csak a fejekben léteznek. Az izraeliek, a palesztinok, a telepesek, a terroristák, a világiak, a vallásosak…

696

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

kiralyfatyol>!

De végül is mi az, hogy önálló állam? Minden nép azért létezik, mert valaki a ködös múltban kijött a barlangjából és elfoglalta a szomszéd barlangját. A benne élőket leigázta, a környéken élő törzseket egyesítette, és a maga uralma alá vetette őket. Megtámadott más gazdagokat, a földjeiket bekebelezte, és végül kikiáltotta a jogállamot. Ha a területi igényeket visszavezetnénk az emberiség kezdetéig, akkor bizony hamarosan megint a fán ülnénk.

770

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

zozo70bus>!

72 vagyok. A halálom közeledik, talán egy-két évtizedem van hátra,és ne áltassuk magukat, közös életünknek ez már az utolsó szakasza. Annyira szeretném, hogy közel lehessünk egymáshoz a hátralévő időnkben. Hogy érezzük egymást. Látom, ahogy öregszel, ezt az egyedülálló és csodálatos folyamatot, de azon, hogy Uri meghalt, semmi sem tud változtatni. Ez itt a mi jelenünk. Élvezzük ki ezt, a következő, és az azután következő minden egyes pillanatot, mert nekünk is csak ez az egyetlen életünk van. Ez egy nagy ajándék, ezért figyeljük egymást szeretettel, ahogy megráncosodunk és lassan búcsút veszünk egymástól, és láthatatlanná leszünk.

722. oldal

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában


Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Tom Clancy – Mark Greaney: Krízis
Jason Matthews: Vörös veréb
Sidney Sheldon: Ítéletnap
Frei Tamás: A megmentő
Sidney Sheldon: A legszebb tervek
John Sandford: Csábító préda
Robert Harris: Szellemíró
Sidney Sheldon: A Domsday összeesküvés
Frei Tamás: Bábel