Politikai ​filozófiák zsebkönyve 25 csillagozás

Frank Robin – Lars Ritter – Havassy Gergely: Politikai filozófiák zsebkönyve

Zsebkönyvünk célja a politikában kevéssé jártas, de nyitott és érdeklődő olvasók lényegre törő, továbbá előítéletmentes informálása különféle alapfogalmakról, filozófiákról és ideológiákról. Ezt szem előtt tartva értékítéletet nem mondunk, témáink mindegyikét azok saját szempontjaiból kiindulva mutatjuk be.

Politikai filozófiákat tárgyalni azért nehéz, mert az író személyét az emberek ösztönösen el akarják helyezni a politikai térben a témák kiválasztása, és számos egyéb körülmény alapján; ez viszont a könyv független, informativitásra törekvő célját meghamisíthatja, így azt az olvasók gyakran elfogultnak, részrehajlónak tarthatják.

Mi ennek igyekszünk elejét venni úgy, hogy kiadványunk véglegesítésének folyamatába több olyan személyt is bevonunk, akik a bemutatott ideológiák egyikét-másikát magukénak vallják. Úgy gondoljuk, hogy a nézőpontok sokasága biztosíték lehet az objektivitásra.

Tartalomjegyzék

>!
54 oldal · ISBN: 9786158246811
>!
Magánkiadás, Gyód, 2021
54 oldal · ISBN: 9786150117577 · Illusztrálta: Walter Creatures Kft.
>!
Magánkiadás, Gyód, 2021
ISBN: 9786150117591 · Felolvasta: Frank Robin

1 további kiadás


Most olvassa 1

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

R4ms3s P>!
Frank Robin – Lars Ritter – Havassy Gergely: Politikai filozófiák zsebkönyve

Még soha nem találkoztam ennyire összeszedett, objektív, pontos, összegző politikai-ideológiai könyvvel, de még az interneten sem lehet találni ilyen kincset! Lenyűgözött teljesen!

Nagyon érdekes volt ahogy egyetemes szinten bemutatták a különböző eszméket, államformákat a történelemből, méghozzá érthetően és tisztán! Ráadásként még össze is hasonlították a többivel és még a jelenidőkre is kitértek. Mondhatni számomra többet ért, mint bármelyik mai történelmi tankönyv…

Külön kiemelném az összeállítását is. Nagyon kreatív, rendszerezett, szép, színes oldalak teszik figyelemfelkeltőbbé ezt az alapból nehéz témakört.

A többi értékelővel egyetértve: ez hiánypótló könyv Magyarországon! Eddigi tapasztalataim alapján, egyik iskola sem tudta ennyire érthetően, érdekesen elmagyarázni nekem a különbségeket a liberalizmus, kommunizmus, szocializmus, nacionalizmus és a többi között! Nem is beszélve arról, hogy megválaszolta azt is, hogy manapság is miért létezik jobb és bal oldal és ők mit képviselnek.

Tökéletes könyv mindenkinek, akit érdekelnek az eszmék, az ideológiák, a politika, vagy csak egyszerűen tisztába szeretne lenni történelemmel. Ajánlom nagyon!

2 hozzászólás
Steve2292>!
Frank Robin – Lars Ritter – Havassy Gergely: Politikai filozófiák zsebkönyve

Nem szeretném, hogy hosszabb legyen az értékelés, mint maga a könyv. :-) Na jó, persze, ez egy zsebkönyv, és annak zseniális! Le is írom, hogy miért. Röviden, tömören, de határozottan lényegre törően, és meglepően olvasmányosan írja le a legfontosabb ideológiák, eszmék, filozófiák miértjét, lényegét, „hogyanát”. Mindezt pedig rendkívül objektíven teszi, egyáltalán nem húz semerre, csupán tényeket közöl. off

Az az igazság, hogy ezt a kis zsebkönyvet minden középiskolában kötelezően kiosztanám minden tanulónak. Alapvető mű, nem csak annak, akit érdekel a téma. off

Xavyy9>!
Frank Robin – Lars Ritter – Havassy Gergely: Politikai filozófiák zsebkönyve

Abszolút hiánypótló könyvecske Magyarországon, de talán a világban sem nagyon van olyan könyv, amely egymás mellé felsorakoztatva, tárgyilagosan bemutatja a különböző ideológiákat. Kiváló azok számára akik kevéssé jártasak a témában, de szeretnének többet megtudni rövid idő alatt. (A könyv körülbelül 35-40 perc alatt elolvasható.) Azok akik már nyakig benne vannak, valószínűleg keveselni fogják a tartalmat, de a tudásfrissítés sosem árt, mivel mint tudjuk ismétlés a tudás anyja. :)

amnézia P>!
Frank Robin – Lars Ritter – Havassy Gergely: Politikai filozófiák zsebkönyve

Valóban zsebkönyv. Mind formailag, mind tartalmilag. Ebből kifolyólag csak kóstolót ad az egyes eszmékről, ideológiákról, ami arra jó, hogy az olvasónak legyen valami fogalma róluk, pár mondatot ki tudjon nyögni, ha arról van szó. Ezt egyáltalán nem kritikaként mondom, hiszen a kiadvány eleve ezt a célt szolgálja, ahogyan az ajánlóban is olvasható: a politikában kevéssé/egyáltalán nem jártas emberek informálása. Viszont, ha valaki komolyabb, részletesebb ismereteket sajátítana el a témában, akkor értelemszerűen ez nem az ő könyve, de kiindulásnak jó. Ennek ellenére mindenkivel elolvastatnám. A benne foglaltak – az én szememben legalábbis – az általános műveltség részét képezik.
Mind a csatorna, mind a kiadvány egyik legfőbb erénye az objektivitás. Erre manapság kevesen képesek.

horvath_zoli_21 I>!
Frank Robin – Lars Ritter – Havassy Gergely: Politikai filozófiák zsebkönyve

Kompakt és hasznos kis könyv azok számára, akik most ássák bele magukat az ideológiák és a politika világába. Úgy érzem, hogy a mai magyar társadalomnak nagy szüksége lenne erre a kiskönyvre. Aki teheti csak vegye meg és olvassa el csalódni nem fog, ezt garantálom.

ImreKiss22>!
Frank Robin – Lars Ritter – Havassy Gergely: Politikai filozófiák zsebkönyve

Számomra hiánypótló írásról van szó. Nem találtam még ideológiákról ennyire jó összefoglaló könyvet, hozzáteszem: objektíven! Igen, mert nem észleltem elfogultságot egyik irányban sem, látszik, hogy sok munka volt vele, hiszen nem egyszerű az embernek a véleményét maga mögött hagynia, és nem beleírni a saját könyvébe. Le a kalappal, hogy az olvasó érdekeit tartották prioritásban, és nem akartak befolyásolni a saját véleményükkel.

Gr3g>!
Frank Robin – Lars Ritter – Havassy Gergely: Politikai filozófiák zsebkönyve

Nagyon informatív, a legtöbb témánál 2 oldal van csak, de annyi alatt minden fontos elemére kitér és elmagyaráz többnyire érthetően.
Több olyan is volt, amiről nem is hallottam még, de azokat is könnyen meg tudtam érteni.
Tetszett az egész és érdekes volt.

edgar224>!
Frank Robin – Lars Ritter – Havassy Gergely: Politikai filozófiák zsebkönyve

Rövid, de annál értékesebbnek gondolom. Még tavaly olvastam. Előrendelő voltam. Hiánypótló alkotás. Én elolvastattam nagyszüleimmel is, nekik is nagyon tetszett, és politikailag tisztánlátóbakká váltak. Ezt a kiskönyvet osztogatni kellene az alkotmány mellé a végzős diákoknak, komolyan mondom.

Loivissa>!
Frank Robin – Lars Ritter – Havassy Gergely: Politikai filozófiák zsebkönyve

Érdekes kis könyv volt, valóban teljesen objektíven mutatta be a különböző politikai eszméket. Az egyetlen bajom talán az volt vele, hogy nem volt valami bőbeszédű, tudom hogy zsebkönyv, meg van egy hosszabb változata is, de ez tényleg kicsit rövidre sikeredett. Arra viszont tökéletes volt, hogy kicsit rendet rakjon a fogalmak között.

Annax97 P>!
Frank Robin – Lars Ritter – Havassy Gergely: Politikai filozófiák zsebkönyve

Ajánlom! Lényegre törő, objektív és igényes kiadás. Kétszer ekkora oldalszámban is szívesen olvastam volna az egyes témákról.

A könyvet az Ideológiák Tárháza csapata készítette. Javaslom az azonos nevű YouTube csatorna látogatását azoknak, akik kicsit több részletre vágynak, vagy más témákra is kíváncsiak.


Népszerű idézetek

wirwil P>!

Zsebkönyvünk célja a politikában kevéssé jártas, de nyitott és érdeklődő olvasók lényegre törő, továbbá előítéletmentes informálása különféle alapfogalmakról, filozófiákról és ideológiákról.

(első mondat)

amnézia P>!

Bár a klasszikus jobboldal inkább az autokrácia, a klasszikus baloldal pedig a demokrácia felé hajlik, a felvilágosodás óta itt is történtek szerepcserék, így ma a különböző politikai oldalak a szavazóktól függően váltogatják pozíciójukat: ha a többség pártolja az elképzeléseiket, akkor inkább demokratikusan, ha nem, akkor autokratikusan viszonyulnak a hatalomgyakorláshoz.

17. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ignacio Iturralde Blanco: Machiavelli
Balázs Apor: Láthatatlan tündöklés
Ormos Mária: Nácizmus – fasizmus
Henry Kissinger: Diplomácia
Carl von Clausewitz: A háborúról
Bozóki András – Sükösd Miklós (szerk.): Anarchizmus
Sally Hines: Mi a gender?
Eric Hoffer: A fanatizmus természetrajza
Timothy Snyder: A zsarnokságról
Simone de Beauvoir: A második nem