A ​nehéz búcsú (Sin City 1.) 86 csillagozás

Frank Miller: Sin City – A nehéz búcsú Frank Miller: Sin City – A nehéz búcsú

Marv nem egy észkombájn, de a kirakós játék mindig is jól ment neki. Amikor hát arra ébred a merevrészegségből, hogy a mellette fekvő szőke istennőt meggyilkolták, azonnal futni kezd. Nyomában ezer veszély: a korrupt rendőrök, a gyilkos lelketlen megbízói és az áldozat barátnői, az óvárosi rosszlányok. Ennek nem lehet jó vége.

Eredeti mű: Frank Miller: The Hard Goodbye

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Fumax, Budpaest, 2018
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634700333 · Fordította: Varga Péter · Illusztrálta: Frank Miller
>!
Fumax, Budapest, 2005
196 oldal · ISBN: 9632190955 · Fordította: Varga Péter · Illusztrálta: Frank Miller

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Marv · bérgyilkos


Kedvencelte 15

Most olvassa 3

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Solymár_András IP
Frank Miller: Sin City – A nehéz búcsú

Szóval hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy idő, amikor még én is néztem tévét és filmeket. Ez már a feledés homályába merült, csak a nagyon öregek és holtak lelkei emlékeznek rá. Ettől függetlenül tagadhatatlan, hogy létezett. Ebből az időből származik a kép: ahogy Marv cigarettára gyújt, azzal a fekete-fehér árnyjátékkal. Ennyi maradt meg, valószínűleg egy késő esti csatornakattingatás néhány másodpercéről van szó.

Aztán megláttam, hogy a szívemhez oly közel álló Fumaxnak benne van a keze a dologban. Szégyenlem, de bevallom, ekkor tudtam meg, hogy képregényről van szó. Nem vagyok egy okos ember, de előbb-utóbb utolérnek a kirakós darabjai. Úgyhogy fogtam magam és odaléptem a sötét sikátor szájában kardot forgató Péterhez. Ő leengedte hatalmas, rideg, kőkemény pengéjét és azt kérdezte:
–Mi lesz?
– Kellenének a Sin City-k. Az összes.
Péter rágyújt egy vaskos szivarra és a semmibe révedve azt mondja:
– Nem fog menni. A másodiknak annyi. A többi sem lesz olcsó.
– Leszarom – mondom és rágyújtok. – Szerezd meg, amit megtudsz. Írd a számlámhoz.
Piliscsabán ritkán esik az eső, de olyankor soha, mikor én kifordulok a szállítmánnyal.

Immár, hogy elmeséltem a kötetek történetét, beszéljünk egy kicsit a műről is. Szóval…jézusom…szűzmária. Szent Péter. IV. Béla. James Brown. Ezt hogy? Van egy jelenség a fekete lyukaknál. Spagettizálódás, ha túl közel kerülsz hozzá olyan sebességgel szippant be, hogy a segged lemarad és atomvékonyságúra nyúlsz. Ez történt az első pillanatban, ahogy kinyitottam a Sin City-t.

A rajzok fenomenálisak. Ezt látni kell, elmondani képtelenség. Egyszerűség mögé bújtatott zsenialitás, leutánozhatatlan dinamika és olyan átható hangulat, mint a pálinkafőzde gőze. Szülővárosomban élt egy öreg művész, Kusztos Endre, nemzetközileg elismert grafikus. Szénrajzokat csinált, fákról, pallókról, mindenféle jelentéktelen dologról. Ám minél tovább nézte az ember a képét, annál mélyebbé, többrétűbbé vált, átfordult és egy teljesen más kép jelent meg az ember előtt. Egy fában meg lehetett látni a múltat, jelent, jövendőt. Ugyanezt éreztem ezekben a rajzokban is.

A történet lehengerlő. Brutális. Sötét, groteszk és elképesztő. Egyszerűségében pompázatos.

A karakterek élnek. Mind. Kísértenek azóta, hogy megláttam őket.

A legcsodálatosabb az egészben? Bizarr és valótlan az egész. Háztetőkön ugrál, lehetetlen szuperhősfilmbe illő mutatványokat produkál, a golyózápor ártalmatlan, a nők mind dögösek, s mégis…annyira igazi ez a világ, annyira élő és annyira hihető, hogy megelevenedett a lapon. Hallottam az eső hangját, a fűrész reszelését, Marv mély hangját. Éreztem a nők szagát, izgató volt. Éreztem az ital ízét.

Ez a könyv tiszta fekete mágia. Nem csodálkoznék, ha fekete bakkecske vérét keverték volna a nyomdai tintába, vagy Miller eladta volna a lelkét az ördögnek egy ilyen alkotásért. Az én lelkemet mindenképpen megkapná érte, ha már nem adtam volna el korábban egy halas szendvicsért, egy pohár konyakért és bőrkötéses füzetért.

2 hozzászólás
>!
Dávidmoly
Frank Miller: Sin City – A nehéz búcsú

A történetet ismertem, mert a film gyakorlatilag szinte egy az egyben feldolgozta, de a nyers és megalkuvást nem tűrő, hipnotikus erejű képek, és a belőlük táplálkozó hangulat így is fejbe vágott. Hamisítatlan „stílus a tartalom fölött” darab, de annak tökéletes. Olyan, mint nagypapa karcos kerítésszaggató pálinkája: nem való mindenkinek, de akinek betalál, azt rendesen fejbe vágja. Öt pöpec kabát az ötből.

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid
Frank Miller: Sin City – A nehéz búcsú

„Angyali illat árad minden pórusából. Tökéletes nő. Istennő. Goldie. Azt mondja Goldienak hívják.”

Durva jó. Kész.

>!
Vladi
Frank Miller: Sin City – A nehéz búcsú

A Fumax kiadó első kiadványa, ezzel a kötettel indult az egész kaland. Azt hiszem nem semmi indítás egy új kiadónak egy ilyen kaliberű képregénnyel kezdeni a pályafutását, a hosszútávú siker garantált volt innentől kezdve. :)

>!
szil0214
Frank Miller: Sin City – A nehéz búcsú

Frank Miller rajzai zseniálisak, nagyon elevenek és kifejezőek. Nagyon tetszett a történet is.
Sötét és kegyetlen.

>!
Sceurpien I
Frank Miller: Sin City – A nehéz búcsú

Nem győzött meg. Sem az első, sem a második kötet. Sem a film. Sőt, a film még jobban, mint ez, mert ott volt az a különleges megoldás, a külön kiemelt színek varázslatos játéka, amitől technikailag tényleg különleges lett. Itt viszont fekete-fehér, közepes rajzokat kapunk, egy klasszikus, kicsit durva krimiben. Nem tartogat igazi fordulatot, sem izgalmat, egyszerűen csak a nagy hype miatt az emberek elfelejtik, hogy attól, hogy valami nem Donald kacsa, és képregény, ráadásul Frank Miller, akkor rögtön jó. Nem. Ez maximum közepes, de ha onnan nézem, hogy mit vártam tőle, akkor annál is rosszabb.

4 hozzászólás
>!
Mortii
Frank Miller: Sin City – A nehéz búcsú

Száz csillag!
Anno mikor láttam a Sin City filmet, nagyon tetszett a hangulata, a képi világa, az egész!
Na most mivel előbb volt a filmes élmény, nagyon kíváncsi voltam a képregényre. Mivel a kiadóval nem rég kezdtem el ismerkedni, nem tudtam hogy egyszer már megjelent a sorozat. Most bekezdtem az új kiadással, kíváncsian várom a folytatást, mert nagyon imádtam!

>!
Kaha
Frank Miller: Sin City – A nehéz búcsú

A SinCity az első képregény amit életem során elolvastam, eddig kicsit ódzkodtam a műfajtól, egy kihívás keretében kellett elolvasnom. Nem mondom, hogy ezt követően csak képregényeket fogok olvasni, de nem volt olyan rossz, mint amire számítottam.

>!
Hangkert
Frank Miller: Sin City – A nehéz búcsú

Imádom, ahogy fekete-fehér képek szinte megelevenednek, mozognak, a képzeletben pörögő film magával ragad és felülírják a moziban látottakat. Az összes eddig megjelent Frank Miller képregény közül nekem ez a kedvenc.

>!
ftamas
Frank Miller: Sin City – A nehéz búcsú

Egy kifejezetten jó krimi történet, de mivel képregényről van szó, nyilván nem csak a történet, hanem a képi világ is fontos. Itt a képi világ egy különleges egyedi hangulatot áraszt. A kérdés az, hogy ez a hangulat kit mennyire talál meg. Nekem a rajzok eléggé közepesek és nem azért mert fekete fehér, mert ugye megjelent egy szintén fekete fehér Conan kötet is..

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
TribeBubu 

Nem tudod, mi az a pokol. Egyikőtök sem tudja. Nem az a pokol, amikor szétverik a fejed, vagy megkéselnek, vagy köcsögök ítélkeznek fölötted. A pokol az, amikor minden átkozott reggel arra ébredsz, hogy fingod sincs, miért vagy itt, miért lélegzel egyáltalán!

39. oldal – 3 (Fumax, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: Marv · pokol
>!
TribeBubu 

Imádom a bérgyilkosokat. Bármit teszel velük, nincs lelkiismeretfurdalásod. Sőt. Kifejezetten jólesik.

59. oldal – 4 (Fumax, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: bérgyilkos · lelkifurdalás · Marv
>!
TribeBubu 

Tettem neki pár szívességet, és senki sem tudja, hol vannak a tetemek elásva.
Senki, csak én.

51. oldal – 4 (Fumax, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: Marv

A sorozat következő kötete

Sin City sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 1.
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.
Rick Remender: Orgyilkos osztály 1. – Reagan nemzedék
Tiziano Sclavi: Dylan Dog – Az élőholtak ébredése
Alan Moore: A teljes Watchmen
Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.
Koska Zoltán: A titkos társaság 2.
Jean Van Hamme – William Vance: XIII 1. – Fekete nap
Georgij Martinov – Nemere István – Fazekas Attila: Támadás a föld ellen / Mindennap merénylet