Halál ​a Vezérre! (Fenegyerek) 11 csillagozás

Frank Miller: Fenegyerek: Halál a Vezérre!

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

>!
Bubi Bolt, 2022
148 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150147185 · Fordította: Rusznyák Csaba · Illusztrálta: Klaus Janson, Frank Miller

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Fenegyerek (Matthew Michael „Matt” Murdock) · A Vezér / Kingpin (Wilson Fisk)


Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

FélszipókásŐsmoly >!
Frank Miller: Fenegyerek: Halál a Vezérre!

Alvilági mesterkedések, szuperhős képességeket kívánó halálos veszélyek, visszatérő szereplők jellemzik leginkább, méghozzá a Fenegyerek képregénysorozat klasszikus 1980–1981 éveiből. A Halálra jelölve című kötet után játszódik, átívelő mozzanataiban közvetlenül folytatja az ott megismert mellékszereplők (pl. a partizós Heather Glenn, aki Matt jelenlegi barátnője; Becky Blake, a barát és titkárnő, akit Michael Reese kerekesszékbe jutattott), ellenfelek és persze maga a főhős életének mesélését – ám inkább epizodikus, mint összefüggő. Az egyes részek fejezetszerűek, rövidebb-hosszabb idő telik el közöttük, a címbeli Vezér például csak a harmadikban bukkan fel, viszont visszatér Elektra és Célpont is (az előbbi csak a Matt Murdock nézőpontjából, mert az olvasók épp itt láthatták először a vörösruhás bérgyilkosnőt). A NMK kötettől eltérően itt kevésbé gazdag és sztárparádés az ellenfelek listája, de így erősebb fókusz irányulhat rájuk. Megismerhetjük Matt és Elektra Nachios első találkozását az egyetemi éveik alatt; Célpont agytumor fokozta őrületét; Wilson Fisk szerelmét, Vanessát – akit elrabolnak New York maffiafőnökei, hogy lépre csalják a Vezért, és megöljék. Ez adja meg a kötet második felének alapfelütését.

Az írói szárnyait is bontogató Frank Miller a történetéhez Klaus Johnsonnal együtt remek képi világot teremtettek. Kellemes, emberi arcok, világosan tükrözött érzelmekkel, mozgalmas akciójelenetek, az utcaszint hétköznapiságán felülemelkedő szemszögből ábrázolt nagyvárosi közeg, a történet szempontjából is fontos, a múltat a jelennel összekötő, visszatérő mozzanatok jellemzik. Az egész izgalmasan áramlik – látszik, hogy elemében volt mindkét alkotó. Még az elsőre látszólag eseménytelenebb szakaszokon is tartogat meglepetéseket. A kedvencem a Vezér, akinek az arca és viselkedése ékes bizonyíték arra, miért volt a legjobb választás Vincent D'Onofrio a szerepére a Netflix-sorozatban. Bár a női arcok terén mutat némi ismétlődést (Heather, Elektra és a Fekete Özvegy arca kb. csak a hajviseletükben tér el egymástól).

A fordítás remek, bár - a Goobo szokásától eltérően – ezúttal szinte az összes képregényes hanghatás maradt angol nyelvű. Rengeteg van belőle, hatalmas munka lett volna átrajzolgatni őket, így csak a címekre és a buborékos szövegekhez szorosan kapcsolódó feliratokra szorítkoztak a magyarításnál. Enyhe hiányérzet, de nem vesz el az élvezeti értékéből, ezek olyan alapvető szócskák, amik nyelvismerettől függetlenül is érthetőek.

Ráadásként, ahogy az a Bubi Bolt köteteinél lenni szokott, kapunk egy tömör, borítóképekkel illusztrált tájékoztatást arról, hogy ez a történetfolyam a Marvel időrendjében a többi képregényhős eseményeihez képest hol helyezkedik el, ill. mi jelent már meg magyarul közülük.

Ugyan egy hosszabb folyam része, a jelen kötetben szereplő történetszál java része önmagában is érthető, egy-két aprósághoz szükséges előismeret, de még ezeknél is van szemléltető visszatekintés vagy rövid magyarázat, hogy a történet élvezetéhez ne legyen szükség egyéb kötetek beszerzésére.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

FélszipókásŐsmoly >!

Apa szerint… mindig van remény. És ő sosem félt. Én sem fogok.

Daredevil 168. - Elektra

FélszipókásŐsmoly >!

A Vezér!
Az alvilág már-már legendás alakja, aki összeterelte a több száz szervezetlen, bizalmatlan bandavezért… véget vetett a területi harcaiknak, és rávette őket, hogy dolgozzanak össze. Felépített egy sokmillió dolláros, jól szervezett alvilági birodalmat… amit egy zsarnok szigorával és egy könyvelő precizitásával uralt.
Hallottam róla, hogy zseni… és erős… de azt senki sem mondta, hogy ilyen óriási!

Daredevil 171. - A Vezér markában

Kapcsolódó szócikkek: A Vezér / Kingpin (Wilson Fisk)

Hasonló könyvek címkék alapján

Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága
Brian Michael Bendis: Oltalmazók 2.
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.
Mark Waid: Fenegyerek: A harag hangja
Brian Michael Bendis: Fenegyerek 7.
Peter David: Pókember 2099 (vol. 3) 1.
David Liss: Fekete Párduc: Betondzsungel
Mathieu Gabella – Paco Roca – Alessandro Bilotta – Benjamin von Eckartsberg – Stepan Kopriva – Tomasz Kolodziejczak – Ertan Ergil – Alberto Chimal – Carlos Estefan – Inpyo Jeon – Xu Xiaodong – Lu Xiaotong – Kirill Kutuzov – Egor Prutov – Okadaya Yuichi: Batman: A világ
Stjepan Šejić: Harleen
Alan Moore: A teljes Watchmen