Batman: ​Az első év 56 csillagozás

Frank Miller: Batman: Az első év

És akkor elindult a légen át, kiterjesztett szárnyakkal, majd zuhanórepülésben, és a szárnyak egy ember testére erősített köpennyé váltak, melybe belekapott a szél.

Némileg bővebb tartalommal, Első év címen is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1987

Tartalomjegyzék

>!
Adoc-Semic, Budapest, 2005
92 oldal · ISBN: 9639233749 · Fordította: Galamb Zoltán · Illusztrálta: David Mazzucchelli

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Batman · James Gordon

Helyszínek népszerűség szerint

Gotham City


Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Dominik_Blasir>!
Frank Miller: Batman: Az első év

Bruce Wayne Batmanné válását már olyan sokszor láttuk, hogy leginkább arra voltam kíváncsi, Az első év mennyire képes túllépni ezen, mennyire képes olyan szemszögből, olyan érzelmi erővel hatni, hogy valóban ütős legyen.
Nos, mindez sikerült – ez a közel száz oldal ugyanis sokkal inkább Gordon felügyelő története, őt ismerjük meg és ő kerül közel hozzánk, mintha Batman csak egy mellékszereplő lenne: az ő tettei sokszor kidolgozatlannak hatnak, nem mindig értjük, és hát valójában annyira nem is nyűgöz le. Szerencsére ez nem olyan nagy probléma, Gordon miatt én legalábbis kifejezetten élveztem azért ezt a történetet. Talán nem olyan zseniális, mint a The Dark Knight Returns, de mindenképpen megéri az olvasást.
(Ezúttal a rajzokat sem utáltam: bár most sem lettek a kedvenceim, ezt sokkal inkább a kor problémájának tudom be.)

Th3DarkKn1ght P>!
Frank Miller: Batman: Az első év

Véletlenül akadtam rá egy újságosnál még megjelenésekor. Eredetileg nem ezt akartam megvenni, hanem a Pókember és Batman-t, de azt hiszem végül nagyon jól döntöttem! A borítóját megpillantva éreztem, hogy ez egy különleges képregény lesz! Miután Miller elmesélte a Nagy finálét, belevágott, hogy bemutassa a kezdetet, ami legalább annyira meghatározó képregény lett, mint az elődje. A Batman: Kezdődik is mélyen merít belőle, de Jeph Loeb és Tim Sale Long Halloween-je is az Első Éven alapul. A New52-ig ez volt Batman hivatalos eredettörténete, majd Scott Snyder megírta a Nulladik Évet, amiben szintén találhatunk utalásokat rá! Nem mellesleg ezek után terjedt el, hogy minden eredettörténetre rányomták a Year One címet. De azokkal ellentétben, ez a képregény tényleg közel egy év eseményét meséli el. A történet szerint Bruce Wayne hazatér a 18 évnyi vándorlásából, hogy felvegye a harcot a Gotham-et uraló bűnözéssel. Ugyanakkor James Gordon Chicago-i rendőr is a városba érkezik, hogy itt kezdjen új életet a feleségével. Miller párhuzamosan mozgatja a két karaktert és ez egy nagyon jó dinamikát ad a történetnek. Mindketten remekül kidolgozott egyéniségek és ehhez a hangulatos belsőmonológok is rengeteget adnak. A történet végig a realitás talaján mozog. Itt nincsenek szupergonoszok, vagy világmegsemmisítő tervek, se science fictionbe illő kütyük, csak Batman és a korrupt város. Batman is a lehető legemberibb, tanácstalan, hibákat követ el, annyira, hogy az első bevetése alkalmával majdnem meg is hal. Ezután kerül sor a légszívszorítóbb monológra, amit valaha olvastam. Annyira jól átadja Batman motivációját, fájdalmát, hogy az már tökéletes! Nagyon jó húzásnak tartom, hogy nem a bűnözőkkel gyűlik meg a legnagyobb gondja, hanem a rá vadászó rendőrökkel. És itt kerül kapcsolatba a két karakter, mivel Gordon feladata, hogy elkapja az önbíráskodót. Nem csak azért szerepel, hogy néha felkapcsolja a jelzőfényt (ami itt még nincs is), ennél sokkal komplexebb a karaktere. Azon kívül, hogy a kötet bemutatja mindkettőjük bűnüldöző karrierjének az első évét Gotham-ben, elmeséli azt is, hogy hogyan váltak barátokká. Mindezt a lehető legjobb crime noir stílusban. Itt Miller még a csúcson volt és ez meg is látszik. David Mazzucchelli rajzai és felesége Richmond Lewis színei (aki foglalkozását tekintve festőnő) remekül átadják a hangulatot.

A Batman Az Első Év szintén szerepel a három legkedvesebb képregényeim között. Rövid terjedelme ellenére sokkal több van benne, mint azt gondolnánk. Megunhatatlan klasszikus, ami a mai napig megállja a helyét!

atalant IP>!
Frank Miller: Batman: Az első év

Szuperhősös-képregény-szűzként őszintén mondhatom, hogy bár néhol folyt egy kevés vér a történetben, gyengédség pedig nem sok volt benne a durvaságok között, azért mégsem fájt.

Lanti18>!
Frank Miller: Batman: Az első év

Frank Miller kiváló Batman klasszikusa, jól mutatja be batman kezdeti nehézségeit, illetve Jim Gordon hozzászokását Gothamhez, majd kettejük „munkakapcsolatának” kezdetét.

3 hozzászólás
Action P>!
Frank Miller: Batman: Az első év

Egy újabb klasszikus Batman, ebben a történetben Frank Miller a hős első évét mutatja be, párhuzamosan Gordon hadnagyéval. A rajzok kissé régimódiak, de szépek, a történet érdekes és eléggé realista.

gater>!
Frank Miller: Batman: Az első év

Az első év. Gothamban töltött idő első éve, de nem csak Batmannak hanem Gordonnak is. Sőt leginkább Gordon története ez a könyv.Miller remek történetet kreált hozzá. Igen, én is így tudom csak elképzelni Gothamet. Nem csoda mennyire szükségük van egy Fehér lovagra Gordon személyében… és hát ugye… egy Sötét lovagra is..

Brigi007>!
Frank Miller: Batman: Az első év

Az első év. És mégsem elavult, mégsem gagyi, mégsem erőltetett. Hanem alapkő, ez a jó szó rá. A kedvenc részem az, amikor Bruce adja az elkényeztetett milliomos palántát, pezsgős üvegből vedeli a szódavizet és közli, hogy azt sem tudja, mi a neve a csajnak, akit ölelget, mert valójában nem is beszélnek egy közös nyelvet sem. :D Egyetlen szívfájdalom, hogy Alfred keveset szerepel.
Jó ez, megérte 7 éve megvenni…

JackTheStampede>!
Frank Miller: Batman: Az első év

Frank Miller nagyon eltalálta ennek a kötetnek a hangulatát, nagyon bejött ahogy ő ábrázolta Bruce jellemfejlődését és egyben Batman létrejöttét. Batman rajongóknak kötelező!! :)

szam42>!
Frank Miller: Batman: Az első év

Jobb minőségű kiadást érdemelt volna ez a képregény.

chamichaze>!
Frank Miller: Batman: Az első év

Batman csak filmekből volt ismerős eddig (Burton és Nolan változatban) de a sok pozitív vélemény miatt úgy voltam, hogy adok egy esélyt ennek a képregénynek, és nem bántam meg. Bejött a sztori és bejött a kidolgozás is. Simán élő fogom még venni. És sikerült rájönnöm mi is a bajom a Nolan féle változattal, hogy hiányzik belőle a mocsok. A Szárnyas fejvadász látványa, hangulata sokkal közelebb áll ehhez a képregényhez, mint a Nolan filmje.


Népszerű idézetek

Brigi007>!

A múlt hónapban Branden és a kommandósai lecsillapítottak egy Robinson parki lázadást. Még a szobrokat is földre kényszerítették.

4 hozzászólás
Th3DarkKn1ght P>!

Apa… attól félek, ma éjjel meghalok… Igyekeztem türelmes maradni. Várni. De tudnom kell. Hogyan, apa? Hogy csináljam? Mit kell használnom… hogy féljenek? Ha csengetek, Alfred bejön ide. Még időben elállítja a vérzést. Ezt is tőled kaptam, apa. Van vagyonom. A családi kastély egy barlang felett áll, ami tökéletes támaszpont lesz… ráadásként egy harcsebészetben jártas inas… igen, apa. Mindenem megvan a türelmen kívül. Inkább meghalok, mint hogy még egy órát várjak. Tizennyolc éve várok már… tizennyolc év telt el… A Zorro óta. A Zorro jele óta. A sétánk óta. Aznap éjjel. És a rémült, üres tekintetű férfi óta, a zúzott üvegre emlékeztető hangjával… mióta értelmét vesztette az életem. Figyelmeztetés nélkül érkezik… áttör az üvegen, a dolgozószobád… a dolgozószobám üvegén… már láttam őt… valahol… megrémített… kisfiúként… megrémített… igen, apa. Mostantól denevér leszek.

Kapcsolódó szócikkek: Batman
2 hozzászólás
Th3DarkKn1ght P>!

Hölgyeim és uraim. Már eleget ettek. Felfalták Gotham vagyonát. A lelkét. A lakomának hamarosan vége. Ettől a perctől fogva… egyikük sincs biztonságban.

Kapcsolódó szócikkek: Batman
2 hozzászólás
Th3DarkKn1ght P>!

Előlem sosem menekülsz. A golyó nem fog rajtam. Semmi sem árt nekem. De a fájdalmat… ismerem. Néha mással is… megismertetem. Például veled.

Kapcsolódó szócikkek: Batman
Brigi007>!

Gotham City hideg betontömbjeit a hold hideg fénye világította meg, szél járta át, feneketlennek tűnt, s mérföldekkel alattam a fényárba burkolt város mintha felhő volna, nedves, fehér pára.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Gotham City
Brigi007>!

– Selina… odakint… robbanások…
– Még csak nem is pirkad. Jesszus! Hajnali öt óra.
– Komolyan beszélek, Selina. A Robinson Park fölött robbantanak.
– Biztosan Branden az. Valaki átment a pirosban.

Kapcsolódó szócikkek: Robinson Park
1 hozzászólás
Th3DarkKn1ght P>!

Senkit, aki vádat emelhetne Brandon vagy Loeb ellen, nem tudok elérni sem telefonon sem személyesen… ahogy első számú gyanúsítottamat… Bruce Wayne-t, Gotham City leggazdagabb polgárát sem. Essen őrmester tájékoztatott, hogy Wayne szüleit egy utcai rabló ölte meg hatéves korában. Feltehetőleg ez elég indok ahhoz, hogy valaki Drakulának öltözzön és bűnözőkre támadjon. Sőt mi több… macskákat mentsen… Wayne inasa közölte velem, hogy gazdája hat hétre Svájcba utazott síelni. Pierce századostól sikerült kikönyörögnöm egy nemzetközi hívást… egy gyökérkezelés semmi ehhez… mintha Pierce-nek a saját zsebéből kellene kifizetnie a hívást… és beszéltem valakivel, aki Bruce Wayne-ként mutatkozott be… aztán elmondta, hogy csúnyán bukott a lejtőn… eltörte mindkét lábát és egy karját… de biztosított róla, hogy egy hónapon belül visszatér az országba. Azt mondta szívesen elbeszélget velem. Nevetett, amikor megemlítettem a Denevérembert.

Kapcsolódó szócikkek: Drakula · Gotham City · James Gordon
Th3DarkKn1ght P>!

A vállam… és a fogaim… még a helyükön vannak… szerencsés… vagyok. Szerencsés amatőr.

Kapcsolódó szócikkek: Batman
Brigi007>!

– Azt hiszem, Brandennek segítség kell, Hadnagy.
– Az a parancs, hogy itt várunk. Fáj a szívem.

Th3DarkKn1ght P>!

Hol is kezdjem? Épp elég baj, hogy fekete vagy. Viselj kék öltönyt a tárgyaláson! És nyakkendőt, feketét. És fekete cipőt! Ne ilyen stricis cuccokat!


Hasonló könyvek címkék alapján

Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága
Jeph Loeb: Batman: Hosszú Halloween
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.
Brian Augustyn: Batman: Gotham gázlángfényben
Brad Meltzer: Identity Crisis: Meghasonlás
Alan Moore: A teljes Watchmen
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Ed Brubaker: Alvilág 2. – Lawless
Brian Michael Bendis: Sam és Twitch – Teljes gyűjtemény 1.
Edgar Allan Poe – Tóth Béla: Az aranybogár / A fazékember