Angela's ​Ashes (Angela's Ashes 1.) 15 csillagozás

Frank McCourt: Angela's Ashes Frank McCourt: Angela's Ashes Frank McCourt: Angela's Ashes

Stunning reissue of the phenomenal worldwide bestseller: Frank McCourt's sad, funny, bittersweet memoir of growing up in New York in the 30s and in Ireland in the 40s.

Angela's Ashes is Frank McCourt's sad, funny, bittersweet memoir of growing up in New York in the 30s and in Ireland in the 40s. It is a story of extreme hardship and suffering, in Brooklyn tenements and Limerick slums – too many children, too little money, his mother Angela barely coping as his father Malachy's drinking bouts constantly brought the family to the brink of disaster. It is a story of courage and survival against apparently overwhelming odds. Written with the vitality and resonance of a work of fiction, and a remarkable absence of sentimentality, Angela's Ashes is imbued on every page with Frank McCourt's distinctive humour and compassion. Out of terrible circumstances, he has created a glorious book in the tradition of Ireland's literary masters, which bears all the marks of a great classic.

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Flamingo, Great Britain, 1999
426 oldal · ISBN: 0006510345
>!
Flamingo, London, 1997
426 oldal · ISBN: 000649840X

Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
ddani P
Frank McCourt: Angela's Ashes

Erős önéletrajzi könyv ez, és bár a fülszöveg a humoros oldalát is kiemeli, mégis főleg szívfacsaró. A nyomor és a traumatikus gyermekkor egyáltalán nem ismeretlen témák a szépirodalomban, ezért talán külön elismerést érdemel, ha valaki életet tud lehellni egy amúgy ismerős gépezetbe.
Írországban szegénynek lenni a ’30as-’40es években, az valójában egészen hasonló a más országok, más égtájak nyomorához, ami az angol nyelvű irodalomban többnyire együtt jár a kifinomultabb akcentusú felsőbb osztályok társadalmi és gazdasági fölényével (ahogy más nyelveken is nyilván). Mai (vagy akár 1996-os) szemmel, ésszel talán szinte felfoghatatlan, hogy a fejlett nyugaton harmadik világbeli viszonyok közt tengődött a népesség nagyobb része, és ez azért is érdemel külön figyelmet, hogy milyen változatos módon tudnak embercsoportokt elnyomni: nem csak bőrszín vagy nyelv, vagy akár vélt vagy valós vallás (ahogy ez nálunk ma is megszokott), de a „saját” kultúrán belül is vagyoni és kulturális rétegződés alapján nyomják lejjebb a lent levőket a mégfeljebb tülekedő fentlevők. Mindez tárgyilagosan, a történetből kibontva szépen, borzasztóan végigkísérti az egész olvasást.
Ennél viszont még lesújtóbb a felnőttek viselkedése a gyerekekkel szemben, a nincstelen szülők viselkedése saját éhező, rongyos gyerekeikkel szemben. Frank alkoholista apja sima ügy: munkája ha van, akkor kirúgatja magát, fizetés vagy segély ha van, akkor elissza. Angela, az anya sokkal bonyolultabb eset, hiszen jelen kell lennie és felelősséget viselnie szinte az egész cselekmény alatt, míg apuka hosszú sétákra indul a Limerick utcáit összekötő kocsmákba. A fizikai és lelki kínok, a gyász, megaláztatás, reménytelenség közepette az ember azon kapja magát, hogy együtt örül már a ritka potya ételnek, vagy ha valaki felgyógyul ahelyett, hogy meghalna.
A nyomorgás sok fizikai, tárgyi kellékét ismerhetjük meg – na testközelből azért nem, de nyugtalanító, gyermeki közvetlenséggel mesélve: nyirkos falak, bolhák és más paraziták, bűz, hideg, sötét, éhkopp, rongyok, adósság, kilakoltatás. És persze a betegségek: alultápláltság, szétcigizett tüdők, láz, tífusz, stb stb. Ahány beszámolót olvastam koncentrációs tábor túlélőkről, nagyjából hasonló viszonyok közt élnek Angeláék is, „otthon”.
A rokonoknak és a segélyintézményeknek totálisan ki vannak szolgáltatva, a túlélés, az alapszükségletek hiányos és elégtelen fedezése is végeláthatatlan megaláztatásokkal jár. Az egyház és az állam képviselői megvetik a nyomorgó népességet. Számomra nagyon ijesztő volt belegondolni, hogy hasonló helyzetben mi történne ma, ha az utcára kerül egy család, és őszintén nem látom, hogy ilyen tekintetben nagyot javult volna bármi is a nagy gazdasági válság vagy a sötét középkor óta.
A gyerekekre özönlő bántalmazás és agresszió ezt az egész elviselhetetlen felnőtt feszültséget hárítja a leginkább kiszolgáltatott, magukról még annyira sem gondoskodható emberekre. A családban a gyerekek fele egyszerűen belehal a nélkülözésbe, a többi pedig igyekszik minél hamarabb önállósodni, hogy elmenekülhessen a sikátorok nyomorából.
Ezek voltak a nyomasztó dolgok: persze van bőven humor is, kell is ahhoz, hogy élvezhető legyen ez az élet, vagyis olvasható. Nagyon jó, hogy ebből a könyvből besztszeller válhatott. Valahogy nem tudom elképzelni, hogy egy ennyire átfogó és alapos személyes nyomorgástörténet egyáltalán megíródna magyarul, mint szépirodalom, nemhogy kedvező fogadtatást kapna, mint társadalmi kiállás.

1 hozzászólás
>!
Izolda +SP
Frank McCourt: Angela's Ashes

Míg olvastam három dolog volt jellemző:
1, nevetek
2, sírni támad kedvem
3, az apa fejét verném a falba nem épp finoman, hogy ne legyen már ekkora elképesztő kretén!

A nyomorúságuk egy jó része csak és kizárólag az emberi hülyeségnek volt köszönhető. Csodálom, hogy túlélte a gyerekkorát…

1 hozzászólás
>!
Banditaa P
Frank McCourt: Angela's Ashes

Jó könyv ez, csak szörnyű. Igazából azt hiszem játszódhatna bárhol, (akár Magyarországon is) bármikor. És ettől lesz még szörnyűbb ez a könyv.
Igazából érdekel is, meg nem is, az író további sorsa, de a filmet nem szeretném megnézni, az biztos.

>!
Juci P
Frank McCourt: Angela's Ashes

Mára már egy kicsit klisévé vált a “nyomorúságos ír gyerekkor” – nem kevés film készült róla, amelyek eléggé hasonlítanak egymásra, de McCourt önéletrajzi regénye és a belőle készült film szerintem kiemelkedik ezek közül egészen finom humora miatt. Néhol torokszorító, megdöbbentő, de legtöbbször mégis hangosan röhögős. Úgy emlékszem, a folytatása már nem ilyen erős.

>!
chajni
Frank McCourt: Angela's Ashes

Ami újra és újra ámulatba ejtett, míg olvastam – az apa idiótaságán túl – az az volt, hogy egy javakorabeli ember hogyan tud úgy írni, mintha tényleg egy kisgyerek mesélné el az életét. Ahogy le tudta csupaszítani a lelkét, és olyan ártatlanul és magától értetődően Apának tekinti az apját, ahogy arra csak egy gyerek képes. Ez volt az igazán torokszorító benne.

>!
kate101 P
Frank McCourt: Angela's Ashes

Második olvasatra sem tartom remekműnek a könyvet, de őszinte, igazmondó és alaposan ismeri a világot amit ábrázol, olvastatja magát. A szegénységben élő ír katolikus család legidősebb fiának igaz története, aki saját akaratából és erejéből kitör a reménytelenségből – ez alapján nagyon szomorú a történet mégis mennyit nevettem olvasás közben! A nehéz körülmények között is láttam benne a gyermeki boldogságot. Magyarul talán nem fogom elolvasni, angol nyelven nagyon tetszett.

>!
entropic P
Frank McCourt: Angela's Ashes

Nagyon idióta párhuzam lesz: ha ez a könyv mondjuk olyasmi lenne, mint Ken Follett A katedrális című könyve (tiszta fikció, nem pedig memoár), akkor azt mondanám rá, hogy kissé idegesítő módon elnyújtja a történetet, és túlmegy azon, hogy még akármennyire is hihetőnek és hitelesnek tartsam a leírtakat.
Ahogy pl. Follett könyvében a mindig mindent túlélő főhősnő életét a hihetőnél épp eggyel többször teszik tönkre a gonosz ellenfelek (úgy értve, hogy történhet egy regény szereplőjével annyi rossz, hogy utána már ne tudjon talpra állni, és ha mégis sikerül neki, akkor az már nem annyira hihető számomra), úgy McCourt könyvében is sok minden van, amit egy regényben túlzásnak tartanék: ennyi éhezést, nyomort, ostobaságot (stb.) biztos nem lehet úgy túlélni, hogy utána normális ember legyen valakiből.
De mivel ez nem regény (persze biztos van benne fikció is), és a főhős is életben maradt, kénytelen vagyok elhinni, amit McCourt leír.
(Egyébként nagyon jól ír, meg szépen és dallamosan. Élvezet olvasni.)

>!
agiking
Frank McCourt: Angela's Ashes

A legjobb, amit pár éve olvastam!!! Minden benne van, tragédia, szörnyűségek, nehézségek, de mindez humorosan, kedvesen, megértve, megbocsájtóan. Hihetetlen! Teljesen odavagyok ezért a könyvért!!!! Legszívesebben 10 csillagot adnék! És kötelező olvasmánnyá tenném mindenki számára, ha a kötelezőség nem járna együtt érdeklődés-vesztéssel.

>!
Black_Venus
Frank McCourt: Angela's Ashes

Nem rossz könyv. Bár inkább az ír körülmények bemutatása érdekes benne, a sok elfojtás és a rettentő szigor, mintsem az írói bravúr.


Népszerű idézetek

>!
Izolda +SP

The master says it's a glorious thing to die for the Faith and Dad says it's a glorious thing to die for Ireland and I wonder if there's anyone in the world who would like us to live.

124. oldal

1 hozzászólás
>!
Izolda +SP

[About reading and dreaming.] It's lovely to know the world can't interfere with the inside of your head.

229. oldal

>!
Izolda +SP

I wonder how [the protestans] can laugh or don't they even know they're doomed? I feel sorry for them and I say, Billy, what's the use of playing croquet when you're doomed? He says, Frankie, what's the use of not playing croquet when you're doomed?

194. oldal

3 hozzászólás
>!
Izolda +SP

THE wind was a torrent of darkness among the gusty trees,
The moon was a ghostly galleon tossed upon cloudy seas,
The road was a ribbon of moonlight over the purple moor,
And the highwayman came riding—
Riding—riding—
The highwayman came riding, up to the old inn-door.

He'd a French cocked-hat on his forehead, a bunch of lace at his chin,
A coat of the claret velvet, and breeches of brown doe-skin;
They fitted with never a wrinkle: his boots were up to the thigh!
And he rode with a jewelled twinkle,
His pistol butts a-twinkle,
His rapier hilt a-twinkle, under the jewelled sky.
(Alfred Noyes: The Highwayman)

222-223. oldal

4 hozzászólás
>!
Izolda +SP

[In the book] There are stories about virgins, martyrs, virgin martyrs and they're worse than any horror film at the Lyric Cinema.
I have to look in the dictionary to find out what a virgin is. I know the Mother of God is the Virgin Mary and they call her that because she didn't have a proper husband, only poor old St. Joseph. In the Lives of the Saints the virgins are always getting into trouble and I don't know why.The dictionary says,Virgin, woman (usually a young woman) who is and remains in a state of inviolate chastity.
Now I have to look up inviolate and chastity and all I can find here is that inviolate means not violated and chastity means chaste and that means pure from unlawful sexual intercourse. Now I have to look up intercourse and that leads to intromission, which leads to intromittent, the copulatory organ of any male animal. Copulatory leads to copulation, the union of the sexes in the art of generation and I don't know what that means and I'm too weary going from one word to another in this heavy dictionary which leads me on a wild goose chase from this word to that word and all because the people who wrote the dictionary don't want the likes of me to know anything.
All I want to know is where I came from but if you ask anyone they tell you ask someone else or send you from word to word.

333. oldal

6 hozzászólás
>!
ddani P

Mikey got over five shillings on his First Communion day and ate so many sweets and buns he threw up in the Lyric Cinema and Frank Goggin, the ticket man, kicked him out. He says he didn't care because he had money left over and went to the Savoy Cinema the same day for a pirate film and ate Cadbury chocolate and drank lemonade till his stomach stuck out a mile. He can't wait for Confirmation day because you're older, there's another collection and that brings more money than First Communion. He'll go to the cinema the rest of his life, sit next to girls from lanes and do dirty things like an expert. He loves his mother but he'll never get married for fear he might have a wife in and out of the lunatic asylum.What's the use of getting married when you can sit in cinemas and do dirty things with girls from lanes who don't care what they do because they already did it with their brothers. If you don't get married you won't have any children at home bawling for tea and bread and gasping with the fit and looking in every direction with their eyes.When he's older he'll go to the pub like his father, drink pints galore, stick the finger down the throat to bring it all up, drink more pints, win the bets and bring the money home to his mother to keep her from going demented. He says he's not a proper Catholic which means he's doomed so he can do anything he bloody well likes.

128. oldal

>!
Banditaa P

Priests and masters tell us Confirmation means you're a true soldier of the Church and that entitles you to die and be a martyr in case we're invaded by Protestants or Mahommedans or any other class of a heathen. More dying. I want to tell them I won't be able to die for the Faith because I'm already booked to die for Ireland.


A sorozat következő kötete

Angela's Ashes sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Russo: Elsewhere
John Banville: Kepler (angol)
Harper Lee: To Kill a Mockingbird
Bill Bryson: The Life and Times of the Thunderbolt Kid
Chuck Palahniuk: Survivor
Gerald Durrell: Birds, Beasts and Relatives
Hyeonseo Lee – David John: The Girl with Seven Names
Arundhati Roy: The God of Small Things
James Herriot: Every Living Thing
Helen Forrester: Twopence to Cross the Mersey