Mai eszközökkel próbáltam régi, elfelejtett ételeket visszaidézni a múltból a korszerű táplálkozás jegyében. Az ételek között olyanok is vannak, amelyek teljesen újszserűek, saját kísérletezéseim eredményei. a sertést a fülétől a farkáig úgy dolgoztam fel, ahogyan azt akár lakótelepi konyhában is lehet, az ölést, a perzselést és az állat felbontását kivéve. Az 500 recept között vannak évtizedes hagyományokon alapuló készítési módok, de ahány ház, annyi szokás… Ajánlom e könyvet mindazoknak, akik sertést hizlalnak, de azoknak is, akik nem hizlalnak, csak megveszik feldolgozás céljára. Ajánlom azoknak, akkik se nem hizlalnak, se nem kívánnak több kiló húst feldolgozni, csupán csak egy-egy régi, különleges ételre vágynak. Ajánlom gyakorlott háziasszonyoknak és gyakorlatlan „háziembereknek”, végül ajánlom mindenkinek, aki sezret finomat enni.
Disznótorban 2 csillagozás
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szakácskönyv Mezőgazdasági
Enciklopédia 4
Várólistára tette 1
Kívánságlistára tette 2
Kiemelt értékelések
Frank Júlia: Disznótorban Különleges ételek sertéshúsból – 500 recept
Disznóvágási kalauz háziasszonyoknak egy hentes érdeklődésű asszonytárstól, lépésről-lépésre, amennyiben valaki könyvből próbálná csinálni. Ami miatt nem is kell aggódni, legföljebb lassabban készülünk el vele. Le van írva, hogyan csalogassuk elő a disznót, majd hogyan, hol és mivel bökjük le nagyon gyors mozdulatokkal. Fontos, hogy ne huzakodjunk-dulakodjunk a disznóval, mert ronda lesz a szalonna. Miután kora reggel leszúrtuk a disznót és levettük a vérét (az ölés helyén mindenképpen fel kell majd takarítani) megpörzsöltük –természetesen le van írva hogyan-, és felbontottuk a leírt módon, indulhat is a feldolgozás, akár egy lakótelepi konyhában. Túl nagy feneket nem kerítünk ennek se, kiemeljük a gerincoszlopot a farokkal együtt, aztán egyszerűen csak kivesszük belőle a dolgokat az előírt sorrendben, mintha csak arról lenne szó, hogy „végy két hagymát”. „Vedd ki a gyomrot és a beleket, fejtsd le a hájat”. Kész is. Utálom a pálinkát, de azért ennél a résznél már innék egyet-kettőt én is szerintem. A helyes béltisztítás nagyon fontos! Ha a legkisebb szag is érződik a bélen, senki sem fog enni a hurkából! (!!) Szerencsére a könyvből megtanulhatunk belet pucolni is, úgyhogy ez nem fog előfordulni velünk. Ennél a résznél szerintem még nagyon sok pálinkát elfogyasztanék. Sajnos húst füstölni nem lehet a lakótelepen! Hát kár!
Ez tehát a könyv első 18 oldala. Nem is értem, a hentesek mit tanulnak ezen annyi ideig.
Utána következik 180 oldalnyi recept, vagyis egy szakácskönyv rész. Nagyon jó. Van hozzá betűrendes mutató, és Stáhl Juditt huszonöt évvel megelőzve külön kigyűjtve a „fél órán belül elkészíthető ételek”, pl. vese borban, grapefruitos máj, kolbászos rágcsa, sonkafánk, tavaszi táj máj, sertésmáj kaprimártásban. Sitty-sutty.
Király, száz csillag.
Népszerű idézetek
A disznót szép csendben ki kell csalogatni az ólból.
12. oldal
Frank Júlia: Disznótorban Különleges ételek sertéshúsból – 500 recept
Megdőlt az a néhány évvel ezelőtti tévhit, hogy a modern lakótelepek építésével nem lesz szükség étkezőkonyhákra, hogy vendéglőben fogunk enni, hogy gyárilag előállított ételeket fogyasztunk.
7. oldal
Frank Júlia: Disznótorban Különleges ételek sertéshúsból – 500 recept
Ha a disznót ügyetlenül szúrják le, az állat ficánkol, rúgkapál, „huzakodnak” vele, az ütés- és fogásnyomok bizony meglátszanak a szalonnán.
12. oldal
Frank Júlia: Disznótorban Különleges ételek sertéshúsból – 500 recept
A kávédarálóban levő kávé illatát úgy közömbösíthetjük a legkönnyebben, ha az őrlést megelőző 2 nappal 4-5 kanál sóval „átmossuk” a darálót, a tetejét nyitva hagyjuk és így levegőztetjük. (Természetesen előre ledarálunk több adag kávét, hogy ne okozzon problémát, ha fűszerkészítés közben kávézni akarunk!)
16. oldal
Frank Júlia: Disznótorban Különleges ételek sertéshúsból – 500 recept
A kitűzött napon kora reggel leszúrjuk a disznót, ezután lepörzsöljük, felbontjuk, és amíg a húsok hűlnek, alaposan feltakarítunk az ölés helyén.
11. oldal
Frank Júlia: Disznótorban Különleges ételek sertéshúsból – 500 recept
Hasonló könyvek címkék alapján
- Steiner Kristóf: Kristóf konyhája 97% ·
Összehasonlítás - Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren 100% ·
Összehasonlítás - Tóthné Libor Mária: Limara Péksége 97% ·
Összehasonlítás - Beh Mariann: A kert konyhája 97% ·
Összehasonlítás - Borbás Marcsi: Édes békeidők 96% ·
Összehasonlítás - Király Ágnes: Egyszerűen fermentálj 98% ·
Összehasonlítás - Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve 96% ·
Összehasonlítás - Ambrus Éva: Anya, kérek még! 94% ·
Összehasonlítás - Horváth Ilona: Horváth Ilona illusztrált szakácskönyve 98% ·
Összehasonlítás - Janits-Szabó Virág: Örömfőzés 98% ·
Összehasonlítás