Disznótorban 1 csillagozás

Különleges ételek sertéshúsból – 500 recept
Frank Júlia: Disznótorban

Mai eszközökkel próbáltam régi, elfelejtett ételeket visszaidézni a múltból a korszerű táplálkozás jegyében. Az ételek között olyanok is vannak, amelyek teljesen újszserűek, saját kísérletezéseim eredményei. a sertést a fülétől a farkáig úgy dolgoztam fel, ahogyan azt akár lakótelepi konyhában is lehet, az ölést, a perzselést és az állat felbontását kivéve. Az 500 recept között vannak évtizedes hagyományokon alapuló készítési módok, de ahány ház, annyi szokás… Ajánlom e könyvet mindazoknak, akik sertést hizlalnak, de azoknak is, akik nem hizlalnak, csak megveszik feldolgozás céljára. Ajánlom azoknak, akkik se nem hizlalnak, se nem kívánnak több kiló húst feldolgozni, csupán csak egy-egy régi, különleges ételre vágynak. Ajánlom gyakorlott háziasszonyoknak és gyakorlatlan „háziembereknek”, végül ajánlom mindenkinek, aki sezret finomat enni.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szakácskönyv Mezőgazdasági

>!
Mezőgazdasági, Budapest, 1983
212 oldal · ISBN: 9632314743

Enciklopédia 4


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Gregöria_Hill>!
Frank Júlia: Disznótorban

Frank Júlia: Disznótorban Különleges ételek sertéshúsból – 500 recept

Disznóvágási kalauz háziasszonyoknak egy hentes érdeklődésű asszonytárstól, lépésről-lépésre, amennyiben valaki könyvből próbálná csinálni. Ami miatt nem is kell aggódni, legföljebb lassabban készülünk el vele. Le van írva, hogyan csalogassuk elő a disznót, majd hogyan, hol és mivel bökjük le nagyon gyors mozdulatokkal. Fontos, hogy ne huzakodjunk-dulakodjunk a disznóval, mert ronda lesz a szalonna. Miután kora reggel leszúrtuk a disznót és levettük a vérét (az ölés helyén mindenképpen fel kell majd takarítani) megpörzsöltük –természetesen le van írva hogyan-, és felbontottuk a leírt módon, indulhat is a feldolgozás, akár egy lakótelepi konyhában. Túl nagy feneket nem kerítünk ennek se, kiemeljük a gerincoszlopot a farokkal együtt, aztán egyszerűen csak kivesszük belőle a dolgokat az előírt sorrendben, mintha csak arról lenne szó, hogy „végy két hagymát”. „Vedd ki a gyomrot és a beleket, fejtsd le a hájat”. Kész is. Utálom a pálinkát, de azért ennél a résznél már innék egyet-kettőt én is szerintem. A helyes béltisztítás nagyon fontos! Ha a legkisebb szag is érződik a bélen, senki sem fog enni a hurkából! (!!) Szerencsére a könyvből megtanulhatunk belet pucolni is, úgyhogy ez nem fog előfordulni velünk. Ennél a résznél szerintem még nagyon sok pálinkát elfogyasztanék. Sajnos húst füstölni nem lehet a lakótelepen! Hát kár!
Ez tehát a könyv első 18 oldala. Nem is értem, a hentesek mit tanulnak ezen annyi ideig.
Utána következik 180 oldalnyi recept, vagyis egy szakácskönyv rész. Nagyon jó. Van hozzá betűrendes mutató, és Stáhl Juditt huszonöt évvel megelőzve külön kigyűjtve a „fél órán belül elkészíthető ételek”, pl. vese borban, grapefruitos máj, kolbászos rágcsa, sonkafánk, tavaszi táj máj, sertésmáj kaprimártásban. Sitty-sutty.
Király, száz csillag.

17 hozzászólás

Népszerű idézetek

Gregöria_Hill>!

A disznót szép csendben ki kell csalogatni az ólból.

12. oldal

Frank Júlia: Disznótorban Különleges ételek sertéshúsból – 500 recept

Kapcsolódó szócikkek: disznó
15 hozzászólás
Gregöria_Hill>!

Megdőlt az a néhány évvel ezelőtti tévhit, hogy a modern lakótelepek építésével nem lesz szükség étkezőkonyhákra, hogy vendéglőben fogunk enni, hogy gyárilag előállított ételeket fogyasztunk.

7. oldal

Frank Júlia: Disznótorban Különleges ételek sertéshúsból – 500 recept

2 hozzászólás
Gregöria_Hill>!

Ha a disznót ügyetlenül szúrják le, az állat ficánkol, rúgkapál, „huzakodnak” vele, az ütés- és fogásnyomok bizony meglátszanak a szalonnán.

12. oldal

Frank Júlia: Disznótorban Különleges ételek sertéshúsból – 500 recept

Kapcsolódó szócikkek: disznó · szalonna
5 hozzászólás
Gregöria_Hill>!

A kávédarálóban levő kávé illatát úgy közömbösíthetjük a legkönnyebben, ha az őrlést megelőző 2 nappal 4-5 kanál sóval „átmossuk” a darálót, a tetejét nyitva hagyjuk és így levegőztetjük. (Természetesen előre ledarálunk több adag kávét, hogy ne okozzon problémát, ha fűszerkészítés közben kávézni akarunk!)

16. oldal

Frank Júlia: Disznótorban Különleges ételek sertéshúsból – 500 recept

Kapcsolódó szócikkek: kávé ·
10 hozzászólás
Gregöria_Hill>!

A kitűzött napon kora reggel leszúrjuk a disznót, ezután lepörzsöljük, felbontjuk, és amíg a húsok hűlnek, alaposan feltakarítunk az ölés helyén.

11. oldal

Frank Júlia: Disznótorban Különleges ételek sertéshúsból – 500 recept

Kapcsolódó szócikkek: disznó

Hasonló könyvek címkék alapján

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Borbás Marcsi: Édes békeidők
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége
Beh Mariann: A kert konyhája
Ambrus Éva: Anya, kérek még!
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve
Janits-Szabó Virág: Örömfőzés
Horváth Ilona: Szakácskönyv
Steiner Kristóf – Nimrod Dagan: Határtalan házikonyha