Lélekvadász 25 csillagozás

Frank Herbert: Lélekvadász

Az antropológiai szakot végzett indián származású fiatalembernek öt részeg favágó megerőszakolja a húgát. A fiatalember lelki törést szenved és visszatér ősei indián szokásaihoz: Ártatlanért Ártatlant ajánl fel isteneinek.

Elrabolja David Marshallt, a 13 éves fiút, aki egy táborban társaival nyári szünidejét tölti. Magával hurcolja a hegyekbe, azzal a szándékkal, hogy egy rituális szertartás keretében feláldozza őt. Tíz napon keresztül vándorolnak a vadonban, miközben különös kapcsolat alakul ki rabló és elrabolt között, egészen a végkifejletig…

„Lelketekig hatolok. Életfátok gyökere a hatalmamban van.”

Eredeti cím: Soul Catcher

Eredeti megjelenés éve: 1972

>!
Totem, Budapest, 1997
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635900600 · Fordította: Loósz Vera

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Woland>!
Frank Herbert: Lélekvadász

Lehet, hogy az író neve sok mindenkinek ismerős, hiszen ő írta best seller, filmen is megjelenő Dűne sorozatot. A tehetséges sci-fi író ezúttal egy teljesen “földhözragadt” művet adott ki a kezéből.

A történet alapja egy fehérek közt nevelkedett, egyetemen doktorált, indián felmenőkkel rendelkező férfi, Charlie. Szegény srác küzd egy kis elmezavarral, szentül meg van róla győződve, hogy a hegyekben eltöltött magány után a szellemek kiválasztották, és a Méh csípésétől ő lett a Lélekvadász. A küldetése az, hogy elrabolja az Ártatlant, aki bűnhődni fog a fehérek bűneiért, és rituálisan feláldozza. Az emberek kiűzték az indiánokat a földjeikről, nem tisztelik a természetet, csak elvesznek, de vissza nem adnak. Főhősünk, indián nevén Katsuk, ezt szeretné megtorolni, így egy gazdag család gyermekét, a naivan táborozó Davidet rabolja el. A fiú az elején mit sem sejt, majd megkötözve botladozik a vadonban, míg Katsuk egyre mélyebbre viszi a természetbe. Katsuk egyre csak mesél neki a szellemekről, legendákról, a természetről. David 13 éves, tudja, hogy a férfi őrült, de a napok múltjával el kezdi tisztelni a természetet, el kezd hinni Katsuknak, Katsukban. Különös kötődés alakul ki a természet és a “férfiak” között, és a férfi és a fiú között.

Bár szegény Katsuk tényleg beteg egy kicsit (nagyon), a természet tisztelete, a vadon leírása megnyugtatással tölti el az embert. A boldogulás mindenféle technológia nélkül, az élet normális étel nélkül, növényeken és állatokon élve… Olyan dolog ez, amit az ember nem tapasztal meg a hétköznapi életében, viszont ha elolvassa ezt a könyvet, nincs is szüksége rá. Ajánlom, mert nem is hosszú, mondanivalója is van, bár nyomasztó, és szegény kisfiút nem irigylem, de olvassa el mindenki.

Balog_Judit >!
Frank Herbert: Lélekvadász

Nem gondoltam, hogy az lesz a vége, ami. Nagyon tetszett a filozofikus hangulat. Viszont a rengeteg helyesírási hiba bosszantó volt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Berger: Kis Nagy Ember
Kevin Hearne: Tricked – Átverve
James Fenimore Cooper: Nagy indiánkönyv
Charles Frazier: A tizenhárom hold
Pauline Melville: Napfogyatkozás Guyanában
Jamie McGuire: Fény a szívemben
Thomas Berger: Kis Nagy Ember visszatér
Christopher Moore: Prérifarkas blues
W. Michael Gear – Kathleen O'Neal Gear: A Tűz népe