Megjelenésének várható időpontja: 2023. április 4.

Dune ​Messiah (Dune 2.) 21 csillagozás

Frank Herbert: Dune Messiah Frank Herbert: Dune Messiah Frank Herbert: Dune Messiah Frank Herbert: Dune Messiah Frank Herbert: Dune Messiah Frank Herbert: Dune Messiah Frank Herbert: Dune Messiah Frank Herbert: Dune Messiah

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

With millions of copies sold worldwide, Frank Herbert's magnificent Dune books stand among the major achievements of human imagination.

Set on the desert planet Arrakis – a world as fully real and rich as our own – Dune Messiah continues the story of the man Muad'Dib, heir to a power unimaginable, bringing to completion the centuries-old scheme to create a superbeing…

„Brilliant… it is all that Dune was, and maybe a little more…” – Galaxy Magazine

Eredeti megjelenés éve: 1969

>!
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780593548448 · Megjelenés időpontja: 2023. április 4.
>!
Ace, New York, 2019
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780593098233
>!
Hodder & Stoughton, London, 2017
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781473655324

5 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 10

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Frank Herbert: Dune Messiah

Azt a vonalat, amelyik a Dűnében nekem a legjobban tetszett, ez a történet is folytatja: Paul még mindig nem akar messiás lenni, kényszerként és ketrecként éli meg a szerepet. Ugyanakkor neki is, Herbertnek is javára írandó, hogy a messiásként végrehajtott cselekedeteiért nem másokra tolja a felelősséget, hanem saját maga vállalja, akár irracionális mértékben is.

Sem tér, sem idő nincs arra, hogy ennyi önrombolás és -építés mellett még túl sok történéssel is fárasszák a szereplőket. Az események nagyja a kulisszák mögött történik, örüljünk, ha egyáltalán beszélnek róla, és nem az olvasónak kell kitalálni, mi hogy függ össze mivel.

Részletes értékelés a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2021/11/26/emberbol_i…

>!
Berkley, New York, 1981
278 oldal · ISBN: 0425043797
and_rea>!
Frank Herbert: Dune Messiah

Rövidebb könyv, kevesebb cselekménnyel, kicsit előkönyvnek érzem majd a Düne gyermekeihez, ahol az ikrek lesznek a középpontban.
De Herbert stílusa egyedi és magával ragadó, így könnyen lehet haladni a sorokkal.

mandris>!
Frank Herbert: Dune Messiah

Fontosnak tartom leszögezni, minden kritikai megjegyzéssel ellentétben, amelyben ez az értékelés bővelkedni fog, tetszett a regény, és élvezettel olvastam, ezért is kapott tőlem olyan csillagos értékelést, amilyet. (Egyesek azt állítják, hogy a „de” előtt elhangzó dolgokat el is lehet felejteni, de azért komolyan gondolom ezt a részét is)
De:
A sorozat első része hosszabb volt, ugyanakkor valahogy jobban magával ragadott, pörgősebbnek éreztem, több minden történt, és ez talán el is vonta a figyelmemet néhány dologtól, nem igazán gondoltam mélyebben bele, ezért majd ha valamikor újraolvasom, talán arról is megváltozik a véleményem. Ebben a részben összehasonlíthatatlanul kevesebb történik, ugyanakkor ezzel is nehéz dolgom van elsőre, több okból is.

Az egész iszonyatosan zavaros, és ezen nem segít az, hogy maguk a szereplők sem képesek igazán átlátni, hogy akkor tulajdonképpen mi hogyan is működik (ld. jövőbe látás, ki kit és hogyan (nem) lát, gholák „alapanyaga” memóriájának teljes helyreállítása, stb.). Ez ad egyfajta hangulatot, ugyanakkor iszonyatosan zavarba ejtő tud lenni.

Kicsit mostanra úgy érzem, hogy a szerző kényelmi okokból tette a történetet a nagyon-nagyon-nagyon távoli jövőbe. Így nem kell azzal foglalkoznia, hogyan viszonyul az egész a jelenünkhöz.

A regény tudományos oldala elég gyenge lábakon áll. Ezt igazán most érzem, hogy elolvastam a Vének háborúját, ami ebből a szempontból jó ellenpontja a Dűnének. Most akkor tulajdonképpen hogy tud működni az űrutazás, a gholák, stb. stb. stb.? Na mindegy, lépjünk túl ezeken a kérdéseken!

Végül ami szintén zavart, hogy az első regényben már valamennyire megismertük a világot, amiben játszódott, és a főbb szereplőket. Ehhez képest itt behoz egy olyan új szereplőt, akiről – ha valóban ennyire jelentős – miért csak említés szintjén hallottunk az első részben? Most döntöttek úgy, hogy beszállnak a Trónok harcába? És ha igen, akkor miért? Őket pont kevésbé érintette, hogy Paul Atreides lett a császár. Ellentétben az űrutazó céhhel, akik érdekeit közvetlenül érinti, hogy ki uralkodik Arrakison és a Bene Gesseritet, akiknek nem mindegy, mi lesz a kwisatz haderach génjeivel. Vagy – mint ezt a regény vége alapján akár gondolni is lehetne – pusztán csak ezt találták a legcélszerűbb módnak arra, hogy teszteljék és reklámot csináljanak a termékeiknek? Vagy lehet, hogy valami elkerülte a figyelmemet? Pedig igazán érdekes szervezet, sok potenciál rejlik benne.

Mindezzel együtt én élveztem a regényt, a belső tépelődéseket, még a filozófiai eszmefuttatásokat is, amikor tudtam követni. Izgalmas a szabad akarat és a determinizmus feszültsége, ahogy Paul végig keresi a módját, hogyan tudná kizökkenteni az események folyását abból a mederből, amelyben folynak. Izgalmasnak találtam a tehetetlen uralkodó karakterét. Ugyancsak érdekes volt a vallás szerepe a politikában (ezt a témát már a Dűnében és a Szolgálólány meséjében is szerettem), és úgy általában a poltikával, uralommal kapcsolatos fejtegetések. Kedvencem talán Hayt és Alia beszélgetése a sivatagból való hazatértükkor: uralomról, karizmáról, rendről, természeti törvényről, stb. stb.

Szóval a Dűne messiása nem tökéletes, és szerintem sem ér fel az első résszel, de számomra legalábbis, nagyon szerethető.

weakup>!
Frank Herbert: Dune Messiah

Bár az első rész színvonalát nem éri el, de a Dűne sorozat második része is kiemelkedő a műfajban. Bár a könyv első fele gyakorlatilag párbeszédekből és filozófálgatásból áll, a második felére már a cselekmény is jobban beindul. Még mindig eléggé oda kell figyelni az olvasásra, ha meg akarjuk érteni a Dűne világát. Ami a legjobban tetszik azonban ebben a sorozatban, az Herbert írásmódja, ahogyan kifejezi magát, a regény jó részét ki lehetne jegyzetelni idézeteknek. Szóhasználata angol eredetiben nagyon szép, választékos. A világ amit megteremtett pedig zseniális.
Bár a harmadik részt előbb olvastam, de így is összeállnak a dolgok egy egésszé, a harmadik rész már egyébként is egy másik történet . Az én kedvencem az eredeti (első két rész) szereplőgárdája marad.

tashley>!
Frank Herbert: Dune Messiah

Mindboggling.
Az izgalom faktor elmarad az első résztől, ettől függetlenül mégis lebilincselő. Nagyon filozofikus, sokszor meglepő fordulatokkal. Mindenki szerethetően van megrajzolva, még az ellenségek is.


A sorozat következő kötete

Dune sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Philip K. Dick: Do Androids Dream of Electric Sheep?
George Orwell: 1984 (angol)
Margaret Atwood: The Handmaid's Tale
Stanisław Lem: Solaris (angol)
Isaac Asimov: I, Robot
Philip K. Dick: The Crack in Space
Ray Bradbury: Fahrenheit 451 (angol)
Philip K. Dick: Dr. Futurity
Arthur C. Clarke: 2001: A Space Odyssey
Octavia E. Butler: Dawn