Dune ​Messiah (Dune 2.) 12 csillagozás

Frank Herbert: Dune Messiah Frank Herbert: Dune Messiah Frank Herbert: Dune Messiah Frank Herbert: Dune Messiah Frank Herbert: Dune Messiah Frank Herbert: Dune Messiah

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

With millions of copies sold worldwide, Frank Herbert's magnificent Dune books stand among the major achievements of human imagination.

Set on the desert planet Arrakis – a world as fully real and rich as our own – Dune Messiah continues the story of the man Muad'Dib, heir to a power unimaginable, bringing to completion the centuries-old scheme to create a superbeing…

„Brilliant… it is all that Dune was, and maybe a little more…” – Galaxy Magazine

Eredeti megjelenés éve: 1969

>!
Ace, New York, 2019
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780593098233
>!
Hodder & Stoughton, London, 2017
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781473655324
>!
Ace, New York, 2008
340 oldal · ISBN: 0441172695 · ASIN: B0011UGNDG

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

and_rea>!
Frank Herbert: Dune Messiah

Rövidebb könyv, kevesebb cselekménnyel, kicsit előkönyvnek érzem majd a Düne gyermekeihez, ahol az ikrek lesznek a középpontban.
De Herbert stílusa egyedi és magával ragadó, így könnyen lehet haladni a sorokkal.

mandris>!
Frank Herbert: Dune Messiah

Fontosnak tartom leszögezni, minden kritikai megjegyzéssel ellentétben, amelyben ez az értékelés bővelkedni fog, tetszett a regény, és élvezettel olvastam, ezért is kapott tőlem olyan csillagos értékelést, amilyet. (Egyesek azt állítják, hogy a „de” előtt elhangzó dolgokat el is lehet felejteni, de azért komolyan gondolom ezt a részét is)
De:
A sorozat első része hosszabb volt, ugyanakkor valahogy jobban magával ragadott, pörgősebbnek éreztem, több minden történt, és ez talán el is vonta a figyelmemet néhány dologtól, nem igazán gondoltam mélyebben bele, ezért majd ha valamikor újraolvasom, talán arról is megváltozik a véleményem. Ebben a részben összehasonlíthatatlanul kevesebb történik, ugyanakkor ezzel is nehéz dolgom van elsőre, több okból is.

Az egész iszonyatosan zavaros, és ezen nem segít az, hogy maguk a szereplők sem képesek igazán átlátni, hogy akkor tulajdonképpen mi hogyan is működik (ld. jövőbe látás, ki kit és hogyan (nem) lát, gholák „alapanyaga” memóriájának teljes helyreállítása, stb.). Ez ad egyfajta hangulatot, ugyanakkor iszonyatosan zavarba ejtő tud lenni.

Kicsit mostanra úgy érzem, hogy a szerző kényelmi okokból tette a történetet a nagyon-nagyon-nagyon távoli jövőbe. Így nem kell azzal foglalkoznia, hogyan viszonyul az egész a jelenünkhöz.

A regény tudományos oldala elég gyenge lábakon áll. Ezt igazán most érzem, hogy elolvastam a Vének háborúját, ami ebből a szempontból jó ellenpontja a Dűnének. Most akkor tulajdonképpen hogy tud működni az űrutazás, a gholák, stb. stb. stb.? Na mindegy, lépjünk túl ezeken a kérdéseken!

Végül ami szintén zavart, hogy az első regényben már valamennyire megismertük a világot, amiben játszódott, és a főbb szereplőket. Ehhez képest itt behoz egy olyan új szereplőt, akiről – ha valóban ennyire jelentős – miért csak említés szintjén hallottunk az első részben? Most döntöttek úgy, hogy beszállnak a Trónok harcába? És ha igen, akkor miért? Őket pont kevésbé érintette, hogy Paul Atreides lett a császár. Ellentétben az űrutazó céhhel, akik érdekeit közvetlenül érinti, hogy ki uralkodik Arrakison és a Bene Gesseritet, akiknek nem mindegy, mi lesz a kwisatz haderach génjeivel. Vagy – mint ezt a regény vége alapján akár gondolni is lehetne – pusztán csak ezt találták a legcélszerűbb módnak arra, hogy teszteljék és reklámot csináljanak a termékeiknek? Vagy lehet, hogy valami elkerülte a figyelmemet? Pedig igazán érdekes szervezet, sok potenciál rejlik benne.

Mindezzel együtt én élveztem a regényt, a belső tépelődéseket, még a filozófiai eszmefuttatásokat is, amikor tudtam követni. Izgalmas a szabad akarat és a determinizmus feszültsége, ahogy Paul végig keresi a módját, hogyan tudná kizökkenteni az események folyását abból a mederből, amelyben folynak. Izgalmasnak találtam a tehetetlen uralkodó karakterét. Ugyancsak érdekes volt a vallás szerepe a politikában (ezt a témát már a Dűnében és a Szolgálólány meséjében is szerettem), és úgy általában a poltikával, uralommal kapcsolatos fejtegetések. Kedvencem talán Hayt és Alia beszélgetése a sivatagból való hazatértükkor: uralomról, karizmáról, rendről, természeti törvényről, stb. stb.

Szóval a Dűne messiása nem tökéletes, és szerintem sem ér fel az első résszel, de számomra legalábbis, nagyon szerethető.


A sorozat következő kötete

Dune sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Simmons: Hyperion (angol)
David Weber: The Honor of the Queen
Mary Doria Russell: Children of God
Ian Tregillis: The Mechanical
Peter F. Hamilton: The Reality Dysfunction
S. Andrew Swann: Prophets
Chris Beckett: Dark Eden
Iain M. Banks: The Hydrogen Sonata
Paul J. McAuley: Ancients of Days
Philip K. Dick: Clans of the Alphane Moon