Dune ​(angol) (Dune 1.) 78 csillagozás

Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol) Frank Herbert: Dune (angol)

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

This ​Hugo and Nebula Award winner is widely to be considered the most prescient SF novel ever. It tells the sweeping tale of a desert planet called Arrakis, the focus of an intricate power struggle in a byzantine interstellar empire. Arrakis is the sole source of Melange, the „spice of spices.” Melange is necessary for interstellar travel and grants psychic powers and longevity, so whoever controls it wields great influence. The troubles begin when stewardship of Arrakis is transferred by the Emperor from the Harkonnen Noble House to House Atreides. The Harkonnens don't want to give up their privileges, however, and through sabotage and treachery they cast young Duke Paul Atreides out into the planet's harsh environment to die. There he falls in with the Fremen, a tribe of desert dwellers who become the basis of the army with which he will reclaim what's rightfully his. Paul Atreides, though, is far more than just a usurped duke. He might be the end product of a very long-term… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1965

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Science Fiction Masterworks angol

>!
Ace, New York, 2020
704 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780593200117
>!
Ace, New York, 2019
688 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780593099322
>!
576 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Sam Weber

19 további kiadás


Kedvencelte 19

Most olvassa 34

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Frank Herbert: Dune (angol)

A látványtól a drámán át az igazságig.

Nem véletlenül lett ez klasszikus: legalább annyira képes általános érvénnyel hatni, mint amennyire a saját korát képviselni.

Egyáltalán nem pusztán azért aktuális 2021-ben is, mert szó szerint égető problémává vált a vízhiány, az elsivatagosodás, amelyet Herbert olyan érzékletesen tud megjeleníteni, hogy az embernek ingere támad kimenni a Tiszához, megnézni, megvan-e még.

Ez az ábrázolásmód önmagában is olyan felkészültséget és kreativitást igényelt, hogy azt csak csodálni tudom. Mégsem kizárólag ezáltal hat.

https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2021/10/07/a_latvanyt…

>!
Gollancz, London, 1999
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780575068568 · ASIN: 0575068566 · Illusztrálta: John Schoenherr
AOD>!
Frank Herbert: Dune (angol)

Az egyik első komoly sci-fi könyv volt amit életemben olvastam, kb 11-12 éves koromban. Már csak nagy vonalakban emlékeztem a cselekményre, és nyilván gyerekként meg sem értettem belőle sok mindent.
Ami leginkább a kortalanságát adja ennek a regénynek, az a technológia hátterbe helyezése. Így elavulttá sem válhat, még a politikai hierarchia rendszer ósdiságát is kompenzálja a Dűne fantasztikus közege és az előttünk feltáruló titkok.
A világépítése jó, nem untat, részletekben jönnek az információk erről az ismeretlen ismerős iniverzumról.
Feltűnt, hogy mennyit töprengenek a szereplők. A szituációk felmérése, mások trükkjeinek leleplezése, céljaik kitalálása akár egy mozdulatból vagy elejtett szóból a mindennapjaik része. Ez egy sarkalatos pont mindegyikük életében, hiszen mind a túlélésért folytatnak vagy politikai, vagy vérre menő fizikai harcot.
A szereplőket nem találtam túl kidolgozottnak, a gonoszok gonoszak, a hűségesek hűségesek végig. Talán Paul és Jessica a legösszetettebb személyiségek.

A szereplők örökös töprengése, a környezetük és az emberek folytonos tudatos vizsgálata engem is egy kicsit megfontoltabb cselekvésre ösztönöz. Hajlamos vagyok túl hamar, meggondolatlanul mondani dolgokat és emiatt magam vagy másokat kellemetlen helyzetbe hozni, félreértést okozni.
Nem terveztem folytatni a sorozatot idén, de még motoszkál bennem a vágy a következő kötet iránt…

Marcus P>!
Frank Herbert: Dune (angol)

Régi klasszikus-tartozást róttam le ezzel az olvasással. Láttam mindkét feldolgozást, a Lynch-félét kétszer is, de nem igazán állt össze a történet a fejemben (szerintem azt a könyv elolvasása után kell megnézni, és akkor jobb lesz, sőt), a miniszéria az olcsó megoldásai ellenére egész korrekt lett, de a sztori ott is csak mérsékelten jött át. Talán ez egy ilyen könyv, nem egyszerű filmre vinni.

A sztorit biztosan sokan ismerik: az Arrakis bolygón bányásszák a Fűszert, ami többek közt az űrben való navigáláshoz szükséges; ezt a bolygót kapják meg felügyelni a Császártól az Atreidesek, de a korábbi tulajdonosok, a Harkonnenek bosszúra készülnek. Az események azonban az Atreides-örökös, Paul kiválasztottsága miatt érdekesen alakulnak.

A világépítésben remekel az író, a nemes házak, a navigátorok és a boszorkányok rendje, a különleges képességek, Arrakis, a fremen őslakosok és a Birodalom szokásai, törvényei igazi csemege lehet annak, aki szereti az aprólékos leírásokat. Mindemellett persze a mondanivaló sem sikkad el, többek között tekinthető ez az egyik első öko-sci-finek, de ennél sokrétűbb ez a regény.

Annyira alapmű, hogy részben vagy egészében rengeteg hommage született a nyomán. A fantasy-sci-fi keverékek, többek közt a Csillagok háborúja és a Warhammer 40000 világa a Dűne látványosra turbózott változatai. Le Guin-től kezdve (ökológia és társadalom), Card-on át (Alvin és Ender, mint kiválasztott, illetve problémamegoldó okos gyerek) a vallás(oka)t középpontba állító sci-fikig nagyon érezhető a hatása.

Amiért nekem nem nyerte el száz százalékig a tetszésemet, az egyrészt épp a fent említett részletes világépítés. Ez a néha funkciótlan „pepecselés” leginkább a fantasy regényekre jellemző – a mai fantasy-kben egészen elburjánzó mértékben –, és megvan a saját olvasói tábora, amibe én nem igazán tartozom bele. A másik problémám Paul karakterével volt, aki az elején egy okos, talpraesett, emberileg is nagyformátumú személyiség volt, aki aztán a kiválasztottságával és képességei felfedezésével együtt látszólag az intelligenciáját és az emberségét is elveszítette. A fremenek élén hirtelen nemcsak hatalommániássá vált, hanem az esze is odalett – helyette a „különleges képességeim mindent megoldanak” kezdett dominálni. Emiatt az erős háttérvilághoz költött kerettörténet – mert szerintem Herbert-et jobban érdekelte a kitalált világa, mint a benne szereplők – egy közepes, kicsit hiteltelen sztorivá silányul.

A sci-fik és a mai popkultúra szempontjából is annyira alapmű, hogy mindenkinek ajánlott az elolvasása.

Serenity87 P>!
Frank Herbert: Dune (angol)

Körülbelül 18 évvel ezelőtt olvastam egyszer, akkor magyarul, ezért úgy éreztem az új film előtt aktuális rászánom végre az időt és elolvasom eredetiben is. Most már kijelenthetem, hogy nem a nosztalgia szépítette meg, második olvasatra is nagyon jó könyv, méltán elismert. A kiadást, amit olvastam, Brian Herbert előszava vezeti be, aki nagyon jól összefoglalja, hogy igazából az teszi még zseniálisabbá a könyvet, hogy annyiféle mondanivalója van, hogy mindenki találhat benne magának valót amire ráfókuszálhat, illetve ezzel teret ad a többszöri újra olvasásnak, amikor más és más aspektusát fedezhetjük fel a könyvben rejlő történeteknek.

Mindenféleképpen ajánlom olyan sci-fi rajongóknak, akik még esetleg bármilyen okból kifolyólag nem olvasták.

Attila_Márton>!
Frank Herbert: Dune (angol)

Sokat nem tudok hozzátenni az előttem értékelőkhöz, ez egyszerűen zseniális. Egyetlen kis hibájának csupán azt érzem, hogy a Harkonnenek nagyon szögletesen/feleslegesen gonosz karakterek lettek, de ezért nem vagyok hajlandó csillagot levonni.

De mennyit ötletet nyúltak már ebből az elmúlt majd 50 év során? Mennyi fájdalmasan halovány jövőbelátáson alapú film és regény jelent meg, ami ehhez hasonlítva csak egy savanyú mosolyt vált ki az emberből? Hány Bene Gesserit boszorkányos film született már, ahol épp csak nem így hívják a főhősöket?
Sok.

and_rea>!
Frank Herbert: Dune (angol)

Angolul kicsit tovább tartott az olvasás, de megérte a nosztalgiát.
Hangulatos könyv, szinte magam előtt látom a sivatagi dűnéket.

Anna_I>!
Frank Herbert: Dune (angol)

Nehéz véleményt formálni egy olyan könyvről, ami ennyire nagy hatással bírt a spekulatív irodalomra, hiszen nem könnyű elvonatkoztatni a hatásaitól és csak az „élvezeti értékét” nézni. Számomra az élvezeti érték nem volt kimagasló, de a könyv végig tartott egy stabil jó minőséget.

Kezdve a kritikával: Főleg két dolog vont le ebből az élvezeti értékből:
1) a karaktereket nem éreztem elég jól kidolgozottnak, nem tudtam hozzájuk igazán kötődni, Paul, Jessica és Chani is alulmúlta a várakozásimat – főleg Chanitól reméltem, hogy érdekesebb lesz a kezdeti Paul és közte lévő dinamikából kiindulva. Abból a szempontból furcsállom kicsit az erősebb karakterfókusz hiányát, hogy mennyire Paul (és szűk köre) van a középpontban. Paul számomra sajnos nem elég karakteres, sőt inkább unalmas mint személyiség, szereplő, és inkább ellenszenves volt, mint szimpatikus.

2) voltak benne részek, amik nekem egészen unalmasak voltak, inkább elmondatta a dolgokat Herbert a szereplőkkel és nem megmutatta – ez leginkább azokban a fejezetekben volt jellemző, amikor Baron Harkonnen vagy más ellenfél szemén keresztül láttuk az eseményeket.

Továbbá nem tetszett, hogy a női karakterek szinte csak feleség és anya szerepben vannak, még a Reverend Mother nevében is benne volt az anya. Emellett zavart Baron Harkonnen ábrázolása: a gonoszságának jele volt, hogy kövér és hogy saját neméhez vonzódik – méghozzá pedofil módon. Ez lehet, a korban még leírható volt, de mára ez már kellemetlenné, teszi a karaktert és káros üzenetet is hordoz.

A könyv erősségei, és ami tetszett:
Amiben a legerősebb a Dűne, az a világépítés, egyedi kultúrák kitalálása. Nem véletlen, hogy akár a Fremenek, akár a Bene Gesserit annyi más írót inspirált. Szerintem sikerült Herbertnek egy sajátos hangulatot teremteni a könyvben, ami elősegítette, hogy elmélyedjek a világban, a történetben. Nagyon izgalmas volt megismerni a sandworm-okhoz kötődő tudást is. Nagyon jól tud Herbert feszültséget teremteni, azokat a részeket élveztem a legjobban, ahol ez jelen volt.

Szerintem jól meg volt ragadva a kiválasztott/próféta szerep is: Paul küzdelmein keresztül látjuk, hogy inkább teher, mint ajándék. Kimondatlan kérdés, de egyértelműen ide tartozik, hogy mennyire szabad az akarata, ha látja a jövőjét, mihez vezetnek cselekedetei. Meg tudja-e egyáltalán akadályozni vagy bármit tesz, ugyanaz lesz a kimenetel, csak más úton.
Egy próféciával foglalkozó könyvben szerintem kikerülhetetlen a szabad akarat kérdése, itt is már megjelenik a téma. Az elnyomás és kizsákmányolás témái egyértelműek, ahogy az arrakesi fűszer és az közel-keleti olaj közötti párhuzam is. A nem állítja be egyértelműen jónak az Atreides családot. Szerintem fontos és visszatérő elem a hatalom kérdése is: ki mit kezd vele, hogyan élnek vissza vele. A Harkonnenek keménykezű elnyomását és hatalmát felváltja egy puhább elnyomás, ahol a hatalmi struktúra lényegében változatlan. Kifejezetten érdekes, hogy a Bene Gesserit mit kezd a befolyásukkal, hogy használják saját igényeikre, amelynek alárendelik az embereket – többek között eugenikán keresztül.

Összességében szerintem egy olyan könyv, amit a műfaj kedvelőinek ajánlani tudok. Nem feltétlenül könnyű és szórakoztató olvasmány, inkább elgondolkodtató, sok helyen filozofikus. Kíváncsi vagyok a folytatásra is.

Eszterterka>!
Frank Herbert: Dune (angol)

A Dűne olyannyira alapvető mű a sci-fi irodalomban, hogy muszáj volt eme hiányosságomat pótolnom. Azt kell mondjam, Herbert valami elképesztően összetett és változatos ötletekkel tarkított világot alkotott, ami mai szemmel olvasva sem kopott meg. Sőt tán az ökológiai szál miatt nagyon is aktuális. Nekem a sivatagi környezet és az arab (meg arabra hajazó) szavak használata eszembe juttatta, milyen sok párhuzam van a Fűszer és a kőolaj között, mennyi csatározás folyik a készletek birtoklásáért idegen földön, a helyieket elnyomva. A navigátorok működése, a Bene Gesserit rend tagjai és a mentátok különleges képességeire alapozott politikai döntések az emberi faj egy kevésbé technikai, inkább mentális fejlődési irányát jelentik, ami szintén egy érdekes elgondolás Herberttől.
Herbert valóban nagyobb hangsúlyt fektetett a világ, mint a karakterek jellemfejlődésének kidolgozására. Paul az egyetlen, aki igazán fejlődik, azonban a különleges képességekkel bíró, eleinte szimpatikus fiatalember a messiássá válása során számító, rideg és embertelen személyiséggé válik.
Nagyon jó döntés volt ez a könyv, nemcsak egy értékes klasszikust sikerült kipipálnom vele, hanem egy olyan történet volt, ami sokakat megihletett, rengetegen táplálkoztak a Dűne világából és ötleteiből.
Nem mellesleg egy valóban élvezetes olvasmány is.

mandris>!
Frank Herbert: Dune (angol)

Bár a sci-fik eddig kevésbé szerepeltek az ovlasmánylistámon, a Dűnét már régóta el szerettem volna olvasni. Ki tudja, talán ez is képes lavinát elindítani, ezt majd csak a jövő dönti el. Számomra egy sci-fi is annyiban tud csak érdekes lenni, amennyiben valamilyen formában a jelenről vagy az állandóról szól, olyan témákat boncolgat, amelyek a mindenkori itt-és-mostban legalább marginálisan aktuálisak számomra. Ilyen volt a Dűnében a vallás kérdése, vagy általában véve a eszmerendszerekkel való élés és visszaélés kérdése; de ilyen az ember és környezet viszonya is. És úgyszintén érdekes a jövőbe látás a könyvben – ez már Vonnegutnál is felkeltette a figyelmemet – amit szerintem Herbert nagyon jól old meg, ügyesen egyensúlyozva a determinizmus és a jövő alakíthatósága között. Egyelőre leálltam az első könyvnél, de előbb-utóbb sort fogok keríteni a folytatásokra is.

Toffy_Sentellion>!
Frank Herbert: Dune (angol)

Ez már sokadik újraolvasás volt. Nem tudom megunni. :) (Magyarul már volt egy értékelésem.)


Népszerű idézetek

Algernon P>!

I must not fear.
Fear is the mind-killer.
Fear is the little-death that brings total obliteration.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing……Only I will remain.

Spaceman_Spiff IP>!

Arrakis teaches the attitude of the knife – chopping off what's incomplete and saying: 'Now, it's complete because it's ended here.'

279. oldal (Ace Books, 2010)

abby P>!

Hope clouds observation.

12. oldal (Ace Books, 2019)

Hackett IP>!

„Think on it, Chani: the princess will have the name, yet she'll live as less than a concubine-never to know the moment of tenderness from the man to whom she's bound. While we, Chani, we who carry the name of the concubine-history will call us wives.”

Utolsó bekezdés

abby P>!

“Why do you test for humans?” he asked.
“To set you free.”
“Free?”
“Once men turned their thinking over to machines in the hope that this would set them free. But that only permitted other men with machines to enslave them.”
“ ‘Thou shalt not make a machine in the likeness of a man’s mind,’ ” Paul quoted.
“Right out of the Butlerian Jihad and the Orange Catholic Bible,” she said. “But what the O.C. Bible should’ve said is: ‘Thou shalt not make a machine to counterfeit a human mind.’

13. oldal (Ace Books, 2019)

raczlilian>!

A stone is heavy and the sand is weighty; but a fool’s wrath is heavier than them both.

533. oldal

NagyMarika>!

„Grave this on your memory, lad: A world is supported by four things….” She held up four big-knuckled fingers."…the learning of the wise, the justice of the great, the prayers of the righteous and the valor of the brave. But all of these are nothing…." She closed her fingers into a fist. „…without a ruler who knows the art of ruling. Make that the science of your tradition!”

30. oldal /Reverend Mother Gaius Helen Mohiam/

Altimiti>!

'You must teach me someday how you do that,' he said, ' the way you thrust your worries aside and turn to practical matters. It must be a Bene Gesserit thing.'
'It's a female thing,' she said.

51. oldal

raczlilian>!

He recalled another thing the old woman had said about a world being the sum of many things—the people, the dirt, the growing things, the moons, the tides, the suns—the unknown sum called nature, a vague summation without any sense of the now. And he wondered: What is the now?

64. oldal

Altimiti>!

What do you despise? By this are you truly known.

230. oldal


A sorozat következő kötete

Dune sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jules Verne: The Secret of the Island
Jules Verne: From the Earth to the Moon
Jules Verne: The Mysterious Island
Jules Verne: Nemo kapitány / 20 000 Leagues Under the Sea
Jules Verne: A Journey to the Centre of the Earth
Margaret Cavendish: The Blazing World and Other Writings
Suzanne Collins: Catching Fire
Andy Weir: The Martian
Isaac Asimov: Prelude to Foundation
Stephen King: The Gunslinger