Dune (Dune 1.) 49 csillagozás

Frank Herbert: Dune Frank Herbert: Dune Frank Herbert: Dune Frank Herbert: Dune Frank Herbert: Dune Frank Herbert: Dune Frank Herbert: Dune Frank Herbert: Dune Frank Herbert: Dune Frank Herbert: Dune Frank Herbert: Dune Frank Herbert: Dune Frank Herbert: Dune Frank Herbert: Dune Frank Herbert: Dune Frank Herbert: Dune

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

This ​Hugo and Nebula Award winner is widely to be considered the most prescient SF novel ever. It tells the sweeping tale of a desert planet called Arrakis, the focus of an intricate power struggle in a byzantine interstellar empire. Arrakis is the sole source of Melange, the „spice of spices.” Melange is necessary for interstellar travel and grants psychic powers and longevity, so whoever controls it wields great influence. The troubles begin when stewardship of Arrakis is transferred by the Emperor from the Harkonnen Noble House to House Atreides. The Harkonnens don't want to give up their privileges, however, and through sabotage and treachery they cast young Duke Paul Atreides out into the planet's harsh environment to die. There he falls in with the Fremen, a tribe of desert dwellers who become the basis of the army with which he will reclaim what's rightfully his. Paul Atreides, though, is far more than just a usurped duke. He might be the end product of a very long-term… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1965

>!
576 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Sam Weber
>!
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780340960196
>!
576 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781435140745

13 további kiadás


Kedvencelte 14

Most olvassa 10

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
AOD
Frank Herbert: Dune

Az egyik első komoly sci-fi könyv volt amit életemben olvastam, kb 11-12 éves koromban. Már csak nagy vonalakban emlékeztem a cselekményre, és nyilván gyerekként meg sem értettem belőle sok mindent.
Ami leginkább a kortalanságát adja ennek a regénynek, az a technológia hátterbe helyezése. Így elavulttá sem válhat, még a politikai hierarchia rendszer ósdiságát is kompenzálja a Dűne fantasztikus közege és az előttünk feltáruló titkok.
A világépítése jó, nem untat, részletekben jönnek az információk erről az ismeretlen ismerős iniverzumról.
Feltűnt, hogy mennyit töprengenek a szereplők. A szituációk felmérése, mások trükkjeinek leleplezése, céljaik kitalálása akár egy mozdulatból vagy elejtett szóból a mindennapjaik része. Ez egy sarkalatos pont mindegyikük életében, hiszen mind a túlélésért folytatnak vagy politikai, vagy vérre menő fizikai harcot.
A szereplőket nem találtam túl kidolgozottnak, a gonoszok gonoszak, a hűségesek hűségesek végig. Talán Paul és Jessica a legösszetettebb személyiségek.

A szereplők örökös töprengése, a környezetük és az emberek folytonos tudatos vizsgálata engem is egy kicsit megfontoltabb cselekvésre ösztönöz. Hajlamos vagyok túl hamar, meggondolatlanul mondani dolgokat és emiatt magam vagy másokat kellemetlen helyzetbe hozni, félreértést okozni.
Nem terveztem folytatni a sorozatot idén, de még motoszkál bennem a vágy a következő kötet iránt…

>!
Marcus
Frank Herbert: Dune

Régi klasszikus-tartozást róttam le ezzel az olvasással. Láttam mindkét feldolgozást, a Lynch-félét kétszer is, de nem igazán állt össze a történet a fejemben (szerintem azt a könyv elolvasása után kell megnézni, és akkor jobb lesz, sőt), a miniszéria az olcsó megoldásai ellenére egész korrekt lett, de a sztori ott is csak mérsékelten jött át. Talán ez egy ilyen könyv, nem egyszerű filmre vinni.

A sztorit biztosan sokan ismerik: az Arrakis bolygón bányásszák a Fűszert, ami többek közt az űrben való navigáláshoz szükséges; ezt a bolygót kapják meg felügyelni a Császártól az Atreidesek, de a korábbi tulajdonosok, a Harkonnenek bosszúra készülnek. Az események azonban az Atreides-örökös, Paul kiválasztottsága miatt érdekesen alakulnak.

A világépítésben remekel az író, a nemes házak, a navigátorok és a boszorkányok rendje, a különleges képességek, Arrakis, a fremen őslakosok és a Birodalom szokásai, törvényei igazi csemege lehet annak, aki szereti az aprólékos leírásokat. Mindemellett persze a mondanivaló sem sikkad el, többek között tekinthető ez az egyik első öko-sci-finek, de ennél sokrétűbb ez a regény.

Annyira alapmű, hogy részben vagy egészében rengeteg hommage született a nyomán. A fantasy-sci-fi keverékek, többek közt a Csillagok háborúja és a Warhammer 40000 világa a Dűne látványosra turbózott változatai. Le Guin-től kezdve (ökológia és társadalom), Card-on át (Alvin és Ender, mint kiválasztott, illetve problémamegoldó okos gyerek) a vallás(oka)t középpontba állító sci-fikig nagyon érezhető a hatása.

Amiért nekem nem nyerte el száz százalékig a tetszésemet, az egyrészt épp a fent említett részletes világépítés. Ez a néha funkciótlan „pepecselés” leginkább a fantasy regényekre jellemző – a mai fantasy-kben egészen elburjánzó mértékben –, és megvan a saját olvasói tábora, amibe én nem igazán tartozom bele. A másik problémám Paul karakterével volt, aki az elején egy okos, talpraesett, emberileg is nagyformátumú személyiség volt, aki aztán a kiválasztottságával és képességei felfedezésével együtt látszólag az intelligenciáját és az emberségét is elveszítette. A fremenek élén hirtelen nemcsak hatalommániássá vált, hanem az esze is odalett – helyette a „különleges képességeim mindent megoldanak” kezdett dominálni. Emiatt az erős háttérvilághoz költött kerettörténet – mert szerintem Herbert-et jobban érdekelte a kitalált világa, mint a benne szereplők – egy közepes, kicsit hiteltelen sztorivá silányul.

A sci-fik és a mai popkultúra szempontjából is annyira alapmű, hogy mindenkinek ajánlott az elolvasása.

>!
Attila_Márton
Frank Herbert: Dune

Sokat nem tudok hozzátenni az előttem értékelőkhöz, ez egyszerűen zseniális. Egyetlen kis hibájának csupán azt érzem, hogy a Harkonnenek nagyon szögletesen/feleslegesen gonosz karakterek lettek, de ezért nem vagyok hajlandó csillagot levonni.

De mennyit ötletet nyúltak már ebből az elmúlt majd 50 év során? Mennyi fájdalmasan halovány jövőbelátáson alapú film és regény jelent meg, ami ehhez hasonlítva csak egy savanyú mosolyt vált ki az emberből? Hány Bene Gesserit boszorkányos film született már, ahol épp csak nem így hívják a főhősöket?
Sok.

>!
and_rea
Frank Herbert: Dune

Angolul kicsit tovább tartott az olvasás, de megérte a nosztalgiát.
Hangulatos könyv, szinte magam előtt látom a sivatagi dűnéket.

>!
mandris
Frank Herbert: Dune

Bár a sci-fik eddig kevésbé szerepeltek az ovlasmánylistámon, a Dűnét már régóta el szerettem volna olvasni. Ki tudja, talán ez is képes lavinát elindítani, ezt majd csak a jövő dönti el. Számomra egy sci-fi is annyiban tud csak érdekes lenni, amennyiben valamilyen formában a jelenről vagy az állandóról szól, olyan témákat boncolgat, amelyek a mindenkori itt-és-mostban legalább marginálisan aktuálisak számomra. Ilyen volt a Dűnében a vallás kérdése, vagy általában véve a eszmerendszerekkel való élés és visszaélés kérdése; de ilyen az ember és környezet viszonya is. És úgyszintén érdekes a jövőbe látás a könyvben – ez már Vonnegutnál is felkeltette a figyelmemet – amit szerintem Herbert nagyon jól old meg, ügyesen egyensúlyozva a determinizmus és a jövő alakíthatósága között. Egyelőre leálltam az első könyvnél, de előbb-utóbb sort fogok keríteni a folytatásokra is.

>!
Toffy_Sentellion
Frank Herbert: Dune

Ez már sokadik újraolvasás volt. Nem tudom megunni. :) (Magyarul már volt egy értékelésem.)

>!
Dzsúz
Frank Herbert: Dune

Nagyon szerettem ezt a könyvet. Többször is olvastam az első részt. A sorozat többi kötetét csak egyszer. Ez tetszett a legjobban. Hangulatos és elgondolkodtató elmélkedésekkel van tele.

>!
nariagnuhtseab
Frank Herbert: Dune

A Dűne az Dűne, az egyik legjobb sci-fi, és az egyik személyes kedvencem. Immár sokadik olvasáson vagyok túl, ezúttal angolul mélyültem el Herbert csodálatos világában. Túl sokat nem tudok hozzátenni a másik értékelésemhez, annyit talán hogy most éreztem csak igazán Paul mennyire egyedül van és mennyire borzalmas az ami vele történt. Senki sem tud neki segíteni és senki sem képes felfogni azt amik benne zajlanak. Ennek a felismerésnek a függvényében még ütősebb a sorozat többi része (különösen II. Leto sorsa). Nyilván a fordítás korlátozottságai miatt, de a fremenek eltérő dialektikája is jó plusz volt. Minden nyelven élmény olvasni az ilyen remekműveket!
„The spice must flow”

>!
604 oldal · puhatáblás · ISBN: 0450011844
>!
popprezoli
Frank Herbert: Dune

A Stalker (javitas: Piknik az arokparton, bocsanat:) ) es az Orseg konyvek mellett a harmadik nagy kedvencem. Mindig azt hittem, hogy a Tronok harca-nal jobban nem irhatnak a temaban, de hol van az a Dune-hez kepest. Foleg, hogy a Dune-t csekely 30-40 evvel korabban irtak. Ha valakit erdekel egy „kiralydramas”, fordulatos sci-fi, amelynek meg most is aktualis tarsadalom- es politikakritikaja van, az ne habozzon.
Ha olvasod, rajossz, hogy ez volt az alapja a Csillagok haboruja univerzumnak, a Tronok harcanak es egyeb alapmuveknek. Tokeletes.


Népszerű idézetek

>!
Algernon +SP

I must not fear.
Fear is the mind-killer.
Fear is the little-death that brings total obliteration.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing……Only I will remain.

>!
Hackett IP

„Think on it, Chani: the princess will have the name, yet she'll live as less than a concubine-never to know the moment of tenderness from the man to whom she's bound. While we, Chani, we who carry the name of the concubine-history will call us wives.”

Utolsó bekezdés

>!
NagyMarika

„Grave this on your memory, lad: A world is supported by four things….” She held up four big-knuckled fingers."…the learning of the wise, the justice of the great, the prayers of the righteous and the valor of the brave. But all of these are nothing…." She closed her fingers into a fist. „…without a ruler who knows the art of ruling. Make that the science of your tradition!”

30. oldal /Reverend Mother Gaius Helen Mohiam/

>!
Altimiti

'You must teach me someday how you do that,' he said, ' the way you thrust your worries aside and turn to practical matters. It must be a Bene Gesserit thing.'
'It's a female thing,' she said.

51. oldal

>!
Altimiti

What do you despise? By this are you truly known.

230. oldal


A sorozat következő kötete

Dune sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Haldeman: The Forever War
Orson Scott Card: Ender's Game
Ann Leckie: Ancillary Justice
Frederik Pohl: Gateway
Connie Willis: All Clear
Larry Niven: Ringworld
Paolo Bacigalupi: The Windup Girl
Vonda N. McIntyre: Dreamsnake
Kim Stanley Robinson: Red Mars
Ursula K. Le Guin: The Left Hand of Darkness