Amikor ​a gyermek megjelenik 4 csillagozás

Françoise Dolto: Amikor a gyermek megjelenik

A szülők feladata Dolto szerint az, hogy beszéljenek a gyermekükhöz, hogy megmutassák azokat a határokat, amelyek átlépése lehetővé teszi, hogy a gyermek növekedjen, és megnyíljon valami új felé. Dolto szimbolikus kasztrációnak nevezte ezt a küszöböt, amelyen a gyermekeknek át kell lépnie ahhoz, hogy emberré váljon anélkül, hogy a veszteség elviselhetetlen lenne.

A gyermek függősége szülei szavaitól oly alapvető, hogy Dolto a szülőket is bevonta a konzultációba. Csak a szülők segítségével lehet a gyermek nehézségei és a családi tudattalanban rejlő problematika közötti összefüggéseket megvilágítani. Ez engedi meg a gyermeknek, hogy meginduljon saját útján, ahelyett, hogy a szülei problémáját élné újra saját nehézségein keresztül.

>!
L'Harmattan, Budapest, 2013
148 oldal · ISBN: 9789632366852 · Fordította: Tarafás Laura

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Horváth_Szabó_Angéla
Françoise Dolto: Amikor a gyermek megjelenik

Akinek tetszett Pamela Druckerman: Nem harap a spenót c. kiadványa, nekik garantáltan tetszeni fog ez a könyv is.
Dolto 1976 és 1978 közötti sugárzott rádióműsorának az írott változata ez kötet, persze válogatott témákkal amikre a nagyközönség a leginkább kíváncsi volt/lehet.
Pszichoanalitikus lévén a problémákat a gyökerénél közelíti meg és meggyőződése, hogy szükséges a gyerekekkel mindig és mindenről beszélni. Mert a gyerek már egészen kicsiként megérti amit az anyukája vagy más felnőtt mond neki.
34 fejezeten keresztül legalább 34 témát jár körbe, többek között szobatisztaság, testvér féltékenység, iskola-óvodaérettség, agresszív gyerekek stb.
Gyerekes szülőknek, nagyszülőknek és gyermekek között dolgozó szakembereknek bátran ajánlom!


Népszerű idézetek

>!
Horváth_Szabó_Angéla

Ha valaki meghal a családban, nagyon fontos, hogy a gyerekkel megosszák a hírt. Észre fogja venni, hogy az általa jól ismert arcok megváltoznak. A gyerek szerette azt a valakit és annyira aggódik annak távolléte miatt, hogy nem is mer kérdéseket föltenni. Ha nem mondjuk el neki, hogy mi történt, az olyan, mintha úgy kezelnénk, mint egy kutyát vagy macskát, kitagadva őt a beszélni képes lények közösségéből.

80. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Cziegler Orsolya: Egyedül nevelem…
Vicki Lansky: Szülők lettünk
Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri
Jeannette Walls: Az üvegpalota
Jan-Uwe Rogge: Kell a gyereknek a korlát
Petra Kunze – Catharina Salamander: A legszebb gyerekkori szertartások
Jan-Uwe Rogge: Nevelési kérdezz-felelek
Ranschburg Jenő: Szülők könyve
Bácskai Júlia – Fischer Eszter – Mohás Lívia – Vekerdy Tamás: Elszakadás a szülői háztól
Beth A. Grosshans – Janet H. Burton: Ki az úr a háznál?