Hitchcock 19 csillagozás

François Truffaut: Hitchcock

A ​film több, mint az élet.

A mozi száz éves történetének talán legérdekesebb könyvéből kiderül, miért lehet ez így.
A fiatal Francois Truffaut beszélget Hollywoodban az idős Alfred Hitchcockkal. Titkokat hallunk a filmcsinálás technikájáról… hogy mitől válhat maradandóvá egy szórakoztató-ipari termék. Nem egyszerű interjúsorozatot olvasunk, hanem vallomásfüzért életről és filmről. Mester és tanítvány? Mára mindkét rendező klasszikus – amikor beszélgettek, a filmkészítés robotos szakemberei. Műhelytitkok és anekdoták – és a teljes Hitchcock-pályakép áttekintése. Nagy színészek (Cary Grant, Ingrid Bergman, James Stewart) és nagy filmek (Londoni randevú, Forgószél, A gyanú árnyékában, Idegenek a vonaton, Psycho, Madarak…).

A Hitchcock-életmű a kegyetlenség és irónia, feszültség és rettegés univerzuma – humorban pácolva. Miért rémületes egy üres lépcsőház és miért rémületes egy pohár tej… Filmesztétika izgalmas, humoros, dramatikus tálalásban. Vallomás a rettegés… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1966

Róla szól: Alfred Hitchcock

>!
Magyar Filmintézet / Pelikán, Budapest, 1996
248 oldal · ISBN: 9638095415 · Fordította: Ádám Péter, Bikácsy Gergely

Kedvencelte 4

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

pille>!
François Truffaut: Hitchcock

egy baj van vele: még nincs a polcomon, hogy bármikor levehessem, és belelapozhassak némi háttérinformációért vagy vicces sztoriért, ha épp nézem az egyik filmjét. vagy csak úgy.
bárcsak ismertem volna hitchcockot. meg truffaut-t is.

2 hozzászólás
SignorFormica>!
François Truffaut: Hitchcock

Nyugton állítható, hogy ez a könyv, és vele Truffaut emelte be Hitchcockot az európai filmművészetbe. Ez után a könyv után már az öreg kontinensen nem csak mint szórakoztató rémítő-mesterre tekintettek Hitchcockra, hanem az egyik legnagyobb amerikai (sic!) filmművészként kezdték ünnepelni.

pomesz>!
François Truffaut: Hitchcock

Jó kis sztorizós könyv, nagyon élvezetes volt olvasni!


Népszerű idézetek

Debut P>!

Amikor egy filmterv megszületik, csak valami homályos, ködös gondolat, semmi más, mint például az az ötlet is, hogy szerenék egyszer filmet forgatni „Huszonnégy óra egy nagyváros életéből" címen; szinte látom a filmet, elejétől végéig. Csupa váratlan fordulat, nagy perspektívák, egyetlen nagy ciklikus mozgás. A film hajnali ötkor kezdődik, lassan világosodik, és látni, amint egy légy fel-alá sétál egy kapualjban hortyogó hajléktalan orrán. Majd kezdetét veszi a reggeli nyüzsgés. Teljes egészében le szeretném filmezni az élelmiszerek útját. Hogy hogyan érkezik a városba. Hogy hogyan szállítják az üzletekbe. Hogyan adják el és hogyan veszik meg. Hogy hogyan kerül a konyhába. Az asztalra. Hogy mi lesz az élelmiszerrel a különböző szállodákban, hogy hogyan tálalják, hogyan fogyasztják el. És a film végén lassan eljutunk a szennycsatorna nyílásáig, az óceánba ömlő szennyvízig. A kör bezárul: elindultunk a reggel még üdén zöldellő salátától, és eljutottunk a szennycsatornából kiömlő szennyvízig. Ennek az egész ciklusnak csak ekkor világosodik meg a jelentése: lám, mit csinálnak az emberek minden szép és jó dologgal, és egyszeriben az emberiség végromlása kerül a film középpontjába. De ehhez keresztülkasul be kell járni az egész várost, mindent látni kell, mindent le kell filmezni, mindent meg kell mutatni.

191. oldal

Debut P>!

– Azt akarja mondani, ugye, hogy itt mást mond a párbeszéd, és megint mást a kép? Dehát ez az egyik alapja a rendezésnek. Meg azt hiszem, az életben is valahogy így történnek a dolgok. Az emberek sohasem arról beszélnek, amit valójában gondolnak, és mindig a másik szeméből próbálják kiolvasni, hogy tulajdonképpen miről is van szó, vagyis az emberek mindig csak közhelyeket mondanak, miközben megpróbálják kifürkészni, milyen gondolatok kavarognak a másik fejében.

118. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Zalán Vince (szerk.): Michelangelo Antonioni
Dominique Auzel: Alfred Hitchcock
Nemes Károly: Alfred Hitchcock
Brian Jay Jones: George Lucas
Tomas Opitz – Üveges Krisztina (szerk.): Fényképezte Zsigmond Vilmos / Photographed by Vilmos Zsigmond
Jason Bailey: Minden, ami Woody Allen
Georges Sadoul: Charlie Chaplin filmjei és kora
Szentgyörgyi Rita: Redford
Csengery Judit: Judy és Liza
Berkes Ildikó: Marlon Brando