Hétköznapi ​élet a görög aranykorban 5 csillagozás

François Trassard: Hétköznapi élet a görög aranykorban

Hogyan éltek a nők Athénban vagy Spártában a klasszikus ókorban, Periklész idején? Mennyibe került egy rabszolga? Hogyan válhatott valaki állampolgárrá? Kik voltak a metoikoszok? Miért kedvelték annyira a görögök a lakomákat?

E kötet valóságos időutazás: elénk tárja, hogyan töltötték mindennapjaikat a görög férfiak, nők, gyerekek, a polgárok, az idegenek, a rabszolgák. Róluk szól ez a színes stílusban megírt, érdekes összefoglalás, amelyet gazdag képanyag tesz még élvezetesebbé.

A Hétköznapi élet a görög aranykorban igyekszik feltárni azt a társadalmi ellentmondást, amely egyszerre tűnt barátságosnak és kegyetlennek, újítónak és maradinak, megengedőnek és szigorúnak. Egyszóval bemutatni azt a világot, amelyben megszületett a demokrácia.

A Mindennapi történelem című sorozat arra vállalkozik, hogy felelevenítse egykor volt emberek életét: mindennapjaikat, erkölcsüket és szokásaikat. Szerzői ugyanis azt vállalják, hogy a kis történetek szerves részei a nagy történelemnek.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hétköznapi élet...

>!
Corvina, Budapest, 2010
190 oldal · ISBN: 9789631359442 · Fordította: Aczél Ferenc

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
_Andrea_
François Trassard: Hétköznapi élet a görög aranykorban

Még mindig nagyon bájos ez a sorozat, de amint olyan témáról szól, amihez nem vagyok teljesen retek, hát… Máris csalódást keltően felszínesnek tűnik, apróbb-nagyobb tárgyi tévedésekkel, melyek közül néhány abból fakad, hogy a fordító valószínűleg nem értette teljesen az eredeti szöveget, de van amit nem lehet az ő nyakába varrni.
Azért tetszett és félelmetes élmény, hogy mennyire hasonlít az akkori élet a maihoz, – az idealizált képet félretéve, ami még a filozófiai tanulmányaim alatt is elevenen élt bennem. Érdekes adalék szegényes történelmi ismereteimhez, hogy már akkoriban is volt munkanélküliség. És semmi sem új a nap alatt.

>!
danlin
François Trassard: Hétköznapi élet a görög aranykorban

Egész jó kis könyv. Olvasmányos, sok érdekességet összegyűjtő munka. A képek szépek, de a szöveg legalább akkora szerepe van, mint a látványnak. Nem esett bele egy pár tipikus hibába, mint a spártai gyerekek szikláról való ledobása. Elrendezést kicsit átvariáltam volna (természetes környezetet pl. előre, hisz ebből következik, mit esznek, hordanak), és pár dolgot többször ismételtek el feleslegesen, de ezek nem olyan nagy hibák.

>!
BarbieB
François Trassard: Hétköznapi élet a görög aranykorban

Vajon miért foglalkoztatnak minket annyira a letűnt korok eseményei, emberi sorsai? Mi késztet egyes embereket arra, hogy több ezer éve elpusztult civilizációk mindennapjait, az utánuk fennmaradó nyomait kutassák? A válaszról fogalmam sincs, de nagy szerencse, hogy akadnak ilyen tudósok, hiszen nélkülük nem születhetett volna meg ez a remek könyv – egy hiánypótló alkotás.
https://litfan.blog.hu/2014/11/23/francois_trassard_het…


Hasonló könyvek címkék alapján

Hegyi Dolores – Kertész István – Németh György – Sarkady János: Görög történelem
Eduard Petiška: Görög mondák és regék
Sophoklés: Sophoklés drámái
Szophoklész: Trakhiszi nők
Euripidész: Bakkhánsnők
Claire Singer: Az ókori görögök
Németh György – Hegyi W. György (szerk.): Görög–római történelem
Kubányi Ágnes (szerk.): A görögök és Magna Graecia
Roger Ling: A klasszikus görög világ
Kharitón: Kallirhoé