Egy ​hajdani fiatal ember 6 csillagozás

François Mauriac: Egy hajdani fiatal ember

Mauriac utolsó regénye ez a könyv, és a nagy öregkori művek jegyeit viseli, valami sugarát annak a saját külön tökéletességnek, amit egy ember a maga eszközeivel megközelíthet. A drámai csomópontok a megszokottak, a mauriaciak: a magára és a világra eszmélő kamasz kínjai, vergődés az erőszakos szeretet eleven béklyóiban, a másik nemmel való első, mindig gyötrelmes, mindig kétértelmű, sohase igazi felszabadulást hozó találkozás, az oly ismerős és oly egyszeri drámai pillanat, mikor a kamasz önnön gyökereire támad… De ennek az ifjúnak a pszeudo-naplóba foglalt története itt háromszoros fénytöréssel hatol a szemünkig: a valóságos történet-idő, a század eleje mélyvizén át, a néhány évvel idősebb naplóíró ifjú küszködő, igazat mondani törekvő fogalmazásának szükségszerű elmozdulásain át, a regényt megíró, önmagánál hatvan évvel idősebb főhős már mindent végső értékére keserítő és szelídítő, elrendező harmóniáján át.

>!
Európa, Budapest, 1974
262 oldal · ISBN: 9630704358 · Fordította: Pór Judit

Kedvencelte 1

Most olvassa 1


Kiemelt értékelések


Népszerű idézetek

poiuzt>!

Azon gondolkodom, vajon vannak-e a világon olyan körök, ahol az emberek kérdések és feleletek révén érintkeznek egymással, mint a regényekben, a színházban…

43. oldal

poiuzt>!

Az ördög azt súgta nekem:
– Ha rossz lesz a gyónásom, rossz lesz az áldozásom is. A te lelkeden szárad mind a két szentségtörés.
Anyám elsápadt, vagyis inkább hamuszínű lett az arca. A nyakába ugrottam: – Dehogyis, csak vicceltem, meggyónok, megáldozok…. – Magához szorított.

23. oldal

poiuzt>!

Duport-né felém fordította az arcát – halotti maszk, bár madár – vagy tehénszeme volt, mintha valami mitológiai párzás gyümölcse lenne ez a nő.

64. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Albert Camus: Az idegen
Romain Rolland: Az elvarázsolt lélek I-II.
Roger Martin du Gard: Vén Európa
Romain Rolland: Colas Breugnon
Anatole France: Bonnard Szilveszter vétke / A fehér kövön
Anatole France: Anatole France válogatott regényei
André Gide: A pénzhamisítók
Romain Rolland: Pierre és Luce
Albert Camus: A pestis
Albert Camus: Közöny