Divat ​a XX. században 3 csillagozás

François Baudot: Divat a XX. században

A XIX. század végéig a divat története egyet jelent az öltözet történetével. Ki-ki rangja, vagyona, körülményei vagy mestersége szerint öltözködik. A XX. században hirtelen minden felgyorsul. A nők és a férfiak külseje száz év alatt több változáson megy át, mint a megelőző ezer évben összesen. Az ízlésnek és irányzatoknak ezt a folytonos mozgását tárja elénk a Divat a XX. században, a legfontosabb évszámokat, a legnagyobb neveket, az állócsillagokat, az úttörőket, a sokféle áramlatot, a divatházakat és a fiatal tervezőket számba véve, mindazt tehát, ami a maga idejében meghatározta az öltözködést. Kalauz „a kor, a divat, a szokás, a szenvedély” erdejében a századfordulótól 2000-ig.

>!
Park, Budapest, 2000
400 oldal · ISBN: 9635304994 · Fordította: Gortvai Katalin

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Nienna001 P
François Baudot: Divat a XX. században

A 20. század eddig többnyire ismeretlen terep volt számomra. Felületes ismereteim voltak csak róla, tudásom elmélyítését jelentősen segítette ez a könyv. Megérte a pénzt, amit érte adtam. Francia szerző, francia központúan meséli el a divat 20. századi történetét. Alapvetően ez azért kissé hiányos megközelítés azon században, amikor a divat már nem egyértelműen Párizsot jelenti csak. Ennek ellenére jár az öt csillag a könyvnek.

>!
Juanita81
François Baudot: Divat a XX. században

Egy kedves szomszéd hajította ki ezt a „divatbibliát” a papírgyűjtőbe, és én véletlenül találtam rá. Nagy szerencse, mert végtelen sok érdekes információt, képet, meghökkentő újítást mutatott meg ebből a csillogó világból.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
katy_swartz

Givenchy már azzal kiérdemelte, hogy nevét megjegyezze az utókor, hogy megtervezte Audrey Hepburn kis fekete ruháját az Álom luxuskivitelben című filmhez.

160. oldal

>!
katy_swartz

Minden nagy konfliktus a szokások megváltoztatásával jár együtt.

60. oldal

>!
katy_swartz

Ő volt az, aki a hurkolt anyagot és a bizsut divattá nemesítette.

74. oldal - Gabrielle Chanel

>!
katy_swartz

Férfiakat megszégyenítő kitartással dolgozott hát, s végül le is körözte őket. Példátlan csúcsteljesítménye tartalmilag is merőben új dimenziót emelt be a divat folyton változó világába : az etikát.

74. oldal - Gabrielle Chanel

>!
katy_swartz

Amit tervez , az saját igényeit és szükségleteit is szolgálja. Kreációi azt a képet valósítják meg, amelyet magáról kialakítani akart.

77. oldal -Chanel

>!
katy_swartz

A sajtó lenyűgöző egyéniségének lelkes népszerűsítőjévé szegődik. Idézi mondásait, másoktól elütő véleményét , tulzó kritikáit, gyilkos ítéleteit. Mindenki remekül szórakozik ezeken, és meg is jegyzi őket.

78. oldal - Chanel

>!
katy_swartz

A hamarosan felszabaduló Európa felfedezi a jazz ritmusát – és az amerikai katonák csomagjából előkerülő nejlonharisnyát. Ők viszont hosszú sorokban várakoznak a Chanel N°5-tel örvendeztessék meg a tengerentúlon rájuk váró édesanyjukat, húgukat, menyasszonyukat.

130. oldal

>!
katy_swartz

Végül egy angol úr, Charles Frederick Worth alkotta meg a második császárság Franciaországában a párizsi haute couture szabályait : szövetek, minták , formák évszakok szerinti csoportosításban.

9. oldal

>!
Katiccca 

Ruháinak hajlékony, érzéki, olykor provokatív szabása, mintha csak nyitány lenne a mezítelen test ígérte gyönyörhöz. Versace kreációiban Madonnához, Stinghez vagy akár a walesi hercegnőhöz, Dianához hasonlónak érezhette magát, aki viselte: kivételesnek és boldognak.

>!
Katiccca 

A bőrünkkel közvetlenül érintkező ruhanemű születésünktől halálunkig, nappal és éjszaka minden egyéni különbség legelső közvetítője. Vagy éppenséggel egy választott közösséghez való tartozás kifejezője. A látszatok játéka a legválasztékosabb megjelenés és a szándékoltan lepusztult külső között a mindenkor időszerű formában ölt testet, folytonosan megkérdőjelezve valamennyi előző kísérletet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Akiko Fukai: A divat története a 18-20. században
Simonovics Ildikó: Street Fashion Múzeum
Reiko Koga – Rie Nii – Junko Nishiyama: A divat története a 20. században
Lisa Dyer (szerk.): Klasszikus divat
Milena Lamarová – Olga Herbenová – Ludmila Kybalová: Képes divattörténet az ókortól napjainkig
Kovács Ferenc – Rédey Judit – Tompos Lilla – Török Róbert: Fardagály és kámvás rokolya
F. Dózsa Katalin: Letűnt idők, eltűnt divatok 1867–1945
A divat
Ian Kelly – Vivienne Westwood: Vivienne Westwood
Paola Saltari: A stílus királynői