Divat ​a XX. században 3 csillagozás

François Baudot: Divat a XX. században

A XIX. század végéig a divat története egyet jelent az öltözet történetével. Ki-ki rangja, vagyona, körülményei vagy mestersége szerint öltözködik. A XX. században hirtelen minden felgyorsul. A nők és a férfiak külseje száz év alatt több változáson megy át, mint a megelőző ezer évben összesen. Az ízlésnek és irányzatoknak ezt a folytonos mozgását tárja elénk a Divat a XX. században, a legfontosabb évszámokat, a legnagyobb neveket, az állócsillagokat, az úttörőket, a sokféle áramlatot, a divatházakat és a fiatal tervezőket számba véve, mindazt tehát, ami a maga idejében meghatározta az öltözködést. Kalauz „a kor, a divat, a szokás, a szenvedély” erdejében a századfordulótól 2000-ig.

>!
Park, Budapest, 2000
400 oldal · ISBN: 9635304994 · Fordította: Gortvai Katalin

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

André Arbus · Christian Dior · Jean-Michel Frank · Mata Hari · Paco Rabanne


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Nienna001 MP>!
François Baudot: Divat a XX. században

A 20. század eddig többnyire ismeretlen terep volt számomra. Felületes ismereteim voltak csak róla, tudásom elmélyítését jelentősen segítette ez a könyv. Megérte a pénzt, amit érte adtam. Francia szerző, francia központúan meséli el a divat 20. századi történetét. Alapvetően ez azért kissé hiányos megközelítés azon században, amikor a divat már nem egyértelműen Párizsot jelenti csak. Ennek ellenére jár az öt csillag a könyvnek.

Juanita81>!
François Baudot: Divat a XX. században

Egy kedves szomszéd hajította ki ezt a „divatbibliát” a papírgyűjtőbe, és én véletlenül találtam rá. Nagy szerencse, mert végtelen sok érdekes információt, képet, meghökkentő újítást mutatott meg ebből a csillogó világból.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

katy_swartz>!

A Jacques Doucet – kollekció Brancusi, De Chirio , Braque , Miró, Masson legkiválóbb művein kívül Legrain, Eileen Gray, Coard bútorait , a Vámos Rousseau Kígyóbűvölőjét, Picasso Az avignoni kisasszonyok című művét foglalta magában. (Ez utóbbit Picasso műtermében vette magától a művésztől.

38. oldal

katy_swartz>!

Givenchy már azzal kiérdemelte, hogy nevét megjegyezze az utókor, hogy megtervezte Audrey Hepburn kis fekete ruháját az Álom luxuskivitelben című filmhez.

160. oldal

katy_swartz>!

Az elegancia titka mindenekelőtt a magamutogatás elvetésében rejlik.

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: elegancia
katy_swartz>!

Minden nagy konfliktus a szokások megváltoztatásával jár együtt.

60. oldal

katy_swartz>!

Ő volt az, aki a hurkolt anyagot és a bizsut divattá nemesítette.

74. oldal - Gabrielle Chanel

katy_swartz>!

Férfiakat megszégyenítő kitartással dolgozott hát, s végül le is körözte őket. Példátlan csúcsteljesítménye tartalmilag is merőben új dimenziót emelt be a divat folyton változó világába : az etikát.

74. oldal - Gabrielle Chanel

katy_swartz>!

Amit tervez , az saját igényeit és szükségleteit is szolgálja. Kreációi azt a képet valósítják meg, amelyet magáról kialakítani akart.

77. oldal -Chanel

katy_swartz>!

A sajtó lenyűgöző egyéniségének lelkes népszerűsítőjévé szegődik. Idézi mondásait, másoktól elütő véleményét , tulzó kritikáit, gyilkos ítéleteit. Mindenki remekül szórakozik ezeken, és meg is jegyzi őket.

78. oldal - Chanel

katy_swartz>!

A hamarosan felszabaduló Európa felfedezi a jazz ritmusát – és az amerikai katonák csomagjából előkerülő nejlonharisnyát. Ők viszont hosszú sorokban várakoznak a Chanel N°5-tel örvendeztessék meg a tengerentúlon rájuk váró édesanyjukat, húgukat, menyasszonyukat.

130. oldal

katy_swartz>!

Végül egy angol úr, Charles Frederick Worth alkotta meg a második császárság Franciaországában a párizsi haute couture szabályait : szövetek, minták , formák évszakok szerinti csoportosításban.

9. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Poós Zoltán: Rock&Roll Áruház
Lisa Dyer (szerk.): Klasszikus divat
F. Dózsa Katalin: Letűnt idők, eltűnt divatok 1867–1945
Milena Lamarová – Olga Herbenová – Ludmila Kybalová: Képes divattörténet az ókortól napjainkig
Orosz Anna (szerk.): A divat
Katona Edit – Tompos Lilla: Gyöngy az úri és népi öltözködésben
F. Dózsa Katalin – Szatmári Judit Anna – Szentesi Réka (szerk.): Divat, kultúra, történelem
Déri János – Gál Éva – Márfi Attila: Kesztyűkönyv
Gertrud Lehnert: Divat
F. Dózsa Katalin: Pesti nő a századfordulón