GATACA (E-szindróma 2.) 96 csillagozás

Az evolúció a kivétel.
A szabály a pusztulás.

Egy evolúcióval foglalkozó fiatal tudósnőt holtan találnak. Egy csimpánz végzett vele.
Tizenegy férfi a rács mögött. Ami közös bennük: mindannyian brutális gyilkosságért ülnek és… mindannyian balkezesek.
Egy évezredek óta elzárt barlangban rábukkannak egy neandervölgyi családra, amelyet egy cro-magnoni ember mészárolt le.
Mi a kapcsolat a fentebb említett esetek és egy harmincezer évvel ezelőtt elkövetett gyilkosság között?

A válasz a következő néhány betűben rejlik: GATACA…

Az E-szindróma sikere után Franck Thilliez új regényében ismét a jól ismert, elválaszthatatlan nyomozópáros, Lucie Henebelle és Franck Sharko kalandjait követhetjük. Ezzel a regénnyel zárul az erőszak gyökereit, természetét kutató lenyűgöző kétrészes történet, amelyet immár tíz nyelvre fordítottak le.

GABO, Budapest, 2015
516 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636899776 · Fordította: Bíró Péter

OctoberRain>!
Franck Thilliez: GATACA

Már az E-szindrómát is imádtam, de ez számomra sokkal izgalmasabb volt.
Tök érdekes dolgokból, felvetésekből tud ez a pasi ilyen szuper sztorikat írni, még a tudományosabb részek is teljesen lekötöttek és szívesen olvastam róluk, nagyon érdekes volt.
A csavar nekem nem volt meglepetés spoiler, szóval én már az elején sejtettem, hogy mi is van.
Krimi és thriller rajongóknak kötelező elolvasni a sorozatot!

Leliana>!
Franck Thilliez: GATACA

Nagyon érdekes témákhoz nyúlt ismét a szerző, izgalmas volt elgondolkozni azon, hogy mennyi hasonlóságot találunk a mostani emberek és őseink közt, illetve a majmok közt, és bár az egész csak egy fikció, mégis annyira valóságosnak tűntek így leírva ezek a dolgok, hogy egészen el tudtam mélyedni benne. Tetszett, hogy abszolút érthetően volt megfogalmazva minden tudományos szöveg, eszmefuttatás is, nem kellett két szavanként ráguglizni. :)
Elgondolkoztató volt a balkezesség kérdése is, illetve azon is jókat töprengtem, hogy milyen lenne a mai világban egy ilyen elszigetelt kis közösség, mint az itt bemutatott. (tudnának-e valójában úgy élni, hogy nem jut el hozzájuk a mai technika, stb.)
Maga a történet szerintem átgondoltabb volt, vagyis számomra világosabban végig volt vezetve, de összességében talán mégsem gondoltam annyira jónak, mint az első részt, nekem a végére már olyan érzésem volt, hogy túl van bonyolítva, és ha kevésbé kuszálja a szálakat, talán jobban élveztem volna. spoiler
Összességében örülök, hogy elolvastam, jó lenne, ha írna még, mert nagyon ötletesnek tartom a könyveit, nem tipikus krimik, sokkal többek annál :)

dagikám>!
Franck Thilliez: GATACA

Az író ismét bizonyított,és a 2. rész is ugyanolyan izgalmas volt,mint az első. A megszokott nyomozó párosunk együtt is nyomozott,meg külön utakon is hajtottak az információk,nyomok után. Egy csimpánz ketrecben megölt nővel elindult egy hihetetlenül izgalmas nyomozás, ami több szálat egyesít magába.
Fény derül arra vajon a balkezesekből tényleg agresszív gyilkosok válhatnak? Mi köze ehhez az egésznek egy dél-amerikai törzsnek?
Sosem lankadhat egy percre sem az ember figyelme,mert mindig történik valami.
Nagyon tetszett ez a könyv is.

Kovaxka P>!
Franck Thilliez: GATACA

Gratulálok a szerzőnek és a kiadónak: fejvesztve olvastam tovább Sharko és Henebelle vérbe és könnybe forduló történetét. Újra tudomány: ezúttal genetika és paleontológia, nem kevesebb izgalommal, 500+ oldalon. Ismét elgondolkodtató és sokkoló, az emberi agresszió mibenlétének újabb bugyra. Krimiben/thrillerben ezt a mélységet ritkán lehet megtapasztalni, ez a pasi zseniális szerintem. Még az előzőnél is jobban tetszett, folytatom is a sorozatot. spoiler

smetalin>!
Franck Thilliez: GATACA

Nem tudom, hol s mikor akadtam rá a könyvre, de ez most annyira jól esett mint egy pohár víz a sivatagban!!! ( mert olyan nagy tapasztalatom van ebben, persze)
ez egy második rész, de ne tévesszen meg senkit, mert önálló regény (az elsőt nem tudom beszerezni) erről a az író is meggyőzi az olvasót már az első oldalon ! ( a nyomozópárosról szóló részek utalnak vissza az előző regényre, de nem vészes)
Hihetetlenül jól megírt, érdekes, elgondolkodtató, a DNS-t , balkezességet, erőszakot taglaló krimi! Nem egy szimpla, ki lehet a gyilkos vajon? regényt kap az ember! Szó esik evolúcióról, szülésről, biológiáról, tudósokról , genetikáról, gyilkosokról, szóval összetett és még is érthető, laikusok számára is!
Van benne gyilkos, gyilkosok, és lesz magyarázat is!
Nem is értem miért ilyen kevesen olvasták még!! Én ajánlani tudom mindenkinek!!

Dyus33>!
Franck Thilliez: GATACA

Balkezes vagyok… És laktózérzékeny… Tipikus Cro-magnoni vagyok…

GABO, Budapest, 2015
516 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636899776 · Fordította: Bíró Péter
TiszlaviczMarcsi I>!
Franck Thilliez: GATACA

Nem azért olvastam két hónapig, mert uncsi vagy rossz vagy érthetetlen, hanem más okok miatt.
Számomra sokkal izgalmasabb volt, mint az előző, a off orvosi cuccok is jobban bejöttek/átjöttek. Lucie még mindig halálra idegesít, noha marha nagy csavart kapott, az off nagyon bejött. Franckot még mindig nagyon bírom (bár azt nem tudom még eldönteni, szeretem-e, hogy off ).
Egyebekben ajánlanám ezt a könyvet is, mert marha jó krimi/thriller, de nagyon kiborító dolgok vannak itt is….

Shanara>!
Franck Thilliez: GATACA

„Thilliez ebben a regényében ugyanúgy az erőszakot, illetve annak eredetét helyezi a középpontba, ahogy tette azt az E-szindróma esetében is. A különbség mindössze annyi, hogy jelen esetben minden a genetika körül forog és elképesztő az, amit a szerző a téma köré épített és ahogy megcsavargatta a szálakat. Összekapcsolt egy harmincezer éves és egy napjainkban elkövetett gyilkosságot, megspékelte az egészet a génkutatással, a virológiával, némi antropológiával és az emberi természet kegyetlenségével.

Most sem tudok mást mondani, mint amit az előző kötet esetében: ez a történet zseniális. Talán csak annyival egészíteném ki az egészet, hogy ez a kötet még jobb, mint az előző, mert a cselekménye és az indítékok sokkal jobban átláthatók. Mégsem egyszerű követni a szerteszét futó és időnként összetalálkozó, majd véglegesen összefonódó szálakat, a rengeteg szereplőt és az egymástól térben, illetve időben távol lévő eseményeket.

(…) Franck Thilliez olyan szerző, aki másodszor is tökéletesen lehengerelt és elvarázsolt az általa papírra vetett történettel. Ha lehet – és érdemes – ilyen igényt megfogalmazni, akkor még nagyon sok könyvet szeretnék olvasni magyarul az írótól, mert ezek után mindegyik kalandot, mindegyik hihetetlen nyomozást meg kell ismernem. Van némi mazochista hajlam bennem, mert én bizony szeretném, ha Thilliez úrnak sikerülne még jó néhányszor földhöz csapnia, teljes mértékben ledarálnia – és persze maradéktalanul elvarázsolnia.
Krimi és thriller rajongók, vagy azok, akik egyszerűen csak a jó könyveket kedvelik: olvassátok ezt a történetet – a teljesebb élmény érdekében pedig az előzményét is. Fantasztikus, igényes, érdekes és okos történet(ek).”
Bővebben: https://shanarablog.blogspot.hu/2017/02/franck-thilliez…

Ananiila>!
Franck Thilliez: GATACA

Kedvelem az informatív könyveket, vagyis az olyat, ami tudományt megfelelően kever a fikcióval. Tanulni is sokkal jobb szórakozva. Persze vigyázni kell, hogy az ember mit hisz el valódi információnak, én pl. azonnal rákerestem az ururuk-ra, aztán kiderült nincs is ilyen népcsoport. De tény, hogy érdekes felvetéseket olvastam ebben az alapvetően kriminek írt történetben.
Rettentően haragudtam Lucie-ra, spoiler Franck-nak is volt egy fura történetszála amit nem tudok hova tenni. Eddig is kissé fura főszereplők voltak, de ez a rész is csak rátett még a figurájukra.
Nem tetszett jobban, mint az első rész, hasonlóan jó volt.
Most viszont tartok pihenőt a harmadik rész előtt, mert nagyon tömény volt ez a durva világ amiben elmerültem ebben a pár napban. Kell a lelkemnek egy kis béke.

Ildikó_Nagy_2 P>!
Franck Thilliez: GATACA

Tipikusan az az eset, amikor a második rész nekem jobban tetszett, mint az első. Több szálon futó cselekménye egy percre sem engedett ki, a balkezességtől egészen Dél-Amerikáig volt itt minden. Izgalmas, jó kis nyomozópárossal.
Polcon maradós lesz ez a sorozat.

Szelén>!

– Tudtad, hogy Leonardo balkezes volt?
– Elárulnád, hogy mire mennék vele, ha tudnám?
– Semmire. Csak úgy mondom… Általános műveltség…

Szelén>!

Miért van az, hogy az immunrendszer, amely minden idegen testre rátámad, és gyakran még a beültetett szerveket is kiveti, megtűr, sőt fejlődni, gyarapodni enged az anyaméhben egy olyan organizmust, amelynek a genetikai állománya felerészben az apától származik, tehát idegen? Miféle titkos eszközöket vet be az evolúció in vivo – az emberi szervezeten belül – az utódok megszületése érdekében?

Szelén>!

Az evolúció a kivétel, a szabály a pusztulás.

smetalin>!

A gleccserek a természet hőmérői, és a jelek szerint a bolygónk mára belázasodott.

Praetorianus P>!

Az ember szisztematikusan és elszántan próbálta romba dönteni mindazt, amit az evolúció évmilliók alatt felépített.

zyzmut>!

– […] Gyorsabban haladunk, mint a természet. Mit gondol, miért okoznak annyi gondot a különböző allergiák, amelyekről ötven évvel ezelőtt még egyetlen szó sem esett? Hát ezért, mert az immunrendszerünknek, ennek a több tízezer éve minket védelmező, elszánt harcosnak, a különböző vakcinák, antibiotikumok, a nap mint nap lenyelt, hihetetlen mennyiségben elfogyasztott gyógyszerek miatt nincs immár kivel, mivel edzenie, gyakorolnia, így fogta magát, és létrehozta az allergiákat, hogy ébren tartsa, megdolgoztathassa magát, és továbbra is hatékonyan vehesse fel a harcot abban az esetben, ha egy ismeretlen vírus támadásával kerülne szembe. Mindez persze erős leegyszerűsítése a dolgoknak – mosolyodott el Jaspar, – hiszen az immunrendszerünk nem rendelkezik önálló tudattal…

zyzmut>!

– Gyakran éppen azok a dolgok a legfeltűnőbbek, amelyeket a leginkább szeretnénk eltitkolni.

zyzmut>!

Az idő múlik, de a dolgok nem változnak.

pupsegal>!

Kegyetlen dolgokkal találkozott az utóbbi időben, de úgy érezte, csak most, az elmúlt néhány perc fokozhatatlan iszonyata értette meg vele igazán, hogy miféle borzalmakra képes az ember.
És nincs, nem lesz vége sohasem.

pupsegal>!

Miközben átsétáltak a kerten, Lucie a megtermett majmot figyelte. Shery mozdulatlanul ült a helyén, és, mint egy igazi bölcs, a csillagos eget fürkészve talán ő is az ősei nyomát kutatta. Lucie előbb arra gondolt, hogy az ember azért emelkedett ki az állatvilágból, mert olyan csodálatos képességekkel rendelkezett, amelyek másokból, még a Shery-féle lényekből is hiányoztak. Néhány lépés után persze az is eszébe jutott, hogy büszke fajunk evolúciós magányához nyilván a véghetetlen gyalázat és bűn is hozzátartozik, amelyre az idők kezdete óta vetemedtünk, vetemedünk mind a mai napig: háborúk, népirtások, a kölcsönösen és bő kézzel osztogatott kín és fájdalom… Vajon ellensúlyozhatja-e mindezt a borzalmat, az a jó és szép, ami szintén bennünk lakozik?

390.-391. oldal

E-szindróma sorozat · Összehasonlítás