Az ​aranybányák titka 33 csillagozás

Francisco Marins: Az aranybányák titka Francisco Marins: Az aranybányák titka Francisco Marins: Az aranybányák titka

Merre vannak a teméntelen aranykincset rejtő Golgota Sziklák? Hova tűnt el a derék Juvenal bácsi? Barátságos vagy ellenséges indiánokkal találkoznak a vadon mélyébe utazók? Vajon kiállja-e a kis Pixuira a főnökké avatás nehéz próbáit? Egyik kérdés a másiknak adja át helyét, ebben a mindvégig izgalmas, fordulatos regényben. Szerzője Francisco Marins, a mai Brazília ismert írója, aki Brazília száz -kétszáz évvel ezelőtti „hősi” korszakának állít emléket: az aranyláznak, a belső vadonság veszéllyel teli felkutatásának, és ami ezzel együtt jár: belső Brazília lassú, szinte akaratlan felfedezésének. Az eredeti háromkötetes ifjúsági regénynek rövidített változatát tartja kezében az olvasó.

Ebből a háromkötetes ifjúsági sorozatból állították össze a rövidített magyar változatot – angolból fordítva:
– Expedição aos Martírios
– Volta à Serra Misteriosa
– O Bugre Chapéu de Anta

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek

>!
Móra, Budapest, 1982
154 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631128962 · Fordította: Tavaszy Sándor · Illusztrálta: Csergezán Pál
>!
Móra, Budapest, 1968
156 oldal · puhatáblás · Fordította: Tavaszy Sándor · Illusztrálta: Csergezán Pál
>!
Móra, Budapest, 1965
156 oldal · puhatáblás · Fordította: Tavaszy Sándor · Illusztrálta: Csergezán Pál

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Szilvi00 P
Francisco Marins: Az aranybányák titka

Kicsit sajnálom, hogy ennyire lerövidítették. Az élmény így nem az igazi, de azért ennek ellenére is nagyon élvezetes volt. Nekem ilyen egy ízig-vérig ifjúsági kalandregény. Kár hogy fiatalon nem akadt a kezembe.
A cselekménye fordulatos, a tájleírások gyönyörűek. A szereplők szerethetőek, a velük átélt „indiános” kalandok pedig rendkívül izgalmasak.

>!
eme P
Francisco Marins: Az aranybányák titka

Igazi kalandregény minden szükséges hozzávalóval – van benne legenda, jóslat, rejtélyes kincslelőhely, expedíció, eltűntek utáni kutatás, fura alakok, még furább események, találkozás az indiánok világával, fogság, próbatételek és így tovább. A cselekmény rendkívül pörgő, egy pillanatra nem engedi lankadni a figyelmet, igaz, ebben a rövidített változatban a fő cselekményvázon kívül majd mindent ki kellett vágni ahhoz, hogy a trilógia egy alig százötven oldalas ifjúsági regénnyé karcsúsodjon. Kár érte, biztos vagyok benne, hogy az eredeti mű sokkal többet tudna nyújtani – benne van egy egész számunkra (legalábbis számomra) ismeretlen, a XIX. sz. elején épp felfedezére váró világ szélesebb körű rajzának a lehetősége. De így is érdekes volt bepillantani a vadonba, ahol jaguárok és egyéb fenevadak mellett Bőrkalapos Dúvadakkal is meg kell küzdeni. Meg persze meg kell járni az arannyal csábító Golgota Sziklák útját ahhoz, hogy felnőve, tanulva, tapasztalatokat gyűjtve dönthess a hogyan továbbról.
Jó kis olvasmány, de én azért kíváncsi lennék az eredetire is.

1 hozzászólás
>!
hencsa06
Francisco Marins: Az aranybányák titka

Aranyos ifjúsági könyv. Igazi klasszikus kalandregény. Igaz felnőtt fejjel olvastam, de így is nagyon élveztem.

>!
anesz P
Francisco Marins: Az aranybányák titka

Delfin könyvhöz méltón ez egy igazi kalandregény. Van itt egy-két indián törzs, akikkel megismerkedhetünk. Kincs, arany, amiért érdemes útnak indulni. Azt azért hiányoltam, hogy a cím ellenére nem tudjuk meg a titkot. Viszont kicsit belekóstolhatunk a brazil dzsungel életébe, történetébe.
Az igazi kincs azonban a főhős és Pixuira barátsága lesz, ami életük végéig elkíséri őket. Ehhez jön harmadiknak a patrónus, Perova. Hármuk szövetsége, bajtársiassága lesz igazán maradandó a könyvből.

>!
Uzsonna 
Francisco Marins: Az aranybányák titka

Érdekes, izgalmas történet, de olyan volt, mintha a Kötelezők rövident olvastam volna. Hiányoztak a történések közötti esszenciák… Gyerekeknek valószínű nem zavaró a dolog.
Érdekes volt a brazíliai őserdők világát járni a főhősökkel, csak hiányoztak a részletek…

2 hozzászólás
>!
Szédültnapraforgó
Francisco Marins: Az aranybányák titka

Ismét meglepődötten jegyzem meg, nagyon jók a delfin könyvek :)
nem tudom gyerekkoromban miért nem kedveltem őket Ez egy aranyos indiános történet volt, ahol Toni, Perova, Pixuria – a három jó barát történetét olvashattuk el, hogyan is küzdenek a brazil őserdőkben, hogy megleljék a Golgota Szikláit, az aranylelőhelyet. Közben megtudjuk hány expedíció indul az aranyért. Rengeteget utaznak, egyik városból a másikba, az író csodálatosan írja le a tájat, nagyon jól bemutatja a két indián törzset, szokásaikat, hiedelmeiket.
Érdemes elolvasni :)

>!
XX73
Francisco Marins: Az aranybányák titka

Szeretek kalandregényeket Google Maps-et görgetve olvasgatni. Bár ez a történet az 1800-as évek elején játszódik, a helyszín vadregényessége még tetten érhető Brazília térképén.

Ami nem tetszett. Már olvasás kezdetén feltűnt a könyv igen egyszerűcske nyelvezete és történetvezetése. Mintha egy általános iskolás fogalmazást vagy olvasónaplót olvasnék, olyan érzésem volt. Kicsit utánajárva rögtön megmagyarázta ezt a „három könyv összevonva és lerövidítve” barbárság. Nagy kár érte, sokkal szívesebben olvastam volna az eredetit.

>!
Pancsesz
Francisco Marins: Az aranybányák titka

Az eredeti regényt nem ismerem,ha jól tudom három kötetes!A brazil író Brazilia száz-kétszáz évvel ezelötti korszakának állít emléket. az aranyláznak, a vadon veszéllyel teli felkutatásának, és ami ezzel együtt jár: belső Brazília lassú, szinte akaratlan felfedezésének.
Jól bemutatja hogy éltek az indiánok,milyen a vadon.Fordulatos történet, izgalmas befejezéssel.

>!
atzilla P
Francisco Marins: Az aranybányák titka

Sajnálatos, hogy a könyv a három kötetes sorozat rövidített formátuma, nagyon izgalmas a történet. Nem ismerem a trilógiát, de a felfedezetlen Brazil őserdei tájak és a látvány leírása nekem nagyon hiányzott a rövid verzióból. Szívesen elolvasnám mind a három kötetet is.

>!
Eynregiujkonyvek I
Francisco Marins: Az aranybányák titka

Ahhoz képest sem hosszú, hogy 3 regény összevonva. A helyszínek, dzsungel és bennszülött világ tetszettek. A történet olyan közepes, többet sejtet, mint ami lett belőle, de megér egy olvasást. Bővebben: http://regiujkonyvek.blogspot.hu/2017/09/francisco-mari…


Népszerű idézetek

>!
hencsa06

Soha nem fogom elfelejteni azt az éjszakát, amikor először hallottam a Golgota Sziklákról.
Akkoriban még csak tizenkét éves voltam, de ez a rejtelmesen hangzó, különös szó örökre megragadt az emlékezetemben.

9. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bear Grylls: Istenek aranya
Karl May: Az Ezüst-tó kincse
Rónaszegi Miklós: Az indián hercegnő
Karl May: A Medveölő fia
Alberto Vojtěch Frič: A hosszú vadász visszatér
E. B. Boyd: Texasi Jack, a préri lovagja
Alberto Vojtěch Frič: A kígyósziget
Arkady Fiedler: Az Orinoco folyónál
James Fenimore Cooper: Bőrharisnya
Karl May: Winnetou