Az ​utolsó bűnevő 47 csillagozás

Francine Rivers: Az utolsó bűnevő

Cadi Forbes, az élénk képzeletű tízéves kislány súlyos lelki traumát él át kishúga halála miatt. Saját magát okolja a tragédiáért, és fejébe veszi, hogy csakis úgy szabadulhat meg bűnétől, ha a tiltások ellenére felkeresi a hegyek közé száműzött remetét, a bűnevőt, és megkéri rá, hogy szabadítsa meg a vétkétől. A bűnevő nem kitalált személy, a valóságban is létezett a tizenkilencedik századi Angliában, Skóciában és Walesben olyan személy, akit a kisebb közösségek azért fizettek, hogy magára vállalja az elhunytak bűneit. A különös szokást a kivándorlók magukkal vitték Amerikába, és főként az Appalache-hegységben gyakorolták.

Francine Rivers regénye egy ilyen emigráns walesi közösségben játszódik, a Nagy Füstös-hegység vadregényes környezetében.

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Harmat, Budapest, 2015
368 oldal · ISBN: 9789632882918
>!
Harmat, Budapest, 2014
358 oldal · ISBN: 9789632882260

Enciklopédia 1


Kedvencelte 11

Most olvassa 4

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Kathreen>!
Francine Rivers: Az utolsó bűnevő

Mindig meglepődök, hogy a régebbi időkben milyen hitvilággal rendelkeztek és mit meg nem tudtak indokolni. A gyilkosság rendbe van, mert mindenki érdeke ez volt, és így minden jó és el lehet felejteni.
Cadi egy nagyon bátor, kíváncsi kislány, aki igenis mer kérdéseket feltenni és megy a szíve után. Igaz, hogy a bűntudat vezérli első körben, de mindig a jót keresi. És Faganba méltó segítséget talál. De két gyerek meg tud győzni egy közösséget, hogy amibe eddig hittek az jó? És amikor elkezdik csak újabb és újabb szörnyű titkokra derül fény, de a hit segít és megoldást ad.
Nem vagyok vallásos, de megérintett a könyv.

Bur3sz>!
Francine Rivers: Az utolsó bűnevő

Érdekes és megindító történet. Bár a végére kicsúcsosodó miszticizmus kicsit zavaró volt. Ezért a csillag mínusz. Fordulatos, olvasmányos regény.

Calypso>!
Francine Rivers: Az utolsó bűnevő

Sokkal jobban tetszett, mint amit eddig olvastam az írónőtől. Szimpatikusak voltak a szereplők, és bár elég nehezen indult, a cselekmény is nagyon izgalmas volt. Érdekes, tanulságos és gyönyörű történet.

mrsp>!
Francine Rivers: Az utolsó bűnevő

Ez a könyv mindenképpen egyedülálló olvasásélményt jelentett. Még soha nem olvastam ehhez hasonló könyvet, és az igazat megvallva nem is nagyon voltam érdekelt az ilyen témákban eddig, de Az utolsó bűnevő lebontotta ezeket a falakat. :)

Még nem olvastam semmit Francine Riverstől, ám már több regényével is szembetaláltam magam. Egyszer mindent ki kell próbálni, és gondoltam, ha valakinek több regényét is kiadták különböző nyelveken, akkor az csak tudhat valamit. Az utolsó bűnevőt már a megjelenés előtt kinéztem magamnak, és örömmel vetettem bele magamat, mikor kézhez kaptam. A történet nagyon érdekes, mert még soha nem halottam a bűnevő kifejezést, ezért nagyon izgatta a fantáziámat, hogy mi lehet az.

A történet az Appalache-hegységben játszódik, egy zárt közösségben. Nemrég olvastam egy regényt, ami szintén egy zárt közösségben, az amisok körében játszódott, és nagyon érdekes volt bepillantást nyerni olyan emberek életébe, akik nem a hétköznapi normák szerint élnek. Fura volt látni, hogy ami nekünk mindennapos tevékenységnek számít, az másoknak elképzelhetetlen, és fordítva. Ilyen például a bevásárlás. A regény főszereplői mindent maguknak termelnek, és a hagyományaik is egész mások. Rivers rendkívül érdekesen írja le a tájat, így nagyon könnyű volt elképzelni, olyan egzotikus hangulat kerekedett felém, mikor arról olvastam, ahogy Cadi kalandozott a hegyekben.

Cadit nagyon sajnáltam végig a történetben. A fülszövegből kiderült, hogy meghalt a húga, és ez valahogy az ő hibája lehetett, de nagyon sokáig, kb. a regény feléig nem derült ki, hogy mi történt, csak utaltak a történtekre, és annak hatásaira. Cadit a szülei szinte kiközösítették, és ezt nagyon fájt olvasni, mert hát hogy lehet úgy élni, hogy a szüleid nem szeretnek? Mikor az anyja azt mondta, hogy inkább Cadi halt volna meg Elen helyett, teljesen könnybe lábadt a szemem. Aztán később kibontakozott, hogy mi történt valójában, de ettől függetlenül sem lenne szabad ilyennek lennie a szüleinek. Ez mélységesen megdöbbentett.

A bűnevőt egy metaforaként is értelmezhetjük. Cadi szembesülni akar vele, két okból is. Egyrészt azért, mert kíváncsi, mi ez a felhajtás vele kapcsolatban, és miért vetette ki magából a társadalom. A másik, amiért találkozni akar vele, hogy megváltsa a bűneit. Így amikor Cadi a bűnevőt keresi, a bűnei alól való feloldozást keresi ezzel együtt. Cadi számára a bűnevő nem egy elkerülendő, a társadalom peremén élő ember, akire még csak ránézni sem szabad, hanem az egyetlen esély, hogy könnyítsen a lelkiismeretén.

Ismét csak meglepetésként ért, hogy ebből a könyvből szintén készült filmadaptáció. A filmben olyan színészek játszanak, mint a kultikus Dennis, a komisz Matha nénije, Louise Fletcher. Biztos, hogy érdekes filmen látni a történetet, így meg fogom nézni. :)

Rivers olyan történetet kerekített, amely egyszerre megnevettet és könnyeket csal az olvasó szemébe, izgalmas, letehetetlen. Jól ötvözi a történelmi szálat, a legendák világát a fikcióval, így nehezen lehet elkülöníteni, hogy kitalált-e a történet avagy sem.
Bátran ajánlom mindenkinek! :)

Gabye>!
Francine Rivers: Az utolsó bűnevő

Ez a könyv igazán olvastatja magát, még akkor is ha bizonyos részek nem állnak túl közel hozzám. Tetszik Rivers nyelvezete, és az a közeg amit teremt. Egy elzárt közösség mindig sok lehetőséget rejt, amit Ő jól ki is használt. A történet végig érdekes, izgalmas. A szereplők is jók, még akkor is ha néha nem értettem a viselkedésüket. Az egyetlen dolog ami miatt levontam a fél csillagot, az a néhol túl sok vallálos hittétel, viszont ezek dőlt betűvel vannak írva, így könnyen kiszűrhetők és khöm, átugorhatók :-)

4 hozzászólás
AgiVega IP>!
Francine Rivers: Az utolsó bűnevő

Legalább egy tucatszor érzékenyültem el ezen a könyvön, ami rekord. Nagyon szép, szívmelengető, ugyanakkor érdekes és izgalmas történet volt, amelyet elsősorban keresztényeknek és olyanoknak ajánlok, akik még keresik Istent. Talán ebben a könyvben megtalálják.
Egyetlen dolog, ami zavart, az az időnként pátoszossá váló hangvétel, ezért is vontam le fél csillagot. Azt hiszem, Francine Riverstől még mást is fogok olvasni.

Florentino>!
Francine Rivers: Az utolsó bűnevő

A könyv elsô felèt megettem tulajdonkèppen, viszont onnan kezdve nagyon belemäszik a bibliäba ami nem tetszik. De alapjäba vève jò könyv, elejètöl vègèig aktivak a törtènèsek, nincs unalmas „elbambulòs„ rèsze, ès izgalmas.

Milyen_könyvet_olvassak>!
Francine Rivers: Az utolsó bűnevő

Én eddigi életem során nem találkoztam még a bűnevő fogalmával, azért nagy kíváncsisággal fogtam neki az olvasmánynak, hiszen mindig felcsigáz, ha valami újdonságot hallok/tanulok.

Elsőként had szögezzem le, ez egy erősen vallásos könyv, emiatt esetleg lehet, hogy valaki negatív szájízzel vélekedne a regényről. De ha rám hallgattok, felülkerekedtek önmagatokon, és elolvassátok! Nem fogtok csalódni! ;)

Maga a történet egy zárkózott kis közösségben játszódik, ahol a hatalom egy ember kezében összpontosul, de a közösség nem mer fellépni ellene. Ez magában egy elég nagy konfliktust okoz a történetben, de persze ez még csak a kezdet, nem kevés izgalomban lesz részetek az olvasása közben… ;)

Igazából nem szeretnék túl sokat elárulni Nektek, mert szeretném, ha elolvasnátok! Néhol én is sokalltam az Úr szavait, de mindent egybevetve akkor is egy kihagyhatatlan könyv szerintem, mert sok tanulsággal szolgál, arról nem is beszélve, hogy folyamatosan olyan fordulatoknak lehetünk tanúi, hogy csak ámulunk!

Sokszor éreztem, hogy nem lehet hova fokozni már a történéseket, de Rivers rácáfolt. Még akkor is tekert – csavart egyet a történetben, és nem győztem kapkodni a fejem! Tényleg fantasztikus regény, csak engednünk kell, hogy magával sodorjon, és már el is feledkezel a napi gondjaidról.

Bővebben: http://milyenkonyvetolvassak.blogspot.hu/2015/12/franci…

Mircsi>!
Francine Rivers: Az utolsó bűnevő

Hosszan küzdöttem vele, mert az eleje nagyon nem hozta a Francine Riverstől elvárt színvonalat. Egészen a feléig még az is bennem volt, hogy félbehagyom. Aztán mégsem tettem, és végülis egynek jó volt, de nem ez szerintem a jéghegy csúcsa annak ellenére, hogy készült belőle film is.
Kicsit én is didaktikusnak éreztem, hogy le van nyomva a torkomon az örömhír, pedig én keresztény vagyok, úgyhogy nem biztos, hogy nem hívőknek ajánlanám. Nekik a Megváltó szeretetet vagy Az ártatlanság gyermekét ajánlom, mert ezeket MINDENKINEK el kéne olvasnia…

Theia>!
Francine Rivers: Az utolsó bűnevő

A könyvtárban a szerelem címszó alatt futott a regény – nos, ez inkább vallás, ha már muszáj rá címkét ragasztani, de semmiképp nem szerelem. Nagyon idegesített a stílusa, végül kiolvastam, de sokszor majdnem letettem a könyvet. A szereplők egyszerűek, felületeke, vannak a JÓK és a ROSSZAK, semmi árnyalt, emberi vonás a rosszaknál, hogy biztosan kellően utálja őket a kedves olvasó.


Népszerű idézetek

mrsp>!

Szeretlek, kincsem. Emlékezz erre, amikor jön a tél és minden olyan hidegnek és halottnak tűnik. Gondolja arra, hogy nem marad így örökre!

13. oldal, 1. fejezet

Ráchel>!

János 8:36 „Azért, ha a fiú megszabadít titeket, valósággal szabadok lesztek.”

mrsp>!

Létezik olyan fájdalom, amely túlságosan mélyre hatol. A bánatot nem lehet feloldani úgy, ahogyan az eső lemossa a port a tetőről. A szomorúság tudja, hogy lemoshatatlan, enyhíteni sem lehet, megmarad az idők végezetéig.

12. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: szomorúság
mrsp>!

Ahány nap, annyi súlyos hibát követek el, újra és újra.

43. oldal, 2. fejezet

mrsp>!

– Adj időt anyádnak!
Három szó csupán, és milyen mély sebet tud ejteni! Egyszerre minden eszembe jutott, ami velünk történt, és ami magas falat emelt anya és énközém. Vannak dolgok, melyeket egyszerűen nem lehet megváltoztatni vagy meg nem történtté tenni.

12. oldal, 1. fejezet

mrsp>!

A halált gyermeki értelemmel a maga teljességében felfogni – borzalmas dolog. Az ízét egyszer már éreztem. Ezúttal azonban sokkal nagyobbat kellett kortyolnom a keserű pohárból. És ami lement a torkomon, az a csontomig hatolt.

15. oldal, 1. fejezet

mrsp>!

Egy árva szó nélkül ment el, még csak el sem köszönt. Ebben a pillanatban túl sokat értettem és valahogy mégis keveset. De amit tudtam, az annyira fájt, hogy azt hittem, belehalok. És azt hiszem, egy kicsit bele is haltam.

15. oldal, 1. fejezet

mrsp>!

– Nem elég a fájdalmam, még sebeket is kell tépkedned?
– Néha ki kell nyitni a zsilipeket.
– Nem most.
– Mikor, Fia, ha nem most?

16. oldal, 1. fejezet

mrsp>!

Valahogy nagyon nem tetszett nekem ez az egész, hogy az élet csak úgy megy tovább. Nagyim ott fekszik holtan, a legszebb ruhájába öltöztetve, elhantolásra készen, miközben az emberek trécselnek, jönnek-mennek és esznek-isznak, mintha mi sem történt volna.

19. oldal, 1. fejezet

mrsp>!

Rám nézett, és elfacsarodott tőle a szívem. Rést ütöttem a csend pajzsán, mely eddig védte őt, és hirtelenjében minden szívfájdalma kiült a szemébe. Tudtam, hogy nem képes a gyászában közelebb engedni magához. A jelenlétem igazság szerint csak arra szolgált, hogy újra felszítsa a bánatát, és szorosabbra húzza a szívét szorongató láncokat. Veszteségének foglya volt, és a közelségemben nemhogy örömet, de még vigasztalást sem talált. E pillanatban arra gondoltam, hogy inkább nekem kellett volna meghalnom.

26. oldal, 2. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Harmon: Arctalan szerelem
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Endo Suszaku: Némaság
Dancs Imre: A Programozó
Wm. Paul Young: A viskó
Christopher Moore: Biff evangéliuma
Dan Brown: Angyalok és démonok
Marilynne Robinson: Lila
Emily M. Danforth: Cameron Post rossz nevelése
Jodi Picoult: Csodalány