A ​Vatikán 1 csillagozás

Francesco Papafava (szerk.): A Vatikán

Az 1929-es Lateráni Egyezmény alapján városállammá lett Vatikán a katolikus vallás központja, a pápa székhelye, amelynek jelentősége az egész világra kiterjed. A mindössze 0,44 km2 területű, mintegy 900 lakosú Vatikán a világ legkisebb állama, ahol évszázadok történelmi tradíciója hívő és nem hívő által egyaránt azonnal tapasztalható sajátos légkört teremtett. A Vatikánban nemcsak mint a katolikus egyház központjába zarándokolnak a látogatók, hanem úgy is mint páratlan műkincsek tárházába.
     A Francesco Papafava szerkesztésében készült kötet olasz szerzői részletesen bemutatják ezt a kulturális örökséget. Megismertetik az olvasót a világ legnagyobb templomával, a Szent Péter-bazilikával, a Vatikáni Kertekkel, a Pápai Palota együttesével és a legjelentősebb gyűjtemények közé tartozó Vatikáni Múzeumokkal. Emellett pontos képet kapunk az állam történetéről, az egyházi szervezet felépítéséről, a pápaság intézményéről és szerepéről is. A kötetet több mint 200 színes kép illusztrálja.

Eredeti megjelenés éve: 1984

>!
Corvina, Budapest, 1989
100 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631326683 · Fordította: Pintér Judit

Kiemelt értékelések

BBianca >!
Francesco Papafava (szerk.): A Vatikán

Vegyesek az érzéseim ezzel a könyvvel kapcsolatban, mert az elején elég nehezen tudtam követni, hogy a Vatikánon belül éppen melyik épületnél, annak is melyik részénél járunk. Nekem sajnos nem mondanak sokat az építészeti szakkifejezések, így az elejét meglehetősen untam. Ha valaki járt már a Vatikánban, akkor valószínűleg sokkal jobban tudja értekelni azt a rengeteg információt, amit a könyv nyújt. A másik problémám pedig az volt, hogy teljesen indokolatlan helyekre szúrtak be a város történelmével, a katolikus egyház történelmével kapcsolatos jegyzeteket. Például, éppen a Vatikáni kertekkel kapcsolatos részt olvastam és egyszer csak lapozok és a következő oldalon már a Vatikánváros mint állam című blokk következett, de az előző témát mondat közben (!!!) szakították meg. Ez nem csak baromi idegesítő volt, hanem teljesen felesleges is, hiszen a két téma nem is kapcsolódott egymáshoz. Mindegy is… Egyébként a kötet nagyon érdekes, sok újdonságot megtudhat belőle az ember. Én nem olyan régen olvastam az Angyalok és démonokat Dan Browntól, így pluszban érdekes volt, hogy Bernini neve többször is előkerült, valamint több olyan személy neve is, akiket említ a regény.

Összegezve, azoknak ajánlom inkább a kötetet, akik voltak már a Vatikánban, vagy éppen terveznek menni, mert úgy sokkal izgalmasabb lehet a könyv.


Hasonló könyvek címkék alapján

Andreas Englisch: A Vatikán harcosa
Fabó Beáta: Budapest katolikus templomépítészete a két világháború között
Perintfalvi Rita: Amire nincs bocsánat
Bartos Erika: Pest szíve
Ross King: Michelangelo és a Sixtus-kápolna
Dercsényi Balázs (szerk.): Szeged – Fogadalmi templom és Demeter-torony
Czellár Katalin: Élők, holtak, istenek háza
A. Katona Ildikó – Tóth Judit (szerk.): Szauna
Baja
Andrew Ballantyne: Az építészet