Csak ​kitaláltalak? 47 csillagozás

Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

Történet Alexről, a végzős gimnazistáról, aki skizofréniával küzd, és aki nehezen tudja eldönteni néha, hogy amit lát, az a valóság-e, vagy csak elképzeli. Vicces, provokatív könyv, amelyben néha az olvasó sem tudja, mi a valóság, és mi nem az.

Néha az élet őrültebb dolgokat produkál, mint a képzelet. Ezt Alex is megtapasztalja, aki próbál megbirkózni hallucinációival. Minden vágya, hogy normális diákként leérettségizhessen, de amikor új iskolájában felbukkan gyermekkori – talán csak kitalált – barátja, minden összezavarodik körülötte. Napról napra meg kell küzdenie hallucinációival, s ebben csak bátorságára, egy kopott jósgolyóra és egyetlen szövetségesére, a húgára számíthat. Ahogy telik az idő, Alex barátokat szerez, különböző kalandokba keveredik, a szerelem is rátalál, valamint rábukkan egy szörnyű titokra is, mely több ember életét fenyegetheti – de vajon mindez valóság vagy csak az elméje szüleménye? A lebilincselő történet végére talán kiderül…

Eredeti mű: Francesca Zappia: Made You Up

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Kossuth, Budapest, 2017
384 oldal · ISBN: 9786155535840 · Fordította: Cooper Eszter
>!
Ventus Libro, Budapest, 2017
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155535758 · Fordította: Cooper Eszter

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Miles Richter · Alexandra Ridgemont


Kedvencelte 9

Most olvassa 5

Várólistára tette 169

Kívánságlistára tette 175

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

Sokrétű, izgalmas és megdöbbentően érdekes történet egy zavart elméjű lányról, aki igyekszik a skizofréniáját megzabolázva normális életet élni. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy lesz egyre durvább az új suliban felbukkanó, szintén furcsa srác, Miles sztorija (- aki számomra olyan volt, mint a BBC Sherlockja (azaz egy szeretetre méltó, ám nagyon morc alak, aki szuper intelligens, ám az érzelmi intelligenciája egy kanáléval vetekszik). Megszakadt érte a szívem…

Minél inkább közelebb kerülünk a fiúhoz, annál inkább ő válik a történet központi figurájává, holott a főszereplő továbbra is Alex (E/1) marad! Érdekes ez a kettősség, nagyon feldobta a cselekményt – és akkor még szóba se került a gimnáziumi rejtély nyomozása körüli hajcihő! Néhol elég erőteljes, néhol nehéz cselekményű a sztori.

Tetszett az írónő stílusa, remélem, várhatunk még tőle könyveket magyarul! *.*

Rajongás ON:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/10/francesca-…

>!
Ventus Libro, Budapest, 2017
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155535758 · Fordította: Cooper Eszter
>!
Ninácska P
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

Ezt a könyvet a közeljövőben tervezem ismét kézbe venni, mert ezt a regényt csak úgy lehet olvasni, hogy az ember teljességgel átadja magát a történetnek, miközben nem foglalkozik semmi mással. Be kell valljam, nekem most nem igazán sikerült ez, ezért tervezem újból elolvasni.
A borító azonnal megfogott, a fülszöveg pedig felkeltette a kíváncsiságomat. Bele se merek gondolni, milyen lehet úgy élni, hogy nem tudod megkülönböztetni a valóságot és a képzeletet.
Az írónő csodálatosan ír, szépen fogalmaz, a szereplők egytől-egyik kedvesek, szimpatikusak számomra. Alexet és Miles-t bírtam a legjobban.
Nagyon különleges könyv, érdekes témával.

>!
K_A_Hikari P
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

" – Találkoztál érdekes emberekkel?
– Mindenki érdekes, ha elég ideig bámulod őket."

Tapasztaltatok már olyat, amikor egy könyv annyira beszippant, hogy teljesen és totálisan megszűnik a tér és az idő számotokra, és csak a történet van, meg a karakterek?
Én pontosan így jártam a Csak kitaláltalak?-kal.
Elgondolkodtat, megérint, nem ereszt.
Belefészkeli magát a gondolataidba, és már nem csak Alex, de te se tudod, hogy amiről olvasol, az vajon valóság-e, vagy csak az elméd újabb játéka, esetleg egyszerre mindkettő.
Amiben bizonytalan voltál, biztossá válik, amiről sziklaszilárd meggyőződésed volt, meginog.
(…)
Nem is tudom, mikor áradoztam ennyit egy regényről utoljára: csak jöttek és jöttek a gondolataim, és le kellett írnom őket.
Ennek a regénynek nem csak a borítója egy csoda, hanem az is, ami benne van, és az biztos, hogyha valaha ajánlanék egy komolyabb hangvételű könyvet, amit életében egyszer mindenkinek el kellene olvasnia, ez lenne az.
Még nincs vége az évnek, de „2017 legkülönlegesebb regénye” díjat én odaadtam ennek a könyvnek.
Sokáig, nagyon sokáig velem fog még maradni, úgy érzem.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2017/11/francesca-zap…

6 hozzászólás
>!
ggizi P
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

Nagyon átérezhetően tükrözte vissza az írónő a hallucinációkkal és üldözési mániával küszködő Alex gondolatait, olyannyira, hogy én is teljesen bizonytalan voltam végig olvasás közben, mi valós és mi a képzelet szüleménye. Persze az E/1 nézőpont ezt kellően meg is alapozta. Merültek fel bennem kérdések és kétkedések többször is, de ezzel is csak a zavaros és fogódzó nélküli közeg fokozódott, nem rontotta az olvasásélményt. Ilyen volt például a McCoy féle vonal, ahol kicsit felfújtnak éreztem a helyzetet, de ez is beleillett a képbe. Nagyon tetszett, hogy Alex ilyen erősen küzdött a hétköznapi életben való helytállásért, az érettségiért, hogy voltak céljai és bár sokszor elkeseredett, de mindig újult erővel próbálkozott az ép eszét megőrizni. Miles titokzatos lénye is nagyon jól belepasszolt a lány zűrzavaros életébe. A vége egy kicsit lesokkolt. Érthetetlen volt számomra a szülők viselkedése spoiler, miközben – szaksegítséggel együtt – végig Alex gyógyulására koncentráltak. És így is tudnak fura döntések születni. De ettől függetlenül – vagy ezzel együtt – nagyon tetszett ez a könyv.

3 hozzászólás
>!
Ashley_Redwood P
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

"Minden regénynek megvan a maga története, a maga mondandója.
Csodálatos módon az írónő képes volt arra, hogy ne csak egy dolgot emeljen előtérbe.
A szavakkal elképesztően bánik (talán ezért is hamar olvasható, szinte falható minden oldala), minden érzelem, legyen akár bánat, düh vagy boldogság teljesen átjön az olvasónak, míg szereplőinkkel is azonosulni bírunk. Na, igen! Ilyen egy nagyszerű regény!
Azon felül, hogy a regény mentális problémákkal foglalkozik, mint a skizofrénia és az azzal együtt járó erős paranoia, képes számunkra kóstolót adni a már jól megszokott iskolai hierarchiából.
(…)
Bátran ki merem jelenti, hogy ez a regény lett számomra az idei évben kiadott egyik leggyönyörűbb, de mégis a legkeményebb olvasmány, amihez szerencsém volt. A borító gyönyörű, de komolyan, ritkán találkozok ennyire csodálatos munkával, a lapok és fejezetek is remekül vannak kialakítva, megtervezve.
Úgyhogy, aki eddig még nem volt biztos abban, hogy A Csak kitaláltalak? érdemes-e egy olvasásra, az remélem mostanra eldöntötte! Nálam biztosan megfordul még egyszer-kétszer kézben. Elképesztő!
Minden kulcs könyv, egy a szívedhez is, ezt garantálom! "
Bővebben:
http://fleurdelivre.blogspot.hu/2017/11/francesca-zappi…

1 hozzászólás
>!
dreamborder P
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

Nagyon régen kinéztem magamnak ezt a könyvet, mégis most jött el az ideje annak, hogy el is olvassam. Mostanában eléggé nehezen olvasok, nincs kedvem hozzá, nem is tud lekötni, de ez a történet annyira magával ragadott, hogy éjnek éjjelén is csak faltam a sorokat.
Mindent szerettem benne, a történetet, a szereplőket, hogy nagyszerűen mutatja be a betegséget, valamint azt, milyen lehet egy olyan világban élni, mint Alexé.
Sokféle érzelem átcikázott rajtam olvasás közben. Együtt szenvedtem, örültem, féltem vele. Végig tartottam attól, hogy az egyik szereplőnk spoiler
Le a kalappal az írónő előtt, mert nagyszerű munkát végzett, és köszönöm neki, hogy egy kicsit bepillanthattam egy másik valóságba!

>!
ƨɔɴом
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

Az egyik legkétesebb könyv, amihez idén szerencsém volt.
Valahol becsapva is érzem magam, mert sajnos a nagy „csattanót” már az elején ellőttem saját magamnak. Voltak olyan árulkodó jelek, amikből simán kiolvasható volt az egész. Vagy csak szimplán túl sok Gyilkos elméket néztem mostanában, így már minden árulkodó jel…
A könyv maga stílusilag igazán jól van megírva, tetszett az a lezserség, ami ezt az egész kuszaságot végig kísérte.
A szereplők közül némelyiket igazán nem értettem, és úgy érzem, hogy tényleg csak töltelékként voltak jelen, ahogy azt a mellékszerepük meg is kívánja.
Talán ezek közül a leghangsúlyosabb Tucker karaktere, akivel első körben barátként ismerkedhetünk meg, majd később kap egy mélyebb és másabb fajta színezetet. Bevallom banális hülyeségnek tartom azt, ami miatt például az Ő és Miles kapcsolata megromlott. Simán rá lehet fogni ezt a kamaszkorra, de ez sajnos inkább egy írói baromság, mint ez.
A történet központjában álló Alexről szeretném azt elmondani, hogy egy remekül megírt karakter, de sajnos vannak bőven hiányosságai. Egyik oldaról ott van a titka, amibe nem tudok belekötni, mert ez a rész remekül volt kivitelezve, másik oldalról pedig ott van a tinilány, aki iskolaváltás miatt „új csaj” szerepében tündököl. Kevesebb hiszti, több határozottság – ha összegeznem kellene, ez lenne a tömör véleményem róla.
És ott van a másik oldal Miles, aki első körben egy igazi ősbunkónak tűnik (ami a hasonló témájú könyvek fiú karaktereiről újabban sorra elmondható), majd ahogy megismerjük úgy jövünk rá, hogy tényleg egy bunkó, de legalább van rá magyarázata. Mondjuk azt a rengeteg baromságot még mindig nem értem, hogy miért kellett sorra megcsinálnia, mert azért az iskolai hierarchia nem lehet ennyire fontos, de na.
Egyébként ha kettejük közül választani kellene, akkor inkább Miles karakteret mondanám jobbnak. És ha már szóba jött kettejük. Nos, a legnagyobb bajom talán a könyvvel az volt, hogy nem éreztem a szereplők között az igazi érzéseket. Mondjuk ez egy furcsa kijelentés figyelmbe véve Alex történetét, de Miles, nos Ő igazi volt, így minden másnak, ami vele kapcsolatos, annak kellett volna lennie.
Összességében elmondhatom, hogy gyorsan lehet haladni a könyvvel, könnyed a nyelvezete, és a történet is elég érdekesnek mondható ahhoz, hogy egy este alatt ledarálja az ember, de ennél többet számomra nem tudott nyújtani.

>!
rafaelo0824 P
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

Olvastam már angolul is, úgyhogy nagyon örültem a magyar megjelenésnek. A könyv másodszor is jó volt, izgalmas, olvasmányos és érdekes. Miles karakterét még mindig szeretem, Alex is szimpatikus, és mivel voltak olyan részletek, amiket már elfelejtettem sikerült újra meglepnie.


Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

Amit gyermekkorodban megszerettél, az örökké szeretni fogod.

340. oldal

>!
K_A_Hikari P

Mind csak emberek vagyunk, és néha hülyeségeket csinálunk.

258. oldal

>!
AniTiger MP

A legeslegelső barátom csak hallucináció volt: látványos belépő az új, őrült életemhez.

16-17. oldal, Első fejezet

Kapcsolódó szócikkek: hallucináció
1 hozzászólás
>!
AniTiger MP

    – Na, milyen volt?
    – Oké – válaszoltam, és megkevertem a hideg levest, hátha mérget tett bele. De nem gondoltam igazán, hogy anyám megmérgezne. Általában nem.
    – Ennyi?
    Megvontam a vállam.
    – Elment. Átlagos iskolai nap volt.
    – Találkoztál érdekes emberekkel?
    – Mindenki érdekes, ha elég ideig bámulod őket.

57. oldal, Nyolcadik fejezet

>!
K_A_Hikari P

Néha igazán szerettem volna fejbe verni a szüleimet egy palacsintasütővel.

56. oldal

>!
AniTiger MP

    Nem bírtam tovább. Meg kellett kérdeznem.
    – Szóval szerinted nem ijesztő? A skizofréniám?
    – Elmebeteg dolog lenne, ha zavarna.

150-151. oldal, Huszonkettedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: skizofrénia
>!
K_A_Hikari P

Az emberek hihetetlenül gyorsan tudnak kommunikálni, ha megijednek valamitől.

149. oldal

>!
K_A_Hikari P

Megöleltem. Ezt mostanában gyakran csináltam, néha csak azért, mert megtehettem, néha pedig azért, mert láttam, hogy valójában szüksége van rá.

251. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Charlie csípőre tett kézzel elállta a szobám ajtaját, és egy fekete futó feje kandikált ki a fogai közül. – Veled mehetek?
– Hát, ez nem éppen egy nyolcéveseknek való buli.
– Ez meg mit jelent?
– Azt, hogy nem.

92. oldal

>!
NewL P

Mi a helyzet akkor, ha hirtelen egy tragikus balesetben meghalsz, például agyonüt egy eredményjelző tábla?
Általában nem számítasz rá.
Én azonban számítottam rá. Talán pont ezért nem haltam meg.


Hasonló könyvek címkék alapján

Neal Shusterman: Az óceán mélyén
Leah Scheier: Csak a te hangodat hallom
Nicola Morgan: Látlak…
Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok
Sophie Kinsella: Hová lett Audrey?
Michelle Hodkin: The Unbecoming of Mara Dyer – Mara Dyer eszmélése
A. Meredith Walters: Find You in the Dark – Utánad a sötétbe
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona