Csak ​kitaláltalak? 73 csillagozás

Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

Történet Alexről, a végzős gimnazistáról, aki skizofréniával küzd, és aki nehezen tudja eldönteni néha, hogy amit lát, az a valóság-e, vagy csak elképzeli. Vicces, provokatív könyv, amelyben néha az olvasó sem tudja, mi a valóság, és mi nem az.

Néha az élet őrültebb dolgokat produkál, mint a képzelet. Ezt Alex is megtapasztalja, aki próbál megbirkózni hallucinációival. Minden vágya, hogy normális diákként leérettségizhessen, de amikor új iskolájában felbukkan gyermekkori – talán csak kitalált – barátja, minden összezavarodik körülötte. Napról napra meg kell küzdenie hallucinációival, s ebben csak bátorságára, egy kopott jósgolyóra és egyetlen szövetségesére, a húgára számíthat. Ahogy telik az idő, Alex barátokat szerez, különböző kalandokba keveredik, a szerelem is rátalál, valamint rábukkan egy szörnyű titokra is, mely több ember életét fenyegetheti – de vajon mindez valóság vagy csak az elméje szüleménye? A lebilincselő történet végére talán kiderül…

Eredeti mű: Francesca Zappia: Made You Up

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kulcs Könyvek

>!
Kossuth, Budapest, 2017
384 oldal · ISBN: 9786155535840 · Fordította: Cooper Eszter
>!
Ventus Libro, Budapest, 2017
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155535758 · Fordította: Cooper Eszter

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Miles Richter · Alexandra Ridgemont


Kedvencelte 13

Most olvassa 5

Várólistára tette 183

Kívánságlistára tette 185

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Málnika 
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

„Szerettem volna elmenekülni ez elől a világ elől, valahová a fejembe, ahol nem kell többé kiderítenem, hogy a dolgok valóságosak-e vagy sem.”

Az egyik legérdekesebb olvasmányélményem eddig, ugyanis a könyv első harmada számomra egyáltalán nem állt össze, alig haladtam vele. Nagyon nehezen lendültem bele a kusza történetbe homárokról, pitonról, Kékszeműről, Fonnyadt krumpliról, jósgolyóról, csokiturmixról és ordítozó irodalomtanárról, amelyek mind a vörös hajú, skizofrén tini életének részei. Már épp abbahagytam volna, de hirtelen beszippantott a történet, spoiler és elkezdtem mélységesen együtt érezni a lánnyal, akinek fogalma sincs arról, mi a valóság és mi nem az. Egy fényképezőgéppel próbálja dokumentálni életét, hogy ki tudja szűrni azt, ami csak a képzeletében létezik. Megdöbbentően szomorú, hogy olyan alap dolgok, mint saját szülei vagy mondjuk a biciklije léte is kérdéses számára. Sőt, még az is felmerül benne, mi van, ha minden, ami körülötte van, csak a fejében létezik. Olvasás közben néha azt kívántam, bárcsak nekem is lett volna egy fényképezőgépem, amely segít ezt eldönteni, de mint kiderült, Alex számára sem volt hasznos ez a mankó. Akit meg sem kérdőjelez, arról derül ki, hogy már rég nem él, míg az, amiről egyértelműen tudja, hogy csak hallucináció, egyike az igaz iskolai legendáknak. A kezdeti nehézségeim ellenére nem adhatok neki mást, mint 5 csillagot, hiszen a kuszaság maga a páratlanul szívbemarkoló történet, csodás, hozzáillő borítóba csomagolva.

3 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

Sokrétű, izgalmas és megdöbbentően érdekes történet egy zavart elméjű lányról, aki igyekszik a skizofréniáját megzabolázva normális életet élni. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy lesz egyre durvább az új suliban felbukkanó, szintén furcsa srác, Miles sztorija (- aki számomra olyan volt, mint a BBC Sherlockja (azaz egy szeretetre méltó, ám nagyon morc alak, aki szuper intelligens, ám az érzelmi intelligenciája egy kanáléval vetekszik). Megszakadt érte a szívem…

Minél inkább közelebb kerülünk a fiúhoz, annál inkább ő válik a történet központi figurájává, holott a főszereplő továbbra is Alex (E/1) marad! Érdekes ez a kettősség, nagyon feldobta a cselekményt – és akkor még szóba se került a gimnáziumi rejtély nyomozása körüli hajcihő! Néhol elég erőteljes, néhol nehéz cselekményű a sztori.

Tetszett az írónő stílusa, remélem, várhatunk még tőle könyveket magyarul! *.*

Rajongás ON:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/10/francesca-…

>!
Ventus Libro, Budapest, 2017
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155535758 · Fordította: Cooper Eszter
>!
Nikolett0907 P
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

" – Na, milyen volt?
– Oké – válaszoltam, és megkevertem a hideg levest, hátha mérget tett bele. De nem gondoltam igazán, hogy anyám megmérgezne. Általában nem.
– Ennyi?
Megvontam a vállam.
– Elment. Átlagos iskolai nap volt.
– Találkoztál érdekes emberekkel?
– Mindenki érdekes, ha elég ideig bámulod őket."

Azt hiszem ez az a történet ami teljesen kattanttá tett.
A végére fogalmam sem volt, hogy hol vagyok és, hogy minden rendben van e velem.
Olyan mélyre kerültem, hogy hihetetlen megrázkódtatás ért, főleg mikor rájöttem a lényegre.
Bár a lány szemszögéből figyelhettem a történteket, néhol már mellőzöttnek éreztem magam, mert a fiú teljesen beszippantott.
Nagyon sajnáltam őket végig, de főleg a fiút, ezt azért nehezen lehet megemészteni.
Mégis ennyi mély érzelem mellett is, úgy érzem nem az én könyvem, de tökéletes volt egy olvasásnak.

>!
Ninácska 
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

Ezt a könyvet a közeljövőben tervezem ismét kézbe venni, mert ezt a regényt csak úgy lehet olvasni, hogy az ember teljességgel átadja magát a történetnek, miközben nem foglalkozik semmi mással. Be kell valljam, nekem most nem igazán sikerült ez, ezért tervezem újból elolvasni.
A borító azonnal megfogott, a fülszöveg pedig felkeltette a kíváncsiságomat. Bele se merek gondolni, milyen lehet úgy élni, hogy nem tudod megkülönböztetni a valóságot és a képzeletet.
Az írónő csodálatosan ír, szépen fogalmaz, a szereplők egytől-egyik kedvesek, szimpatikusak számomra. Alexet és Miles-t bírtam a legjobban.
Nagyon különleges könyv, érdekes témával.

>!
K_A_Hikari P
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

" – Találkoztál érdekes emberekkel?
– Mindenki érdekes, ha elég ideig bámulod őket."

Tapasztaltatok már olyat, amikor egy könyv annyira beszippant, hogy teljesen és totálisan megszűnik a tér és az idő számotokra, és csak a történet van, meg a karakterek?
Én pontosan így jártam a Csak kitaláltalak?-kal.
Elgondolkodtat, megérint, nem ereszt.
Belefészkeli magát a gondolataidba, és már nem csak Alex, de te se tudod, hogy amiről olvasol, az vajon valóság-e, vagy csak az elméd újabb játéka, esetleg egyszerre mindkettő.
Amiben bizonytalan voltál, biztossá válik, amiről sziklaszilárd meggyőződésed volt, meginog.
(…)
Nem is tudom, mikor áradoztam ennyit egy regényről utoljára: csak jöttek és jöttek a gondolataim, és le kellett írnom őket.
Ennek a regénynek nem csak a borítója egy csoda, hanem az is, ami benne van, és az biztos, hogyha valaha ajánlanék egy komolyabb hangvételű könyvet, amit életében egyszer mindenkinek el kellene olvasnia, ez lenne az.
Még nincs vége az évnek, de „2017 legkülönlegesebb regénye” díjat én odaadtam ennek a könyvnek.
Sokáig, nagyon sokáig velem fog még maradni, úgy érzem.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2017/11/francesca-zap…

6 hozzászólás
>!
ggizi P
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

Nagyon átérezhetően tükrözte vissza az írónő a hallucinációkkal és üldözési mániával küszködő Alex gondolatait, olyannyira, hogy én is teljesen bizonytalan voltam végig olvasás közben, mi valós és mi a képzelet szüleménye. Persze az E/1 nézőpont ezt kellően meg is alapozta. Merültek fel bennem kérdések és kétkedések többször is, de ezzel is csak a zavaros és fogódzó nélküli közeg fokozódott, nem rontotta az olvasásélményt. Ilyen volt például a McCoy féle vonal, ahol kicsit felfújtnak éreztem a helyzetet, de ez is beleillett a képbe. Nagyon tetszett, hogy Alex ilyen erősen küzdött a hétköznapi életben való helytállásért, az érettségiért, hogy voltak céljai és bár sokszor elkeseredett, de mindig újult erővel próbálkozott az ép eszét megőrizni. Miles titokzatos lénye is nagyon jól belepasszolt a lány zűrzavaros életébe. A vége egy kicsit lesokkolt. Érthetetlen volt számomra a szülők viselkedése spoiler, miközben – szaksegítséggel együtt – végig Alex gyógyulására koncentráltak. És így is tudnak fura döntések születni. De ettől függetlenül – vagy ezzel együtt – nagyon tetszett ez a könyv.

3 hozzászólás
>!
Kókuszka
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

A homár-vörös hajú Alex egy különleges gimnázium utolsó éves tanulója, ahova a nehezen kezelhető gyermekek járnak. Ám lehet, hogy inkább kommunista—vörös hajú Alex mentális betegséggel, skizofréniával küzd. Mivel az ő gondolatain keresztül ismerjük meg történetét, ezért mi sem tudjuk mi a valóság és mi a hallucináció. Bevezet bennünket zaklatott világába, ebbe a nem mindennapi népes diákcsínyek, hihetetlen történések világába. Minden karakter igazodik az elméjében kavargó gondolatokhoz. Ahogy haladtam az olvasással az én gondolataim is szétestek. A végétől meg egyenesen megzakkantam.

>!
Ashley_Redwood
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

"Minden regénynek megvan a maga története, a maga mondandója.
Csodálatos módon az írónő képes volt arra, hogy ne csak egy dolgot emeljen előtérbe.
A szavakkal elképesztően bánik (talán ezért is hamar olvasható, szinte falható minden oldala), minden érzelem, legyen akár bánat, düh vagy boldogság teljesen átjön az olvasónak, míg szereplőinkkel is azonosulni bírunk. Na, igen! Ilyen egy nagyszerű regény!
Azon felül, hogy a regény mentális problémákkal foglalkozik, mint a skizofrénia és az azzal együtt járó erős paranoia, képes számunkra kóstolót adni a már jól megszokott iskolai hierarchiából.
(…)
Bátran ki merem jelenti, hogy ez a regény lett számomra az idei évben kiadott egyik leggyönyörűbb, de mégis a legkeményebb olvasmány, amihez szerencsém volt. A borító gyönyörű, de komolyan, ritkán találkozok ennyire csodálatos munkával, a lapok és fejezetek is remekül vannak kialakítva, megtervezve.
Úgyhogy, aki eddig még nem volt biztos abban, hogy A Csak kitaláltalak? érdemes-e egy olvasásra, az remélem mostanra eldöntötte! Nálam biztosan megfordul még egyszer-kétszer kézben. Elképesztő!
Minden kulcs könyv, egy a szívedhez is, ezt garantálom! "
Bővebben:
http://fleurdelivre.blogspot.hu/2017/11/francesca-zappi…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

Amit gyermekkorodban megszerettél, az örökké szeretni fogod.

340. oldal

>!
Málnika 

Mindent csak én találtam ki? Az egész világ csak a fejemben létezett? Ha felébredek egyszer, akkor egy puha falú cellában fogom magam találni, ahol nyáladzva ülök egyedül?
Előfordult, hogy valaha is saját magam voltam?

301-302. oldal

>!
Málnika 

– Tuti, hogy mindenfélét kitaláltak. De az sohasem ér fel a valósággal.

351. oldal

>!
K_A_Hikari P

Mind csak emberek vagyunk, és néha hülyeségeket csinálunk.

258. oldal

>!
AniTiger MP

    – Na, milyen volt?
    – Oké – válaszoltam, és megkevertem a hideg levest, hátha mérget tett bele. De nem gondoltam igazán, hogy anyám megmérgezne. Általában nem.
    – Ennyi?
    Megvontam a vállam.
    – Elment. Átlagos iskolai nap volt.
    – Találkoztál érdekes emberekkel?
    – Mindenki érdekes, ha elég ideig bámulod őket.

57. oldal, Nyolcadik fejezet

>!
AniTiger MP

A legeslegelső barátom csak hallucináció volt: látványos belépő az új, őrült életemhez.

16-17. oldal, Első fejezet

Kapcsolódó szócikkek: hallucináció
1 hozzászólás
>!
AniTiger MP

    Nem bírtam tovább. Meg kellett kérdeznem.
    – Szóval szerinted nem ijesztő? A skizofréniám?
    – Elmebeteg dolog lenne, ha zavarna.

150-151. oldal, Huszonkettedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: skizofrénia
>!
K_A_Hikari P

Néha igazán szerettem volna fejbe verni a szüleimet egy palacsintasütővel.

56. oldal

>!
K_A_Hikari P

Megöleltem. Ezt mostanában gyakran csináltam, néha csak azért, mert megtehettem, néha pedig azért, mert láttam, hogy valójában szüksége van rá.

251. oldal

>!
K_A_Hikari P

Az emberek hihetetlenül gyorsan tudnak kommunikálni, ha megijednek valamitől.

149. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Leah Scheier: Csak a te hangodat hallom
Neal Shusterman: Az óceán mélyén
Kelley Armstrong: The Summoning – A szellemidéző
Stephanie Perkins: Isla és a hepiend
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Morgan Matson: Páratlan nyár
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor
John Green: Alaska nyomában
Meg Cabot: Jinx
Meg Cabot: Veszélyes háromszög