Torkosság (A 7 főbűn) 3 csillagozás

A falánkság szenvedélye
Francesca Rigotti: Torkosság

Abban mindenki egyetért, hogy a Hét főbűn közül a Torkosság a legenyhébb vétek. Miért olyan veszélyes mégis, és miért került a figyelem középpontjába századunkban? Mert ez az egyetlen vétek, ami nem csak a lelket veszélyezteti, hanem a testet is. A falánk ember az arcán viseli bűnjelét, meg a pocakján. Korunkban a világméretű éhezésnél már csak a világméretű elhízás nagyobb probléma. Erre keres megoldást Francesca Rigotti, végigpörgetve a nagyevőket, az ókori mitológiától a mai filmekig.

Eredeti cím: Gola. La passione dell'ingordigia

>!
Typotex, Budapest, 2010
156 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632792972 · Fordította: Ecsedy Sarolta
>!
Typotex, Budapest, 2010
142 oldal · ISBN: 9789632792972 · Fordította: Ecsedy Sarolta

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
schummyka
Francesca Rigotti: Torkosság

Francesca Rigotti: Torkosság A falánkság szenvedélye

„Ebben az új sorozatban hét tudós kutat az újabb válaszok után. A főbűnöket egészen szokatlan, mai szemlélettel vizsgálják, amely már távol áll attól a vallásos hagyománytól, amelyben eredetileg megformálódtak. Korszerűen, inkább kiállhatatlan szenvedélyként értelmezik őket. A hozzájuk való viszony az emberiség azon képességét fejezi ki, amellyel különbséget tesz jó és rossz között. ”
--> és ez tényleg így van..bár eddig csak ezt az egy könyvet olvastam a sorozatból.

A könyv előszavából: „A torkosság ugyanis az a bűn, ami kívülről látszik az emberen. A többi bűn láthatatlan, legföljebb az áldozatait látjuk néha. Honnan is lehetne tudni, hogy valaki haragos, fösvény vagy kevély, netán hajlamos az irigységre, a restségre vagy a bujaságra, hacsak nem értünk a fiziognómiához, nem tudunk olvasni az arcvonásokból? A torkosság bűne azonban, néhány ritka kivételtől eltekintve, inkább a testre, mint a lélekre nyomja rá a bélyegét. Mostanában a kövérség világméretű elterjedésének, a globális gömbölyödésnek lehetünk tanúi.”


Népszerű idézetek

>!
imrekati

A szakácsok éppoly fecsegők, mint a szónokok, mert amit bekapunk, az a gyomorban köt ki, a szavak viszont a gyomorból jönnek elő, és távoznak a szájunkon keresztül. A szakácsok megvesztegethetők, mert jól tudják használni a nyelvüket, ami éles, mint a késük, hogy úgy trancsírozhassák vele az igazságot, mintha egy nagy halat trancsíroznának. Mint a szakácsok, a szónokok is csalók, megvesztegethetők, mert kellemes szavakat és tetszetős vitákat tálalnak fel ínycsiklandó módon ahelyett, hogy a tiszta és egyszerű igazságot adnák elő, szárazon és sótlanul.

76. oldal

Francesca Rigotti: Torkosság A falánkság szenvedélye


Hasonló könyvek címkék alapján

Csák Erika (szerk.): Olasz konyha
Emanuela Bussolati: Az én világom
Geronimo Stilton: Dinoszauruszok
Paul Harrison: Leonardo da Vinci 30 másodpercben
Oriana Fallaci: Az értelem ereje
Luca Novelli: Einstein és az időgépek
Umberto Eco: A rútság története
Carlo Ginzburg: A sajt és a kukacok
Umberto Eco: Hat séta a fikció erdejében
Urbach Zsuzsa: Mantegna, Bellini, Giorgione