The ​Secret Garden 64 csillagozás

Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden

The magical story of a secret garden which has been locked away for ten years. After the death of her parents, Mary is brought back from India as a forlorn and unwanted child to live in her uncle's great lonely house on the moors. She is miserable and disagreeable, until the wonderful day she discovers a hidden door to a mysterious secret garden.

Eredeti megjelenés éve: 1911

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Macmillan Collector's Library, Wordsworth Children Classics, Illustrated with Interactive Elements, Puffin Classics, Penguin Popular Classics, Vintage Classics, Vintage Children's Classics, Scholastic Classics, Penguin Threads

>!
Arcturus Publishing, London, Egyesült Királyság, 2018
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781788883856 · Illusztrálta: Luisa Uribe
>!
HarperCollins, London, 2018
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780062692573 · Illusztrálta: Minalima
>!
Collector's Library, London, 2017
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781509827763

31 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 12

Most olvassa 8

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Bleeding_Bride ISP
Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden

Ismét kipipálhatok egy olyan kötetet a bakancslistámon, aminek a történetét ezer éve ismerem, láttam mindenféle adaptációt, filmet, rajzfilmet, színdarabot, de a konkrét regény eddig valami oknál fogva elkerült. (ezt pont azzal a ténnyel magyarázom, hogy kölyökként túl sokszor jött szembe a sztori, így nem éreztem rá késztetést)
Legjobb időzítés volt, mert tartalmilag semmire sem emlékeztem, a gyerekek és a gyomlálás… oszt slussz.
Ha elkezdeném merev gerinccel elemezni Colin gyermekkorát és a balgaságot, amit elműveltek vele, talán nem is tudnám megszeretni a történetet, mert feldühítene és kész, viszont ha csak egy kupac árva gyerek szemszögéből nézem, akiknek varázslat költözött a szívükbe a titkos kert falain belül, akkor egyből megolvadok és kicsit szipogok.
Időközben Szende lányomnak is felolvastam a sztorit, csak neki magyarul, élvezettel konstatáltam, hogy Colin apjának és kezelőinek felelőtlensége nem kerülte el a 7 évesem figyelmét sem.

>!
fióka P
Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden

Annak ellenére, hogy az elején tobzódnak benne a meglehetősen lekezelően emlegetett bennszülöttek, és a két gyerek, Mary és Colin története több, mint rettenetes, ez egy nagyon bájos könyv. Néha kicsit didaktikusra sikeredett, de még a tűrhető határán belül van. Nem tudom, milyen lehet a magyar fordítás, én eredetiben olvastam, úgy elviselhető.
Izgalmas nagyon, hiszen melyik gyereket ne bűvölne el egy hatalmas udvarház (noha inkább kastély az, a méreteiből kiindulva) titokzatos szobákkal, egy beláthatatlan hangás puszta, tele állatokkal és azok szakavatott bűvölőjével, a titokzatos Dickonnal, no meg a titkos kert? Ha ez nem elég, akkor van szabadság, egyfelől sajnos túl sok is, hiszen ez a regényben kvázi az elhanyagolás jelképe, vannak állatok, akikkel lehet beszélgetni, de hálistennek nem túlzottan antropomorfizáltak, és vannak barátok, újak, izgalmasak. Van benne megismerés, önismeret és rengeteg fejlődés meg összefogás. Kedves momentuma a legtöbb gyerek életének, amikor titkos dolgokat művelhet a felnőttek tudta nélkül s bölcsebb, okosabb lehet náluk. Itt is ez történik. Éppen ezért hasznos könyv is, hiszen a gyerek olvasva rájöhet, hogy hol és milyen súlyos mulasztások történtek a könyvbéli életekben.
A kedvencem a kert. Olyan szépen, szeretettel és érdekfeszítően ír róla, hogy talán még azok a gyerekek is megszeretik (ebben a titokzatosság is segít), akiket soha életében nem érdekelt fű, fa, virág, természet. Talán éppen ezért a legjobb tavasszal olvasni, amikor még saját kert hiányában is lehet felfedezéseket tenni a gyors változások világában, akár egy parkban, erdőben is. Így talán még maradandóbb élmény marad, hiszen a könyvbéli felfedezéseket azonnal gyakorlatba is lehet ültetni s ha más nem adódik, kijárni a környékbeli fához, figyelni, ahogy a rügyek kipattannak, hiszen az annyira izgalmas és gyönyörű!
Matuzsálemi kora ellenére is időtálló olvasmány, szeretettel ajánlom.

1 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell 
Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden

Szégyen és gyalázat, hogy nekem ez kimaradt a gyerekkoromból! Csak azért bocsátom meg az univerzumnak ezt a gaztettet, mert így legalább nyomós okom volt arra, hogy megvegyem ezt a kis gyönyörűséget. Igen, azért vettem meg, mert annyira szép… tudom, tudom, ne ítélj borítóról.
De ez életem egyik legszebb könyve. Annyira bűbájos az aranyszélű lapokkal, a halványkék szalaggal, a szép borító alatt megbújó még szebb vászonkötéssel hogy oda vagyok meg vissza. Ráadásul olyan kicsi, mint egy notesz, szóval praktikus is. Vagyis hát az lett volna, ha nem itthon olvasom, hanem menet közben, de ez részletkérdés. Attól tartok, ha legközelebb meglátok egy ilyen kiadású könyvet, megint nem tudok majd ellenállni a kísértésnek. Ez itt a reklám helye.
Szóval csodás lett volna ifjúságom virágában olvasni, lehetőleg májusban vagy nyáron amikor még nem voltam napallergiás az udvaron szoktam henteregni egy pléden egy könyvvel, egy macskával és a hideg málnaszörpimmel, mezítláb, és körülöttem illatoztak nem túl titkos kertünk színpompás virágai. (Bennfentes infó: mindig szerettem volna egy titkos kertet az ablakom alá.) Ó, szép idők. *nosztalgikus hangulatban elmorzsol egy meghatott könnycseppet*
De tulajdonképpen jó volt ez így, mert majdnem-huszonkét évesen, angolul és márciusban, a szobában olvasva is ugyanúgy tetszett. Sőt, most már a mélységeit is tudom értékelni.
Nagyon szeretem a titkos kertes történeteket, nekem kifejezetten tetszett a sok leírás a virágokról, a lápról, meg a kertet belengő Varázslatról. Szinte éreztem is a finom illatokat és hallottam a cuki kis vörösbegy csiripelését. Leírásból ötöst kap az írónéni. ;) Oké, minden másból is
Tetszik, hogy annak ellenére, hogy gyerekkönyv, egyáltalán nem elnagyoltak a karakterek, Mary és Colin változása is hiteles és fokozatos. Bevallom, hogy kezdetben mindketten nagyon idegesítettek, de meg lehet érteni, hogy mitől lettek ilyenek. Maradjunk annyiban, hogy nagyon jót tett nekik a kalandozás a kertben. Meg persze Dickon, akit velük együtt én is egyből megszerettem, mert hát ki ne szeretne egy olyan fiút, aki megvuduzza elbűvöli az állatokat? Én is szeretnék egy kis rókát. *visszafogott ovishiszti*
Valamiért az igazi kedvencem mégis Ben Weatherstaff volt. Bírom az ilyen morgós tatákat. (Ez csak a könyvekre vonatkozik.) De Dickon anyját és Mr. Cravent is megszerettem, még ha nem is szerepeltek olyan sokat.
A yorkshire-i akcentus elsőre kicsit durva volt, de egész gyorsan belejöttem, és a végére már nem kellett azon agyalnom, hogy mi a búbánatot mondanak ezek a népek. :P
Eredetileg 4,5 csillagot akartam adni neki, de olyan szívmelengető érzés töltött el, amikor befejeztem, hogy megérdemli az 5-öt. Annyi sok szép és pozitív gondolat van benne mindenféle erőltetett bölcselkedés nélkül, hogy tényleg minden korosztálynak érdemes elolvasni.
*Belle elvonul és újfent átértékeli az életét*

>!
Lahara ISP
Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden

A kedvenc részem a végénél van, az utolsó és a majdnem utolsó fejezetben.
Nagyon szép történet, tele bájjal, sőt, bűbájjal, virágokkal, tavasszal, Yorkshire-rel, és a vörösbeggyel. Ha már Yorkshire említésre kerül, no hát az az akcentus kezdetben igen csak nehezítette a szöveg befogadását, a mai napig sem vagyok tisztában pár dologgal, ami Dickon vagy Martha szájából elhangzott, mit is jelent.
Hogy is mondjam, ez olyan tökéletes történet, mert benne van a jellemváltozás, a csodák keresése, meg az, amit szerintem nem csak én játszottam kis koromban – elrejtett helyek keresése –, és az öröm, amikor a magad vetette magból virág nyílik. Ó, nagyon szeretem! Nagyon és nagyon és nagyon és örökké nagyon.
Colin a kedves-kedvenc szereplőm, csak akkor nem volt az, amikor gyerekrádzsaként rendelkezett mindenki más felett. Mary csak azután, hogy megkereste, honnan jött a sírás.

Kiültem a parkba madárdalt hallgatni, és ott olvastam, része akartam lenni a történetnek.

>!
alice_kingsley
Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden

Eddig csak a filmet ismertem, azt is évek óta nem láttam és már el is felejtettem, mennyire szeretem ezt a történetet.

>!
Jenci_néni
Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden

10 évig rá se nézel a saját fiadra, aki ebbe kis híján belehal. De micsoda szerencse, mások közbeavatkozásának hála, mégis rendbe jön, mielőtt valamit is tennél. Ezt nevezem varázslatnak!
Sokszor olvastam ezt a könyvet, gyerek koromban újra meg újra, mert olyan édes sztori. A kislány, a kert, Dickon, a szelíd állatlok, a sok virág…
Sose tűnt fel a gyászában önző apa, aki „rá se bír nézni!” a gyerekére, szó szerint! Valahogy sosem esett le ennek a valóságban nagyon nem helyrehozható borzalma.

5 hozzászólás
>!
Melcsó
Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden

Már évek óta szemeztem ezzel a könyvvel, ráadásul mikor megláttam ezt a kiadást, aminek olyan gyönyörű borítója van, és aranyozott lapszélei, hogy végre valahára beadtam rá a derekam :)
Mást én se tudok mondani, amit előttem ne mondtak volna el, tényleg nagyon lovely story, sajnálom, hogy nem gyerekként került a kezembe, lehet akkor nagyobb hatással lett volna rám, de így is tetszett nagyon.
Talán az eleje kicsit döcögős, és a vége nekem valahogy fura volt, erre kapott egy fél csillag levonást. Ráadásul én vártam valami szerelmi háromszöget is, de sajnos elmaradt :D

>!
Collector's Library, London, 2017
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781509827763
>!
BZsofi +SP
Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden

Talán öt csillagot adtam volna, ha (1.) sokkal-sokkal előbb és (2.) nem egy Montgomery történettel párhuzamosan, valamint (3.) nem anyaként olvasom.
Számomra ez most egy édes mese arról, hogy varázslatok márpedig a mindennapokban is vannak, csak meg kell tanulnunk látni őket. :)
Update: A booksshouldbefree.com-os hangoskönyv ennél a könyvnél is szuper!

>!
Aurinko
Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden

Hangoskönyvben hallgattam és közben olvastam is. Nagyon aranyos történet volt, imádtam minden sorát, jó volt látni, ahogy a Varázslat életre kelt mindent és mindenkit. Rengeteg mosolyogtam olvasás közben, aztán az utolsó fejezet. Futás közben hallgattam, és biztos vagyok benne, hogy minden szembejövő hülyének nézett, mert ezer wattos mosollyal száguldoztam.
Nem tudom eddig miért nem olvastam ezt a könyvet, mondjuk még csak mesébe se láttam. Ideje volt pótolni.

És most megnézni az összes feldolgozását.

>!
Renkou 
Frances Hodgson Burnett: The Secret Garden

Úgy emlékeztem, tavaly, mikor először olvastam eredetiben, írtam is róla. Ezek szerint csak szerettem volna, de valamiért elmaradt.
A lényeg az, hogy mivel magyarul már nem jelent kihívást e könyv olvasása, próbálkoztam az angollal. Továbbra is imádom, de elfogult vagyok, hiszem ez az egyik könyv, amit minden évben szigorúan elolvasok. Szerintem, jövőre megint magyarul, mert lassan már így is kívülről tudom.
Idén főleg azokat a részeket szerettem, mikor Mary még egyedül volt és felfedezőt játszott. Gondolatban elkísértem őt én is. Colin most kicsit fárasztó volt, nekem túlságosan hisztis. Jövőre biztosan máshogy látom majd. :)


Népszerű idézetek

>!
Luca87 I

Mother says as th' two worst things as can happen to a child is never to have his own way – or always to have it.

HarperCollins 2010, p. 150

>!
Litauszki_Katalin

One day things weren't there and another they were. I had never watched things before and it made me feel very curious. Scientific people are always curious and I am going to be scientific. I keep saying to myself, `What is it? What is it?' It's something. It can't be nothing! I don't know its name so I call it Magic.

Cap XXII - Magic, Page 223.

>!
Luca87 I

You can lose a friend in springtime easier than any other season if you're too curious.

HarperCollins 2010, p. 131

>!
Bleeding_Bride ISP

If you look the right way, you can see that the whole world is a garden.

>!
Belle_Maundrell 

'There is Magic in there – good Magic, you know, Mary. I am sure there is.'
'So am I,' said Mary.
'Even if it isn't Magic,' Colin said, 'we can pretend it is. Something is there – something!'
'It's Magic,' said Mary, 'but not black. It's as white as snow.'

219. oldal, 23 - Magic (Macmillan Collector's Library, 2017)

>!
Belle_Maundrell 

The rainstorm had ended and the grey mist and clouds had been swept away in the night by the wind. The wind itself had ceased and a brilliant, deep blue sky arched high over the moorland. Never, never had Mary dreamed of a sky so blue. In India skies were hot and blazing; this was of a deep cool blue which almost seemed to sparkle like the waters of some lovely bottomless lake, and here and there, high, high in the arched blueness floated small clouds of snow-white fleece. The far-reaching world of the moor itself looked softly blue instead of gloomy purple-black or awful dreary grey.

60. oldal, 7 - The Key of the Garden (Macmillan Collector's Library, 2017)

>!
Belle_Maundrell 

And the sun fell warm upon his face like a hand with a lovely touch.

199. oldal, 20 - 'I Shall Live for Ever - and Ever - and Ever!'

>!
Bleeding_Bride ISP

Nothing in the world is quite as adorably lovely as a robin when he shows off and they are nearly always doing it.

>!
Bleeding_Bride ISP

My mother always says people should be able to take care of themselves, even if they're rich and important.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Ende: The Neverending Story
Lucy Strange: The Secret of Nightingale Wood
Mark Twain: The Prince and the Pauper
Erich Kästner: The Flying Classroom
Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle
J. R. R. Tolkien: The Hobbit
Eric Knight: Lassie Come-Home
Katherine Paterson: Bridge to Terabithia
Ransom Riggs: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Wendelin Van Draanen: Flipped