64. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
69. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján

A ​titkos kert 842 csillagozás

Frances Hodgson Burnett: A titkos kert Frances Hodgson Burnett: A titkos kert Frances Hodgson Burnett: A titkos kert Frances Hodgson Burnett: A titkos kert Frances Hodgson Burnett: A titkos kert Frances Hodgson Burnett: A titkos kert Frances Hodgson Burnett: A titkos kert Frances Hodgson Burnett: A titkos kert Frances Hodgson Burnett: A titkos kert Frances Hodgson Burnett: A titkos kert Frances Hodgson Burnett: A titkos kert Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Évtizedek óta kultuszkönyv, amit nagyanyáink és apáink is változatlan érdeklődéssel olvastak, s olvassák a mai fiatalok is. A könyvnek számtalan különféle kiadása jelent meg, filmet is készítettek belőle, manapság is játsszák. Az édes-bús történet központi szereplői: egy zárkózott, árva kislány és egy betegeskedő kisfiú, akik rátalálnak az elveszett Édent felidéző, varázslatos kertre – és egy jó barátra, Colinra. A könyv most új köntösben, de változatlan szöveggel jelenik meg.

Eredeti megjelenés éve: 1911

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Pöttyös könyvek Móra · Klasszikusok fiataloknak Ciceró · Heted7világ · Ifjúsági kiskönyvtár

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2021
318 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634035008 · Fordította: Kopácsy Margit
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2020
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634035008 · Fordította: Kopácsy Margit
>!
Maxim, Szeged, 2020
242 oldal · ISBN: 9789634993094 · Fordította: Adorjan Sándor

15 további kiadás


Enciklopédia 37

Szereplők népszerűség szerint

Dickon Sowerby · Mary Lennox · Colin Craven · Mary Lennox · Ben Weatherstaff

Helyszínek népszerűség szerint

Yorkshire


Kedvencelte 221

Most olvassa 46

Várólistára tette 467

Kívánságlistára tette 392

Kölcsönkérné 15


Kiemelt értékelések

Molly7>!
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Egy barátom adta kölcsön ezt a könyvet, mert neki hatalmas kedvence, így nekem is el kellett olvasnom. Biztos, hogy meg fogom venni, mert néhányszor még újra fogom olvasni. Nagyon aranyos történet!
Minden karaktert megkedveltem. Mary-t a könyv elején se gondoltam idegesítőnek, inkább sajnáltam. Később egyre jobban megszerettem. Colinnal is ugyanez volt. Dickon-t pedig Maryvel együtt csodáltam. Imádtam.
Sajnos pár fejezet után megnéztem a filmet. Szerintem a könyv sokkal jobb. Sok dolgot kihagytak, vagy másképp csináltak, néhány fontos részt is. De a film is élvezhető volt.
Örülök, hogy elolvastam, bekerült a kedvencek közé. :)

Katalin_V_Tóth P>!
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Csodálatos történet a természet erejéről, az újrakezdésről, a barátságról. Gyönyörű a természet és a kert élővilágának leírása, és hogy ezek milyen pozitív hatással lehetnek a lélekre. Megható, mégis szívmelengető történet volt.

Kiss_Julianna>!
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Ez a könyv, valahogy kimaradt nekem. Pedig nagyon sok pöttyöset olvastam régen. Ez egy szívmelengető, néha könny fakasztó, de megnevettető könyv is egyben. Tudom hasonlítani az Élet játékához. Csodálatos dolgokat ért el, saját maga, és Colin állapotában Mary. Csodát tett a kert, a természet ahol minden nap hosszú órákat töltenek. Kinyíltak, kivirultak, erősek, és egészségesek lettek.
Akinek kimaradt ez a könyv, szívesen ajánlom.

B_Tünde P>!
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Vannak könyvek, amelyek bizonyos kor után újra olvasva csalódást okoznak, de ez soha nem a könyv hibája. Nem is a miénk, hanem az életé, mert már túl sokat láttunk, és út közben valahol elveszítettük ártatlanságunkat, a világra való rácsodálkozás képességét – éppen azt, amiről ez a történet szól.
De ez a könyv nem ilyen, ugyanolyan elbűvölő újra olvasva is, mint régen volt. Felnőttként más a hangsúlyos, új megvilágításba kerül minden, de hogy nem okoz csalódást, az biztos. Sőt, ráébreszt arra, hogy igaz, hogy a mi titkos kertünket is áthatolhatatlan kőfal veszi körül, és olyan mélyre ástuk a kulcsot, hogy talán már soha nem kerül elő, de a falak mögött a kert még mindig él. :)

2 hozzászólás
Levandra>!
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Hogy mikor váltam könyvmollyá? Amikor gyerekként elolvastam ezt a könyvet. Hatására még több hasonló könyvet akartam olvasni. Az első könyv volt, aminek a története nem ért véget számomra az utolsó oldalon, hanem a fantáziámban élt tovább. Martha édesanyja egészen biztosan azt mondaná, hogy minden gyermek kezébe ilyen könyvet kellene adni és én egyet is értenék vele.

Erzsebeth P>!
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Igazi gyógyító és varázsló könyv.
Aki tudja mit jelent a veszteség, a magány, a gyógyulás, az életbe való visszatérés, az igaz barátság és a természet ereje, annak nagyon fog tetszeni. Megmelengeti az ember szívét a történet, mindegy hány évesen olvassa.
Jó lett volna, ha előbb a kezembe kerül ez a csodálatos regény.
spoiler
spoiler

Porcsinrózsa>!
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Nagyon kedves, szívmelengető gyermekirodalom.És felnőtt irodalom. Időskori és fiatalkori. Nekünk való ez a történet amikor szomorúak vagyunk, és amikor vidámak vagyunk. Az én olvasatomban arra világított rá, hogy naponta többször van okunk a hálára, a köszönetre, a megelégedettségre. Különösen fontos ezt tudatosítanunk manapság, amikor nagy divat az elégedetlenség.
Visszatérő motívuma a regénynek a címadó kert. Eleinte azt gondoltam, ez nagyon unalmas lesz , ha egyebet sem csinálunk, csak kertészkedünk. De út közben észrevétlenül beszippantott, magával ragadott az a hamvas báj, az a könnyed, tiszta életfelfogás, amely áthatja az egész művet. Ez lenne hát a boldog élet „receptje” ? Igen, ez IS.
Gondolkodásmód, felfogás kérdése az élet értéke. Szemléletváltásra, örömre lenne szükségünk. S az öröm forrása belülről, belőlünk fakad.

2 hozzászólás
Evelena>!
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Ismeritek ezt a történetet? Hallottatok már róla?
Nem sokkal ezelőttig bizony én sem ismertem, mikor is a legjobb barátnőm megajándékozott vele születésnapomra. (mindig tudja, hogy milyen könyvre van szükségem :) )
A titkos kert talán gyerekeknek szóló mesének tűnik a borítója alapján, de nem csak egy korosztálynak szól.
Olyan kedves, gyönyörű történet, ami első olvasásra belopta magát a szívembe.
Egy történet a barátságról, a változásról, a természet szeretetéről és a mindent megszépítő pozitív gondolkodásról.
Mikor olvastam mindig elmerültem a történetben a vörösbegyről, a kislányról, aki elindul a szeretet útján, egy fiúról, aki mindenkit elbűvöl kedvességével és okosságával és egy másik fiúról, aki fél és elzárkózik.
A természetnek gyógyító ereje van, akárcsak ennek a könyvnek.
Bárcsak minél többen ismernék és olvasnák.

2 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Ez egy nagyon szép történet volt, szívhez szóló mese, igazán tetszett.
A kis szereplők teljesen belopták magukat a szívembe és a helyszín is csodás volt. A két gyermek csodálatos barátsága, ami meggyógyít nem csak testileg, de lelkileg is.
Szívesen elfogadnék én is egy ilyen csodás kertet, szinte ott voltam a történetben, szóval imádtam a könyvet és nagyon jó ilyeneket olvasni egy-két súlyosabb történet között.
Igazi kikapcsolódás volt és egyértelműen kedvenc lett.

Dreamer_ P>!
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Bájos kedves történet, nem csak gyerekeknek szóló csodaszép mondanivalóval. Nem véletlen, hogy az egyik kedvencem!


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

– Ó, édesanyám azt szokta mondani: „Egy asszony, amíg tizenkét gyereket felnevel, egyet-mást hozzátanul az ábécéhez. A gyerekek találékonnyá teszik az embert, akár a számtan.”

92. oldal, IX. A legkülönösebb ház, ahol valaha ember élt

Kapcsolódó szócikkek: gyermek
Kata_Bogyo>!

Azon a helyen, ahová rózsát ültetünk, nem nőhet bogáncs!

261. oldal (Móra, 1985)

Kapcsolódó szócikkek: rózsa
TribeBubu P>!

Talán minden jó dolog úgy kezdődik, hogy az ember mondogatja, addig-addig, amíg végül meg is teszi.

260. oldal, 23 – Varázslat (2005, Ciceró)

1 hozzászólás
OláhBeáta>!

Az a helyzet a nőkkel, hogy a legátlagosabbak is válhatnak királynővé és a legkifinomultabb nő is válhat cseléddé – minden csak attól függ, hogy hogyan bánik vele az a férfi, akit szeret.

SophieOswald>!

– […] Édesanyám azt mondja, az a legrosszabb, ami egy gyerekkel történhet, ha soha nem mehet a feje után, vagy ha mindig a saját feje után kell mennie. Nem is tudja, melyik a rosszabb.

201. oldal

Lunemorte P>!

– […] Édesanyám azt mondja, hogy reggelenként félórás nevetéstől meggyógyul még a félholt is.

XVIII. Ne vesztegessük az időt!, 204. oldal

Imre_Kázmér>!

Azelőtt soha nem jutott eszébe, hogy ő azért is olyan kedvetlen és ingerült, mert magányos. Most, hogy ránézett a vörösbegyre, és a madár visszanézett rá, egyszerre rájött erre is.

Kapcsolódó szócikkek: Mary Lennox
B_Tünde P>!

Tiszta vízű kis patak volt, vidáman futott szűk medrében a fűszeres illatú, nedves, zöld partok között. Néha, amint átbukdácsolt a köveken, úgy hangzott a hangja, mint valami halk kis kacagás.

B_Tünde P>!

Halkan mesélt a tavaszról, amelyik belopózik egy kertbe.

Imre_Kázmér>!

– Ő nem szeretne engem – mondta hűvösen és mereven Mary. – Engem senki sem szeret. Martha ismét megütődve nézett rá.
– Hát saját magát szereti-e? – kérdezte olyan hangon, mint aki valóban kíváncsi a feleletre. Mary habozott egy pillanatig, és elgondolkozott a dolgon.
– Egyáltalán nem – vallotta be azután. – De azelőtt sohasem gondolkoztam ezen.

2 hozzászólás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
Selma Lagerlöf: Csodálatos utazás
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Fekete István: Vuk
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Mark Twain: Koldus és királyfi
J. M. Barrie: Pán Péter
Michael Ende: A Végtelen Történet
Henryk Sienkiewicz: Sivatagon és vadonban
J. R. R. Tolkien: A babó