53. legjobb gyermek- és ifjúsági irodalom könyv a molyok értékelése alapján

A ​padlásszoba kis hercegnője 330 csillagozás

Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

A romantikus regény hőse Sara, egy kedves, szeretetreméltó és dús fantáziával megáldott kislány, aki egy angol leánynevelőintézetben tanul. Édesanyja után váratlanul elveszíti édesapját is, s az addigi jómódból belecsöppen a teljes szegénységbe: ahol addig a tanulók dísze volt, ott szolgasorba kerül, kegyelemkenyéren élhet tovább. A kislányt belső gazdagsága, a mások iránti szerető részvéte, valamint különleges képzelőereje segíti át a megaláztatások hosszú során: Hercegnőnek hiszi magát, s úgy gondolja, hogy egy hercegnőnek béketűrőnek, jószívűnek kell lennie, s így is él. Új barátokra tesz szert, és csodás eseményeket él át, melyek később életének gyökeres megváltoztatását eredményezik.

Az amerikai írónő neve nem ismeretlen hazánkban. Sok műve – pl. A titkos kert – több kiadásban jelent meg, műveiből filmek, színdarabok készültek, amelyek sok generációnak szereztek már nemes szórakozást.

Az 1989-es kiadás a mű régebbi, rövidebb változata alapján készült.
A többi kiadás a szerző által utóbb átírt, hosszabb változatot tartalmazza.

Eredeti megjelenés éve: 1905

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak

>!
Ciceró, Budapest, 2009
202 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635398034 · Fordította: Görög Lívia
>!
Ciceró, Budapest, 2008
204 oldal · ISBN: 9789635396528 · Fordította: Görög Lívia · Illusztrálta: Rényi Krisztina
>!
Ciceró, Budapest, 2003
204 oldal · ISBN: 9635394349 · Fordította: Görög Lívia · Illusztrálta: Rényi Krisztina

5 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Sara Crewe

Helyszínek népszerűség szerint

London


Kedvencelte 89

Most olvassa 9

Várólistára tette 167

Kívánságlistára tette 87

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
Könyvkuczkó P
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

Ahogyan elkezdtem olvasni Sara Crewe és édesapja történetét, egy régi kedves emlék jutott eszembe. Grazból mentem Budapestre a reggel hatos vonattal. Egy négyes boxba ültem le, velem szemben egy hat év körüli kislány volt az édesapjával. A kislány álmos volt, így apukája mesélt neki, de nem könyvből, hanem kitalált egy csodás történetet tündérekkel, elvarázsolt kastéllyal és egy kis királykisasszonnyal. Persze néztem ki az ablakon, de teljesen lekötött a mese, és a kislány. Annyira komoly, érett volt a viselkedése, ahogyan kérdezett a meséről. Mire vége lett, a kislány persze feléledt, úgyhogy versek következtek: Radnóti, Vörösmarty… A kislány együtt mondta az édesapjával. Mikor nézték a mozi műsort, a kislány inkább a színházat választotta. Megbeszélték az eddig látott darabokat, és, hogy milyen jó lesz ezeket a nagyival nézni. Talán le sem tudom írni, milyen élmény volt ez számomra, de megérintett. Kerek és csodálatos volt számukra a világ.
Ahogyan Sara és édesapja világa is. Amit a kapitány könyvekkel, műveltséggel tölt meg. E mellett Sara mindent megkap, talán még túl sokat is a pónitól kezdve a luxus holmikon át a saját szobalányig. Eleinte féltem attól, hogy Sara úgy is viselkedik, mint általában egy ennyire kényeztetett gyerek. Édesapja érdeme, hogy mindig helyzetéhez méltón viselkedik, tisztelettel bánik az őt körülvevőkkel, kiáll a kevésbé szerencsésekért. Azt képzeli, hogy ő egy hercegnő, és számára azt jelenti a hercegnői lét: felelősséggel és méltósággal, igaz emberként élni.
Mikor lánynevelő intézetbe kerül, csak a gazdagságot, az aranytojást tojó tyúkot látják benne. A féltékenység sokakat el is vakít, bár nem mutatják, hiszen az nem hajtana hasznot. Sara belső gazdagságát viszont nem értik, nevetségesnek tartják ábrándjait, fájdalmát észre sem akarják venni. Hiszen mi fájhat neki, ha mindene megvan? Az ekkora irigység elég émelyítő tud lenni ilyen közelről.
Bekövetkezik a legrosszabb, és Sara elveszíti édesapját, vagyonát, és mindenki kimutatja a foga fehérét. Minden kicsinyesség, utálkozás, amit eddig visszatartottak, hirtelen rázúdul. Elveszik mindenét, cseléd lesz, éheztetik, megalázzák. És bár Sara helyzete drámaian megváltozik, ő ugyanaz a művelt, tisztelet-, és méltóságteljes kislány marad. Nem törik meg. Nem dacból vagy bosszúból, egyszerűen a természetéből adódóan. És soha nem felejti el azokat, akik nála is rosszabb helyzetben vannak. Sokan tanulhatnánk tőle. Főleg azok akik arctalanul, névtelenül megaláznak bárkit, aki valamiért nem szimpatikus nekik. Abban biztos vagyok, kevesen viselnék el a megpróbáltatásokat ilyen erővel anélkül, hogy megtörnék őket. Ha több Sara Crewe élne, jobb hely lenne a világ.

>!
Szédültnapraforgó
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

Keserédes történet, de most jólesett :)
Sara egy igazi „hős” nagyon megkedveltem. Annyira tetszett a dolgokhoz való hozzáállása.
Szerettem az elmélkedéseit:
„Ki tudja, talán nincs is jó természetem, de hogyne lenne jókedélyű és szívélyes az, akinek minden kívánsága teljesül és akihez mindenki kedves? Sejtelmem sincs – tette hozzá nagy komolyan –, megtudhatom-e valaha is, jó gyerek vagyok-e vagy rossz. Talán utálatos gyerek vagyok, és ezt csak azért nem veszi észre senki, mert a sorsom nem állít próbatétel elé.”

A pozitív életszemlélete példaértékű – annak ellenére, hogy szüleit elveszítette:
„Megeshet, hogy az ember keze üres, de a szíve sosem az, annak mindig van mit adnia: jó, meleg, kedves dolgokat, segítséget, vigaszt, derűt, nevetést – és olykor a vidám, kedves nevetés a legjobb ellenszere minden bajnak.”

7 évesen az életbölcsessége is csillagos ötös:
„De gondolom, a dolgoknak akkor is lehet jó oldaluk, ha pillanatnyilag nem látjuk.”
„Bajban ismerszik meg, ki az igazi barát, s az én nagy bajom megmutatta, milyen hű és jó lélek vagy!”
„A harag nagyon erős, de nála is erősebb az, aki vissza tudja fojtani a haragját.”

Két regény ugrott be elsőre a történetről:
– Eleanor H. Porter: Az élet játéka
– Lakner Artúr: Édes mostoha

11 hozzászólás
>!
pannik P
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

Kedves, szívbemarkoló történet, igazi jó és rossz karakterekkel.

Tanulsága nekem: sosem tudhatod, hogy akit pillanatnyi helyzete miatt beskatulyázol, leírsz, megalázol, megítélsz, az később hová fejlődik, mivé lesz, vagy milyen változások jönnek az életébe, melyek mindent megváltoztatnak.

>!
Coffee I
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

Ez nagyon jól esett a lelkemnek.
Sokkal röbb Sara Crewe kellene a világba.

>!
Lady_Hope I
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

Szívemből sajnálom, hogy nem gyermekként olvastam el, hanem húsz évesen. Mennyi öröm, és kedvesség van ebben a könyvben!
Bárcsak a valóságban is lennének olyan csupaszív gyermekek mint Sara, és bárcsak találkozhatnék velük.
És bárcsak ők is találkoznának ezzel a könyvvel!

Volt benne egy-két rész amikor majdnem sírtam, olyan szép volt. Olyan gyönyörű!
Ajánlom mindenkinek kortól függetlenül!

>!
Nikol24
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

Gyönyörű történetet olvashattam ebben a könyvben. Sara története igazán szívmelengető. Az, a bánásmód amit először pénze miatt kap, majd az, amikor nincstelenné válik annyi mindent elárul a nevelőnőjéről. Be kell, hogy valljam, hogy nagyon sajnáltam ezt a lányt, és nehéz volt olvasnom, a megpróbáltatásairól. El is sírtam magam, annál a résznél, amikor éhezett és találkozott egy koldus kislánnyal, aki még rosszabb állapotban volt mint ő és a talált pénzéből vett 10 kalácsot vagy zsömlét és abból 6ot adott a kis lánynak, pedig joga lett volna csak a felét odadni vagy mindent megtartani magának. De nem tette. Még akkor sem,amikor ő maga is borzasztó állapotban volt…
A könyv végén pedig Sara megkapta a megérdemelt,szerető családot,akire ő mindig is vágyott. A jó elnyeri jutalmát,a gonosz veszít.
Egyre kevesebb ember olvassa ezt a könyvet a véleményem szerint, pedig az emberi jóságról szól.

>!
nagy_anikó
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

Sara, valóban egy kis hercegnő. Tiszta szívű, erős jellemű, nem ijed meg a gondoktól.
Kár, hogy ilyen kevés könyve van az írónőnek, szívesen olvasom a könyveit. Valami varázsa van a könyveinek. Nem tudom jól megfogalmazni, de talán jobbá teszi az olvasóit. Picit más szemmel nézem a világot egy ilyen könyv olvasása után. Szeretnék segíteni, jobb lenni. Az álmodozások nem teszik jobbá a világot, a környezetet, de sokkal elviselhetőbbé igen. Erre nagyon jó példa Sara története. Szeretett mesélni, álmodni, akkor is mikor jól ment a sora, akkor is mikor minden megváltozott édesapja halála után. Ez az a könyv mely könnyeket csal az olvasó szemébe a meghatottságtól.

>!
hencsa06
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

Kedves , aranyos , tanulságos történet.
Sajnos én sem olvastam gyerekként.
Tetszett Sara kitartása, önzetlensége, kedvessége , hozzáállása az élethez.

>!
Titina
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

A titkos kert után éreztem, hogy ezt is el kell olvasnom. Régen láttam a filmet, de sajnos nem sok mindenre emlékszem belőle, ezért tényleg jó volt, hogy ezt a történetet felelevenítettem.
A titkos kert egy kicsit jobban tetszett, ezért vontam le egy fél csillagot, de ettől függetlenül nagyon meghatott ez a történet. Annyira, hogy voltak részek ahol a szívem majd megszakadt.
Sara egy gazdag félárva lány, aki a jólétből hirtelen a nincstelenségbe csöppen. Viszont mindig megmarad annak, aki volt: egy nagyon kedves, jó lelkű kislánynak, aki bátor és erős. Segít másokon, ahogy saját erejéből telik, holott neki is igen csak nyomorúságos élete van. Az olvasó hamar a szívébe zárja ezt a kislányt. Ezért is ajánlom olvasásra, hogy ne csak én szeressem, hanem mások is! :)


Népszerű idézetek

>!
Bellatrissa

Ha hirtelen riasztották fel álmaiból vagy egy könyv olvasásából, nehezére esett uralkodnia magán. Aki szeret olvasni, jól ismeri ezt az érzést. Az ember alig állja meg, hogy ne kiabáljon és ne váljon kiállhatatlanná.

49. oldal

>!
bleknajt

Ha mindig lett volna olvasnivalója, nem érezte volna magát egyedül.

19. oldal

>!
padamak

Nincs nagyobb erő a haragnál, kivéve azt az erőt, amivel elfojtjuk. Okos dolog, ha ellenségeinknek nem válaszolunk.

p15

>!
Little_Sunshine P

– Te talán örülnél, ha ennyi könyvet kellene elolvasnod?
– A világon ennek örülnék a legjobban – felelte Sara.

>!
Bloody_Bunny

Akárhogy s mint – mondta magában – , egyvalami nem változik. Ha rongyos vagyok is, legbelül csak megmaradok hercegnőnek. Könnyű lenne a hercegnőt játszanom, ha selyembe-bársonyba öltözhetnék. Sokkal nagyobb dolog úgy maradni meg hercegnőnek, hogy ezt senki nem tudja.
Amikor minden összejön, és minden olyan borzasztó, összeharapom a fogam és azt gondolom: Igenis hercegnő vagyok, mégpedig tündérhercegnő, és aki tündér, annak semmi sem árthat és semmi se fáj.

Kapcsolódó szócikkek: Sara Crewe
>!
Róka P

– Olyan, mint egy mese – zokogta. – Mint egy mese, arról a gyönyörű hercegnőről, akit világgá kergetnek.

Kapcsolódó szócikkek: Sara Crewe
>!
Bogas P

Rongyokban járok – gondolta magában, de rongyaimban is hercegnő vagyok. Könnyű hercegnőnek lenni arany- és ezüstruhában.

>!
Róka P

Mindig is az volt a leghőbb kívánságom: bár látnék egyszer valóra válni egy tündérmesét. És most benne élek egy igazi tündérmesében. Már-már azt képzelem, magam is tündér vagyok, egy intésemre azzá változik bármi, amivé változtatni akarom.

>!
Linire

Azt álmodom, hogy az álmom valóság.

123. oldal, A varázslat (Ciceró, 1995)

Kapcsolódó szócikkek: álom · valóság
>!
Judzsin

Nincs nagyobb erő a haragnál, kivéve az erőt, amivel elfojtjuk.

15


Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Dickens: Nagy várakozások
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
Maria Krüger: Nagyanyáink idején
Roald Dahl: A barátságos óriás
Roald Dahl: Szofi és a HABÓ
Ransom Riggs: Üresek városa
P. L. Travers: Mary Poppins
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
Jack London: A vadon szava