37. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
44. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

A ​padlásszoba kis hercegnője 450 csillagozás

Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

A romantikus regény hőse Sara, egy kedves, szeretetreméltó és dús fantáziával megáldott kislány, aki egy angol leánynevelőintézetben tanul. Édesanyja után váratlanul elveszíti édesapját is, s az addigi jómódból belecsöppen a teljes szegénységbe: ahol addig a tanulók dísze volt, ott szolgasorba kerül, kegyelemkenyéren élhet tovább. A kislányt belső gazdagsága, a mások iránti szerető részvéte, valamint különleges képzelőereje segíti át a megaláztatások hosszú során: Hercegnőnek hiszi magát, s úgy gondolja, hogy egy hercegnőnek béketűrőnek, jószívűnek kell lennie, s így is él. Új barátokra tesz szert, és csodás eseményeket él át, melyek később életének gyökeres megváltoztatását eredményezik.

Az amerikai írónő neve nem ismeretlen hazánkban. Sok műve – pl. A titkos kert – több kiadásban jelent meg, műveiből filmek, színdarabok készültek, amelyek sok generációnak szereztek már nemes szórakozást.

Az 1989-es kiadás a mű régebbi, rövidebb változata alapján készült.
A többi kiadás a szerző által utóbb átírt, hosszabb változatot tartalmazza.

Eredeti megjelenés éve: 1905

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak Ciceró

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2020
252 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634037644 · Fordította: Görög Lívia
>!
50 oldal · ISBN: 9789634748106
>!
Ciceró, Budapest, 2012
202 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635398034 · Fordította: Görög Lívia · Illusztrálta: Rényi Krisztina

8 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Sara Crewe · Miss Minchin · Sara Crewe

Helyszínek népszerűség szerint

London


Kedvencelte 120

Most olvassa 14

Várólistára tette 264

Kívánságlistára tette 229

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Pati28 P>!
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

”Ha elég erősen képzeljük el, amit akarunk, az majdnem valósággá válik.”

Csodálatos történet a szeretetről, a bátorságról, barátságokról, és a képzelet erejéről.

A kis Sara története igazán megindító és szeretetteljes egyszerre.
Kis korától kezdve Miss Minchin nevelőintézetében tanul, ahol különös jellemével hamar barátokra lel.
Ám a sors sokáig nem hagyja, hogy boldogsága felhőtlen maradjon, nehéz megpróbáltatások elé állítja őt.
Sok mindent kell elviselnie, megtűrnie, de szerencsére jósága, valamint fantáziavilága megingathatatlan.
Sara, viselkedésével igazán belopta magát a szívembe, hisz még akkor is önzetlen és jólelkű maradt, amikor neki is a legnagyobb szüksége lett volna pár kedves szóra, egy szerető ölelésre.
Némely részeket picit meg is könnyeztem, hisz mindig az a legfontosabb, hogy merjünk álmodni, mert az álmok valóra válhatnak.

2 hozzászólás
Jagika P>!
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

Ó, hát ez valami csodás történet! Igaz, hogy naiv és rózsaszínű és a való életben nem alakulnak mindig ilyen jól a dolgok, de ez a jóságba és a szeretetbe vetett rendületlen hit elismerésre méltó. Erőt ad a küzdelmes időszakban, utat mutat a reménytelen helyzetekben is. Sara egyénisége, viselkedése példa lehet a kis olvasóknak: a szépre és a jóra tanít…

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

Ez a történet legalább olyan jó volt, mint az előző, amit olvastam a szerzőtől, nagyon tetszett.
Szívszorító mese volt, szegénységről, gazdagságról, az árvák sorsáról.
A kis főszereplőt nagyon a szívembe zártam és örültem, hogy sanyarúvá változott sorsa ellenére volt segítsége és kis barátja és nem veszítette el meleg szívét.
Az ebből készült filmet láttam valamikor gyerekkoromban, de már nem nagyon emlékeztem rá és örültem, hogy felelevíthettem ezeket az emlékeket.

PTJulia P>!
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

A történet, amit ezerszer láttam filmen kamaszkoromban. A történet amit nem lehet nem szeretni. Annyi a jóság és annyi a szívfacsarodás benne. S persze, hogy a végén minden jóra fordul, ami még jóra fordulhat.

3 hozzászólás
viharmacska>!
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

Bájos, olvastatja magát, tanulságos, denem didaktikus, úgy jó, ahogy van, még azt is elnézhetjük, hogy Sara akkora egy Mary Sue.

3 hozzászólás
KleineKatze>!
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

Ó, de bájos és kedves.
A titkos kert gyerekkorom egyik kedvenc meseregénye, nemrég újra is olvastam, és felelevenítettem, miért is szerettem annyira. Burnett-től azonban azon kívül eddig a percig mást nem olvastam. Most felnőtt fejjel vettem kezembe A padlásszoba kis hercegnőjét.

Mintha A titkos kert ellenpárja lenne ez a történet. India, árva kislány, egy idős úr… De mégis teljesen más, még a történet hangulata is.
Kicsit mintha Montgomery Anne könyvei, illetve a Hamupipőke elevenednének meg a lapokon. De mégsem hasonlítható hozzájuk, hiszen az alaptörténet távol áll tőlük.
Sara, a történet főhőse nem volt mindig a kis szegény, árvalány. Édesapja, aki egyedül nevelte, tenyerén hordozta az ő kis hercegnőjét. A legtöbben ezek után önző, akaratos gyerekekké válnak a könyvekben. De nem Sara, aki szerető, alázatos, törődő és önmagához is igaz maradt a legsötétebb órákban is. Kitartása példamutató.
Gyönyörű történet a szeretetről, a barátságról és a kitartásról és a képzelet erejéről. Igazi klasszikus, amiből nem lehet kinőni, és sosincs késő elolvasni.

Trixi>!
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

A titkos kert és a kis lord után végre megismerkedhettem a kis hercegnővel is. A történetet persze már ismertem (ki nem?), de nem gondoltam volna, hogy ennyire magával fog ragadni. Annyira kedves, bájos, néha meg szívbemarkoló. Sara gyerek létére nagy lelkierővel és fantáziával van megáldva. A helyzete rosszra fordulása után sem változik meg, ugyanolyan kedves kislány marad, sőt még ő lesz a barátai támasza. A felnőttek is példát vehetnének róla. A sok kegyetlenkedés után jövő pozitívumokat ugyanolyan csodának éltem meg, mint Sara. Simogatta a lelkemet :D . Csodálatos történet, csodás könyv. Imádtam <3

pikkupilvi P>!
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

Kicsit szomorú vagyok, hogy ez a történet is áldozatul esett a későn olvasás és mások általi túl nagyra méltatás jelenségének. Jó 15-20 évvel korábban kellett volna sort kerítenem rá és nem előre elolvasni a sok pozitív értékelést. Egy rideg és némileg rosszindulatú hang a fejemben csak horkantott, hogy na persze, majd pont így…, ahogy szerencsétlen Sara sorsa elkezdett jobbra fordulni.
A titkos kertet nagyon szerettem, amikor pár éve olvastam és feszt megfogadtam, hogy újra fogom olvasni – ezek után kicsit félek, hogy ez a kiábrándult hang ezt a könyvélményt is utólag újraírja off

Szédültnapraforgó>!
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

Keserédes történet, de most jólesett :)
Sara egy igazi „hős” nagyon megkedveltem. Annyira tetszett a dolgokhoz való hozzáállása.
Szerettem az elmélkedéseit:
„Ki tudja, talán nincs is jó természetem, de hogyne lenne jókedélyű és szívélyes az, akinek minden kívánsága teljesül és akihez mindenki kedves? Sejtelmem sincs – tette hozzá nagy komolyan –, megtudhatom-e valaha is, jó gyerek vagyok-e vagy rossz. Talán utálatos gyerek vagyok, és ezt csak azért nem veszi észre senki, mert a sorsom nem állít próbatétel elé.”

A pozitív életszemlélete példaértékű – annak ellenére, hogy szüleit elveszítette:
„Megeshet, hogy az ember keze üres, de a szíve sosem az, annak mindig van mit adnia: jó, meleg, kedves dolgokat, segítséget, vigaszt, derűt, nevetést – és olykor a vidám, kedves nevetés a legjobb ellenszere minden bajnak.”

7 évesen az életbölcsessége is csillagos ötös:
„De gondolom, a dolgoknak akkor is lehet jó oldaluk, ha pillanatnyilag nem látjuk.”
„Bajban ismerszik meg, ki az igazi barát, s az én nagy bajom megmutatta, milyen hű és jó lélek vagy!”
„A harag nagyon erős, de nála is erősebb az, aki vissza tudja fojtani a haragját.”

Két regény ugrott be elsőre a történetről:
– Eleanor H. Porter: Az élet játéka
– Lakner Artúr: Édes mostoha

11 hozzászólás
pannik>!
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

Kedves, szívbemarkoló történet, igazi jó és rossz karakterekkel.

Tanulsága nekem: sosem tudhatod, hogy akit pillanatnyi helyzete miatt beskatulyázol, leírsz, megalázol, megítélsz, az később hová fejlődik, mivé lesz, vagy milyen változások jönnek az életébe, melyek mindent megváltoztatnak.


Népszerű idézetek

Bellatrissa>!

Ha hirtelen riasztották fel álmaiból vagy egy könyv olvasásából, nehezére esett uralkodnia magán. Aki szeret olvasni, jól ismeri ezt az érzést. Az ember alig állja meg, hogy ne kiabáljon és ne váljon kiállhatatlanná.

49. oldal

bleknajt>!

Ha mindig lett volna olvasnivalója, nem érezte volna magát egyedül.

19. oldal

Judzsin>!

Nincs nagyobb erő a haragnál, kivéve azt az erőt, amivel elfojtjuk.

15. oldal

Jagika P>!

– Te talán örülnél, ha ennyi könyvet kellene elolvasnod?
– A világon ennek örülnék a legjobban – felelte Sara.

Pati28 P>!

Ha elég erősen képzeljük el, amit akarunk, az majdnem valósággá válik.

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: képzelet · valóság
Bloody_Bunny>!

Akárhogy s mint – mondta magában – , egyvalami nem változik. Ha rongyos vagyok is, legbelül csak megmaradok hercegnőnek. Könnyű lenne a hercegnőt játszanom, ha selyembe-bársonyba öltözhetnék. Sokkal nagyobb dolog úgy maradni meg hercegnőnek, hogy ezt senki nem tudja.
Amikor minden összejön, és minden olyan borzasztó, összeharapom a fogam és azt gondolom: Igenis hercegnő vagyok, mégpedig tündérhercegnő, és aki tündér, annak semmi sem árthat és semmi se fáj.

Kapcsolódó szócikkek: Sara Crewe
padamak>!

Nincs nagyobb erő a haragnál, kivéve azt az erőt, amivel elfojtjuk. Okos dolog, ha ellenségeinknek nem válaszolunk.

p15

Bogas>!

Rongyokban járok – gondolta magában, de rongyaimban is hercegnő vagyok. Könnyű hercegnőnek lenni arany- és ezüstruhában.

Róka P>!

– Olyan, mint egy mese – zokogta. – Mint egy mese, arról a gyönyörű hercegnőről, akit világgá kergetnek.

Kapcsolódó szócikkek: Sara Crewe
BeerSeeGirl P>!

Megeshet, hogy az ember keze üres, de a szíve sosem az, annak mindig van mit adnia: jó, meleg, kedves dolgokat, segítséget, vigaszt, derűt, nevetést – és olykor a vidám, kedves nevetés a legjobb ellenszere minden bajnak.

68. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Jean Webster: Nyakigláb Apó
L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
L. M. Montgomery: A kék kastély
Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Marie Colmont: Hópacsirta
Benedek Elek: Katalin