A ​Little Princess 29 csillagozás

Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess Frances Hodgson Burnett: A Little Princess

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sara Crewe is a very rich little girl. She first comes to England when she is seven, and her father takes her to Miss Minchin's school in London. Then he goes back to his work in India. Sara is very sad at first, but she soon makes friends at school.
But on her eleventh birthday, something terrible happens, and now Sara has no family, no home, and not a penny in the world…

Eredeti megjelenés éve: 1905

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Macmillan Collector's Library angol · Wordsworth Children Classics angol · Puffin in Bloom HarperCollins, Puffin angol · Puffin Classics Puffin angol · Penguin Popular Classics angol · Vintage Children's Classics angol

>!
202 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781950435326 · Illusztrálta: Ethel Betts
>!
270 oldal · ASIN: B071CN7F8Y
>!
220 oldal · ISBN: 9781542049382

17 további kiadás


Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Gnocchi7 I>!
Frances Hodgson Burnett: A Little Princess

Végtelenül bájos egy történet volt, és nem tudom hogy nem hallottam róla idáig!? Valahogy azt hittem, hogy nehézkesen fogok vele haladni, ahhoz képest elég gyorsan kiolvastam a könyvet, és egyszerűen imádtam! Ezek után már egyre jobban közeledik A titkos kert beszerzése… :D

Szentinel>!
Frances Hodgson Burnett: A Little Princess

Ez a könyv elképesztően gyönyörű volt. Régen volt a kezemben egy ennyire szívszaggató és szívmelengető történet. Ezért is szeretem a klasszikus ifjúsági regényeket (leginkább az angolokat/amerikaiakat), mert azoknak van valami szavakkal nehezen leírható varázsereje.

Történetünk főszereplője Sara Crewe, egy brit kislány, akinek az apja hatalmas vagyonra tett szert. Bár a lány Indiában született, apja visszaküldte Angliába, hogy egy internátusban éljen, és megkapjon minden luxust (saját póni, hintó, cseléd, külön szoba stb.). Ám az intézet igazgatóját, Miss Minchint csak a kapzsiság hajtja, és látszólag mindent megad Sarának, azonban a lány háta mögött mélységesen megveti őt gazdagsága miatt. Amikor édesapja elhuny betegségben, Minchin rögtön kimutatja a foga fehérjét. Mivel egy pennyt sem örökölt édesapja vagyonából, ezért az igazgatónő úgy kezd vele bánni, ahogy a többi lánnyal az intézetben. Minden luxusától megfosztja, és a padlásszobába száműzi, valamint alantas munkákra kényszeríti. Azonban Sarát nem olyan fából faragták, mely könnyen megtörik.

Frances Hodgson Burnett regényében arra hívja fel a figyelmet, hogy a képzelőerő mennyire sokat tud segíteni a nehéz korszak átélésében. Sara ugyanis neveltetése okán hercegnőnek képzeli magát, de nem annak az elkényeztetett fajtának, amelyet a nagyon hisztis kislányokra használunk, hanem végtelenül nemes szívű marad. Hisz egy hercegnőnek jól kell viselkednie, akármi is történik. És ezért fáj az olvasónak, mikor Sara szenvedéseiről kell olvasnia. A lány ugyanis nem szorul karakterfejlődésre, mivel már alapból egy nagyon jól kitalált, végtelenül szimpatikus, szeretnivaló szereplő. Éppen ezért végtelenül szurkolunk neki, hogy történjen már vele valami jó.

A kis hercegnő prózája könnyen emészthető, nincs tele összetett nyelvi leleményekkel, éppen ezért abszolút olvasóbarát, akár még kezdők is elboldogulhatnak vele. Az írónőnek nem a stílusa az, mellyel megragad, hanem a történetvezetése és a szereplői. Burnett regényét nem hiába tartják a világ egyik legjobb gyermekkönyvének. Egy sokszor feldolgozott, sokféleképpen elmesélt történet ez, melyet egy befejezetlen Charlotte Bronte regény (Emma) inspirált. Érdemes mindenkinek tenni vele egy próbát, aki szereti a szívmelengető történeteket, a szimpatikus gyermekszereplőket és a klasszikus gyermek- és ifjúsági irodalmat. Nagyon jól ért hozzá, hogyan váltson ki érzéseket az olvasóból.

Nemrég beszereztem A titkos kert angol változatát is, ami azt jelenti, hogy nem utoljára vettem kezembe az írónő valamelyik művét.

PuPilla>!
Frances Hodgson Burnett: A Little Princess

Nagy dolgok vannak ennek a kislánynak a történetében egyszerű, de gyönyörű szavakkal megfogalmazva, csodásan elegáns, igazi brit angolsággal, némi egzotikummal és Indiával fűszerezve. Az egyik legbájosabb klasszikus. Az egyik első olvasmányélményem volt valaha, és az egyik kedvenc könyvem marad, mindig.

A blogon: http://pupillaolvas.blogspot.hu/2012/09/a-padlasszoba-k…

Esmeralda P>!
Frances Hodgson Burnett: A Little Princess

Kedvenc, mert az első angolul olvasott könyv, és mert kedves gyerekkori mesém is.

read_happilyeverafter>!
Frances Hodgson Burnett: A Little Princess

Végtelenül kedves, aranyos kis történet, Sara Crewe megpróbáltatásairól.
Nagyon fiatal volt még, amikor egy tragédia miatt hirtelen fel kellett nőnie, de a kislány vette az akadályokat. Kevesen tudnák ezt úgy kezelni, mint ő. Én azt gondolom sokat lehet tőle tanulni.
Lenyűgöző fantáziával, példátlan illemtudással, egy hercegnőhöz méltan vészeli át a nehéz időszakot.
Tanulságos, jó és rossz emberekre is van benne példa. Kötelezővé kéne tenni.

dorkabuba>!
Frances Hodgson Burnett: A Little Princess

LibriVox, Karen Savage <3
(funfact: az előző könyvből megtartotta a gyorsított tempót az alkalmazás, és perceken át csodálkoztam, hogy bár az egyik „leghadarósabb” felolvasó, azért ennyire gyorsan nem szokott olvasni… ^^”)
    Ez egy következő méltán klasszikus gyermekkönyv. Annak örülök, hogy sikerült helyre tennem a fejemben, hogy miről szól pontosan – anno közel olvastam egymáshoz időben a Claire de Lune-nel, és összemosódtak kicsit.
     A titkos kerttel szemben ez kicsit talán tündérmesésebb, szélsőségesebb karakterekkel operál, már-már dickensi szinten. Sara Crewe maga a megtestesült jóság, tisztaság és tökéletesség, akinek hatalmas képzelőereje van, és egy pozitívan karizmatikus személyiség. spoiler
    Az első fele szerintem azért nagyon erős, mert megrengeti az igazságos világba vetett hitünket, hiszen egy jó emberrel nem történhet ilyen szörnyűség. Ebben erősebb kezdés A titkos kertnél. Viszont mivel utána tényleg inkább tündérmesejellegű lesz, és varázsütésre oldódnak meg a dolgok, főleg így felnőtt fejjel összességében nem ütött akkorát. De ettől még egy nagyon kedves kis olvasmány, és a hangoskönyvben még arra is figyeltek, hogy nagyjából esti mese hosszúságúak legyenek az egyes trackek. Amelyik fejezet hosszabb, azt feldarabolták. Ilyenkor kicsit sajnálom, hogy magyarul nincs ilyesmi, bár nyilván majd ha aktuális lesz, követhetem ezt a felosztást a magyar fordításban, saját felolvasás során.

Luca87 I>!
Frances Hodgson Burnett: A Little Princess

Kilencéves voltam, amikor megkaptam a nagymamámtól ezt a könyvet, persze akkor még magyarul, Görög Lívia fordításában, ha jól emlékszem. Nagyon tetszett, nagyon szerettem. Elgondolkodtató történet, több szempontból is. Érdekes a kis hercegnő alakja, aki mindig kis hercegnő tud maradni, akkor is, amikor megalázzák és megtapossák. Valószínűleg azért sikerül ez neki, azért nem roppan össze, mert amikor jól megy a sora, akkor sem képzel magáról túl sokat, és komolyan gondolja, hogy csak a véletlen folytán él jól, születhetett volna koldusnak is, ahogy a koldus is születhetett volna gazdag kislánynak. A másik érdekes alak Miss Minchin, aki abszolút érdekember, és csak a pénz meg a befolyás érdekli, semmi egyéb. Tipikusan az az ember, aki felfelé nyal, lefelé tapos. Az ilyet sokan nem szeretik, és általában előbb-utóbb valamilyen módon rosszul jár. Ellentétben a Sarához hasonló emberrel, aki a végén elnyeri a jutalmát, még ha nem is mesébe illő módon, mint ebben a romantikus történetben.

A regénynek két filmfeldolgozását láttam eddig. Az 1939-es változatot nagyon nem szeretem. Ennek a történetnek szerintem az a lényege, hogy Sara a jómód ellenére, amiben egész kis életét tölti, nem száll el, nem lesz beképzelt kis liba, hanem mindenkivel tisztelettel és kedvesen bánik, még a szolgálólánnyal is. Ehhez képest Shirley Temple kis hercegnője az elejétől fogva egy beképzelt kis liba. Azt hiszem, az lehet a gond, hogy az a kislány nem tudott természetesen viselkedni, valószínűleg nem volt olyan, mint Sara, akit el kellett játszania. Külön utáltam a szerelmi szálat, amit valami rejtélyes okból bele kellett csempészni (a könyvben egyetlen félmondat szól a szerelemről), és az átalakított happy endtől is felállt a hátamon a szőr. Nem volt elég „happy” a regény vége? Minek kellett hozzányúlni? (Jó, a másik filmben is alternatív happy end van, de valahogy kevésbé idegesít, mert jobb a film.)

Ehhez képest az 1995-ös film nagyságrendekkel jobb. Az a kislány, Liesel Matthews sokkal jobban hozta a szerény, kedves gyereket, aki félelmetes tartással viseli mind a szerencsét, mind a tragédiát. Sokkal hitelesebbnek érzem az ő alakítását. Igaz, ebben a filmben is bőséggel található olyan jelenet, amiről F.H. Burnett egy szót sem írt, valahogy mégis jobban illeszkednek ezek a regény hangulatához. Ahogy a könyvet, ezt is bátran ajánlom mindenkinek.

Elyndelou>!
Frances Hodgson Burnett: A Little Princess

Olyan volt ez a könyv, mint egy ölelés :)

A film nagy kedvencem volt gyerekként (még most is az, és a zenéjét hallgattam olvasás közben), és nagyon sajnálom, hogy nem akkoriban olvastam először. Mondjuk felnőttként is teljesen élvezhető volt, az pedig csak hozzátett az élményhez, hogy az eredeti nyelvén olvastam. Becky-t kicsit nehéz volt megérteni, de a lényeg ott is átjött :)

>!
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781905716043 · Illusztrálta: Reginald Birch
SwissLiechShipper>!
Frances Hodgson Burnett: A Little Princess

Nagyon aranyos, szívmelengető kis könyv volt. Ha egyszer lesz egy kislányom, tutira a kezébe nyomom majd :)

hablaty P>!
Frances Hodgson Burnett: A Little Princess

Csodálatos, és hihetetlen, hogy egy ilyen aprócska gyermek micsoda tartással bír, és nem roppan össze. Egyre erősebb, és bármilyen elhanyagolt a ruhája, a hercegnősége átüt mindenen. Korábban láttam jó néhányszor filmen, így tudtam hogy happy end lesz a vége, és mégis úgy összeszorult a szívem amikor magam elé képzeltem a drága gyermeket, ahogy felszegi a fejét , összeszorítja a száját és arra gondol, hogy a katonák is így szenvednek….


Népszerű idézetek

Luca87 I>!

[Miss Minchin to Ermengarde] '(…) and I shall write to your papa. What would he say if he knew where you are tonight?'
Something she saw in Sara's grave, fixed gaze at this moment made her turn on her fiercely.
'What are you thinking of?' she demanded. 'Why do you look at me like that?'
'I was wondering,' answered Sara, as she had answered that notable day in the schoolroom.
'What were you wondering?'
It was very like the scene in the schoolroom. There was no pertness in Sara's manner. It was only sad and quiet.
'I was wondering,' she said in a low voice, 'what my papa would say if he knew where I am tonight.'

200-201. oldal (Penguin Books)

Aniko_Horváth>!

She was such a little girl that one did not expect to see such a look on her small face. It would have been an old look for a child of twelve, and Sara Crewe was only seven.
The fact was, however, that she was always dreaming and thinking odd things and could not herself remember any time when she had not been thinking things about grown-up people and the world they belonged to. She felt as if she had lived a long, long time.

read_happilyeverafter>!

'Couldn't you go to that place with me, papa?' she had asked when she was five years old. 'Couldn't you go to school too? I would help you with your lessons.'

3. oldal, 1. fejezet

Luca87 I>!

'Stop!' said Miss Minchin. 'Don't you intend to thank me?'
Sara paused, and all the deep, strange thoughts surged up in her breast.
'What for?' she said.
'For my kindness to you,' replied Miss Minchin. 'For my kindness in giving you a home.'
Sara made two or three steps toward her. Her thin little chest heaved up and down, and she spoke in a strange, unchildishly fierce way.
'You are not kind,' she said. 'You are not kind, and it is not a home.'

94. oldal (Penguin Books)

read_happilyeverafter>!

When you will not fly into a passion people know you are stronger than they are, because you are strong enough to hold in your rage, and they are not, and they say stupid things they wish they hadn't said afterward. There's nothing so strong as rage, except what makes you hold it in — that's stronger.

147. oldal, 10. fejezet

nitamita>!

Perhaps I have not really a good temper at all, but if you have everything you want and everyone is kind to you, how can you help but be good-tempered?


Hasonló könyvek címkék alapján

L. M. Montgomery: The Golden Road
L. M. Montgomery: Pat of Silver Bush
L. M. Montgomery: Anne of the Island
L. M. Montgomery: The Blue Castle
L. M. Montgomery: Emily of New Moon
Rachel Renée Russell: Tales from a Not-So-Fabulous Life
Gail Carson Levine: Ella Enchanted
Meg Cabot: Forever Princess
Cathy Cassidy: Cherry Crush
Wendelin Van Draanen: Flipped