A kis lord 244 csillagozás

A hétéves, amerikai Cedric Errol, szegény, özvegy édesanyjának és egész környezetének kényeztetett kedvence, vígan éli a maga gyerekéletét. Ám egy szép napon nem várt fordulatot vesz az élete: angliai sosem látott nagyapja, Dorincourt grófja, magához veszi egyetlen örökösét, Cedricet.
Az önző, rideg nagyurat első látásra leveszi a lábáról a bájos, bizalomteli kisfiú – a gróf féltékenyen megpróbálja elválasztani imádott anyjától a gyereket.
F. H. Burnett múlt századi amerikai írónő immár klasszikusnak számító regénye sok bonyodalom után a három ember egymásra találásával ér véget.
Eredeti megjelenés éve: 1886
Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: 10 éves kortól
A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak Ciceró · Tündérvásár könyvtára · Egyetemes regénytár Singer és Wolfner
Cedric Errol (Lord Fauntleroy) · Dorincourt grófja · Mr. Hobbs

Még egy könyv, ami kimaradt annak idején. Ezt is felnőtt fejjel olvastam először. Jobb későn, mint soha! Bájos történet. Gyermeki őszinteség, feltétel nélküli szeretet, mind megtalálható ebben a könyvben. Hiába a gazdagság, a mindent megadó nagypapa, Cedric megmarad annak az őszinte, szeretere méltó kisfiúnak aki volt.

Tündéri kis mesét olvashattam a barátságról és a szeretetről. Igen, lehet hogy túlzás kicsit, de kit érdekel, feltöltött a kedvességével és a bájával és igazi örömöt adott a kis lord, Drágám, Hobbs, Dick és a többiek sorsának követése :)

Ez egy nagyon aranyos mese volt. Én ezt még nem láttam, de végül is meglepően hamar ledaráltam. Mondjuk a vége fele már kicsit soknak éreztem. De egy újabb olyan klasszikus ami megnyert magának. Az örök mondanivaló a szeretet mindent legyőz. A mosoly, boldogság szeretet gyógyír lehet mindenre. A jó mindig győz. Nagyjából ez volt a lényeg. Kedvenc ugyan nem lett, de tudom ajánlani olvasásra, azoknak akik gyermeklelkűek és még hisznek a mesékben (mint én:D)

Nagyon kedves történet volt, tetszett.
Jó volt a sok izgalmas, hátborzongató könyv között egy ilyet is olvasni.
Szívmelegető történet volt, barátságról, szeretetről. A helyszín és a kor is nagyon tetszett.
A szereplőket is nagyon megszerettem. Igaz én nem láttam a filmet, de ha alkalmam adódik,biztos meg fogom nézni.

Bűbájos, 19. század végi történet 19. század végi világképpel és sematikus szereplőkkel. Ezek közül egyet sem vethetünk így, a 21. századból a könyv szemére; ne olvasson az régi irodalmat, aki mai stílust, gondolatokat keres benne.
A kis lord kezdetben nehéz, szomorúnk tűnő sorsa hirtelen gyökeresen megváltozik. Persze Cedric addig sem tartotta sorsát szomorúnak, hiszen ott volt számára szerető édesanyja, és a maga által szerzett barátok. Az új élethez alkalmazkodva szintén meghódítja mindenki szívét, és megoldja az egész birtok összes problémját. Természetesen még egy nehézség vár rá, de valahogy az is megoldódik…

Ez a könyv nagyon tündéri. Annyira jó néha olyan könyvet olvasni, ahol nem fogja felütni a fejét egy nagy trauma, amit boncolgatni kell és nem kell attól aggódni, hogy minden széthullik és mindennek vége. Néha jó ez a kiszámíthatóság, kedvesség és jóság, amit az ilyen könyvecskék adnak.

Újabb kis gyöngyszem Frances Hodgson Burnettől, ami gyerekként kimaradt az életemből. Egy nagyon kedves történet Cedricről, aki özvegy édesanyjával él Amerikában, amikor kiderül, hogy egy megkeseredettt angol gróf egyetlen örököse. A kis lordnak sikerül meghódítania nagyapja szívét és gyermeki ártatlanságával, jószívűségével még a nagyapját is jobb emberré teszi… Persze a történetben van egy csavar spoiler, de aztán spoiler
Talán az az üzenete a könyvnek, hogy igyekezzünk meglátni mindenben és mindenkiben a jót és az által, hogy másoknak segítünk, mi is jobb emberré válhatunk. Gyerekkönyv, de néhány törtető, másokon átgázoló, saját meggazdagodását mindennél fontosabbnak gondoló felnőttel is elolvastatnám…

Nagyon kedves könyv, sok mai gyereknek odaadnám, és örültem volna, ha magam is elolvashattam volna kicsiként.
Viszont Cedric már-már túlságosan jóságos és szép gyerek volt, olykor nehéz volt elhinnem, hogy amit mond, egy hétéves kisfiú szájából jön ki, de hát ez egy mese. Simán lehetne giccses az egész történet, de valahogy mégis megmaradt az ártatlansága, és emiatt volt tényleg kedves és tanulságos. Alig várom, hogy az írónő többi könyvét is elolvassam.

Az ember természetesen soha nem magányos, ha az édesanyja vele van.

[…] mindig meg kell látnunk az emberekben a jót, és igyekezzünk hozzájuk hasonlóvá lenni.

– Ma este a zsebembe tettem, mert estély van – mondta. – Azt hiszem, Dick örülne neki, hogy viselem az estélyen.
És olyan komolyan és gyöngéden nézett a nagy, bíbor mintás anyagra, hogy a hallgatóinak torkára forrt a nevetés.
– Tudják, nekem tetszik – mondta –, mert Dick a barátom.

…Jerry – kalandjaiból ítélve – két- vagy háromezer tengeri utat tett. Sorozatosan hajótörést szenvedett, és minden alkalommal vérszomjas kannibálok által sűrűn lakott szigetre került. Szavaiból ítélve, az izgalmas kalandok során többnyire megsütötték, és gyakran megették, miközben tizenötször vagy hússzor megskalpolták.

A megtermett lakáj közel állt hozzá, hogy jó hírét és állását kockáztatva, elmosolyodjék. Arisztokratikus lakáj volt, mindig a legelőkelőbb családoknál állt szolgálatban, és soha nem mosolygott. Közönséges és semmirevaló lakájnak tartotta volna magát, ha bármikor és bármilyen körülmények között megengedett volna magának ilyen tapintatlanságot, mint egy mosoly.

Sokat használt a grófnak, hogy volt mire gondolnia a saját becses személyén kívül.
- Helen Keller: Csöndes sötét világom
- Nancy Springer: Az eltűnt márki esete