A ​kis lord 265 csillagozás

Frances Hodgson Burnett: A kis lord Frances Hodgson Burnett: A kis lord Frances Hodgson Burnett: A kis lord Frances Hodgson Burnett: A kis lord Frances Hodgson Burnett: A kis lord Frances Hodgson Burnett: A kis lord Frances Hodgson Burnett: A kis lord Frances Hodgson Burnett: A kis lord Frances Hodgson Burnett: A kis lord Frances Hodgson Burnett: A kis lord Frances Hodgson Burnett: A kis lord Frances Hodgson Burnett: A kis lord Frances Hodgson Burnett: A kis lord Frances Hodgson Burnett: A kis lord Frances Hodgson Burnett: A kis lord Frances Hodgson Burnett: A kis lord

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A hétéves, amerikai Cedric Errol, szegény, özvegy édesanyjának és egész környezetének kényeztetett kedvence, vígan éli a maga gyerekéletét. Ám egy szép napon nem várt fordulatot vesz az élete: angliai sosem látott nagyapja, Dorincourt grófja, magához veszi egyetlen örökösét, Cedricet.
Az önző, rideg nagyurat első látásra leveszi a lábáról a bájos, bizalomteli kisfiú – a gróf féltékenyen megpróbálja elválasztani imádott anyjától a gyereket.
F. H. Burnett múlt századi amerikai írónő immár klasszikusnak számító regénye sok bonyodalom után a három ember egymásra találásával ér véget.

Eredeti megjelenés éve: 1886

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak Ciceró · Tündérvásár könyvtára · Egyetemes regénytár Singer és Wolfner

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2021
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634039273 · Fordította: Kopácsy Margit
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2021
240 oldal · ISBN: 9789634039990 · Fordította: Kopácsy Margit
>!
Hermész Média, Budapest, 2015
112 oldal · ISBN: 9786155549984 · Fordította: Névy Béla

12 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Cedric Errol (Lord Fauntleroy) · Dorincourt grófja · Mr. Hobbs


Kedvencelte 34

Most olvassa 7

Várólistára tette 108

Kívánságlistára tette 93

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Kiss_Julianna>!
Frances Hodgson Burnett: A kis lord

Még egy könyv, ami kimaradt annak idején. Ezt is felnőtt fejjel olvastam először. Jobb későn, mint soha! Bájos történet. Gyermeki őszinteség, feltétel nélküli szeretet, mind megtalálható ebben a könyvben. Hiába a gazdagság, a mindent megadó nagypapa, Cedric megmarad annak az őszinte, szeretere méltó kisfiúnak aki volt.

kratas P>!
Frances Hodgson Burnett: A kis lord

Tündéri kis mesét olvashattam a barátságról és a szeretetről. Igen, lehet hogy túlzás kicsit, de kit érdekel, feltöltött a kedvességével és a bájával és igazi örömöt adott a kis lord, Drágám, Hobbs, Dick és a többiek sorsának követése :)

1 hozzászólás
Cs_N_Kinga P>!
Frances Hodgson Burnett: A kis lord

Ez egy nagyon aranyos mese volt. Én ezt még nem láttam, de végül is meglepően hamar ledaráltam. Mondjuk a vége fele már kicsit soknak éreztem. De egy újabb olyan klasszikus ami megnyert magának. Az örök mondanivaló a szeretet mindent legyőz. A mosoly, boldogság szeretet gyógyír lehet mindenre. A jó mindig győz. Nagyjából ez volt a lényeg. Kedvenc ugyan nem lett, de tudom ajánlani olvasásra, azoknak akik gyermeklelkűek és még hisznek a mesékben (mint én:D)

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Frances Hodgson Burnett: A kis lord

Nagyon kedves történet volt, tetszett.
Jó volt a sok izgalmas, hátborzongató könyv között egy ilyet is olvasni.
Szívmelegető történet volt, barátságról, szeretetről. A helyszín és a kor is nagyon tetszett.
A szereplőket is nagyon megszerettem. Igaz én nem láttam a filmet, de ha alkalmam adódik,biztos meg fogom nézni.

Kun_Hajnal>!
Frances Hodgson Burnett: A kis lord

Nagyon szerettem Cedric, a kis lord történetét, a könyv mondanivalója sokat ad minden korosztálynak. Bár a fiúcska karaktere kissé idealizált, mert csak jó tulajdonságai vannak, szüksége is lesz ezen erényekre, hiszen nagyapja birtokának örököse lesz, s az idős ember halála után Dorincourt grófja.
A történet a kis Cedric és a semmiből felbukkanó nagyapja kapcsolatát mutatja be, ahogyan fokozatosan megismerik és megszeretik egymást. Természetesen e jó kapcsolat útjában sok-sok akadály áll, de ettől lesz izgalmas a cselekmény.
Vidám, szeretettel teli könyv, melyben a jó győzedelmeskedik.

PTJulia P>!
Frances Hodgson Burnett: A kis lord

Bűbájos, 19. század végi történet 19. század végi világképpel és sematikus szereplőkkel. Ezek közül egyet sem vethetünk így, a 21. századból a könyv szemére; ne olvasson az régi irodalmat, aki mai stílust, gondolatokat keres benne.
A kis lord kezdetben nehéz, szomorúnk tűnő sorsa hirtelen gyökeresen megváltozik. Persze Cedric addig sem tartotta sorsát szomorúnak, hiszen ott volt számára szerető édesanyja, és a maga által szerzett barátok. Az új élethez alkalmazkodva szintén meghódítja mindenki szívét, és megoldja az egész birtok összes problémját. Természetesen még egy nehézség vár rá, de valahogy az is megoldódik…

2 hozzászólás
josageszter>!
Frances Hodgson Burnett: A kis lord

Ez a könyv nagyon tündéri. Annyira jó néha olyan könyvet olvasni, ahol nem fogja felütni a fejét egy nagy trauma, amit boncolgatni kell és nem kell attól aggódni, hogy minden széthullik és mindennek vége. Néha jó ez a kiszámíthatóság, kedvesség és jóság, amit az ilyen könyvecskék adnak.

Andulka >!
Frances Hodgson Burnett: A kis lord

Újabb kis gyöngyszem Frances Hodgson Burnettől, ami gyerekként kimaradt az életemből. Egy nagyon kedves történet Cedricről, aki özvegy édesanyjával él Amerikában, amikor kiderül, hogy egy megkeseredettt angol gróf egyetlen örököse. A kis lordnak sikerül meghódítania nagyapja szívét és gyermeki ártatlanságával, jószívűségével még a nagyapját is jobb emberré teszi… Persze a történetben van egy csavar spoiler, de aztán spoiler
Talán az az üzenete a könyvnek, hogy igyekezzünk meglátni mindenben és mindenkiben a jót és az által, hogy másoknak segítünk, mi is jobb emberré válhatunk. Gyerekkönyv, de néhány törtető, másokon átgázoló, saját meggazdagodását mindennél fontosabbnak gondoló felnőttel is elolvastatnám…

Trudiz>!
Frances Hodgson Burnett: A kis lord

Ezt adja olvasójának: a lényeg mindenek felett, a megmásíthatatlan érzés: szeretet! :)


Népszerű idézetek

Aurora_Serenity_White I>!

Az ember természetesen soha nem magányos, ha az édesanyja vele van.

109. oldal

Aurora_Serenity_White I>!

[…] mindig meg kell látnunk az emberekben a jót, és igyekezzünk hozzájuk hasonlóvá lenni.

129. oldal

Moncs>!

Az ember soha nem felejti el azokat, akik kedvesek hozzá!

Gab>!

– Sok márkit ismert, Mr. Hobbs? – érdeklődött Cedrick. – Vagy earlt?
– Nem – válaszolta Mr. Hobbs méltatlankodva. – Még mit nem! Csak próbálná meg betenni egy is a lábát ide! Nem tűrném, hogy zsarnokok ólálkodjanak a kekszesdobozaim körül!

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cedric Errol (Lord Fauntleroy) · Mr. Hobbs
kratas P>!

– Ma este a zsebembe tettem, mert estély van – mondta. – Azt hiszem, Dick örülne neki, hogy viselem az estélyen.
És olyan komolyan és gyöngéden nézett a nagy, bíbor mintás anyagra, hogy a hallgatóinak torkára forrt a nevetés.
– Tudják, nekem tetszik – mondta –, mert Dick a barátom.

177. oldal

mezei P>!

…Jerry – kalandjaiból ítélve – két- vagy háromezer tengeri utat tett. Sorozatosan hajótörést szenvedett, és minden alkalommal vérszomjas kannibálok által sűrűn lakott szigetre került. Szavaiból ítélve, az izgalmas kalandok során többnyire megsütötték, és gyakran megették, miközben tizenötször vagy hússzor megskalpolták.

58. oldal

Lalauda P>!

A megtermett lakáj közel állt hozzá, hogy jó hírét és állását kockáztatva, elmosolyodjék. Arisztokratikus lakáj volt, mindig a legelőkelőbb családoknál állt szolgálatban, és soha nem mosolygott. Közönséges és semmirevaló lakájnak tartotta volna magát, ha bármikor és bármilyen körülmények között megengedett volna magának ilyen tapintatlanságot, mint egy mosoly.

84. oldal

zil>!

[…] az a legnagyobb jóság, ha valaki nem magára gondol, hanem másokra.

VI. fejezet, A gróf és unokája, 118. oldal

BBetti86 >!

[…] keresd mindenkiben a jót és igyekezz te is olyannak lenni.

58. oldal

julicsenge IP>!

Sokat használt a grófnak, hogy volt mire gondolnia a saját becses személyén kívül.

72. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Katherine Woodfine: Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Lewis Carroll: Aliz kalandjai Csodaországban
P. L. Travers: Mary Poppins
Rudyard Kipling: A dzsungel első könyve
J. M. Barrie: Pán Péter
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Johanna Spyri: Heidi
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Laura Ingalls Wilder: Kicsi ház a nagy erdőben