Hazugságok ​fája 62 csillagozás

Frances Hardinge: Hazugságok fája

Frances Hardinge Hazugságok fája című könyve 2015-ben elnyerte a Costa Év könyve díját gyerekkönyv kategóriában.

Mikor Faith apját rejtélyes körülmények között holtan találják, a lány elhatározza, hogy kibogozza az igazság és hazugságok szálait. Az apjai holmijai közt kutatva egy különös fa nyomára bukkan. Egy fáéra, amely hazugságokból táplálkozik, és gyümölcse titkokat fed fel.
Ám amint Faith egyre inkább a valótlanságok hálójába keveredik, rádöbben, hogy a hazugságok igézetében az igazság összezúzódik…
„A levelek hűsek voltak és nyirkosak. El sem téveszthette volna. Kétségkívül ezeket látta az apja füzetében, körültekintő aprólékossággal lerajzolva. Ez volt az apja legnagyobb titka, üdvözülése és veszte. A hazugságok fája. Most az övé volt, és az út, amit az apja sosem fejezhetett be, kitárult előtte.”

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Kossuth, Budapest, 2018
384 oldal · ISBN: 9786155755316 · Fordította: Sámi László
>!
Ventus Libro, Budapest, 2018
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155755019 · Fordította: Sámi László

Enciklopédia 12


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Frances Hardinge: Hazugságok fája

Sajnos nem hozta azt, amit vártam, illetve nem ezt vártam. Szerintem ez egyáltalán nem ifjúsági könyv. A századik oldalig alig történik valami, az is inkább lélektani – de nem gyerekeknek íródott stílusban –, szerintem egy gyerek már a 20-30 oldal után abbahagyja ezt a könyvet, annyira unalmasnak találja. Majdnem én is így tettem, de ránéztem pár értékelésre, ahol írták, hogy majd beindul az apa halála után, úgyhogy továbbmentem. A hangulat egyébként jó, nagyon sötét, megtoldva a korszak férfiuralmával, amely lépten-nyomon felbukkan a könyvben és alakítja a főhősök cselekedeteit is (főleg ugye Faith anyjáét). Faith karaktere tetszett, nem egy nyavalygós lány, de bátor lépéseket az említett korszak elnyomottsága miatt csak óvatosan van lehetősége megtenni. A legjobban az tetszett a könyvben, hogy megmutatja, milyen könnyű egy hazugságot elindítani, illetve az a hazugság hová és milyen mértékben képes elterjedni (és akár át is alakulni). Faith nyomozása szépen épül fel. Összességében három csillag a különleges fa, a sötét, misztikus környezet (nagyon beleélhető megformálásban), Faith karaktere és a lélektani részek miatt, de én ezt 16 éves kor alatt nem ajánlanám. Az elejét jó lett volna kicsit meghúzni, szerintem sokan feladják az első száz oldalon…

bartok_brigitta P>!
Frances Hardinge: Hazugságok fája

Sokat gondolkodtam ezen az értékelésen. Olvastam már viktoriánus korba épített fantasyt, de olyat, ami ennyire valóságosnak tűnt még soha. Számomra a Hazugságok fája nem csupán fantazmagória, hanem egyfajta korrajz. Korrajz, mert bemutatja, hogy az adott korban milyen nehéz, sőt, lehetetlen volt nőként érvényesülni. Bebizonyítani, hogy egy nő is lehet olyan okos, mint egy férfi; Ráadásul hacsak megvillan az árnya annak, hogy egy lány fejében több is rejlik, a férfiak furcsán, már-már torzszülöttként tekintenek rá. Nem lehetett egyszerű élete annak az asszonynak, aki arra kényszerült, hogy az apja, a fivére, vagy éppen a férje árnyékában éljen.
A történet maga nagyon tetszett. A kislány vívódása, ahogy megpróbál hű maradni az elvárásokhoz, az apjához, mégis hajtja a tudás iránti vágya. A karakterek jól kidolgozottak, szinte élő, lélegző emberekként elevenednek meg a lapokon. A világ nagyon kidolgozott, a korabeli természettudományi felfedezések, a tudósok egymással vívott harca az elismerésért, nagyszerűen van visszaadva.
A stílus gördülékeny, de kissé sötét. Megőrzi a korhangulatot, a próza nagyon kifejező, a hangulat nyomasztó, ami már a legelső oldal után világossá teszi, hogy itt valami borzalmas dolog fog történni. A helyszín tökéletes volt, a leírás pedig olyan valósággal adta vissza a látványt, az érzelmeket, az illatokat, hogy szinte én is éreztem a hazugságfa szagát. Számomra tökéletes volt. Sok történetben felbukkan a hazugságok mérgező ereje, de itt még inkább kifejező volt.
Szerettem ezt a könyvet. Biztosan újra fogom még olvasni. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

cicus61 P>!
Frances Hardinge: Hazugságok fája

Megint egy unalmas könyv. Pedig szeretem a viktoriánus korban játszódó történeteket. Nagyon nem jött be, az eleje baromi lassan indult, aztán sem volt valami izgalmas, sok unalmas részlet. A történet sem fogott meg, sokkal érdekesebbnek, izgalmasabbnak gondoltam. A szereplőket sem szerettem, Faith, az öccse és a szüleik is olyan unalmasak voltak, mint maga a könyv. Kár volt az időért.

_minka_ IP>!
Frances Hardinge: Hazugságok fája

Ez a regény gyönyörűen megmutatja, hogy a viktoriánus korban milyen szűkre szabták a nők mozgásterét fizikailag (igen, tényleg nem látták a szoknyájuktól, hova lépjenek, sőt egy felnőttfűzőben még nagy levegőt venni is nehéz feladatnak számított) és szellemileg (ilyen pici koponyával nehogy már gondolkozni kezdjenek!). A világ többi részlete is nagyszerűen kidolgozott, a korabeli természettudósok egymással vívott tekintélyharcaitól egészen a post mortem fotográfiáig. De mindez természetesen csak egy keret, a hangsúly azon van, hogyan formálják a jó szándékú vagy éppen ártani akaró hazugságok az életünket, és miként válnak megállíthatatlanná, ha egyszer útjára engedtük őket. A Hazugságok fája fejlődésregény, de épp azáltal válik kiemelkedővé, hogy fiatal hősnője sohasem jut el egyértelmű, fekete-fehér tanulságokig, hanem attól válik felnőtté, hogy kiismeri a hazugságok természetét, és ahelyett, hogy a lehetetlent megkísérelve teljesen félrevetné őket, megtanul felelősséggel hazudni. Mert néha hazudni kell, hogy az igazsághoz közelebb kerüljünk. Ilyen hazugság ez a regény is.

3 hozzászólás
kolika>!
Frances Hardinge: Hazugságok fája

Gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriába tartozó műként van feltüntetve, s ezért én egy kicsit könnyedebb, derűsebb hangvételt vártam. Kezdettől fogva zavart a thriller címke, de nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki. Azt hittem, hogy némi ijesztgetésről esik majd szó, vagy valami hasonló A kötet ennél sokkal, de sokkal komorabb képet fest, sötét hangulat telepedik meg a könyv oldalain. Az sem segít, hogy szembesülünk a kor felfogásaival pl. férfi-nő értéke és érdeme.
A lelkész és családja korántsem olyan tökéletes, mint ahogy egy ilyen foglalkozású embertől elvárnánk. Csalás és hazugság mételyezi meg a családfő lelkét, s már a családjához is csak hideg, kimért, esetenként megalázó módon tud megnyilvánulni. A lelkész erőszakos halála után Faith próbálja felderíteni a titkokat, s ezért kutatásba kezd. Nyomozása során derülnek ki apja sötét titkai. A krimiszál érdekes, nem is gondoltam volna, hogy mi húzódik a háttérben, ki is az igaz irányító.
A szereplők jól megformáltak.Nincsenek idealizálva, még a pozitívabb szereplők is rendelkeznek kevésbé előnyős tulajdonságokkal.
Vannak olyan részek a kötetben, amelyek kicsit morbid jelleggel bírtak. pl. halottak fényképezése a családtagok körében (tudom, hogy régen ez eléggé bevett szokás volt, de furcsa, hogy egy gyerek erről olvasson). Nem tudom, hogy mennyire értheti meg egy mai gyerek a férfiak-nők korabeli megítélését. Az ifjúság számára nem jelenthet gondot erről olvasni, de nem biztos, hogy egy gyerek kezébe nyugodt szívvel adnám ezt a könyvet.

_Katie_ P>!
Frances Hardinge: Hazugságok fája

Egy kicsi ebből, egy kicsi abból és megszületett ez a jó kis ifi könyv. Felnőttként ugyan sokkal izgalmasabb és véresebb történetet is el tudtam volna képzelni, de ifiként azt hiszem tökéletesen megállta a helyét.
Faith és a családja nem százas, az biztos, hogy igazi telenovella szereplők lehetnének :))
Érdekes volt a nyomozás, személy szerint árnyékra vetődtem a spoiler
A hazugságok fája pedig csipetnyi savat-borsot adott hozzá ehhez a nyomozáshoz.

Iza_Rápolti IP>!
Frances Hardinge: Hazugságok fája

Az elején kissé döcögve haladtam, de a tiszteletes halálát bemutató csavar után felpörgött a cselekmény. Kissé nehézkes a nyelvezete ( vagy a fordítás) ezért is csak 4*. off

anesz P>!
Frances Hardinge: Hazugságok fája

Komor, sötét mű, mégis egy idő után magával ragadott. Persze, ahogy a cím sugallja elsősorban a hazugság természetével, következményeivel és a pletyka terjedésével foglalkozik. Mindehhez a női tudósok érvényesülésének képtelensége a viktoriánus korban, az evolúció vagy teremtés kérdéskor csatlakozott némi fantasyval nyakon öntve. A krimiszál is érdekes és meglepő volt. Persze elég depressziós a könyv és nem tölt el kellemes érzéssel szinte semmi benne. Egyetlen kivétel a barátság kialakulásának története.
Különleges regény, de nem lesz kedvenc. A gótikus regények jutnak róla eszembe.

rafaelo0824>!
Frances Hardinge: Hazugságok fája

Az eleje kicsit unalmas volt, de aztán rendesen beindultak a dolgok és egy nyomozós kísérteties történet kerekedett ki az egészből. Szerencsére nem sorozat, így van normális lezárás (olyan, amit nem számítottam, ez plusz pont). Faith karaktere nem lett a kedvencem, de pont emiatt volt valósabb a történet. Jó film lenne belőle.

ValerinLanz P>!
Frances Hardinge: Hazugságok fája

Nem tudom. Nem tudok minden előítélet nélkül csillagozni, mert habár egyrészről lenyűgöző volt, hogy az író kitalált egy ilyen borzalmas fát, de maga ez a lenyűgözőség, és az, hogy emberek mennyi szörnyűséget követtel el ezért a fáért, kiborított, és kimondom kereken, undorított.
Van bennem is egyfajta kíváncsiság a világ dolgai iránt, és nem mondom, hogy nem értettem meg Faith apját valamilyen szinten, de ő már túlment minden határon. spoiler
Ezt a történetet végig belengte, behálózta valamilyen ragacsos gonoszság, mint amilyen a fa leveleiből is csöpögött. Végig ott volt a rosszindulat, a hazugság, az áskálódás. Egyetlen örömteli pillanat volt csupán spoiler, ezen kívül végig rosszul éreztem magam.
spoiler
Érdekes volt természetesen, a borító és a cím megfogott. De mint mondtam, ez egy eléggé depresszív könyv, senki ne várjon nagy happy endet, és boldog egymásra találást.


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell>!

Amikor minden ajtó bezárul, megtanulsz bemászni az ablakon.

374. oldal

Belle_Maundrell>!

(…) a csendet ugyanolyan ügyesen és kegyetlenül lehet forgatni, akár a kést.

280. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csend · kés
Lobo P>!

“A Biblia nem hazudik.” Ezzel minden jóravaló, istenfélő tudós tisztában volt. Azonban a sziklák, a kövületek és a csontok sem hazudtak, és kezdett nagyon úgy tűnni, hogy nem ugyanazt a történetet mesélik.

62. oldal

Belle_Maundrell>!

A hazugság olyan, akár a tűz, fedezte fel Faith. Eleinte óvni és táplálni kell, de csak finoman, óvatosan. Egy enyhe fuvallat új lángokat szíthat, de a túl erős fújás ki is olthatja. Némely hazugságok erőre kapnak, majd izgatott ropogással továbbterjednek, és többé nincs szükség a táplálásukra. Viszont azok többé már nem is az ő hazugságai. Saját életet és alakot nyernek, és nem lehet többé irányítani őket.

260. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
Belle_Maundrell>!

Elég hosszú ideje élek, hogy lássam a csodák halálát.

160. oldal

Belle_Maundrell>!

– Nem láttam anyádat a temetésen – jegyezte meg a gondolatmenetet követve.
– A sajátja óta nem szokása eljárni rájuk – felelte Paul egyszerűen.

206. oldal

Belle_Maundrell>!

– A titkok birtoklása hatalom (…)

362. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hatalom · titok
Belle_Maundrell>!

– (…) Ez itt egy csatatér, Faith! A nők is harcmezőn találják magukat néha, akár a férfiak. De mi nem kapunk fegyvert, és nem is tűnhet úgy, hogy harcolunk. Azonban akkor is harcolnunk kell, különben elpusztulunk.

305. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nők
Belle_Maundrell>!

– Vannak dolgok, amiket a tudomány nem képes megmagyarázni.

362. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny
Neil Gaiman: Coraline
Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs
Terry Pratchett: Szárnyalók
Paul Stewart – Chris Riddell: Doktor Morcos Viháncligetből
Rick Riordan: Neptunus fia
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Szigeti Kovács Viktor: A táltos
Otfried Preußler: Krabat
Otfried Preußler: Krabat a Fekete Malomban