A ​láger 3 csillagozás

Forró Tamás – Havas Henrik: A láger

Nagyon ​sokáig az alig bocsánatos bűnök közé tartozott. Később nem illett beszélni róla, ma pedig mint "jogellenes külföldi tartózkodásról" riportok és nyilatkozatok hangoznak el, illetve látnak napvilágot a magyar sajtóban, rádióban és televízióban.

A disszidálás: egy darabka magyar történelem. 1979-ig büntetendő cselekmény volt, bíróságaink évente több száz személy ellen hoztak távollétében elmarasztaló ítéletet; némiképp a hazaárulással is társult ez a magatartásforma, még akkor is, ha nem politikai indítékok húzódtak meg mögötte, hiszen az 1970-es évek büntetőjogi gyakorlatából mindinkább kiviláglott, hogy ezeket a cselekményeket túlnyomó részben nem politikai okok váltják ki. Kalandvágy és meggondolatlanság éppúgy indítéka lehet a disszidálásnak, mint egzisztenciális okok vagy a szakmai érvényesülés igénye, s csak a legritkább esetben politikai ellenzékiség. Éppen ezért a büntetőjog – hacsak valaki kirívóan meg nem sérti a Magyar Népköztársaság érdekeit – ma már nem… (tovább)

>!
Háttér, Budapest, 1988
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637403086

Kiemelt értékelések

>!
Csetepaté
Forró Tamás – Havas Henrik: A láger

Érdekes volt kb. 30 évvel a megjelenés után olvasni ezt a könyvet. Egyrészt megidézte az adott kort, másrészt a menekült kérdés kapcsán máig ható aktualitása van. 1988-ban az utazási szabályok liberalizációját követően már nem volt akkor a tétje a disszidálásnak, így a könyv megírásának sem. Pár évvel korábban nagyobbat szólhatott volna a dolog, de értelemszerűen, akkor meg nem jelenhetett volna meg. Ami miatt legfeljebb két csillagra tartom érdemesnek, az a szélsőségesen egyoldalú, propagandisztikus bemutatása a dolgoknak. Kizárólag olyanok személyes történetei jelennek meg a kötetben, akiknek a külföldre távozása kudarccal, csalódással végződött.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Géza: Recsk
G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket!
Janikovszky Éva: A Hét Bőr
Tóth Olga: Csupasz nyulak
Szilvási Lajos: Kamaszok
Déry Tibor: Niki
Bertha Bulcsu: A bajnok élete
Berkesi András: Alkonydomb / Bunker / Akik nyáron is fáznak
Vámos Miklós: Szitakötő
Dalos György: Az istenkereső