Variációk ​boldogtalanságra 93 csillagozás

Forró Bence: Variációk boldogtalanságra

“Vannak történetek, amelyeknek nem áll jól a happy end. Ellentmondana az univerzum törvényeinek.”

Forró Bence szeret mesélni: jellemekről, sorsokról, a társadalom különböző rétegeinek figuráiról. Otthonosan mozog a világok között, amelyeket novelláiban Budapest jellegzetes színterei kötnek össze. A kaleidoszkópszerűen rendeződő motívumok pedig saját életünk fordulópontjait idézik fel. Vajon a rugalmasságot vagy az elvhűséget, a felelősséget vagy a szabadságot, a Klauzál teret vagy a Hollywood Boulevard-t választanánk?

Tartalomjegyzék

>!
Libertine, Budapest, 2021
156 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158189507
>!
Libertine, Budapest, 2021
156 oldal · keménytáblás · ISBN: 978615818957

Enciklopédia 2


Kedvencelte 6

Most olvassa 6

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 89

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Forró Bence: Variációk boldogtalanságra

Nagy kíváncsisággal fogtam kezembe Forró Bence első novelláskötetét. Nem tudtam mire számítsak a tévéből már jól ismert műsorvezető, riporter, férj és családapa tollából.
Sokkal többet kaptam, mint vártam. A történetei valóságos szereplők élethelyzeteit mutatják be, melyek a jelenben játszódnak, így könnyen tudtam kapcsolódni valamennyihez. Olvasmányos nyelvezet és tömörség jellemzi az írásait, melyeket fanyar humorral fűszerez.
Nekem Az agglegény, a Független változó és a Kaptafa című novellái tetszettek a legjobban. Őszintén várom a folytatást!

robinson >!
Forró Bence: Variációk boldogtalanságra

A mindennapok hősei jelennek meg emberi gyengeségeikkel, vágyaikkal, életüket meghatározó döntéseikkel. Az emberi lélek mozgatórugóinak mélyére pillanthatunk. Férfiasan érzelmes novellák ezek. A kötet terjedelme ne tévessze meg az olvasót. Rövidek, de annál hatásosabbak a novellák.

https://gaboolvas.blogspot.com/2021/09/variaciok-boldog…

IrodalMacska P>!
Forró Bence: Variációk boldogtalanságra

Ritkán olvasok novellákat, pedig szeretem őket a maguk tömörségével, csattanóival, tanulságaival. Forró Bence novelláskötete is hozza a fent írtakat, ezen felül a hangvétele nagyon mai, modern és aktuális.

Aktualitása nemcsak a témáknak köszönhető, hanem annak is, hogy a novellák rövidek, gyorsan olvashatóak, a rohanós mindennapok sem szolgálhatnak mentségül, hogy kihagyjuk a kötet olvasását.

A szerző szereplői köztünk járnak: örökösök, diákok, prostituáltak, suszterek, volt szerelmesek és családok, akik belefáradtak a mindennapokba. A történetek nem az elvárt és jól megszokott happy enddel végződnek, a tanulságot nem rágja a szánkba a szerző, hanem feldobja a témát és ránk, az olvasókra bízza, hogy mi melyik variációt látjuk bele: a boldogságot vagy a boldogtalanságot. Kell-e egyáltalán minden történet végére a pont, szükséges-e, hogy a boldogság egy steril, klisés formában jelenjen meg?

Ahogy fentebb írtam, a jellemek és a szituációk nagyon maiak, mégis körbelengeni egyfajta vágyakozás a novellákat; sóvárgás a régi értékek, az igaz iránt. Pontosan emiatt fogott meg mind a Kaptafa, mind Az alsó szólam című novella, amelyekben a szeretet a legfőbb motívum.

A kötet egyben korrajz és görbe tükör, iránytű és mankó.

>!
Libertine, Budapest, 2021
156 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158189507
Nessie1226 P>!
Forró Bence: Variációk boldogtalanságra

Kíváncsian vártam már ezt a novelláskötetet, bár nem sikerült az adott hónapban közös könyvként elolvasnom, mégis felkeltette az érdeklődésem a címe és a sejtelmes, letisztult borítója. Az elbeszélések gyorsan olvashatóak, nagyon aktuálisak és a mai modern korunk problémáit taglalják, én pontosan ilyen jellegű írásokra számítottam, ezért nem ért igazán meglepetés. Annak ellenére, hogy könnyen lehet velük haladni, a novellák hangulata inkább borongós, keserédes, emiatt a cím különösen találó, hiszen számos élettörténetet ismerhetünk meg, a szereplők sorsának egy-egy apró részletébe nyerhetünk betekintést, amelyek pont arra engednek következtetni, hogy mennyire sokféleképpen lehetünk boldogtalanok, vagy épp mennyire különböző dolgok tehetnek minket boldoggá. A kötet két részre van bontva, az elsőből, a Felső szólamból az utolsó elbeszélés tetszett és fogott meg, a Független változó. A második részt, az Alsó szólamot sokkal jobban értékeltem, abban az összes novella emlékezetes, mindegyiknek más okokból ragadt meg a mondanivalója. Innen már nehéz kedvencet is választanom, mert mindegyiket szerettem, de talán a Kaptafa volt a legkiemelkedőbb. Összességében kellemes élményt nyújtott a kötet, jó választásnak bizonyult így év elejére, s egy-két írást akár hosszabb terjedelemben is olvastam volna még, bár így is elérték a kívánt hatást. Azoknak az olvasóknak, akik szeretik a novellákat és szívesen vesznek kézbe olyan történeteket, amelyek rólunk és korunk jelenségeiről szólnak, mindenképpen csak ajánlani tudom.

Bianka_s_treasures>!
Forró Bence: Variációk boldogtalanságra

Ez a könyv bevallom hangulat vétel volt. Rögtön megfogott a címével és a borítójával.

„Vannak történetek, amelyeknek nem áll jól a happy end. Ellentmondana az univerzum törvényeinek.” Hangzik el a könyvben és tartja is magát a szerző ehhez a mondathoz. A novellák a modern kor problémáit tükrözik. Bemutatva mennyire sokrétűen lehetnek az emberek boldogtalanok, vagy épp boldogok.

Rövid novellák miatt gyorsan lehet vele haladni, ugyanakkor a történetek mélységei miatt el is gondolkodtatnak. Fanyar humorát kedveltem.

Bővebben a blogomon írtam :)
https://biankakincsei.blogspot.com/2022/09/2022-szeptem…

konyvkritika>!
Forró Bence: Variációk boldogtalanságra

Forró Bence novelláskötete felüdülést és megpihenést jelentett számomra. Mivel személyesen is részt vehettem könyve bemutatóján, valamint kedvenc novellám felolvasását is végighallgathattam, így ezek után a könyv olvasása még nagyobb élvezetet jelentett számomra.⁣

Ezek a tömören megírt élettörténetek az életből merítkeznek, ezért hitelesek és életszagúak. A részletgazdag leírásoknak köszönhetően betekintést nyerünk olyan emberi sorsokba, amelyek a valóság egy részletét mutatják meg, nem adnak készen megfogalmazott mondanivalókat az olvasó szájába, hanem elgondolkodtatnak.⁣

Forró Bence történetei a mi történeteink, olyan hétköznapi és átlagos emberek története, akik sodródnak az élettel és annak megannyi kihívásával, közben pedig gyakran elfelejtik megélni a pillanatot vagy megőrizni az igazán értékes élményeket.⁣
⁣⁣⁣⁣

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/forro-bence-variaciok-boldogtalansagra/

Könyvözön>!
Forró Bence: Variációk boldogtalanságra

„A fiatalságot bármennyire kilátástalan helyen és rendszerben találja magát, nem tudják megtörni. Az csak az időnek sikerül.”

Aki hosszabb ideje olvassa az ajánlóim, az tudja, hogy szenvedélyesen szeretem a regényeket és nem igazán a novellák azok, amelyeket felhőtlenül élvezni tudok. Ezt mindig azzal magyaráztam, hogy túlságosan rövidek ahhoz, hogy elmerüljek bennük, ám arra soha nem kerestem a választ, hogy mi az, amit mégis szeretek ebben a műfajban. A Variációk boldogtalanságra c. mű bemutatóján maga a szerző adta meg a választ erre a soha fel nem tett kérdésemre: a novelláskötetekben az a csodálatos, hogy minden történet más és más benne, ám ha az egészet tekintjük, akkor az összes novella, helyszín és szereplő ugyanazt a hangulatot és érzésvilágot testesíti meg. Bár ebbe még soha nem gondoltam bele, mégis átgondolva az elhangzottakat, olyannyira egyértelműnek tűnik az egész, annyira kerek – ezen gondolatok birtokában pedig már teljesen már szemmel tekintek erre a műfajra…

Bővebben a blogomon írtam erről a könyvről:
https://konyvozonblog.com/2021/09/14/forro-bence-variac…

gidabetti>!
Forró Bence: Variációk boldogtalanságra

Könnyen olvasható, könnyen felejthető novellák. Se nagy mélységek, se nagy magasságok nem voltak benne, de szórakoztatóak, és egy-két szituáció még akár ismerős is lehet.

Wik>!
Forró Bence: Variációk boldogtalanságra

Nem vagyok mérvadó, nem szeretem a novellákat. Kettő viszont most tetszett.. Kaptafa és az Alsó szólam.


Népszerű idézetek

Könyvözön>!

Vannak történetek, amelyeknek nem áll jól a happy and. Ellentmondana az univerzum törvényeinek.

Könyvözön>!

Elszórni a pénzt egyetlen csodálatos, pezsgőben ázott éjszakára a szerelmeddel, amire örökre emlékezni fogsz, az már valami.

Könyvözön>!

A fiatalságot bármennyire kilátástalan helyen és rendszerben találja magát, nem tudják megtörni. Az csak az időnek sikerül.

Könyvözön>!

A dolgok ritkán feketék vagy fehérek. Persze könyebb úgy látni, mert úgy nem olyan komplikált a létezés.

Könyvözön>!

Nem tudunk továbbmenni, ha folyton valamiféle élethazugságokat leplezve több ezer éves axiómákat kérdőjelezünk meg.

pjutko>!

A dolgok ritkán feketék vagy fehérek. Persze könnyebb úgy látni, mert úgy nem olyan komplikált a létezés.


Hasonló könyvek címkék alapján

Békés Pál: Csikágó
Schäffer Erzsébet: Hajnali játékok
Fejes Endre: A hazudós
Jenei András: Mezőszirmok
Galsai Pongrác: Maradjatok reggelig
Sütő Fanni: Csudapest világvége
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél
Balázs Béla: Történet a Logody-utcáról, a tavaszról, a halálról és a messzeségről
Kondor Vilmos: A haldokló részvényes
Erki Edit (szerk.): Négyszáz éves kapucíner