Szomjas ​oázis 19 csillagozás

Antológia a női testről
Forgács Zsuzsa Bruria (szerk.): Szomjas oázis

33 ​kortárs szerző 56 műve a női testről. Milyen a női test? Rugalmas, szívós és nyitott. Selymes füvű szavanna. Burjánzó erdő. Tápláló, áradó folyam. Gyöngédségre, odafigyelésre szomjas, kíváncsi és kreatív, befogadásra, megújulásra, megsokszorozódásra kész. Önkritikus és ironikus, sebzett és meggyötört, makacs és lázadó. Törődő és adakozó. Hívő és hitetlen. A tied. Fogadd el! Fogadd be! Korunk legfontosabb történetei, legérdekesebb szerzői. Irodalmunk első átfogó antológiája a női testről. Hét művész és tudós a Szomjas oázisról : A nyitottságnak, tehetségnek és női világnak olyan kapuja nyílik ki előttünk, melyen átlépni izgalmas és kalandos. Mindannyiunknak, férfiaknak és nőknek. Makk Károly – filmrendező A női test: kósza, bizonytalan, sivatagi magányunkban enyhet adó, szomjúságot csillapító, biztos oázis. Szerintem erről szól ez a könyv, és arról, hogy gyávaságunkban és gyengeségünkben erőszakossá válva, hogyan is élünk vissza vele. Vekerdy Tamás – pszichológus Könyvekre… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

A művek szerzői: Babarczy Eszter, Ágens, Tóth Krisztina, Drozdik Orsolya, Ladik Katalin, Bódis Kriszta, Kiss Noémi, Rapai Ágnes, Radics Viktória, Lovas Ildikó, Kapecz Zsuzsa, Niran Judit, Lengyel Nagy Anna, Mohás Lívia, Zsámboki Mária, Polcz Alaine, Kiss Judit Ágnes, Csobánka Zsuzsa, Laik Eszter, Tamás Zsuzsa, Kupcsik Lidi, Fiáth Titanilla, Gordon Agáta

Tartalomjegyzék

>!
Jaffa, Budapest, 2007
590 oldal · ISBN: 9789639604421

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
MariannaMJ
Forgács Zsuzsa Bruria (szerk.): Szomjas oázis

Most a negatív (alvás után majd jövök a barátságosabb oldallal).
Ladik Katalin novelláit nem értettem; ezt komolyan gondolta? ő? meg komolyan gondolta-e a szerkesztőnő?! Erdős Virág szintén „érdekes”, jobb lett volna kihagyni őt is, pedig a nőklapjás írásait szeretem. Gordon Agátát átlapoztam,főleg, hogy a metrókocsiban mellettem ülő nagyon sasolta, hogy mi ez izé, amit olvasok csúsztatott sorokban vers, a legtöbbet előforduló szó: kurva (na jó, a legtöbbet előforduló a „test”, de a „kurva” kiüti az ember szemét). És mindezt úgy, hogy előtte Ágens agymenését már átlapoztam – aztán jött a fokozás a kötetben már második kutyás szoptatós sztorival. Ez a közös tudattalan perverziója?? Nem sok kellett, hogy elbőgjem magam.

A jót a végére hagyom, de majd csak holnap. Most megyek, aludni kell, különben meghalok

Van a kötetben hiphop jellegű rímes agymenés, ami után az agyam a következő novellában is várta a rímeket és a pörgő ritmust, és majd' egy oldal kellett mire normál olvasási stílusba vissza tudott térni. Vannak születéstörténetek, amik közül a „Szülni vagy nem szülni” a kedvencem: ’88-ban vagyunk, de lehetne ma is – tekintve a kórházaink állapotát és a nővérek „kedvességét” (kivétel a kivétel persze). tequila rapido blogja nagyon üdítő: „négyéves koromban odaléptem tésztát szaggató nagymamámhoz, és megkérdeztem tőle, tudja-e, mi az, hogy baszni. egy ütemet kihagyott a szíve, megkapaszkodott a kredencben , majd szemérmesen azt felelte, hogy nem. fensőbbséges mosollyal közöltem vele, hogy én viszont tudom” Sok fájdalmas írás van, mintha csak ebből állna a női lét (pedig nem, és én mégis sokszor úgy érzem, hogy de, de nagy fájdalom az egész létezés).

És persze ez is, mint a Dzsungel a szívben, teljesen összefolyt, egymásba tekeredett, egyetlen történetté vált, mint az ezeregyéjszakai meséi. Pár héten belül kezdem az Éjszakai állatkertet.

12 hozzászólás
>!
magyar_karoly
Forgács Zsuzsa Bruria (szerk.): Szomjas oázis

Hát ebben a könyvben van minden, kedvenc történeteim a Szomjas oázisból:

Kiss Noémi: Törökméz
Orsós Viola: A tánctanárnő
Babarczy Eszter: Mellblog, Itáliai utazás
Radics Viktória: Mása motorra száll
Kiss Judit Ágnes: Én, kép, zavar
Forgács Zsuzsa Bruria: Merkuri sárga
Malac: Angyalaim
Tequila Rapido: Uzsonna és közgyönyör

>!
Agnes13
Forgács Zsuzsa Bruria (szerk.): Szomjas oázis

Pár történetet leszámítva borzalmas összeállítás. Mindenki szomorú, kétségbeesett, kiábrándult, elgyötört, visszagondolva egy történet sem volt benne, amely pozitív hangvételű lett volna. Szörnyű volt olvasni, úgy éreztem mérgezi a lelkem.

>!
Bam
Forgács Zsuzsa Bruria (szerk.): Szomjas oázis

Amikor megláttam a könyvet, nagyon megörültem, hogy milyen jó, hogy ennyire szívén viselik a szerzők ezt a témát, ám amikor a könyvet elkezdtem olvasni, megdöbbentem. Felületes, a test és a lélek sokszori kettéválasztása az „intim” helyzetekben, nem éreztem teljességet, mert a női test pozitívumai sokszor rejtve maradtak, amik ugyanúgy hozzátartoznak az élethez és amiket talán még jobban tudatosítanunk kellene magunkban (természetesen a negatívumok ismerete mellett).

>!
Stina
Forgács Zsuzsa Bruria (szerk.): Szomjas oázis

Többet vártam ettől az antológiától. Egy kicsit igényesebben kellett volna válogatni, mert sajnos beszerkesztődött néhány nagyon gyenge szöveg is… Pedig én ezt a kötetet tényleg szeretni akartam!

1 hozzászólás
>!
abara
Forgács Zsuzsa Bruria (szerk.): Szomjas oázis

„De szar lehet nőnek lenni!” Bocs, de nekem ez jön le a könyvből. Egyszerűen nem bírom végigolvasni, pedig nagyon erőlködöm, mert érdekel a női lélek. Ettől a könyvtől teljesen depressziós leszek, az meg most nem hiányzik. Talán majd egyszer rászánom még magam, mert azért találtam benne érdekeset.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
márti

elmentem színházba, sajnos ittam egy kávét, úgyhogy egész úton odafele szívrohamom volt, és a deák tér meg az oktogon között teljesen el is idegenedtem. btw, egyre gyakoribbak az amputációs képzeteim, főleg a bal kezemmel kapcsolatban.

holnap revideálom az életemet, és lehet, hogy ágyneműt is cserélek.

527. oldal

>!
márti

lehet, hogy idáig nem tértem ki rá egyértelműen, de számomra nemcsak a belgyógyászat és a promiszkuitás fontos, hanem a művészet is.

526. oldal

>!
PetroniusGourmand

akkor a nők úgyis fel fognak jönni, az élet minden területén, így az irodalomban is, természetes lesz a jelenlétük, aztán lehet, hogy már nem lesz ennyire fontos, hogy olyan kifogásokkal élj velük szemben, amivel sohasem élnél férfi esetében.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lakatos Menyhért: Csandra szekere
Szécsi Magda: Cigánymandala
Körmendy Zsuzsanna (szerk.): Körkép 2002
Kepes András (szerk.): Könyvjelző – Kepes András válogatása fiatal magyar írók novelláiból
Osztojkán Béla: Nincs itthon az Isten
Szécsi Magda: Szia, Frici!
Jónás Tamás: Apuapuapu
Lakatos Menyhért: Füstös képek
Osztojkán Béla: Átyin Jóskának nincs, aki megfizessen