Szuperhold 5 csillagozás

Forgács Péter: Szuperhold Forgács Péter: Szuperhold

Forgács Péter első novelláskötete három részre oszlik A bebebe részben mindenféle fura, boldogtalan, rögeszmés, félkegyelmű, mániás emberek meghökkentő történetei kerültek. A Túlélők kapcsolatokról, helyzetekről szól, a harmadik – Van egy hely – pedig családi indíttatású, hátterű novellákat tartalmaz.

>!
Méry Ratio, Somorja, 2020
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788081600678
>!
Madách Egyesület, Pozsony, 2018
182 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788089833092

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Moesko_ I>!
Forgács Péter: Szuperhold

Mikor a tavalyi Margó-díjnál a legjobb tíz közé került ez a kötet, már jó ideje nem volt beszerezhető, így aztán mikor idén nyárra új kiadást kapott, azonnal megvettem és elolvastam.

Jól esett. A novellák tematikai sokféleségének ellenére az egész könyvet áthatja egyfajta komótos, józan elbeszélői stílus. Ezt a mai kortárs magyar prózából gyakran hiányolom. Itt valahogy a borongósabb írások is nyugodt, megfontolt hangon szólalnak meg. Többnyire a „kis emberek nagy dolgairól” olvashatunk, időnként szinte népmesébe illő történetekről. Az első, Bebebe című ciklus kifejezetten (nekem túl egyneműen) sötét hangulata után mindennapi élethelyzetek kerülnek előtérbe, privát kis drámák, hétköznapi rágódások.

Általános pozitívumként elmondható a könyvről, hogy Forgács Péter ismeri, sőt szereti a szereplőit, és nemcsak őket, a problémákat, nehézségeket is átérzi. Ennek köszönhetően sokszor alig néhány szóval tud érzékeltetni komoly, akár tragikus fordulatokat is. Nem esettanulmányszerű papírmasékkal dolgozik, hanem hús-vér emberekkel. Ez viszont azt is eredményezi, hogy a nem kifejezetten vastag könyvben rengeteg a két-három oldalas novella, melyek közül már csak a nagy számok törvénye miatt is olvasás után több fog feledésbe merülni, mint megmaradni az emlékezetünkben.

Vannak azért hosszabb, szépen kibontott írások is, hozzám ezek kerültek közelebb, mert szerettem elidőzni a szereplők életében. Két kedvencet emelek ki: a Boldog karácsonyt! és az Itt az idő címűt.

Most, hogy már széles körben beszerezhető, szerezzétek be!

Jancsó_Péter>!
Forgács Péter: Szuperhold

Forgács Péter debütáló kötete kitűnő olvasmány! A rövid történetek feszesek, nem terhelik az olvasót felesleges leírásokkal, ám – és ez nagy erény! – hiányérzetet sem hagynak maguk után. A szerző klasszikus mesélői vénával veti papírra gondolatait. Ha nem tudnánk, hogy kortárs íróról van szó, ha nem köszönne vissza a szövegekből a 21. századi magyar nyelvváltozat, simán elhinnénk, hogy valamelyik nyugatos prózaírónk elveszett novelláját olvassuk. A két világ tökéletesen vegyül, nem erőltetett a sokszor lírai érzékenységű szöveg találkozása századunk nyelvezetével. Kosztolányi és Grendel hatása mellett leginkább Örkényt érzem leginkább megelevenedni a szövegekben. Gratulálok a szerzőnek, több ilyet várok tőle a továbbiakban is! Remélem, hamarosan újra beszélgethetünk egy pohár bor mellett valamilyen őrült jazzlemezt hallgatva! ;)


Hasonló könyvek címkék alapján

Wass Albert: A költő és a macska / Te és a világ
Karácsony Benő: Líra
Wass Albert: Nagy novelláskönyv
Wass Albert: Hagyaték
Karácsony Benő: Tavaszi ballada
Gion Nándor: Műfogsor az égből
Burány Nándor: Gyümölcsöskert házzal eladó
Bozsik Péter: A pálinka dicsérete és más történetek
Tolnai Ottó: Gogol halála / Virág utca 3
Mandics György – M. Veress Zsuzsanna: A dromosz