Híres ​ember írta… 5 csillagozás

Grafoéletrajzok
Forgács Katalin: Híres ember írta…

Magyar ​írók és költők, hercegek, grófok, zeneszerzők, tudósok, a hatalom birtokosai, kémek és színészek: ki ne lenne kíváncsi arra, hogy a kézírások, levélrészletek és aláírások alapján milyen ember lehetett egyik-másik „híresség”? Vagy fordítva: mennyire árulkodik az írás mindarról, ami a személyiségben lakozik? Csak néhány név kedvcsinálóként a három tucatnyi elemzésből: Léda, Radnóti, Móricz, Márai, Szabó Magda, Báthory Erzsébet, Diana, Casanova, Ulickaja, Freud, Bismarck, Sztálin, Mata Hari, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Latinovits Zoltán… és még folytathatnánk a sort.
Forgács Katalin a grafológia eszközeivel enged bepillantást egy-egy jellemrajzba, s csak ígérhetjük: a kötet olyan titkokat fed fel, amelyekről az utókor nem tudott. "Arra törekedtem, hogy a bemutatott személyiségek jellemrajzát teljesebbé tegyem a tudatos és a tudattalan régiójából származó észlelésekkel. Bizonyára színesebb lesz a kép Lédáról, a múzsáról vagy Hillary Clintonról, a külügyminiszterről.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Tarandus, 2012
224 oldal · ISBN: 9786155261145
>!
Tarandus, 2012
224 oldal · ISBN: 9786155261152
>!
Tarandus, Győr, 2012
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155261022

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Teetee
Forgács Katalin: Híres ember írta…

Kellemes kis olvasmány, lefekvés előttre ideális. Az ember elolvas egy-két életrajzot, feleleveníti, amit ezekről az emberekről tud (vagy nem is tudott), megtud egyet s mást a grafológiáról, s aztán másnap írás közben a saját kézírásában keresi a hurkokat, fonalakat, árkádokat stb.
A szerző foglalkozások szerint osztja fejezetekre a kötetet – magyar írók, külföldi írók, tudósok, zeneszerzők, színészek, politikusok. Hangsúlyozza, hogy életük ismeretében a grafológus úgy is dolgozhat, hogy megpróbálja megkeresni azokat a jeleket, amelyek előrevetítik az adott személy sorsát – de ez persze nem azt jelenti, hogy ha valaki ilyen vagy olyan konkrét módon ír, akkor tutira öngyilkos lesz.
Sajnos néhány személy esetében túl sok lett az „életrajz”, és túl kevés a „grafo”, ezeket a szerző kispórolhatta volna a könyvből, mert unalmasak, és kissé hiteltelenné is teszik a könyvet. A legjobban sikerült portrék azok, ahol sikerül párhuzamosan bemutatni az írást és az életutat, ezek nagyon olvastatják magukat.
Mindig is érdekelt a grafológia, most a könyvnek köszönhetően fellángolt bennem ez az érzés, és egy darabig még biztosan más szemmel fogok nézni a kézírásokra.

(De béna lett ez az értékelés, látszik, hogy reggel van, meg havazik is.)

>!
robinson P
Forgács Katalin: Híres ember írta…

Érdekes volt, bár rövid és néhol belemagyarázósnak tűnt nekem. Sok apró és színes érdekességet olvashattam benne.
Blogra:
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/09/grafoeletrajzok.html

>!
fruuable
Forgács Katalin: Híres ember írta…

Nem tudom csillagozni, mert ez számomra inkább érdekes olvasnivaló volt, mint komolyan értékelhető könyv. Talán ismeretterjesztésnek azért nem mondanám, de valami olyasmi.
Nem értek a grafológiához, és így automatikusan, ha a girlandokról meg a kötésmódokról esett szó, a szemem tovább pásztázott. Viszont voltak benne érdekességek, új információk számomra, ami miatt el akartam olvasni, és tetszett.

>!
lilla_csanyi P
Forgács Katalin: Híres ember írta…

Nem rossz, de néhol nagyon kevés a grafológia és túl sok a történelem. A legjobban szerintem a magyar költők, írók lettek kidolgozva.

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bendetz Móric: A grafológia könyve
Bendetz Móric: Grafológiai tanulmányok
Hamperger Anita: Írásjegyek mérése és értelmezése
Soóky Andrea – Oroszlán Éva: Kik voltak ők valójában?
Bodroghy Péter: Szex a kézírásban
F. Visnyei Irma – Gulyás Jenő István – Katona Ágnes – V. Vékony Györgyi: A grafológia alaptankönyve 2.
W. Barna Erika – Lévai Zoltán: Grafológia a korszerű személyügyi munkában
Szencsák Júlia: Népszerű grafológia
Katona Ágnes – Urbán Gabriella: Írás- és grafológiatörténet
Soóky Andrea: A kézírás néma sikolya