A ​társas érintkezés pszichológiája 79 csillagozás

Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája

Joseph ​P. Forgas /Forgács József/ Budapesten született és iskoláit is itt végezte. A sydneyi Macquarie Egyetemen szerzett pszichológusi diplomát, majd ösztöndíjjal a Mannheim-i és később az Oxford-i Egyetemen tanult, doktorátusát is Oxfordban szerezte. Tizenkét könyve jelent meg és több mint száz tanulmányt és tudományos cikket publikált. Fő kutatási területe a kísérleti szociálpszichológia, és ezen belül a társadalmi interakciók, továbbá az emócióknak a gondolkozásra és az ítélkezésre tett hatásai. Közhely, hogy mindennap számos különböző társas helyzetben kell szerepelnünk, „viselkednünk” : a családban, a munkahelyen, a volán mögött vagy a metrón, a liftben, az óvodában vagy az iskolában, baráti körben, a kocsmában. Az is közhely; hogy mindezekben a helyzetekben bonyolult emberi viszonyok sűrű szövevénye vesz körül bennünket. Sejtjük, hogy e helyzeteknek megvannak a maguk, jobbára rejtett, nyíltan nem megfogalmazott érintkezési „játékszabályai”, normái. Ezeket a játékszabályokat… (tovább)

>!
Kairosz, Budapest, 2019
396 oldal · ISBN: 9789635140008
>!
Kairosz, Budapest, 2002
382 oldal · ISBN: 9639137715 · Fordította: László János · Illusztrálta: Richard Jones
>!
Kairosz, Budapest, 1998
382 oldal · ISBN: 9639137243 · Fordította: László János

5 további kiadás


Kedvencelte 10

Most olvassa 13

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

postmodjane>!
Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája

Lehetne ám tantárgy az önismeret vagy a szociálpszichológia. Hasznos lenne, hiszen az előbbi nélkül nemhogy félkarú, de kar nélküli óriások lehetünk; az utóbbi pedig egy fiatal tudomány, amely ismerete segítheti a mindennapi (mentális) jóllétünket, továbbá tudatosabbá teheti viselkedésünket. Ma már közhely a testbeszéd fontossága, a benyomáskeltés jelentősége, a kötődés kialakulásának szakaszolása, de nem volt ez mindig így. Sőt, ma sem mindenki számára ismert. Ha elolvassa ezt a könyvet biztosan közelebb jut kapcsolatai megértéséhez, tudatosabban fogja megélni azokat.

Dóra_Pethő>!
Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája

Többször is kezembe került már ez a könyv. Most végigolvastam. :)
A végére meg is szerettem, érthető volt a nyelvezete, szakmailag jó könyv volt. Amellett, hogy szakmailag megalapozott volt, életszerű példákat és gyakorlatokat hozott fel.

piccola>!
Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája

Kellenek hozzá szocpszichó alapismeretek, csak akkor élvezhető igazán. Nagyon érdekes, a szociálpszichológia amúgy is képes magába szippantani az embert, olvasunk egy ilyen könyvet, és utána egy ideig csak ebből a szempontból nézzük a dolgokat :)

15 hozzászólás
Aurorblade>!
Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája

Nagyon érdekes, sok vizsgálatot és kísérletet ír le. Bár a befejező fejezeten (fejezeteken) kicsit „szenvedtem” de összességében jó.

spinakker>!
Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája

Órára csak 1-2 fejezet volt feladva, de engem annyira érdekelt, hogy az egészet elolvastam, és megszerettette a szociálpszichót. Érthető, érdekes, plusz vicces és kifejező az illusztráció. Egyáltalán nem tankönyv ízű.

kaporszakall>!
Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája

Én már olvastam előtte Aronsontól a ’A társas lény’ –t, és az nagyon tetszett. Ez a könyv kb. ugyanazt a területet dolgozza föl, csak – legalábbis számomra – unalmasabban. Mindkét kötet elolvasása az átfedések miatt luxus; én az érdeklődőknek inkább Aronsont ajánlanám…

szeptember99>!
Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája

Nem a legújabb kiadás, attól függetlenül rendkívül érdekfeszítő volt olvasni, olvasmányos.

lizke>!
Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája

Nem kifejezetten olvasmányos, de vannak benne hasznos ismereteket, melyeket nemcsak a vizsgán lehet alkalmazni.

ppayter>!
Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája

Szocpszichóra kellett készülni belőle, ettől függetlenül érdekesnek tűnt :D


Népszerű idézetek

postmodjane>!

… az emberi viselkedést nagyjában-egészében úgy lehet magyarázni, mint a gyönyör keresését és a fájdalom kerülését.

Kairosz, 1999., 240

postmodjane>!

Az énkép tehát nem az a mélyen ülő, erős és tartós kép önmagunkról, aminek néha gondoljuk, hanem eredendően társas képződmény. Annak a terméke, ahogyan más emberek néznek ránk, amit viszont erősen befolyásol saját jártasságunk a benyomáskeltésben.

207. oldal, Kairosz, 1999

tataijucc>!

Amikor egy nyelvet beszélünk, nemcsak szavakat használunk, hanem egész testünket.

8. Nem verbális kommunikáció

Shea>!

Kevesen mondjuk, hogy „Elnézést a késésért, de fegyelmezetlen ember vagyok". Inkább külső tényezőket, például az óránkat, a közlekedést vagy egy utolsó pillanatban kapott telefont hibáztatunk. Ennek éppen az ellenkezője történik, amikor mások tetteinek tulajdonítunk okokat. Ha valakire hosszasan várnunk kell, szinte kivétel nélkül mindig az illetőt hibáztatjuk: udvariatlan, fegyelmezetlen, vagy feledékeny ember.

tataijucc>!

… a nők mind az érzelmi üzenetek kibocsátásában, mind ezek felfogásában jobbak a férfiaknál.

8. Nem verbális kommunikáció

6 hozzászólás
cOOlin>!

Sok történelmi és irodalmi beszámolót ismerünk hajótörött tengerészekről, akik egyes esetekben több évig éltek egyedül. Az ő beszámolóik egyhangúan kedvezőtlenek. Még ha elegendő élelem és megfelelő menedék áll is rendelkezésre, az emberi lények hiánya hamar okoz szenvedést és depressziót. Az elnyúló elszigeteltségre adott gyakori válasz más pszichológiai tünetek megjelenése, például hallucinációk és hajlamosság arra, hogy az emberek önmagukban vagy az állatokhoz beszéljenek.

226. oldal

postmodjane>!

…a társakkal való interakciókban mindig saját céljaink, elvárásaink és terveink kielégítését keressük.

220. oldal, Kairosz, 1999

AlexSandra>!

Egy kapcsolat bármely szakaszában elakadhat, fejlődése megszűnhet. De minden szűrő után után ott van egy még nagyobb követelményeket támasztó szűrő, amin át kell jutni. Végül elérjük a kapcsolat olyan szintjét, amikor a viszonyra a tartós elkötelezettség válik jellemzővé. Ezek az intim kapcsolatok, fűződjenek bár szerelmeinkhez, jegyeseinkhez vagy legjobb barátainkhoz, különleges szerepet játszanak életünkben.

273. oldal

tataijucc>!

A szeretet jelzésére például olyan közvetlenségi jeleket használhatunk, mint az érintés, a szemkontaktus és a közelség.

8. Nem verbális kommunikáció

5 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Eric Berne: Sorskönyv
F. Várkonyi Zsuzsa – Szendi Gábor – Bagdy Emőke – Popper Péter: Mindennapi játszmáink
Buda Béla: Empátia
Dósa Zoltán: Biopóker
Mérő László: Az érzelmek logikája
Nyitrai Erika: Az érintés hatalma
Elliot Aronson: A társas lény
Gary Chapman: A szerelem pszichológiája
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Malcolm Gladwell: Kivételesek